Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha MCR-N670D PianoCraft - głośniki

RoKrzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem Yamaha MusicCast MCR-N670D Grand PianoCraft, przymierzam się do zmiany głośników. Kasa to ok. 5000 PNL, głośniki będą stały na głębokiej komodzie 70cm blisko  ściany więc myślę że powinny mieć bas refleks z przodu. Pokój 22m, słucham wszystkiego po trochu ale przede wszystkim heavy metalu. Naczytałem się ostatnio o pylonach Ruby 25 mkII, jak myślicie czy mój zestaw da im radę czy myśleć o czymś innym. Czekam na propozycje pasującego do mojej wieżyczki. Wieży nie planuję zmieniać ze względu na wszechstronność i gabaryty, idealnie pasuje tam gdzie stoi. Za opinie i propozycję dziękuję i pozdrawiam.

Za 5 k. do 670D to chyba jednak przerost formy nad treścią. Ten, skądinąd, bardzo dobry micro-system nie pokaże walorów kolumn w tym przedziale cenowym. Nie napisałeś też z czym Ci to teraz gra.

41 minut temu, artur 1984 waw napisał:

Za 5 k. do 670D to chyba jednak przerost formy nad treścią. Ten, skądinąd, bardzo dobry micro-system nie pokaże walorów kolumn w tym przedziale cenowym. Nie napisałeś też z czym Ci to teraz gra.

Obecnie grają na standardowych głośnikach Yamaha NS-BP301.

Wszystko pięknie ładnie tylko kolumny za 5 tysięcy przy tym pianocrafcie to słaby pomysł bo nie wykorzystasz ich pełni możliwości. A jakie kolumny byś nie wybrał które są łączone z podstawowym pc będzie to i tak lepiej niż z tymi obecnymi. Możesz odsłuchać elacow debut 2.0 b6.2 lub indiana line 261 są to dwa różne style grania ale mają bass reflex z przodu.

Szukaj czegoś w max przedziale cenowym tego systemu micro. Miałem krótko Cabasse Antigua MC 170, wprawdzie nie z tym PC, ale też z Yamahą i powinno być więcej niż dobrze. Tylko te Bas reflex mają z tyłu. Z B&W to raczej efekciarskie brzmienie. Dobrym pomysłem jest wymieniony tutaj Elac albo Tannoy. Prawda taka, że te kolumny z zestawu słabiutkie. Resztę z kwoty 5k możesz przeznaczyć na okablowanie. A i jeszcze pytanie: słuchasz CD ? Bo jak nie, to w kwocie 5k + kasa za Twój Piano... kupisz lepszy system, który pokaże możliwości kolumn, które chcesz kupić. 

14 minut temu, artur 1984 waw napisał:

Szukaj czegoś w max przedziale cenowym tego systemu micro. Miałem krótko Cabasse Antigua MC 170, wprawdzie nie z tym PC, ale też z Yamahą i powinno być więcej niż dobrze. Tylko te Bas reflex mają z tyłu. Z B&W to raczej efekciarskie brzmienie. Dobrym pomysłem jest wymieniony tutaj Elac albo Tannoy. Prawda taka, że te kolumny z zestawu słabiutkie. Resztę z kwoty 5k możesz przeznaczyć na okablowanie. A i jeszcze pytanie: słuchasz CD ? Bo jak nie, to w kwocie 5k + kasa za Twój Piano... kupisz lepszy system, który pokaże możliwości kolumn, które chcesz kupić. 

Tak cd jest używane.

Trochę nie nadążam; komoda ma H =70 cm czy w głąb, bo sugerowanie podłogówek Ruby

do postawienia na wysokiej komodzie to słaby pomysł. Jeśli w głąb to nie muszą chyba

stać przy samej ścianie. Jak monitory, to co prawda lekko poza budżetem, ale buchardt audio s300

zakładając głębokość mebla na 70 cm ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

33 minuty temu, audioburak napisał:

Trochę nie nadążam; komoda ma H =70 cm czy w głąb, bo sugerowanie podłogówek Ruby

do postawienia na wysokiej komodzie to słaby pomysł. Jeśli w głąb to nie muszą chyba

stać przy samej ścianie. Jak monitory, to co prawda lekko poza budżetem, ale buchardt audio s300

Uważasz że buchardt audio s300 to dobry kompan do pianocrafta?

36 minut temu, audioburak napisał:

Komoda jes meblem na którym co nie co stoi dlatego głośniki muszą być w miarę blisko ściany a co do buchardt audio s300 to czy one nie są zbyt wymagające do pianocrafta ?

Znacznie lepszy, niż firmowe, ale rzeczywiście to są kolumny z minimum na poziomie 4 Ohm,

co zostało pomierzone w testach, ale nominalnie rzeczywiście nie pasuje do 6 Ohm Piano.

Z drugiej strony szukajcie takich, co będą miały rzeczywistą impedancję gwarantowaną

przez tabliczkę znamionową ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Do sporego metrażu a do tego mające 8 Ohm są używane np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale ich wielkość może być nie do przyjęcia, bo mają prawdziwy woofer Seasa 22 cm ? 

Wieża z nowymi Elac'ami B 6.2 polecanymi przez @Soomi jest chyba naprawdę dobra.

Jednak żadne kolumny dobrze przy samej ścianie nie zagrają; nieco luzu ....

Ukryta Zawartość

17 minut temu, audioburak napisał:

Do sporego metrażu a do tego mające 8 Ohm są używane np:

Ukryta Zawartość

ale ich wielkość może być nie do przyjęcia, bo mają prawdziwy woofer Seasa 22 cm ? 

Wieża z nowymi Elac'ami B 6.2 polecanymi przez @Soomi jest chyba naprawdę dobra.

Jednak żadne kolumny dobrze przy samej ścianie nie zagrają; nieco luzu ....

Dokładnie muszą mieć nieco oddechu od ściany ale przedni bass reflex w tym przypadku to jedyne rozwiązanie. 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Soomi napisał:

Dokładnie muszą mieć nieco oddechu od ściany ale przedni bass reflex w tym przypadku to jedyne rozwiązanie. 

W puźniejszym terminie głośniki będą mogły stać na podłodze więc jeśli można to poproszę o jakieś typy podłogówek. Na razie mojej pani nadmieniam likwwidscję jednego mebelka obok komody z tąd moje zainteresowamie głośnikami podłogowymi ale rozpatrzę wszystkie propozycje.

1 godzinę temu, RoKrzy napisał:

W puźniejszym terminie głośniki będą mogły stać na podłodze więc jeśli można to poproszę o jakieś typy podłogówek. Na razie mojej pani nadmieniam likwwidscję jednego mebelka obok komody z tąd moje zainteresowamie głośnikami podłogowymi ale rozpatrzę wszystkie propozycje.

Jak na kolumny podłogowe to ten pianocraft 670 może nie wydolić a przy okazji dla tego metrażu to jeżeli już, to jakieś nieduże. 

Pylon Audio Ruby 25mk II to świetny kierunek. Mamy tutaj brzmienie muzykalne ze świetną prezentacją sceny dźwiękowej. Dół jest dobrze kontrolowany i nie nachalny. W przyszłości proponowałbym rozważyć zakup wydajniejszego wzmacniacza jak np. Audiolab 6000a, Yamaha A-S701 czy inne. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.