Skocz do zawartości
IGNORED

Vincent 226mk czy Haiku Audio Bright 4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Który z wymienionych wzmacniaczy w temacie będzie lepszy jakościowo bas i będzie go mniej do Hyperionów 4? Obecnie mam Vincenta 226mk i jestem z niego zadowolony ale w niektórych utworach, a nawet powiedziałbym w większości mam tego basu troszkę za dużo. Pokój 18-19m2. 
Miałem kiedyś przez parę godzin brighta 4 ale porównywałem go z innym wzmacniaczem (xindak pam) i miałem troszkę inny tor systemu. Wtedy bright wydawał mi się bardziej równy i nie eksponował tak basu jak xindak. Ciekaw jestem jak ma się on do mojego vicka. Ktoś może porównywał oba wzmacniacze?

Nie wiem jak grają Vincenty. Jak miałem chwile u siebie AA to basu w ogóle nie było w porównaniu z VA Bach Classic.

Za to wydaje mi się że Brajt cztery nie eksponuje celowo dołu chociaż jest dynamiczny i detaliczny ?

1 minutę temu, Allmr napisał:

Przecież masz w tym vincencie takie pokrętełko od basu. I loudness włączony?

Nie używam podbicia loud ani pokręteł od basu i sopranu. Traktuje te ustawienia raczej jako dodatek dla osób, którzy nie mogą sobie poradzić z basem bądź sopranami, a nie chcą wydawać pieniędzy na poprawę tych zakresów. Poza tym jeśli zmniejsze bas pokrętłem na utworze który ma go dużo w niektórych utworach z optymalnym basem będę miał go jeszcze mniej niż powinno być. 

Masz regulację basu we wzmacniaczu, ale postanowiłeś jej nie używać. Wolisz zmienić wzmacniacz. Dobrze rozumiem? `Pokręcona logika.

Vincent 226 ma podbity wyższy bas, ciągnie się trochę. Taka cecha tego wzmacniacza. Jeżeli szukasz czegoś równiejszego to z Haiku raczej soul2. Baltlab endo. Ewentualnie w podobnym budżecie Creek 100.

W dniu 2.02.2020 o 17:49, Allmr napisał:

Masz regulację basu we wzmacniaczu, ale postanowiłeś jej nie używać. Wolisz zmienić wzmacniacz. Dobrze rozumiem? `Pokręcona logika.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem ale ze zrozumieniem wtedy będziesz wiedział o co mi chodzi.

Vincent 226 ma podbity wyższy bas, ciągnie się trochę. Taka cecha tego wzmacniacza. Jeżeli szukasz czegoś równiejszego to z Haiku raczej soul2. Baltlab endo. Ewentualnie w podobnym budżecie Creek 100.

Dziękuje.

Jeszcze lamp nie wymieniałem. Podobno mam jakieś chinczyki wsadzone ale jakie to nie wiem. Jeżeli na lampie jest opisany model to mogę rozkręcić obudowę i zobaczyć co tam siedzi.

A jakie lampy byś polecił do tego vicka?

Haiku Audio Bright MK4 to brzmienie delikatniejsze z szerszą prezentacją sceny dźwiękowej. Dół nie jest taki mięsisty jak w przypadku Vincenta 227mk ale w Twoim przypadku może to być lepsze połączenie. 
Na Twoim miejscu spróbowałbym jeszcze z lampami i weź pod uwagę Full Music, która powinna zagrać łagodniej i brzmienie nabierze lepszej kontroli.  

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dobrze myśli ? 

Bright 4 to lekko ocieplony wzmacniacz, powiedział bym taki styl Włoski, gdzie na prawdę przyjemnie oddaje całe pasmo " nie krzyczy, nie łupie", brzmienie na dole będzie umiarkowane i dobrze będzie wybrzmiewać w całym paśmie. Vincent będzie miał trochę więcej tego basu o większym nasyceniu, ale nie będzie tak wielkiej rozpiętości jak w Haiku.

Bez posłuchania ciężko będziesz miał wybrać.

@Adiamek grałem na tym wzmacniaczu wraz Rhea i dość dobrze go znam. Też nigdy nie używałem loudnes ani pokrętęł. Proponuję sprawdzić lampy, jeśli chińskie to dobrze byłoby zmienić. Ja używałem dość uniwersalnych i niedrogich Tungsol Gold, najlepszą konfiguracją jaką przerobiłem był Telefunken w środku i Amperexy Buggle Boy po bokach. Poza tym sprawdź jakie są kondensatory w sekcji zasilania, jeśli fabryczne Rubicony to zmiana na Nichicone Gold Tune będzie spektakularna. W klubie Vincenta jak przejrzysz to znajdziesz potwierdzenie. Natomiast jeśli chodzi o skojarzenie Haiku Bright 4 i Hyperiona to o ile dobrze kojarzę @Rucia1 będzie mogła sporo powiedzieć.

Pozdrawiam

A czy zamiana Hyperionów 4 na Rhea będzie znacznie lepiej? Bas będzie mniej obfity i lepszej jakości? 
Może Phoebe 3 bardziej by się wpasowały do mojego pomieszczenia bo słyszałem, że mają mniej basu?

A czy zamiana Hyperionów 4 na Rhea będzie znacznie lepiej? Bas będzie mniej obfity i lepszej jakości? 

Rhea mają dużo bardziej kolorowy bas i są łatwiejsze do wysterowania. Dla mnie grają o klasę lepiej od Hyperionów szczególnie na basie.

Wysłane z mojego AGS2-W09 przy użyciu Tapatalka

Ja bym poszedl w Haiku, wg mnie super wzmaki i polaczylbym go z Pylon Audio Diamond 25 lub AA Hyperion. 

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

38 minut temu, David_65062 napisał:

Ja bym poszedl w Haiku, wg mnie super wzmaki i polaczylbym go z Pylon Audio Diamond 25 lub AA Hyperion. 

Przecież powiedział, że ma za dużo basu z Hyperionami a ty mu proponujesz Diamond 25 ?! Żałosne .

...wymień lampy,najbardziej uniwersalnymi są Tung Sol Gold (cena \jakość) Tylko te sterujące,w Twoim przypadku to 3 lamy jak się nie mylę, 3x12AX7(ECC83) Zadzwon do sklepu z lampami ,to Ci doradza,szkoda kasy na nowy wzmacniacz. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 4.02.2020 o 21:41, quatross napisał:

Przecież powiedział, że ma za dużo basu z Hyperionami a ty mu proponujesz Diamond 25 ?! Żałosne .

Ty sie kolezko tak nie spinaj  Wg mnie dobre polaczenie do 18-19 mkw wiec polecam. 

Edytowane przez stench
wylgaryzym

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

Godzinę temu, mer napisał:

...wymień lampy,najbardziej uniwersalnymi są Tung Sol Gold (cena \jakość) Tylko te sterujące,w Twoim przypadku to 3 lamy jak się nie mylę, 3x12AX7(ECC83) Zadzwon do sklepu z lampami ,to Ci doradza,szkoda kasy na nowy wzmacniacz. 

Ukryta Zawartość

mer właśnie na takich lampach teraz gram... ?  

Dopiero teraz sprawdzałem i siedzą 3 takie same koło siebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adiamek

Wzmacniacz kupiłem niedawno używany i przed chwilą pierwszy raz odkręciłem osłonę żeby zobaczyć jakie mam lampy. Poza tym dostałem do wzmacniacza  2 szt. zapasowych lamp  właśnie w takich opakowaniach jak w linku który wstawiłeś. Okazuje się, że w pudełkach mam jakieś inne lampy chińskie a te we wzmacniaczu są właśnie Tung Sol Gold. Podejrzewam, że te lampy które mam teraz w pudełkach były zamontowane we wzmacniaczu od nowości.

Czy już wszystko rozumiesz? ?