Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541 NOS DAC

Kris_54701
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Z smd tylko rubycon MU sam mam takie.

Z przewlekanych Vishay / Roederstein z serii MKP18XX zaletą tych kondow jest to że są stosunkowo nieduże "rurki" latwo je podlutowac od góry lub jeśli zaszalejesz z większą pojemnością na zmianę od góry jeden i od dołu PCB  kolejny i tak na zmianę.  Wtedy można pokusić się o wstawienie dużo większych pojemności. Jeśli analog będziesz miał na lampce lub elementach dyskretnych to zobaczysz (uslyszysz) co potrafią większe pojemnosci i lepsze kondesator.

Kolejnym fajnym kondem jest amtrans AMCG do rozważenia. 

Wiadomo że cena nie jest najniższa jak w przypadku słabych wima,  ale jeśli będzie składał na lepszych elementach pasywnych to warto rozważyć zastosowanie tych kontow. Odwdzięczą się z nawiązką.

@Mariusz03 tradycyjnie zapomniales dodać "twoim skromnym zdaniem" które to zdanie bazuje na subiektywnych testach odsłuchowych i z tego co Grzegorz wcześniej pisał ma się jak piernik do wiatraka ;]

9 minut temu, Mariusz03 napisał:

Odwdzięczą się z nawiązką.

jemu czy sprzedawcy? ;]

Wnikając w struktury wewnętrzne 1541 coraz bardziej jestem pewnien ogromnej przesady w gloryfikowaniu tych kondensatorów. Więcej, przed zaprojektowaniem jakiejś rozwojowej płytki przeglądam opracowania ludzi, którzy coś sensownego publikowali w tej dziedzinie (miedzy innymi ludzi Philipsa). 

Bardziej ambitni spośród Szanownych Forumowiczów na pewno zapoznali się z opracowaniami dotyczącymi przetaktowania rejestru DEM do poziomu kilkudziesięciu Hz (sic). Wówczas pojemności DEM mają wartości rzędu 100uF i jeden z autorów zastosował tu elektrolity. Przy okazji selekcjonując modele. Selekcjonował na upływność. Powinna być mniejsza niż: ... (kto poda dostanie serduszko). 

Oczywiście wiemy, że fazy DEM służą jedynie do kompensacji prądów bitowych do wzorcowych wartości a w zasadzie prawidłowych podziałów tych prądów. Niektórzy raczą stwierdzać, że te kondensatory są w torze analogowym... raczą...

W dniu 12.07.2024 o 17:35, Grzegorz7 napisał:

Wówczas pojemności DEM mają wartości rzędu 100uF i jeden z autorów zastosował tu elektrolity. Przy okazji selekcjonując modele. Selekcjonował na upływność. Powinna być mniejsza niż: ... (kto poda dostanie serduszko). 

Teoretyczny ideał miałby poniżej 0.2 (µA), ale kupowane realne UKL-e mają normy poniżej r 3.2 (µA). Zgadłem? ;-)

Autor tamtego opracowania przyjął dopuszczalny błąd prądu na poziomie 1/4 LSB. Przyjmujac całkowity prąd przetwornika na 4mA ta 1/4 LSB to około 15nA.

I takie elektrolity dobrał (sic). Dobrał spośród Nichicon KL 25V, które mają prądy upływu na poziomie kilku uA. 

Formował na napięcie nominal;ne dłuższy czas, starzał, przeformowywał na robocze przetwornika i uzyskał czego chciał.

Niezła rzeźba. 

Odpowiedź to 15nA. 

Natomiast wygrałeś bo znakomite świerzaki mają tyle ile podałeś, kilka uA...

W dniu 12.07.2024 o 17:35, Grzegorz7 napisał:

Bardziej ambitni spośród Szanownych Forumowiczów na pewno zapoznali się z opracowaniami dotyczącymi przetaktowania rejestru DEM do poziomu kilkudziesięciu Hz (sic). Wówczas pojemności DEM mają wartości rzędu 100uF i jeden z autorów zastosował tu elektrolity. Przy okazji selekcjonując modele. Selekcjonował na upływność. Powinna być mniejsza niż: ... (kto poda dostanie serduszko). 

Dokladnie rzecz ujmujac to selekcjonował te kondensatory pod kątem bezwzględnej róznicy prądu upływu pomiedzy poszczególnymi egzemplarzami z tej samej serii, chodzi o to aby te wybrane 14 kondensatorów miało upływność na mozliwie zblizonym do siebie poziomie.

Łatwiej jest takie znależć w zbiorze kondensatorów charakteryzujących sie niskim poziomem max lekage current niz w innym. Nie jest to jednak niemozliwe, jest oczywiscie trudniejsze ale jeśli ktoś lubi to mozna bo wg autora opracowania na ktore sie powołujemy: "DEM capacitor leakage current doesn’t degrade DAC linearity". 

5 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Autor tamtego opracowania przyjął dopuszczalny błąd prądu na poziomie 1/4 LSB. Przyjmujac całkowity prąd przetwornika na 4mA ta 1/4 LSB to około 15nA.

Tak, taki poziom sobie wspomniany autor przyjął. Założył jednoczesnie, ten autor, ze skoro w specyfikacji producent podaje maksymalny poziom differential non-linearity errors = 1 LSB, a typowy poziom tych błedów = 0,5 LSB to srednio będzie to 0,75 LSB wiec dodatkowe 0,25 LSB nie powoduje ze wypadamy poza specyfikację MAX = 1 LSB dla differential non-linearity errors.

6 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

I takie elektrolity dobrał (sic). Dobrał spośród Nichicon KL 25V, które mają prądy upływu na poziomie kilku uA. 

Mają ten prąd zalezny od pojemnosci, napięcia i czasu. W specyfikacji producent podaje jego maksmalna wartość dla konkretnych warunków. W tym konkretnym układzie i w określonych warunkach autorowi udało sie osiągnąć 9nA dla 680uF i 3nA dla 100uF co słusznie podsumował stwierdzeniem ze z duza dozą prawdopodobieństwa uda mu sie nie przekroczyć 15nA rozrzutu miedzy kondensatorami w tych określonych warunkach.

6 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Formował na napięcie nominal;ne dłuższy czas, starzał, przeformowywał na robocze przetwornika i uzyskał czego chciał.

Niezła rzeźba. 

Nie wiem co dokladnie miałeś na mysli, nie spotkałem sie rózniez ze starzaniem kondensatorów 🙂ale z tej cześci wypowiedzi zrozumiałem ze wg Ciebie stosował jakies specjalne zabiegi. Wg mnie nic takiego nie miało miejsca. Po prostu starał się mozliwie solidnie wykonał pomiary urzadzeniami które posiadał, a tam gdzie juz nie dawały rady stosował inne zabiegi jak podnoszenie temperatury zeby cos być w stanie oszacować dla tak małych pradów.

7 godzin temu, sts napisał:

Nie wiem co dokladnie miałeś na mysli, nie spotkałem sie rózniez ze starzaniem kondensatorów

Proces w czasie polegający na dynamizowaniu warunków środowiskowych. A więc np. temperatury. Powoduje to przyśpieszenie zachodzących procesów i szybszą stabilizację zjawisk.

7 godzin temu, sts napisał:

starał się mozliwie solidnie wykonał pomiary urzadzeniami które posiadał, a tam gdzie juz nie dawały rady stosował

Popularny polski miernik V640 ma zakres 0.150uA, tam miedzy działkami jest 5nA a te działki oddalone od siebie o prawie 4mm (kilkadziesiąt grubości wskazówki). Takie prądy można mierzyć z palcem w dupie. 

Tu jest inny problem; mianowicie ustalenie tego prądu. Kondensator ładuje się i ropzładowuje. Trzeba mieć stabilne źródło napięcia i właściwą metodę określenia stanu naładowania. Przy absolutnie stałym napieciu i rezystancji kondensator ładuje się nieskończenie długo... 🙂 a każda zmiana jakiegoś parametru czy np. "chuchnięcie" powoduje fluktuacje. Trzeba w pewnym momencie powiedzieć dość; to jest prąd upływu...

PS. Swego czasu zrobiłem komuś prototym pikoamperomierza. Na rynku dostępne są OpAmpy o prądach polaryzacji na poziomie kilku fA (femtoamperów) na których można sklecić wzmacniacz transimpedancyjny do mierzenia takich prądów. Oczywiście wyzwaniem jest projekt... 

Edytowane przez Grzegorz7

Otóz to, te kondensatory po okreslonym czasie od podania napiecia zasilania, bez zadnych dodatkowych zabiegów,   charakteryzuja sie pradem upływu na tak niskim poziome ze nalezło by mierzyc pA. Podnosił temperature aby wejsc z pradem w wyzsze zakresy.

"Now to measure this current at room temperature, lab grade equipment capable of pA range has to be used. This means almost registering single electron events which I’m naturally not equipped to do. Instead a voltage sweep is made at 80C temperature, where leakage current is still measurable. "

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś z Szanownych stosował jako IV moduł HDAM Marantza?

Chodzi mi TYLKO o IV - pomijam resztę buforów filtrów itp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To klasyczny dwustopniowy OpAmp tyle, że dyskretny. Z buforem. Bo niektórzy tu ekscytują się tym określeniem. 

Układ zaś to najlepszy możliwy; wzmacniacz transimpedancyjny; wejście prądu prosto na wejście odwracające (będące na pozornej masie co ma podstawową zaletę dla obciążenia kostki DAC) a konwersja  odbywa się na rezystorze w sprzeżeniu, który możemy dać teortycznie jaki chcemy (otrzymujac potrzebne napięcie). Przy okazji pierwsze filtrowanie przez równoległe kondenstory.

Układ wydaje sie bardzo dobry.

Z teorii elektroniki wynika jasno, że uziemienie wejścia nieodwracającego (+) i praca w konfiguracji odwracającej ma najlepsze parametry w zakresie tłumienia sygnałów wspólnych, zasilania,...

Ale przede wszystkim to jedyna topologia zamieniająca z małym błędem prąd na napięcie. 

Wyjście kostki dac jest "obciążone" potencjałem ziemi tej samej na której znajduje się drugie wejście (+). Nie zmienia się ten potencjał a to warunek konieczny aby wydusić z kostki dac jej rozdzielczość i liniowość. Nie ma lepszej metody! 

Tak się to robi. Wszelkie inne topologie to radosna twórczość konstruktorów. Akurat nastosowałem się tego rozwiązania i innych konkurencyjnych pierdylon, niekoniecznie w audio ale w bardziej wymagających zastosowaniach. 

Obecnie kombinuję coś do 1541. Płytka "badawczo rozwojowa". Różne pomysły jakie już wymyślono w tym zakresie. Tak aby sobie móc to zbadać, te wszystkie mity... Jednym z konwerterów miał być MOSFET. Rozwiązanie ascetyczne, podobno rewelacyjnie brzmiące. Zaznajomieni z tematem, zapewne wiedzą o jakim rozwiązaniu mówię. Zbadałem sprawę (co prawda na innych tranzystorach) i niestety główny problem to fluktuacja w zalezności od sygnału tego pozornego zera. To co zyskujemy prostotą tracimy tym mechanizmem. Aby to poprawić jakimś "serwem" komplikuje układ i czar prostoty mija.

Ale zobaczymy.

Tylko wzmacniacz transimedancyjny. Jak ktoś nie lubi monolitycznych OpAmp`ów to akurat to rozwiązanie Marantz`a jest niemal doskonałe. Taki lekki kompromis. Nie będę się mądrzył gdzie... ale powiem po co; zwróć uwagę, że ta topologia jest powtórzona w całym torze. Ukłąd jest wystarcząjco dobry w otwartej petli, stabilny po jej zamknięciu. I wbrew pozorom, bardzo prosty a jednoczesnie pozbawiony np. zniekształceń skrośnych przez bufor liniowy na FET`ach...

Nie pamiętam czy było to w tym watku o zmniejszenieu taktowania fazy autokalibracji (DEM). Była mowa o zastosowaniu kondensatorów elektrolitycznych. Daniel podrzucił mi tę serię ale wiekszych pojemności (100uF/35V). Nawet bez większych starań, tak na wstępuie formując taki kondenstor ma on upływ na poziomie około 10nA (30-35V). To wartośc wystarczająca dla tego zastosowania. 

Można stwierdzić taki prąd nie dysponując czułą aparaturą. Jednoczesnie nie jest prosty pomiar bo zasilacze mają fluktuacje i właczenie czegoś czułego pokazuje te fluktuacje a nie prąd upływu. Ale to chyba na watek "Warsztat elektronika"...

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Jednym z konwerterów miał być MOSFET. Rozwiązanie ascetyczne, podobno rewelacyjnie brzmiące. Zaznajomieni z tematem, zapewne wiedzą o jakim rozwiązaniu mówię. Zbadałem sprawę (co prawda na innych tranzystorach) i niestety główny problem to fluktuacja w zalezności od sygnału tego pozornego zera.

CEN.thumb.png.b025deecc4e235d98cd25ac9accab843.png

https://www.diyaudio.com/community/threads/zen-cen-sen-evolution-of-a-minimalistic-iv-converter.195483/

spróbuj

albo

czysty projekt Passa

z_IV_3.thumb.png.bbbd68128820d033d19f1f5cc71bff3e.png

https://www.passdiy.com/project/other/zen-i-v-converter

https://diyaudiostore.com/products/matched-jfets

Gość

(Konto usunięte)

impedancja wejściowa ok 18om aby obniżyć o połowę trzeba dać dwie pary j-fetów równolegle ...wg mnie warto

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Jednym z konwerterów miał być MOSFET

W D1 domyślnym mosfetem był irf610

ale w wątku Pass sugerował ,że można dać irfp240

i puścić przez niego min ok 1A prądu wtedy impedancja wejściowa jest najmniejsza , jednak nie pamiętam wartości

Nelson mówił ,że zarzuty o zbyt dużej pojemności wejściowej są do bani bo i tak ograniczamy pasmo filtrem na wyjściu więc zamiast konda mamy pojemność mosfeta

nie wiem jak z pulsowaniem zera bo tego układu nie robiłem

Można spróbować zastosować AD844 bez sprzężenia i konwersją pasywną. Łatwa przeróbka ze standardowej, aktywnej konwersji- pięć minut roboty. Chociaż osobiście nie bardzo mi się to granie podobało...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek
  • 2 tygodnie później...

Jak tylko skończą się u mnie upały - zabieram się za lutowanie  .

Nic odkrywczego :

odprzęganie klasyczne - dwie opcje - folia albo coś smd.

Nie ma opcji elektrolitów.

Brak tłumików diodowych

Wejście dostosowane do I2SoverUSB  w trybie symultanicznym ( zlacza u-fl albo piny do kabli)

Możliwość DEM wg Grundiga

Na PCB zasilacze dyskretne 

Analog zewnętrzny

Płytka 4-warstwowa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Scott L.F. , wiem, że nie ma na to miejsca na płytce, ale może jeszcze warto by rozważyć "wstrzyknięcie" na wyjściu kostki z zewnątrz +-2mA żeby zlikwidować DC offset? To podobno nie tylko likwidacja składowej stałej, ale również ocalenie kilku bitów z sygnału wyjściowego kostki. Niezależnie od wszystkiego kibicuję i daj znać jakie będą efekty.

Edytowane przez pjasio253
2 godziny temu, pjasio253 napisał:

wiem, że nie ma na to miejsca na płytce

Miejsce na PCB nie jest problemem.

Celowo zrobiłem sobie taką "wersje bazową" pomijając niektóre polecane rozwiązania .

Ma być takim punktem wyjsciowym do dalszych prac.

Póki co - na początek - kwestia zasilania , mas itp itd

Na resztę przyjdzie czas...

Tym bardziej ze być może -w świetle tego co pisze Thorsten Loesch -trzeba będzie zrewidować podejscie do TDA1541

Na razie czekam na rozwój wypadków i pomału realizuję własne pomysły .

Witam,mam pytanie ten dac z linku to produkcja któregoś  z kolegów, którzy się tu udzielają?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, kaliman2 napisał:

Witam,mam pytanie ten dac z linku to produkcja któregoś  z kolegów, którzy się tu udzielają?

Ukryta Zawartość

nie wiem ale uważałbym bo to nie jest i2soverUSB i mocno może być tak, że wejście z USB albo idzie przez filtr albo nie jest równoległe na kość DAC, gruby wynalazek jak na tą cene - płytkę chyba kiedyś widziałem na ali

Ukryta Zawartość

Jedyne najlepsze gotowe rozwiązanie z  tda1541a  to Pedja. Niestety spóźniłeś się bo Pedja jeszcze pod koniec czerwca sprzedawał limitowaną wersję Aya5 v2. Za naprawę rozsadne pieniądze. Ze wszystkimi najlepszymi rozwiązaniami i przede wszystkim chyba najlepszym analogiem tranzystorowym jaki kolwiek powstał do tda1541a.

Pozostale tz. pół produkty z chin czy jakiś gotowiec z CD to nawet nie ma porównania, trzeba je samemu mocno modyfikować, zrobić wszystkie modyfikację wokół kości to dosyć proste, ale analog dobrze zrobić to już nie takie łatwe. 

A jak widzę te analogi na OPA aż żal. 

Co prawda już nieaktualne, ale cena kosmos

Ukryta Zawartość

138 000 😱 

Coś a Ali gotowego warte uwagi?

Ukryta Zawartość

5 minut temu, kaliman2 napisał:

Coś a Ali gotowego warte uwagi?

Najpierw ustal sobie co preferujesz - jak to jest np druga harmoniczna to znajdziesz cos z drugiej reki w PL lub kogos kto cos takiego pewno wykona w rozsadnych pieniadzach z wyjsciem na lampach (czy to 1541 czy pcm65, ad1860 etc), jak to jest czyste spektrum to po prostu kup sobie cos z listy ASR'a jest masa gotowcow ponizej tysiaka sensownych.

Wykladanie duzych pieniedzy na dac jak chodzi o generowanie 2giej harmonicznej tez mija sie z celem.

osobiscie jakbym cos jeszcze w temacie dac rozwazal to bralbym to i wrzucil lampke na wyjscie:

Ukryta Zawartość

dobre zasilacze i analog kupisz tu na forum i tyle.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi