Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa kolumn -- pytania szczegółowe

qubix

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrałem już projekt który będę robił i zamówiłem przetworniki.

Witam. Mam kilka pytań szczegółowych dot. obudów kolum:

1. najpierw fornir czy frez pod głośniki? Dlaczego?

2. jak najprościej i najestetyczniej zrobić maskownice? I tak będą leżeć w kącie, ale na czas niesłuchania, ew. transportu będę zakładał i wolę mieć.

3. widziałem już w produkcjach Grzegorza i McGyver-a fornir za zaokrągleniami na rogach paczki kładziony "na zakładkę". Czy ktoś mógłby skomentować?

To by było na tyle. Reszta wyjdzie w praniu. Pozdrawiam !

W różnych tematach przewijają się uwagi na temat wykonania lub zamawiania skrzynek do kolumn.

Przydałyby się w jednym wątku uwagi praktyczne tych, co już mają doświadczenia w budowie skrzynek do własnych kolumn.

Jak najlepiej się do tego zabrać?

Ciąć MDF w firmie, a potem składać i ewentualnie fornirować samemu?

Czy może lepiej zamawiać u stolarza gotowe skrzynki?

Jakie są orientacyjne ceny takich usług?

Jakie proporcje skrzynek są optymalne?

Czy dwa mniejsze bass-reflexy zamiast jednego wiekszego to to samo?

Jaki ma praktyczny wpływ umieszczenie bass-reflexu z przodu a z tyłu skrzynki?

A co do kosztów: czy nie najtaniej wyjdzie kupić gotowe kolumny za 390 zł /para i wykorzystać z nich niebrzydkie skrzynki? np. takie jak na fotce poniżej:

[obrazekLUKASZ-247968_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Akurat te na fotce są brzydkie, niezgrabne i źle zaprojektowane (hektary przestrzeni pomiędzy głośnikami, ogromne tunele BR, niezgrabne proporcje, brak wyfrezowań).

Zgadzam się McGyver, ale patrz też na cenę. A w niej przecież zawarte są jeszcze głośniki i cały osprzęt.

Jest coś do wyboru porównywalnego cenowo a lepszego?

Mnie akurat w tej chwili interesują monitory, ale w przyszłości kto wie? Pewnie wcześniej czy później zainteresuje i mnie coś większego ;)

Ani by mi przez myśl nie przeszło żeby czegoś takiego słuchać czy głośników używać ;) Głośniki mozna jeszcze za jakieś grosze sprzedać:) Przednią ściankę można pewnie zmienić na nową...

Tutaj oczywiście tylko teoretyzuję. Wiadomo, że mogę iść do stolarza z projektem i powiedzmy tysiącem złotych, żeby mi zrobił w pięknym wykonaniu co tylko sobie zażyczę... ale nie o to przecież chodzi.

Jak to robią producenci takich kolumn, że opłaca im się za takie grosze robić takie duże skrzynki, w miarę przyzwoicie wykończone? A może z Chin to sprowadzają masowo?

Czy jest sens bawić się w robienie skrzynek własnoręcznie, gdy (być może) można znaleźć kogoś, komu się będzie opłacać zrobić gotowe skrzynki za mniej, niż mnie by kosztowały same materiały do własnoręcznie wykonanych? A przecież roboty z tym w amatorskich warunkach dużo, i bez doświadczenia efekt niezbyt pewny...

Czy np. Ty McGyver własnoręcznie fornirujesz swoje skrzynki? Przecież do tego by chyba trzeba mieć w piwnicy małą stolarnię...

A w ogóle: czy najpierw skrzynki sklejać a potem fornir, czy najpierw fornir na płyty, a potem sklejanie skrzynek?

technologia w moim i chyba nie tylko moim przy[adku wyglada tak:

pociecie mdf

skladanie skrzynek bez frontu wytlumienia i inne duperele do srodka

fornirowanie frontu (prasa)

frezowanie pod glosniki

mocowanie frontu do reszty

fornirowanie reszty lakierowanie calosci

ende

• Redaktorzy

tdrozd - a nie powinieneś przypadkiem okleinować wszystkich ścianek przed złożeniem?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

ja nigdy nie fornirowałem.

Złożyłem pudła z płyt meblowych (z okleiną udającą drewno). Docięte w sklepie idealnie co do milimetra. Sam tylko wyciąłem otwory pod głośniki (bez frezowania). Wyszły może niezbyt rofesjonalnie, ale za to kosztowały 70zł i pół dnia roboty. Wystarczyła wiertarka i wyżynarka.

A nie lepiej kolumny polakierować? idziesz do warsztatu gdzie lakierują proszkowo (np renowacja felg) i masz idealną powierzchnię. Bez zabaw fornirem, lakierem, polerowania...

qubix

1).

Do każdego głośnika niskotonowego obudowę i strojenie BR oblicza się indywidualnie w zależności od typu głośnika.

2). Jeżeli nie robisz frezowań pod głośniki to 1obudowa, 2otwory pod głośniki i BR, 3fornir, 4 lakier

adse

Odnośnie cen obudów i fornirowania to niema uniwersalnego cennika, wszystko zależy od:

-wielkości obudowy

-materiału gr MDF

-użytego forniru ceny od 10-60 za m2

-użytego lakieru

ja za dwie obudowy do monitorków bez frezowań o wymiarach ok 32*18*26 z płyty MDF 16mm, +fornir Anegre(afrykańskie drzewo) + lakier (półmat) chyba kilka warstw zapłaciłem u znajomego 180PLN

adse: te kolumny które tu przedstawiłeś to pewnie wiórowa płyta i okleina plastikowa. Przy wykręcaniu głośników zasypią cię wiórami. Za 390 pln można zrobić spokojnie obudowy z porządnego MDFu, z porządnymi wzmocnieniami w środku. No i w fornirze i super lakierze. No ale jak ktoś lubi tani plastik to może tak zrobić...

niektórzy stolarze są w posiadaniu ze starych zapasów naturalnej okleiny-do tego politura ,kilka warstw ,i efekt taki że .....tak mam zrobione ostatnio i żadna okleina sztuczna się nie umywa.niestety mieszkam na zadupiu więc chyba nikt nie skorzysta.

endriu - z czego nie skorzysta?

jeżeli chodzi o niedrogie a porządne usługi stolarskie to odległość jest mało istotna, wysyłka monitorowych skrzynek kosztowałaby może ze 30 zł.

No chyba, że tam nie ma poczty...

Ważne, żeby z ofertą dotrzeć do zainteresowanych. Właśnie przeglądam Allegro - i np. solidne drewniane meble o dowolnych wymiarach na zamówienie są tam oferowane po dość przystępnych cenach. Skrzynek nikt nie oferuje.

Pewnie się nie opłaca stolarzom babrać ze skrzynkami...roboty chyba więcej niż z meblami, a zarobek za mały bo rzecz nieduża...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.