Skocz do zawartości
IGNORED

Muza z dysku zewnętrznego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Może mi ktoś wytłumaczyć ,lub wskazać temat na forum bo nie znalazłem w jaki sposób korzystać można z muzyki w plikach flac nagranej na przenośnym dysku zewnętrznym i podłączonym do wzmacniacza.Jak to podłączyć,co jest potrzebne .

Jakie oprogramowanie do tego jest potrzebne przy założeniu , że chcę sterować tym z np.smartfona.

Dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/148535-muza-z-dysku-zewn%C4%99trznego/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupujesz np raspberry Pi 4b do tego dac-a albo od razu na malinę albo zewnętrznego, wgrywasz moode audio lub volumio i masz odtwarzacz sieciowy całkiem dobrze grający.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 godzin temu, muda44 napisał:

Yamaha NPS 303 i grasz  z przenośnego dysku . Do tego genialna aplikacja , stabilne i szybkie urządzenie .

Poczytałem i fajne rozwiązanie ta Yamaha.

Jaki dysk prznośny do muzyki (czy są takie specjalne?) - jakieś sprawdzone propozycje.

Ktoś pisał o własnym zasilaniu takiego dysku .

W zasadzie każdy dysk 2,5" podłączysz bez żadnego problemu. Unikaj raczej dysków 3,5", ponieważ będzie wymagane dodatkowe zasilanie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 minuty temu, Q21 napisał:

W zasadzie każdy dysk 2,5" podłączysz bez żadnego problemu. Unikaj raczej dysków 3,5", ponieważ będzie wymagane dodatkowe zasilanie.

A czy te z dodatkowym zasilaniem będą wydajniejsze lepsze do audio -bo to nie problem , to zasilanie .

7 godzin temu, rd168 napisał:

A czy te z dodatkowym zasilaniem będą wydajniejsze lepsze do audio -bo to nie problem , to zasilanie .

Nie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Różnicy nie będzie żadnej. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 godzin temu, rd168 napisał:

Poczytałem i fajne rozwiązanie ta Yamaha.

Jaki dysk prznośny do muzyki (czy są takie specjalne?) - jakieś sprawdzone propozycje.

Ktoś pisał o własnym zasilaniu takiego dysku .

Mam kilka dysków 2T . WD czarny , czerwony , Toshiba DTP220 i ten polecam . Trzeba go sformatować w FAT32 .

Mając Stream Magic 6 i zanim mu zrobiłem modyfikacje a w tym poprawę zasilania lepiej grał jak dysk miał swoje zasilanie ( 2,5cala ) . Ale to był skomplikowany , wysokiej jakości zasilacz DIY pod cyfrówkę .

Dyski mechaniczne wytwarzają zakłócenia na zasilaniu i teoretycznie zawsze takie rozdzielenie powinno mniej lub więcej pomóc .

Tu wepnij sam ten dysk .

W dniu 14.01.2020 o 08:51, muda44 napisał:

Yamaha NPS 303 i grasz  z przenośnego dysku . Do tego genialna aplikacja , stabilne i szybkie urządzenie .

Jak to jest z tymi apkami, w którymś wątku pisali, że się nie aktualizują. Czy czasem nie zostaniemy z czymś ,co w niedalekiej przyszłości stanie się tylko odtwarzaczem do dysku. ??

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

9 minut temu, notoryczny napisał:

Jak to jest z tymi apkami, w którymś wątku pisali, że się nie aktualizują. Czy czasem nie zostaniemy z czymś ,co w niedalekiej przyszłości stanie się tylko odtwarzaczem do dysku. ??

Nie wiem , gram i śmiga a co będzie za kilka lat nie martwię się . Gorzej gdybym dał z 10k albo więcej .

10 minut temu, muda44 napisał:

Nie wiem , gram i śmiga a co będzie za kilka lat nie martwię się . Gorzej gdybym dał z 10k albo więcej .

Właśnie parę dni temu zaktualizowałem „ apkę” do IEAST i jest padaka, można odtwarzać tylko z poziomu Tidal, nie tak jak wcześniej z aplikacji iEAST . Czyli niepewność jest zawsze.

Nie mam , nie potrzebuję i nie chcę dopłacać do Tidala a Spotify w tle śmiga od lat i na różnych klamotach bezproblemowo .

Jak chcę lepsze radio to odpalam np Paradise ?

Wyjmij z piwnicy stary laptop, wetknij dysk, i zainstaluj Daphile. Tanio, łatwo, skutecznie i bezproblemowo. Obsługa smartfonem.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

43 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Na początku Chromecast Audio też kolejne aktualizacje były niestabilne... teraz jest już dużo lepiej.

Mam dwa Chromecasty-też zrywa z nich połączenie, tzn . muzyka gra ale sterować apką się nie da. Już do tego się przyzwyczaiłem ( dochodząc do wniosku- ten typ tak ma).

Mi świrował Node 2i , długo startował i za każdym razem na nowo indeksował dysk . Szlak mnie trafiał .

Dlatego po pozytywnych przygodach z RN803D kupiłem i przerobiłem NPS303 .

Nic negatywnego się nie dzieje, świetne brzmienie a sprzęt za grosze .

@muda44

Wymiana kondziorów w NPS303 ma sens? tylko to potrafię zrobić ?

Co do odtwarzania w niej plików z dysków, na szybcioch zauważyłem że apka nie widziała okładek które znajdowały się w katalogach poszczególnych albumów coś nie tak trzeba wgrać okładki do plików audio bezpośrednio?

(pytam bo na co dzień używam plików z sieci)

Ja ripuje swoje płyty i okładek nie mam . Nie jest to mi potrzebne więc nie pomogę . 

Zanim zaczniesz cokolwiek robić w środku to zastanów się czy czegoś nie uwalisz bo tam nie ma opcji na eksperymenty ( miniaturyzacja , ciasno , delikatne ścieżki ).

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Wyjmij z piwnicy stary laptop, wetknij dysk, i zainstaluj Daphile. Tanio, łatwo, skutecznie i bezproblemowo. Obsługa smartfonem.

Jak podpiąć pod wzmacniacz ? Daphile to jak czytałem cały system,,operacyjny"-czy laik komputerowy sobie z tym poradzi ?

Skąd pobrać Daphile ?

Edytowane przez rd168
18 minut temu, rd168 napisał:

Jak podpiąć pod wzmacniacz ?

Minijack-RCA - słaba jakość. 

Usb - DAC - RCA

Lub jeśli masz wejścia cyfrowe we wzmacniaczu Usb - konweter usb to spdif (za 50pln) - jabel spdif

Daphile to jak czytałem cały system,,operacyjny"-czy laik komputerowy sobie z tym poradzi ?

Bez problemu. Jest instrukcja krok po kroku, i to tylko kilka kroków. 

Skąd pobrać Daphile ?

Ze strony Daphile.

-----

Jest w zakładce PC Audio wątek o Daphile, tam pytaj o szczegóły.

-----

A dlaczego nie chcesz grać po prostu z PC? 

Strona daphile.com
Ale jak chcesz mniejsze urządzenie polecam tak jak na wstępie pisałem Raspberry pi4b. Cena 220 zł i do tago dac po usb np smsl m8, lub cambridga audio dacmagic 100, albo jakiś topping, wszystko zależy jaki budżet chcesz wydać. Te dace podałem w porównaniu do klasy odtwarzacza yamahy 303 i myślę że zagrają lepiej. Jako transport do daca malina w swojej klasie cenowej jest bardzo dobra. Ja porównywałem np malinę z nakładką allo digione signature z cambridge audio 851n. I właściciel nie chciał wierzyć że jego strumieniowiec tak słabo wypadnie jako transport do takiego maleństwa maliny z signature. Do wyboru jest kilja prosto istalowalnych systemów. Ja polecam volumio, dobra obsługa tidala tulko płatne 2.6 eur co miesiąc, lub moode audio darmowe z obsługą tidala po upnp z telefonu. Ale każdy ma swoje preferencje i doświadczenia. Ja mam dużo plików wysokiej jakości zakupionych z legalnych serwisów i słychać różnicę w jakości, mam też dużo dsd zgranych z sacd. Daphile jest fajne i działa bez problemowo, ale jakość z maliny rpi4 jest lepsza przy najmniej u mnie z komputerem fsc q900.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Daphile jest fajne i działa bez problemowo... 

Tak. Choć ja, po rozpoznaniu tematu, zdecydowałem się grać z windows+foobar2000+pcm2704. Ale Daphile było git. Miałemnajednym komlie razem z Windowsem ?

W dniu 14.01.2020 o 08:51, muda44 napisał:

Zapoznawałem się z tą Yamahą i na jednym z opisów /testów na avtest.pl natknąłem się na stwierdzenie, że nie mozna podłączyć dysku zewnętrznego do USB bo jest za mały prąd -chyba 1 A .

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Minijack-RCA - słaba jakość. 

Usb - DAC - RCA

Lub jeśli masz wejścia cyfrowe we wzmacniaczu Usb - konweter usb to spdif (za 50pln) - jabel spdif

Bez problemu. Jest instrukcja krok po kroku, i to tylko kilka kroków. 

Ze strony Daphile.

-----

Jest w zakładce PC Audio wątek o Daphile, tam pytaj o szczegóły.

-----

A dlaczego nie chcesz grać po prostu z PC? 

Na normalny laptop nie mam miejsca tam ,gdzie jest sprzęt audio -nie przewidywałem tego .Wnęki tylko na wymiarowe klocki audio .No chyba , że jakieś zamienniki wyglądem przypominające klocki audio .

Godzinę temu, rd168 napisał:

Zapoznawałem się z tą Yamahą i na jednym z opisów /testów na avtest.pl natknąłem się na stwierdzenie, że nie mozna podłączyć dysku zewnętrznego do USB bo jest za mały prąd -chyba 1 A .

Wszystkie dyski które mam mają zasilanie 5V i 1A.

Toshiba najmniej sieje zakłóceniami i ma najmniejsze wibracje .

Godzinę temu, rd168 napisał:

No chyba , że jakieś zamienniki wyglądem przypominające klocki audio. 

Jeśli chodzi o Daphile, to wystarczy malutka stacja robocza Thin Client. Monitor potrzebny tylko do wstępnego skonfigurowania. A jeśli ma możliwość zdalnego startowania, to można schować za półkę, bo nawet dostęp do przycisku Power niepotrzebny.

A np  mini PC Beelink bt3 u mnie śmiga 2 lata zastąpił pipox8 + mysz powietrzna spięte z tv po hdmi a po usb audio do DAC-a i śmiga! wszystko dostępne z kanapy ? bez apek i pierdułek no i podstawowa sprawa mini ma 10x10 x2, 5  cm więc wszędzie wejdzie nawet ma uchwyt by do tv z tyłu przyczepić. Pzdr 

PS chwilę był spiety z topping d10 też malutki, dla zabawy i testów ale sprzedałem. 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi