Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa wkładka AT-oc9xsh czy ktos ja sluchal?

palkap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czas zmienić wkładkę ,klilka lat Ortofon Bronze znakomicie wypełniał mi życie muzyką:).Chciałem kupić teraz Ortofon Black ale  porównałem  Blacka z nowa wkładką AT-oc9xsh. No i  kopara opada . Fakt At jest  1tys droższa ,jest też to MC  gdzie black jest MM. Ale mój pre bez problemu poradzi sobie z  MC .(Musical Fidelity M1 vinl, gramofon to Luxman pd277). Pytanie do osób które slyszały nowego AT jakie jest ich zdanie na temat tej wkładki?

Pozdrawiam Piotrek

7 minut temu, palkap napisał:

Chciałem kupić teraz Ortofon Black ale  porównałem  Blacka z nowa wkładką AT-oc9xsh. No i  kopara opada .

Generator MC robi robotę. 

Trochę zaskakuje mnie cena tej wersji z Shibatą, bo jeszcze nie dawno OC9 na borze i Microline można było dostać za ok 2000zł, teraz dali gorszy szlif i podnieśli cenę... a znając opinie na temat nowych AT starych użytkowników jakoś wątpię by tam cokolwiek uległo wiekszej poprawie. 

Miej na względzie, że AT lubią się podobać szybko, ale dość krótko - tzn po dłuższym czasie brakuje nieco jakiejś gładkości, pastelowości, naturalnosci... Choć oczywiście są użytkownicy tych wkładek, którzy bardzo je lubią. 

W takim budżecie w zależności od ramienia postarałbym się o posłuchanie AT 33PTG , może Rondo Blue (ale to już pod ciężkie ramie),  czy Quintet Black od Ortofona pod ramię nieco lżejsze. 

Natomiast z drugiej strony jeśli Ci sie podoba, to chyba malo istotne są opinie użytkowników - od 2m black ma wszelkie przesłanki by być lepsza. 

3 godziny temu, palkap napisał:

DIeki za odpowiedz . Tak ta AT bez szlifu shibata jest sporo tańsza .

Miałem raczej na mysli to, ze wcześniej OC9 była na szlifie Microline - który jest bardziej zaawansowany (droższy od Shibata) i szło taką wkładkę dorwać poniżej 2000zł. A dzisiaj mamy 'tylko' Shibatę i to sporo drożej ?

Ach, dopiero teraz doczytałem, ze masz Luxmana 277, a więc ramię Micro TA-1. Bardzo przyjemne, ale absolutnie nie do twardych/mało podatnych wkładek. Tak wiec Rondo od razu wypada z obiegu, PTG II również, bo to za sztywne wkładki pod to ramię. 

Akurat z tych bardzo podatnych niewiele na wlasne ucho słyszałem. AT OC9 III warto rozważyć, Quintet Black S będzie juz też raczej za twardy. 

6 godzin temu, bolo_senor napisał:

niby shibata to pięterko wyżej  od microline .

Od kiedy? Microline to klasa Microridgle/SAS/VanDenHul/FG , czyli półka wyżej od Shibaty.

reszta jak sas-y , vdh , gygery to szlify "autorskie" i w zależności od skomplikowania , droższe lub tańsze od shibaty , także tu trudno powiedzieć , czy to nowy - lepszy szlif. Część z nich to uproszczone szlify liniowe jak np. gyger , a część to jakby krok na przód np vdh ( choć tym w przypadku - czytałem , że to rozwinięcie shibaty )

Nawet jakbyś chciał to tołku w tym nie dojdziesz , bo co producent to szlif , czasem różnice są bardzo subtelne , czasem inne nazewnictwo to czysty marketing , i bardziej dla spokoju ducha lepiej trzymać się tej podstawowej klasyfikacji .

6 godzin temu, bolo_senor napisał:

praktycznie od zawsze . Shibata była szlifem droższym . Na przykładzie ortofona - bronze ma szlif liniowy , a black shibatę

Bolo, co ty za durnoty wypisujesz. Zobacz sobie jakie szlify ma topowe SPU, czy ANA Ortofona....

Bronze ma FINE LINE, to zwykły szlif liniowy, ale prostszy i tańszy od Shibaty. 
Przecież Microline to bliżej Replicant 100, który był stosowany w topowych ortofonach. Microline to szlif, który AT stosowała m.in w topoweej  ART9, czy ART7. 

Zresztą poczytaj sobie tutaj... po polsku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, julius-6 napisał:

Bolo, co ty za durnoty wypisujesz.

bo mnie nie zrozumiałeś.

Bronze ma FINE LINE, to zwykły szlif liniowy

tak

ale prostszy i tańszy od Shibaty. 

tak.

I to jest podstawowa klasyfikacja.

Microline

to typowy szlif liniowy tylko cieńszy , jakiś firmowy. I przez to że cieńszy to droższy i technicznie lepszy niż shibata.

Teraz jasne ?

Temu pisałem , że tołku z firmowymi nie dojdziesz , bo raz jest lepiej raz gorzej. A klasyfikacja zostaje podstawowa.

Inaczej

Klasyfikacja obejmuje tylko standardowe szlify , a te pozostałe nowinki to różnie gdzie producent wsadzi.

Mikroline wcale , aż takiej furrory nie zrobiła , temu zamienili ją pewnie na shibatę . Ale to julius ten sam poziom. 

18 godzin temu, julius-6 napisał:

Od kiedy? Microline to klasa Microridgle/SAS/VanDenHul/FG , czyli półka wyżej od Shibaty.

Faktycznie ba-Bola walnąłem , z finem skojarzyłem na początku

Mikroline faktycznie jest wyżej , lub na równo z shibatą pozycjonowane.

9 godzin temu, julius-6 napisał:

Przecież Microline to bliżej Replicant 100

mi tam one wcale nie podobne. 

@julius-6

na przykładzie , nowej at95 to shibata jednak wyżej stoi sądząc po cenie niż mikroline.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.