Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z podłączeniem amplitunera z TV

Tymac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Poddałem się więc proszę o poradę z podłączeniem amplitunera do TV.

sprzęt:
TV- SAMSUNG UE65MU6179UXZG
Amplituner - Pioneer vsx-322 
Dekoder - Ultrabox + (Canal+)

Wcześniej ze starym dekoderem miałem podłączony dekoder do amplitunera a ten do TV. Wszystko ładnie działało. Mogłem obsługiwać wszystko pilotem z TV. Wszytko połączone HDMI.
Ostatnio wymieniłem dekoder na Ultrabox +. Wszystko podłączone jak wczesniej. Oczywiśćie zrobiłem w TV instalację nowego sprzętu. Jednak tutaj był już problem z obsługą wszystkiego jedym pilotem. Ale nie to jest najważniejsze. 
Mój amplituner nie ma możliwości przesyłu sygnału UHD  także postanowiłem podłączyć dekoder bezpośrednio do TV  i osobno amplituner do TV. Wszytko połączone jest kablami HDMI. 
W apmlitunerze ARC jest włączone. Kabel HDMI podłączony jest do portu ARC w TV a w amlpitunerze do wyjścia OUT (próbowałem z innymi też).
Dekoder podłączony jest bezpośrednio do TV przez HDMI.
Oczywiście sprzęty zainstalowane osobno w TV. 
Niestety dźwięk nie działa w kinie domowym tylko w TV. Nie ważne czy źródło jest dekodera czy z TV (np.Netflix).
Jak włączę amplituner to dźwięk na chwile cichnie tak jak by chciał się połączyć. W ustawieniach TV źródło dźwięku mam TV i na chwilę pokazuje się kino domowe HDMI po czym zaraz znika. Pojawia się tak co jakis czas. Wtedy dźwięk w TV każdorazowo na chwilę zanika. Oczywiście kable HDMI posiadam dobrej jakości. 

Zależy mi na podłączeniu HDMI w taki sposób, że po włączeniu TV i dekodera dźwięk jest z TV po włączeniu amplitunera przełączy sie na kino domowe.
Ktoś pomorze bo mi się już cierpliwość skończyła. 
pozdrawiam

Nie wiem jak wy ale ja miałem do czynienia parę razy z telewizorami Samsunga i w każdym przypadku występował problem z HDMI arc, natomiast zawsze działało z innymi urządzeniami Samsunga.  

Gość

(Konto usunięte)

Ja zawsze(od dziecka miałem TV SONY) wiec nie wiem jak to wyglada na Samsungu... najlepiej podłączyć pod Optyka i problem z głowy... aha jeżeli jeden pilot to tylko Logiteh Harmony i nic więcej...

9 minut temu, Soomi napisał:

Optyk jest dobry ale nie ułatwia na tyle komunikacji co HDMI. 

Zwlaszcza, jak po hdmi sprzety nie potrafią się dogadać...

?

ARC ma to do siebie, że czasem dane sprzęty się nie chcą dogadać i niestety trzeba się z tym pogodzić. Wtedy zostaje optyk. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzięki za dotychczasowe info. Próbowałem podłączyć TV z amplitunerem przez SPDIF i też nie działa. Znalazłem jednak problem z jednym z kabli HDMI. Podłączyłem teraz dekoder do amplitunera przez HDMI potem z amlpi (OUT) do TV (ARC) i zresetowałem apmlituner do ustawień fabrycznych. Dźwięk z dekodera działa teraz przez kino domowe jednak jeżeli źródłem jest TV(Netflix itd) to dźwięk mam tylko z TV. Ręce mi już opadają. Trzeci dzień męczę się już z tym. ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.