Skocz do zawartości
IGNORED

Air play z iphone a jakość muzyki Tidal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zauważyłem po dłuższej przerwie z muzyka (małe dzieci), że mój zestaw audio gra słabo, albo słabiej niż kiedyś (albo głuchnę),

jednak przypomniałem sobie, że kiedyś słuchałem płyt CD lub plików flac lub wav puszczanych z pendrive.

Teraz wygoda wzięła górę i strumieniuję wszystko z Tidal (wersja Hi-FI) poprzez funkcję air play z iphone na posiadany network player.
Mam wrażenie, że niestety tutaj jest pies pogrzebany, ponieważ ten sam utwór odtwarzany z cd lub network playera z pendrive (nawet mp3 320) gra lepiej niż striming tidal hifi (rzekomo flac).

W końcu do meritum - aktualnie używany zestaw arcam alpha 10 integra+końcówka 10P + pioneer N-50 (pierwsza wersja bez wbudowanego strumieniowania, tylko możliwość Air play lub bluetooth).

Czy kupno network playera z "wbudowanym tidalem" poprawi jakość odtwarzania znacząco? czy będzie grało podobnie jak przy strimingu poprzez air play telefonem z tidalem ?

Myślałem przez chwilę o rozwiązaniu w postaci zakupu yamaha R-N803D (który łączy wzmacniacz i inne streamowe bajery w 1), ale po odsłuchu w markecie poprzez komunikacje bluetooth i tidal z telefonu - to brzmiało to co najwyżej przeciętnie...

Proszę o ewentualnie inny pomysł by poprawić jakośc dzwięku na posiadanym zestawie (czyli budżetowy) - przy założeniu, że chciałbym już używac Tidal hi-fi i odejść od cd i plików na dyskach... z góry dziękuje za pomoc.

Jest kilka urządzeń na rynku z natywną obsługą Tidal HiFi. Przerabiałem tą drogę próbując różne urządzenia i pytanie jak bardzo Ci zależy na obsłudze porównywalnej do działania oryginalnej Apki Tidal na telefonie (albumy, playlisty, okładki) ?

Edytowane przez k4mil3k

Nie znam pierwszej wersji Pioneera N50 (ani nawet innych) ale jeśli nie ma możliwości żeby pracował jako renderer (można to sprawdzić instalując na telefonie np apkę bubbleupnp i wyszukać N50 jako renderera) to granie przez airplay lub bluetooth nigdy nie będzie w takiej jakości jak byś chciał. Każde nawet niedrogie urządzenie z wbudowanym natywnym Tidal będzie lepiej grało niż przez airplay czy bluetooth. Jeśli natomiast Twoje N50 może pracować jako renderer to napewno będzie o wiele lepiej niż dotychczasowa konfiguracja.

no zgaduje, że nie może - bo nowe wersje n50 - mają Tidal natywny, a mój nie ma (tylko air play, dlna..)

A można podpiąć się jakims tanim rendererem do dac`a od pioneera n-50? co bym nie musiał sprzedawać i kupować nowego network playera? 

czy można np podpiąć NuPrime WR-100D (odtwarzacz strumieniowy) pod pioneer n-50 (by wykorzystać jego DAC), a usługa tidal będzie wtedy lepiej odtwarzana niż przez air play z telefonu?

czy takie coś ma w końcu ten "natywny tidal czy jest rendererem cokolwiek to oznacza???"

Edytowane przez oasisliam

Jeżeli twój Pioneer obsługuje DLNA to zainstaluj sobie na IPhonie aplikację MConnect i strumieniuj przez DLNA. Będzie bezstratnie. Apka obsługuje Tidala.

W dniu 31.12.2019 o 12:51, piotrek_rr napisał:

Jeżeli twój Pioneer obsługuje DLNA to zainstaluj sobie na IPhonie aplikację MConnect i strumieniuj przez DLNA. Będzie bezstratnie. Apka obsługuje Tidala.

działa !!!, co prawda sama aplikacja pozostawia trochę do życzenia i często się wiesza, ale jakość muzyki tak puszczonej jest zdecydowanie lepsza niż przez air play!!!

DZięki raz jeszcze za pomoc!!!:)

po wpisaniu chromecast audio - nie wyskakuje aplikacja w sklepie google play tylko inne podobne????

bubble upnp i sonos port ściągnięte, popoludniu będe testować, dzięku za pomoc panowie!~!!

sorka za wcinkę ale nie chcę niepotrzebnie zakładać tematu.

Czy watro: http://blueaudio.pl/mitchell-johnson-wld211t-p-4347.html

Wziąć zamiast Pioneer N-30AE ??!? Potrzebuję akceptowalnego dźwięku z radyj internetowych w klocku z wifi.

Co do mconnect lepiej działa i czytelniejsza jest wersja dla iPad-a, polecam. Czasami wolę korzystać z niej niż wbudowanej w streamer ECI, szczególnie że obsługuje w zasadzie wszystkie urządzenia streamingowe w domu.