Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo do ELAC BS 52

Linux

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

jakiś czas temu postanowiłem skompletować mój pierwszy zestaw stereo. Zacząłem od kolumn i wybór padł na podstawkowe ELAC BS 52. Do tego zakupiłem wzmacniacz Cambridge Audio A1 V3. Ogólnie jestem zadowolony, dźwięk jest bardzo szczegółowy i muzyki słucha się z przyjemnością. Miałem wrażenie, że brakuje jedynie niskich tonów (potencjometr mam ustawiony prawie na max), ale uznałem, że tak musi być przy tak małych kolumnach bez subwoofera. Ostatnio miałem okazję podłączyć mojego Cambridga pod Tannoye M1 i kolumnom również zaczęło brakować basu - porównując do Radmora 5102 z którym grały Tannoye. Sprawdziłem również moje kolumny z Unitrą WS 304 S - spadek jakości dźwięku kolosalny, ale niskich tonów dużo więcej.  Za jakim wzmacniaczem (w półce cenowej Cambridge'a), mógłbym się rozejrzeć? Ogólnie Cambridge poza małą ilością basu gra jak dla mnie znakomicie, ale czasami chciałbym więcej niskich tonów. Muzyka jakiej słucham jest mocno różnorodna, od rocka i jego alternatywnych odmian po rap, blues i pop.

Pozdrawiam, Kuba.

https://www.audiostereo.pl/topic/148266-wzmacniacz-stereo-do-elac-bs-52/

Trochę dziwnie zaczynasz przygodę z audio.

Kupując choćby numer większe Debut B5.2 fakt, że dwie stówki więcej miałbyś już szanse 

na niezły bas, bo o jeszcze większym modelu - 6.2 za to z prawdziwym wooferem nie wspomnę.

Optymistyczne pasmo Twojego malucha to 65 Hz w basie a 6.2 to 44 Hz więc "osiągnięcia" 

w dziedzinie basu są nieporównywalne. Żeby ten maluch zagrał lepiej trzeba ze 100 W na 

kanał, albo wzmacniacza, który zmieni równowagę  tonalną eksponując bas, ale najważniejsze

i tak pozostaną głośniki; ich nie przeskoczysz. Raczej wymianę maluchów brałbym pod uwagę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję za odpowiedź. O wyborze kolumn zadecydowała wysoka nota w rankingu "hifi muzyka 3/15" i tym, że znalazłem je w dobrej cenie, używane, u mnie w mieście. Odsłuchiwane były u poprzedniego właściciela na wyższym modelu CA (nie pamiętam jaki) i bas był dużo lepszy. Czy na pewno nie jest to wina wzmacniacza? Tak jak pisałem, podłączyłem mój wzmacniacz pod Tanoyie M1 i w nich również zaczęło brakować niskich tonów. Rozumiem, że lepszym rozwiązaniem będzie wymiana kolumn, niż kombinowanie z innym wzmacniaczem? 

Jakie kolumny polecacie do Cambridge'a A1 o wymiarach (mogą być odrobinę większe) i cenie Elaców BS 52?

Jeśli zapłaciłeś za nie np. 2 stówki, to nie da rady, ale jeśli mogą być większe monitory, to np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mogą też być monitory Elaca serii Debut, ale na tak niskie ceny  już bym nie liczył ...

Trzeba określić budżet, bo bez tego ani rusz. Poza tym te 52' są dobre, ale wszystko zależy od

metrażu; na 8 - 10 m mogą być, ale jeśli szukamy basu to jednak albo BR albo duże głośniki ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Póki co mam na czym słuchać więc mogę na spokojnie poszukać jakiejś dobrej oferty z używkami. Ogólnie wolałbym używane kolumny, chociaż te nowe Kody bardzo fajne. 

Pokój ma około 16-17m2. Sądzę, że mogę trochę dorzucić i ustalić budżet na 400zł za parę. Za tyle w sumie mogę znaleźć nowe Kody o których napisałeś. Wszyscy zachwalają Tannoyie M1, ale tak jak pisałem, sprawdzałem je z moim Cambrigem i basu również nie było za dużo. 

Rzecz w tym, że Kody są lepsze niż konkurencja w używanych nawet do 750 zeta.

Ukryta Zawartość

Zwykle są baaardzo wiekowe, zmęczone zarówno bebechy, jak i wygląd. Poza tym dominują

stare Tonsile, albo modele, których ja nie polecam, bo mają inny ( własny ) charakter dźwięku.

Można coś trafić na portalach, ale trzeba długo polować mając świadomość, że częste

licytacje też prowadzą w wielu przypadkach do absurdu.

Dla mnie granicą dobrego basu w 16 m jest woofer 16 cm ( nieprzypadkowa zbieżność ? )

więc szukanie basu z 10 czy 12 cm wooferów to strata czasu. Chyba, że jakieś niezłe DIY,

bo w tej dziedzinie mogą się trafić niezłe maluchy, ale też raczej powyżej Twojego budżetu.

Pamietaj też o możliwości zwrotu nowych jakby się nie sprawdziły, co w używanych ....

Ukryta Zawartość

Już wczoraj stwierdziłem, że warto kupić, przetestować i jak nie będzie zadowalająco to odesłać. Niestety, przed chwilą próbowałem zamówić, w koszyku informacja, że produktu sprzedawany jest parami i należy zwiększyć ilość na 2... Po telefonie do Electro wyszło na to, że to nie pomyłka i cena rzeczywiście jest za sztukę, a na stronie jest błąd w ofercie i nic nie mogą zrobić...  

Czyli trzeba sprzedać nerkę ? i dołożyć albo do ceny zalecanej, czyli np. w polpaku, 

albo poczekać i kupić np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )       albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )         z drutem

albo szukać w używanych, jednak co nowe a do tego z prawem zwrotu ...jakby co ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem, że temat wyczerpany, jednak dzisiaj podłączyłem moje kolumny do innego wzmacniacza - Radmora 5102. Przy potencjometrze od niskich tonów na 4/5 Elac'i dawały aż za dużo basu. Ustawienie niskich na 1/5 było porównywalne do maksymalnej wartości w Cambridge'u. Czy jest możliwe, że mój wzmacniacz jest uszkodzony? 

pewnie po prostu ten CA tak ma , widziałeś ten wzmacniacz w środku? na  mocarza i bassdusiela nie wygląda to ta wersja ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czasem ciężko porównywać takie sprzęty, bo nawet zakres regulacji tonów w Radmorze to

pewnie ze 20 dB, a w nowszych sprzętach rzadko przekracza 10 dB.

Może nad kambodżą trzeba by już popracować ...

Skoro jednak możliwości kolumn istnieją, to trzeba je wykorzystać.

Jeśli zależy Ci zarówno na zdalnym, jak i designie będzie trudno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli na zdalnym nie zależy, to jest spory wybór już od 200 zeta, albo dokupić, jeśli typowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, jarekb napisał:

pewnie po prostu ten CA tak ma , widziałeś ten wzmacniacz w środku? na  mocarza i bassdusiela nie wygląda to ta wersja ?

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak, też byłem zdziwiony, że w środku tyle przestrzeni. 

2 godziny temu, audioburak napisał:

Jeśli zależy Ci zarówno na zdalnym, jak i designie będzie trudno.

Nie zależy mi ani na designie, ani na zdalnym sterowaniu. Chciałbym możliwie najlepszą jakość dźwięku (z basem lepszym niż w CA) do kwoty 250-300 zł. 

Ukryta Zawartość

Cześć. 

Szanowni Panowie, trafiłem na Wasz temat, oczywiście nie bez powodu. 

Strasznie ciężko wyszukać mi opinii użytkowników na temat kolumn podłogowych stereo Elac fs 57. 

Stoję właśnie nad rozdrożem - poszukuję zestawu stereo do kwoty 1000 zł ( w przypadku silnego uzasadnienia 1500 zł ) - oczywiście sprzęt używany. Znalazłem obecnie aukcję kolumn Elac fs 57, wiem że jest to ceniona marka sprzętu audio, ale chciałbym jednak dopytać, czy w przeznaczonym przeze mnie budżecie nie znajdę czegoś, co będzie dużo lepsze. Nie jestem doprecyzowany jeśli chodzi o rodzaj słuchanej muzyki - w tym przypadku zależy to od pogody, nastroju i wina jakie piję :)  Przyszłościowo, chciałbym dołożyć do stereo subwoofer i na tym prawdopodobnie skończyć. Nie mam zamiaru na dzień dzisiejszy rozbudowy do kd. 

Z racji tego, że zaczynam się w tej materii poruszać, uprzejmie proszę o stosowne dla mnie rady, w jakim kierunku powinienem pójść. 

Sprzedawca posiada również Elac bs 52, które mógłbym przeznaczyć do innego pokoju, oraz subwoofer elac sub 50 esp. Szczerze mówiąc nastawiłem się mocno na suba z zamknięta obudowa, jeśli jestem w błędzie proszę mnie z niego wyprowadzić :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.