Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor - Stare vs Nowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dostałem, można powiedzieć w spadku kilku letni TV Samsunga, model UE46D8000. Z tego co zauważyłem to był to chyba jakiś wysoki model z 2011-2012r i kosztował parę tysięcy. Samsung ładnie działa i ma szereg ustawień obrazu na czym mi zależy. Natomiast pytanie brzmi. Czy biorąc pod uwagę upływ lat, postęp techniczny, dziś mógłbym kupić jakiś telewizor 45-50" w kwocie 2-2.5tys który będzie wyraźnie lepszy od tego Samsunga? W kwestii obrazu oczywiście. Pomijam Smart TV i takie tam bajery. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna nowego TV, bo moja Toshiba ma już z 10lat, ale coś zepsuć się nie chce, a plany pokrzyzowal mi ten szajsung, bo w sumie spodobal mi się. 

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/148093-telewizor-stare-vs-nowe/

A co tam zobaczysz. Lecą filmy prezencyjne w 4K. Do tego wszystko w telewizorze podkręcone na 100%. To jak słuchanie muzyki w salonie. Coś tam se posluchasz i tyle. 

?👈

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Samsunga, model UE46D8000

Do samej telewizji HD ten model będzie całkowicie dobry, bo brak skalowania z 4K do  HD co nieco zimniejsza ostrość, poza tym ten model ma matrycę 100 Hz typu VA, co oznacza że obraz w sporcie nie będzie rozmazany przy szybkich ruchach a w nocy czerń będzie czarna a nie jasno szaro srebrna.

Poza tym 100 Hz matryce z tamtych lat mają ostrzejszy obraz w ruchu niż większość dzisiejszych matryc 100 Hz.

• Moderatorzy

ok 2500 kosztuje 49 LG chyba 8500 - to nowoczesny średniak. Sam musisz sobie odpowiedzieć czy chcesz wydać na niego kasę. Koło 3 kpln masz 55 cali i raczej w taką wielkość bym celował.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Moderatorzy

To jak masz Szajsunga za friko to nie kombinuj, żeby wydać kasę na podobny. Chcesz większy to możesz budżet naruszyć. No chyba, że Samsung polegnie z obrazem.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W przyszłym roku mają wejść do produkcji tańsze OLEDy w mniejszych rozmiarach typu 49'', tak że jak ktoś chce przeskoczyć na nowsze technologie typu HDR itp,  a ma jeszcze dobrze działający tv to nie ma najmniejszego sensu teraz czegoś innego kupować a tym bardziej do samego HD, bo nic nie zyska a straci na skalowaniu i ostrości obrazu w szybkim ruchu.

A jak tylko się pojawią te mniejsze i tańsze OLEDY to wciągną nosem dowolne tv LCD w analogicznych cenach.

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Ja mam mały pokój jak na razie. Myślę że może 50" bym zaakceptowal jeszcze. Maksymalnie. 

Dla hd optymalna odległość oglądania to 2x przekątna. Oblicz sobie, czy masz za mały pokój, czy po prostu boisz się porządnej wielkości telewizora. ?

Kurcze a ja siedze jakieś 4,5m od panasa 42"

to jak duzy tv mam kupić?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

6 minut temu, porlick napisał:

Dla hd optymalna odległość oglądania to 2x przekątna. Oblicz sobie, czy masz za mały pokój, czy po prostu boisz się porządnej wielkości telewizora. ?

Ja mam bardzo blisko do TV, pokój jak wagon. Może 2.5m

?👈

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam, obraz w stosunku do zwykłego LCD rewelacja.

Polecam TV , bo sprzedawcy nie znam, wybrałem najtańszą ofertę z Allegro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Dzięki za propozycję. Pomyślę w przyszłym roku. Na razie pomęcze tego, ale na zwykłych kanałach (bez HD) mocno obnaża niedociągnięcia. Toshiba jakoś gładziej przez to przechodziła.  

?👈

Niczego nie zmieniaj. Ja mam Samsunga UE40ES6100, ostatnio padła mi w nim karta wifi, wyłączał się, więc zamówiłem jakiś nowy model Samsunga za ciut ponad 2000 licząc na spektakularny skok jakości obrazu. Ostatecznie różnicy nie było niemal wcale, w mojej kablówce jest jeszcze mnóstwo kanałów SD, a HD to może 30%. Skończyło się tym, że stary sobie "naprawiłem" (odłączając sieciówkę), a nowy odesłałem.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

12 minut temu, rafal735r napisał:

Dzięki za propozycję. Pomyślę w przyszłym roku. Na razie pomęcze tego, ale na zwykłych kanałach (bez HD) mocno obnaża niedociągnięcia. Toshiba jakoś gładziej przez to przechodziła.  

Na 55 calach często widać wyraźne niedociągnięcia, ale na 42 ten sam film/program może wydawać się idealny. 

W 2008r kupiłem topowy LED Samsunga 50cali za 12000. Oczywiście po 2 latach padł zasilacz ( było o tym głośno ) , zrobiłem i działa do dzisiaj . Obraz cały czas zachwyca , tzn jest naturalny .

W ubiegłym roku pytałem znajomego w MM ile bym musiał dać za taką samą jakość obrazu ale około 65cali - odpowiedział że około 15000.

Do czego zmierzam .

Jak się okazuje mimo upływu lat nic mnie nie uwiera, wchodzą nowe technologie a ja nie widzę żeby obraz był lepszy a te które oglądałem powyżej 50 cali za kilka tysięcy grają nienaturalnie

Jak nie padnie to nie zmienię . Nie potrzebuję bajerów a przez to wydawać kasę .

Gram z dekodera N po HDMI .

Jak dobrze gra nie kombinować

2 minuty temu, toptwenty napisał:

Na 55 calach często widać wyraźne niedociągnięcia, ale na 42 ten sam film/program może wydawać się idealny. 

No tak. Większy ekran, a rozdzielczości brak. 

2 minuty temu, muda44 napisał:

W 2008r kupiłem topowy LED Samsunga 50cali za 12000. Oczywiście po 2 latach padł zasilacz ( było o tym głośno ) , zrobiłem i działa do dzisiaj . Obraz cały czas zachwyca , tzn jest naturalny .

W ubiegłym roku pytałem znajomego w MM ile bym musiał dać za taką samą jakość obrazu ale około 65cali - odpowiedział że około 15000.

Do czego zmierzam .

Jak się okazuje mimo upływu lat nic mnie nie uwiera, wchodzą nowe technologie a ja nie widzę żeby obraz był lepszy a te które oglądałem powyżej 50 cali za kilka tysięcy grają nienaturalnie

Jak nie padnie to nie zmienię . Nie potrzebuję bajerów a przez to wydawać kasę .

Gram z dekodera N po HDMI .

Jak dobrze gra nie kombinować

Na pewno sobie go poużywam trochę. Dziwne że jeszcze działa, bo ma już z 7 lat na pewno, a samsungowi trochę nie wierze. Wszystko co miałem czy mam to się rozpada. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

4 godziny temu, fox733 napisał:

Przy takiej odległości to tylko projektor.

5 godzin temu, porlick napisał:
6 godzin temu, rafal735r napisał:

Dla hd optymalna odległość oglądania to 2x przekątna

2x podstawa

projektor to do kina albo dedykowanego pokoju a nie do dziennego otwartego jeszcze na jadalnie i spory przedpokój, przeciez nie bede robil zaciemniania na prawie 80m2 do ogladania tv w tle codziennego zycia;)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

9 minut temu, Zbig napisał:

On ogląda głównie tv i to nawet często w SD,  w takim przypadku widywałby pixele o wielkości szklanki. 

7 godzin temu, rafal735r napisał:

No tak. Większy ekran, a rozdzielczości brak. 

Na pewno sobie go poużywam trochę. Dziwne że jeszcze działa, bo ma już z 7 lat na pewno, a samsungowi trochę nie wierze. Wszystko co miałem czy mam to się rozpada. 

Rozkręć go i sprawdź jak wyglądają kondensatory w zasilaczu . Samsung dawał najtańsze elektrolity na 85 stopni przy samych radiatorach i na 16V gdzie było nieco więcej .

Wymiana jest prosta i tania .

10 godzin temu, muda44 napisał:

W 2008r kupiłem

A jakie tam jest podświetlenie matrycy?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

18 godzin temu, rafal735r napisał:

Witam.

Dostałem, można powiedzieć w spadku kilku letni TV Samsunga, model UE46D8000. Z tego co zauważyłem to był to chyba jakiś wysoki model z 2011-2012r i kosztował parę tysięcy. Samsung ładnie działa i ma szereg ustawień obrazu na czym mi zależy. Natomiast pytanie brzmi. Czy biorąc pod uwagę upływ lat, postęp techniczny, dziś mógłbym kupić jakiś telewizor 45-50" w kwocie 2-2.5tys który będzie wyraźnie lepszy od tego Samsunga? W kwestii obrazu oczywiście. Pomijam Smart TV i takie tam bajery. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna nowego TV, bo moja Toshiba ma już z 10lat, ale coś zepsuć się nie chce, a plany pokrzyzowal mi ten szajsung, bo w sumie spodobal mi się. 

powiem krotko tak jakosc obrazu ciagle sie poprawia mimo ze LCD to jednak jest coraz lepiej glownie obrobka obrazu robi swoje

w porownaniu do jakosci lcd z 2011-2012 obecnie skok jakosciowy jest widoczny od razu w dodatku mozna kupic wieksza matryce w tej samej cenie nie mowiac o bajerach, tak dzial TV to nie branza audio w dziale tv jest ciagle postep jest coraz lepsza jakosc

POMIMO SPADKU CEN . Gdyby ten skok jakosciowy porownac do sprzetu audio to dzisiejsze tv z okolic 3000 pln bylyby w cenie ze 100 tys-200 tys....- oczywiscie gdyby stosowac kryteria cenowe z branzy tradycyjnego STEREO tak wiec masz jakies wyobrazenie

1 minutę temu, ohmygod napisał:

powiem krotko tak jakosc obrazu ciagle sie poprawia mimo ze LCD to jednak jest coraz lepiej glownie obrobka obrazu robi swoje

w porownaniu do jakosci lcd z 2011-2012 obecnie skok jakosciowy jest widoczny od razu w dodatku mozna kupic wieksza matryce w tej samej cenie nie mowiac o bajerach, tak dzial TV to nie branza audio w dziale tv jest ciagle postep jest coraz lepsza jakosc

POMIMO SPADKU CEN . Gdyby ten skok jakosciowy porownac do sprzetu audio to dzisiejsze tv z okolic 3000 pln bylyby w cenie ze 100 tys-200 tys....- oczywiscie gdyby stosowac kryteria cenowe z branzy tradycyjnego STEREO tak wiec masz jakies wyobrazenie

Córce z rok temu kupiłem 42 cale Sony za 2500 , ponoć miał mieć super obraz w tej cenie .

Nie ma , jakość obrazu vs mój stary Samsung to przepaść na korzyść starego a kiedyś topowego Samsunga.

11 godzin temu, Zbig napisał:

2x podstawa

chyba ze ktos ma wade w

16 godzin temu, fox733 napisał:

spokojnie moze byc 55 cali lub wiecej NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK ZA DUZY TV TO MIT I BZDURA SAM W TO KIEDYS WIERZYLEM

DUZY EKRAN TO JEST TO !!!!

2 minuty temu, muda44 napisał:

Córce z rok temu kupiłem 42 cale Sony za 2500 , ponoć miał mieć super obraz w tej cenie .

Nie ma , jakość obrazu vs mój stary Samsung to przepaść na korzyść starego a kiedyś topowego Samsunga.

to musiales wybrac wyjaktowo kepski model

to jednak sztuka trafic na nowy tv ktory gra gorzej niz sredniaki sprzed pol dekady

inna sprawa ze 42 cale dzis ten sgment jest traktowany po macoszemu jak najnizsza polka

24 minuty temu, ohmygod napisał:

to jednak sztuka trafic na nowy tv ktory gra gorzej niz sredniaki sprzed pol dekady

inna sprawa ze 42 cale dzis ten sgment jest traktowany po macoszemu jak najnizsza polka

Zanim go kupiłem czytałem tu i tam co można kupić . I też pisali że nowe to super i technologia a ten też taki super  ...

A guzik prawda . To że technologia tanieje to jedno ale wszytko drożeje i tak jak mi znajomy w MM powiedział że dzisiaj dobry telewizor około 65 cali trzeba dać naście tysięcy. To i tak mniej niż kiedyś około 40 000 ale jednak naście.

Podaj przykład bardzo dobrego telewizora około 65 cali za cenę około 5000. Z chęcią kupię .

Naście nie wydam .

17 minut temu, muda44 napisał:

Zanim go kupiłem czytałem tu i tam co można kupić . I też pisali że nowe to super i technologia a ten też taki super  ...

A guzik prawda . To że technologia tanieje to jedno ale wszytko drożeje i tak jak mi znajomy w MM powiedział że dzisiaj dobry telewizor około 65 cali trzeba dać naście tysięcy. To i tak mniej niż kiedyś około 40 000 ale jednak naście.

Podaj przykład bardzo dobrego telewizora około 65 cali za cenę około 5000. Z chęcią kupię .

Naście nie wydam .

za 65 moze tak ale za 50-55 cali wybor duzy i jakosc tez dobra

natomiast rozmiarowki typu 42 cale to tylko w najlszabych seriach sa bo ta wielkosc sprzedaje sie coraz slabiej

to taka zapchajdziura w ofercie

dzis za 3000 mozna dostac na serio znakomity tv i nie ma co narzekac o takiej jakosci jeszcze 9 lat mozna bylo pomarzyc

pamietam mojego wujka w 2010 kupil tv za okolo 5 tys 42 cale

ja w 2014 kupilem za 2700 model z 2013 ktory na premiere chodzil po 3700  47 cali

i jakosc obrazu kolory plynnosc bez porowania lepiej

dwa lata temu siostra kupila zwykly model philipsa za 2500 49 cali i ten ma lepszy obraz niz moj

nie ma co narzekac postep jest widoczny golym okiem

a ktos kto tak gada ze minium kilkanascie tysiecy - to sie nazywa lowca frajerow

• Pokaż nowe odpowiedzi