Skocz do zawartości
IGNORED

dla kochających prawdziwą muzykę (alternatywną)

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze cieszy wysyp przeróbek. Aranż rulz!

Był i klip w TVP do pierwowzoru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z filmu:

Demówka z nożami i pałami, zanim cenzura wykastrowała tekst:

W temacie tak, ale w "plagiatach?" byli:

Skinny Puppy - Sleeping Beast jako prawzór  (electroclash) dla: Papa dance " W 40 dni dookoła świata".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
dopiski

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 7.01.2020 o 12:40, Joseph K. napisał:

Meszugą

A jest też podobny z nazwy i znakomity zespół:

MESZADA

Polecam, w pewnych kręgach kultowy. A z szybszych:

HAGGARD

Połączenie stylów i gatunków w najlepszym...stylu.

Alternatywna wersja hitu One Vision po tłumaczeniu na nam bliższy - niemiecki, czyli hit Geburt Einer Nation:

No dobra panowie (i panie!). A czy to jest jeszcze alternatywa, czy już nie? A może jeszcze nie?

W dniu 9.01.2020 o 03:11, Szyszkownik Kilkujadek napisał:

No dobra panowie (i panie!). A czy to jest jeszcze alternatywa, czy już nie? A może jeszcze nie?

Najprawdziwsza, harcerska.

A tak na serio, to np Big Thief wypuścili w 2019 roku aż dwie płyty,  jedna lepsza od drugiej.

Edytowane przez aster_

Tu sobie drogi użytkowniku Aster urządzasz podśmiechujki, a moje pytanie tylko w połowie było żartem.
Bo zespół happysad to na rodzimej scenie trochę dziwoląg. Niby takie właśnie harcerskie równe granie na 3 akordy z banalnymi tekstami, ale od kilku lat z harcerską piosenką coraz mnie podobieństw widać (słychać). Akurat ten wyżej zalinkowamy utwór nie jest reprezentatywny dla 3 ostatnich płyt. Zespół ewoluuje w kierunku grania... no właśnie trudno powiedzieć jakiego. Powiedzmy, że bardziej ambitnego.
Jak dla mnie stali zawsze pomiędzy mejnstrimem a alternatywą, będąc zbyt mejnstrimowi na alternatywę, a zbyt alternatywni dla mejnstrimu. Jeden bodajże hit radiowy z początków kariery a potem niby ulubieńcy juwenaliów, ale dla radia zbyt mało radiowi.
No i wiadomo, teksty lidera...niektórzy pewnie z ich powodu wstydziliby się przyznać, że słuchają Więc w sumie też jakaś alternatywa dla Słowackich i Mickiewiczów polskiego rocka

Ja tam wychowałem się m.in. na takiej muzyce alternatywnej. Wspaniałe pod względem muzyki moje lata w liceum, potem częściowo na studiach:

Jak to mawiał ś.p. Miles Davis - muzyka powstaje z ciszy, co zawsze odbierałem, że dobra muzyka nie potrzebuje zawsze nie wiadomo jak skomplikowanych rytmów...

17 godzin temu, Szyszkownik Kilkujadek napisał:

Tu sobie drogi użytkowniku Aster urządzasz podśmiechujki, a moje pytanie tylko w połowie było żartem.
Bo zespół happysad to na rodzimej scenie trochę dziwoląg. Niby takie właśnie harcerskie równe granie na 3 akordy z banalnymi tekstami, ale od kilku lat z harcerską piosenką coraz mnie podobieństw widać (słychać). Akurat ten wyżej zalinkowamy utwór nie jest reprezentatywny dla 3 ostatnich płyt. Zespół ewoluuje w kierunku grania... no właśnie trudno powiedzieć jakiego. Powiedzmy, że bardziej ambitnego.
Jak dla mnie stali zawsze pomiędzy mejnstrimem a alternatywą, będąc zbyt mejnstrimowi na alternatywę, a zbyt alternatywni dla mejnstrimu. Jeden bodajże hit radiowy z początków kariery a potem niby ulubieńcy juwenaliów, ale dla radia zbyt mało radiowi.
No i wiadomo, teksty lidera...niektórzy pewnie z ich powodu wstydziliby się przyznać, że słuchają emoji6.png Więc w sumie też jakaś alternatywa dla Słowackich i Mickiewiczów polskiego rocka emoji6.png

Coś kojarzę, że ktoś tam śmieszkował, że Happysad od jakiegoś czasu rozpaczliwie próbuje nagrać swoje Kid A. 

No aż może z ciekawości nawet zobaczę co oni takiego znowu zmajstrowali.   Mi zresztą żadna muzyka tak naprawdę nie zawadza.  No może poza metalem, jakieś granice tolerancji trzeba mieć ?

A wiesz, że coś jest na rzeczy z tym Kid A. Poprzednie się zestarzało, to niech próbują
Ja metalu słuchałem długo, teraz praktycznie nie, ale sentyment pozostał.

No wiesz, tam są takie nieodkryte archipelagi, jak np. niderlandzki Vandenberg:

Adrian Vandenberg to nie żadna alternatywa, tylko klasyczny rock i hard rock.
Trzymajmy się tematu i nie lejmy wody, udając że mamy wiedzę.

4 minuty temu, soundchaser napisał:

Trzymajmy się tematu i nie lejmy wody, udając że mamy wiedzę.

Dokładnie, każdy zespół ma odpowiednik w alternatywnym przedstawicielu.

-  Depeche Mode

-  U2

Te też, chcecie?

Właściwie to było jakby odkrycie - ciekawostka: 

- inne aranże z  cyklu "Janerka na basy i głosy".

"Ogniowe strzelby" (Pablopavo - Paweł Sołtys z Vavamuffin i Nika -z Post Regiment)

Ukryta Zawartość

Nie od razu, mniej chwytliwy aranż - drażni, ale też uzależnia ten w/w kawałek.

(Tego całego Vandenberga nie znałem i nigdy nie słyszałem, ale kawałek dla mnie mistrzowski). Co prawda nie eksperymentalny i bez ryzyka, więc faktycznie do tematu nie pasuje.

Wybaczcie. 

Ukryta Zawartość

Strasznie jakoś porozjeżdżany ten temacik... A gdy już do Zenka doszedłem, tom się załamał...

Trzy sprawy:

- aż mi serce drgnęło przy liście płyt z 1974. Ale była moc!

- Szanownemu Koledze xetrasowi to już tak ze trzysta lat tłukę do głowy, tłumaczę i proszę o pisanie - do ludzi. Nie wszyscy są akurat po lekach.

- było cosik o PIL i o Milesie. Traf chciał, że przedwczoraj po latach znowu odsłuchałem "Album", kiedyś przeze mnie uwielbiany. Wciąż się sprawdza. 

No i wyszperałem, co Davis powiedział o śpiewaniu Lydona: "Kurna! Ten smyk śpiewa tak, jak ja gram na trąbie!"

Coś w tym jest...

A! I jeszcze może to, że płyty z tamtych czasów, te wszystkie 4ad, Rough Trejdy, Koktoły, Ksymoksy, Nju Modele i inne Love &Rakiety - były zazwyczaj nagrane tak ujowo, że strach i z "dobrym brzmieniem" niewiele miały wspólnego.

Wiem, bo kupę ich mam i do dziś słucham ?.

Ps - niechże któryś idzie za mnie do roboty, hę???

1 godzinę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

A! I jeszcze może to, że płyty z tamtych czasów, te wszystkie 4ad, Rough Trejdy, Koktoły, Ksymoksy, Nju Modele i inne Love &Rakiety - były zazwyczaj nagrane tak ujowo, że strach i z "dobrym brzmieniem" niewiele miały wspólnego.

Aż mi mocniej serducho zabiło, ale z całym szacunkiem - po wymianie sprzętu w kwietniu za ponad 10 tysi (wiem - j**nięty jestem) uzupełniłem swoją kolekcję poprzez Discogs o ponad 100 płyt, głównie tych - o których piszesz wyżej.

Mam teraz niemal wszystko z 4AD, mam sporo kapel z Rough Trade, wszystkie płyty Xymox, prawie wszystkie New Model Army, w tym składankę Love@Rockets i uważam, że są w większości świetnie nagrane. Przejrzystość, scena, dynamika jest zjawiskowa. Zastrzeżenia miałem bodajże tylko do 1 czy 2 płyt Xymox, ale tych późniejszych. Wszystko co nagrane w latach 80-tych u mnie brzmi bardzo dobrze.

Nawet pierwsza płyta "Vengeance - The Independent Story" choć brzmi, jakby była nagrywana w garażu (co ma swój urok) gra świetnie.

Edytowane przez Meloman
5 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

- Szanownemu Koledze xetrasowi to już tak ze trzysta lat tłukę do głowy, tłumaczę i proszę o pisanie - do ludzi. Nie wszyscy są akurat po lekach.

Okaże się, jak to praktycznie wyjdzie ale postaram się o bardziej skoncentrowane posty zamiast pisania o wszelakich skojarzeniach.

Bliżej tematu, przynajmniej jako zamiar. Doczytam, co za bełkot wytworzyłem ?

• 2 tygodnie później...

Podobnie neurotyczny był również 'nojzowy'  Big Black. 

Różną. Przecież 1. temat, który założyłem dotyczył niby-francuskiego duetu Les Rita Mitsouko.

Coś z alternatywnego popu:

(Kosmowski miał sporego pecha, co prawda i tak duża ilość materiału ocalała, ale to surówka) 

W dniu 14.01.2020 o 07:58, Bezlitosna Niusia napisał:

I jeszcze może to, że płyty z tamtych czasów, te wszystkie 4ad, Rough Trejdy, Koktoły, Ksymoksy, Nju Modele i inne Love &Rakiety - były zazwyczaj nagrane tak ujowo, że strach i z "dobrym brzmieniem" niewiele miały wspólnego.

Odsłuchałem sobie niedawno to wydanie:

Ukryta Zawartość

i jednak cały czas będę potwierdzał - w większości płyty z lat 80-tych brzmią o niebo lepiej niż te nagrywane w latach 90-tych, nie mówiąc już po 2000 roku.

Oczywiście składanka nie brzmi źle, ale jak jednak bezpośrednio się je porówna do np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i wiele, wiele innych to jest jednak przepaść.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Meloman
  • 1 miesiąc później...

No, niech będzie tu...

Poza głównym obszarem pop, rock, (MOR), glam wcale nie "ekstremalne" ale:

od VU i Nico przez T.Rex i Bolana, Sparks, Motörhead,  Suicide, DAF, Laibach, Krupps, Big Black, Type O -, NIN,...., po np. Awolnation - Sail (przecież przebój piosenkowy).

Jest wiele kapel (industrial, noise lub electro clash) takich, które też są warte chociażby zbiorczo, pisania a jakoś nieklasyfikowalne.

Dziwne, owszem ale - ani heavy, ani hard rock, ani elektro, ani metal, ani postpunk, ani łojenie- black, death, thrash - no i czy to byłby odpowiedni temat tu ?

Może ?

(Tęsknię do np. Faith No More. Też do szufladki nie pasują.)

W dniu 21.12.2019 o 10:12, Szyszkownik Kilkujadek napisał:

Alternatywa tudzież muzyka niezależna bądź niekomercyjna nigdy nie miała się lepiej i nigdy nie miała takiego wpływu na mejnstrim jak obecnie.

Moim zdaniem jesteśmy wręcz zalewani muzyką niezależną, przez co wiele wartościowej muzyki ginie w szumie a nawet hałasie informacyjnym.
Piczforki i inne porcysie od dawna brylują w odkrywaniu palestyńskich czarnych feministek grających peruwiańske rege na instrumentach z epoki ?

dział muzyczny jest niezbyt obszerny co nie dziwi

Ale fajnie, że taki wątek się pojawił. Jest o czym pisać emoji846.png

Też podobnie uważam.

Koledzy forumowicze. Ostatnio (choć właściwie trwało to rok) udało mi się nagrać swój debiutancki album. Nie jest to co prawda wielka jakość dźwięku i wielka jakość samej zawartości muzycznej - zdaję sobie z tego sprawę że wielu jest ponad mną. Jednak nagrywałem w domu i dzielę się tą muzyką sam. Nie wiem czy to jest już niezależne i alternatywne ale posłuchajcie sobie - może się choć trochę spodoba ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dużo się nauczyłem produkując ten materiał i następne projekty zabrzmią o wiele lepiej ?

A i za niedługo wszystko będzie w streamingu. Na razie czekam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Funnykris

A i jeszcze jedno. Z Bandcamp spokojnie możecie pobierać za darmo. Mogę tak rozdać max 200 szt./miesiąc ale sporo jeszcze tego zostało. Jak ktoś coś wrzuca do garnuszka - wiadomo fajnie ale broń Boże się nie krępujcie pobierać za darmo! Naprawdę nie robię tego dla pieniędzy a własnej satysfakcji i miłości do muzyki. 

Bardzo przyjemnie się tego słucha! Moim zdaniem nie ustępuje temu, co można usłyszeć w radio. Podziwiam i życzę sukcesów!

To ja też się pochwalę spontaniczną twórczością mojego 13-letniego syna. Piosenka, a raczej sampler powstał w jednej chwili, jako natchnienie dziecka. Dodam, że syn nie kształci się w ogóle muzycznie, po prostu ni z tego, ni z owego wpadł na pomysł stworzenia piosenki:

Edytowane przez Meloman
  • Pokaż nowe odpowiedzi