Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie OLED KD - dźwięk czasami zanika na 1-2 sek.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. TV OLED LG połączony przez HDMI z ampli DENON 3500 i dźwięk czasami zanika na 1-2 sek.

Miał ktoś coś podobnego?

Jak w temacie. TV OLED LG połączony przez HDMI z ampli DENON 3500 i dźwięk czasami zanika na 1-2 sek.

Miał ktoś coś podobnego?
Sprawdź inny kabel HDMI i inne połączenia, czyli inne źródła podłącz, jeśli też będzie zanikać dźwięk to płytka HDMI do wymiany. Czasem tak jest jak Amp AV jest włączony a my podłączamy kable HDMI.
Kiedyś ktoś opisywał podobną sytuację na konkurencyjnym forum i tam właśnie płyta HDMI w Amp AV do wymiany była też dźwięk znikał czasem jakieś trzaski były a czasem nic nawet nie było.

Wymieniłem już kabel HDMI na szybszy, ale to nie pomogło. 

Nie sądzę, że to płytka. Czuję, że połączenie HDMI nie daje rady z taką ilością informacji i się przytyka. 

Sprawdzę inne źródło.

Nie sądzę, że to płytka. Czuję, że połączenie HDMI nie daje rady z taką ilością informacji i się przytyka. 

Sprawdzę inne źródło.
Na czym masz problemy?
Ja używam Netflix 4K (D.Vision i D.Atmos) na raz z Tv do Amp AV jest podawany sygnał za pomocą ARC (Denon 4400h + Sony GX85) i nie mam problemu. Tak samo mam PS4 i Odtwarzacz UHD pod Tv i używam ARC, dźwięk z TV do Amp AV. Nie mam żadnych przerw w audio. Uwierz mi że te płyty HDMI w Amp AV są bardzo delikatne.
Mowisz o płycie w TV i Denonie? 

W Denonie niestety.

Jak byś miał inny Amp to byś był pewny czy z TV HDMI przerywa, może być i tv ale ja obstawiam że w Amp to poszło. Tak jak mówię kiedyś też ktoś miał podobnie.

Postaram się wpiąć tam jakies dvd i zapuszczę muzykę. 

Z dwojga złego lepiej jak w Denonie. Jest mniejszy. 

Sprawdziłem inne źródło (zapuściłem z DVD muzykę przez HDMI i nie przerywało. Ale złapałem się na czymś innym i nie wiem, czy to nie to mogło być przyczyną: otóż nowy, szybki kabel był bardzo długi a ja jak idiota, zwinąłem go w pętlę i wrzuciłem za szafkę. Zobaczę, czy to nie to było przyczyną, może coś się indukowało.

Kable HDMI mają ekray i nie powinny indukcji robić.
Czyli np. jak dajesz sygnał DD to nic nie przerywa w jak A.Atmos to przerywa? Dziwne

Dlatego nie chce mi się wierzyć, że to awaria płytki. Czasami odtwarza cały film i jest ok a czasami na jednym filmie 4-3 razy wcina dźwięk na 1-2sek. Sądzę, że ma to coś wspólnego z przepływem / natłokiem ilości informacji. Być może jakieś złe ustawienie którejś opcji w Denonie? 

Albo ten kabel mi sprzedano kiepski. Na pudełku był opisany jako superszybki, ale sami wiemy najlepiej, jak wiarygodne są obecne pudełkowe hasła.

Słabo się na tym znam, bo jestem miłośnikiem stereo. KD złożyłem tylko dla netflix w TV. 

Edytowane przez Therion

Proponuję udać się do jakiegoś salonu audio i wypożyczyć za kaucją kabel HDMI, tak samo zakupy przez internet masz na zwrot 14dni.
Ja mam Denon 4400h i tv Sony GX95 i Netflix 4K nic się dziwnego nie dzieje. Na Tv Netflix i po HDMI ARC sygnał do Amp AV jest podawany D.Vision oraz D.Atmos w tym samym czasie.
Sprawdź jeszcze raz czy aby na pewno w tv masz HDMI pod arc, w Denonie sprawdź najnowszą aktualizacje czy jest, a w Netflix jak odpalasz film to czy ścieżkę audio masz ustawione na orginał.

Nie ma opcji, wszystko powinno działać. To jakiś problem z telewizorem. 

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nie ma opcji, wszystko powinno działać. To jakiś problem z telewizorem. 

No właśnie też jestem trochę zdziwiony. Była ostatnio aktualizacja dla Denonów nawet.

Najlepsze jest to jak eARC jest ON to dostaje sygnał DD+surround, a jeśli OFF zrobię to mam D.Atmos.

Czy to może być faktycznie "usterka" TV???

Nie tylko ja maniakiem taki problem.

Dziś dzwoniłem do Denona i LG. 

W LG zaproponowano, żebym wysyłał dźwięk za pomocą kabla optycznego. Chciałem to sprawdzić, ale tu kolejny zonk - po podpięciu kabla optycznego do Denona, dźwięk jest w Kinie Domowym, ale naciśnięcie na pilocie TV volume +/- sprawia, że na wyświetlaczu denona pojawia się napis Zone2 OFF i nie ścisza się ani nie pogłasnia. 

Cholera jasna. Z lapami i analogami jest łatwiej ? Szatański pomysł to całe Kino Domowe, Sredy OLEDY  ?

No ale po optyku max 5.1 masz sygnał. Z optycznym to spokojnie to chyba nie jest TV tylko AUX teraz nie pamiętam. A Zony off robisz w panelu AVR.

5.1 by mi stykał, tylko że on chce koniecznie dźwięk po optyku wysyłać do Zone 2 a tam nie mam podpiętych kolumn.

Dobra, wracam  na HDMI. Korzyść taka, że znalazłem fajną muzykę w jednym z seriali na Netflixie (Dom w górach - poświetlcie tytuł, żeby pojawiła się zapowiedź. Cała płyta jest na Spoty - naprawdę fajna, klimatyczna muza).

Nie przez pilota tylko na panelu avr3500 musisz manualnie palcem cisnąć Zone2 off.
Potem wejdź w opcje wejść i sprawdź opti może tam coś namieszane.

Ps. Warto dokupić takie nakładki do kolumn dla Atmosa?

large_c85af10c81e92ce625dc37887ab99c0b.j

Edytowane przez Therion

Jeśli masz idealnie gładki sufit i nie masz możliwości montażu głośników w suficie. Trzeba je odpowiednio ustawić aby dźwięk odbity od sufitu trafiał "w ucho"

1 minutę temu, Bali79 napisał:

Nie przez pilota tylko na panelu avr3500 musisz manualnie palcem cisnąć Zone2 off.
Potem wejdź w opcje wejść i sprawdź opti może tam coś namieszane.

Nie, raczej nie namieszane.

Jest tak - po podpięciu optyka i włączeniu ręcznie Zone 2 (tylko po to, żeby mi nie wyświetlał Zone 2 OFF) dźwięk pojawia się normalnie w głośnikach (Zone 1) ale robiąc głośniej ciszej pilotem od LG, ten mi reguluje dźwięk w strefie Zone 2 (widzę zmieniające się wartości na wyświetlaczu Denona). Oczywiscie efektu ściszania w głośnikach nie ma, ponieważ działają one w strefie Zone 1

Ale po co masz Zone 1i2 na ON??? Główne musisz mieć na ON czyli Maine Zone On a Zone 1i2 OFF

I na pilocie wciśnij przycisk Maine ZONE

Włączyłem Zone 2 na ON, żeby zobaczyć co się dzieje, że pilot TV chce tą strefą sterować przy kablu optycznym. Dzieje się tyle, że na optyku zgłasnia Zone 2 a nie Main. Bóg wie czemu.

Spróbuję jeszcze zmienić HDMI kabel na jeszcze inny. 

Problematyczne jest złapanie usterki, bowiem pojawia się losowo. Wczoraj nie zdarzyła się ani razu, ale zwykle raz na 1h. 

Nie wiem dziwne.
Jeśli nie masz innych Zone podłączonych to on muszą być wyłączone OFF jedyna Zona to Main Żonę musi być On i ma pilocie musisz teraz nacisnąć Main Zone
Czy to optyk czy HDMI to nie ma znaczenia Main Zone ON a Zone 1i2 OFF

ok, nie rozumiemy się w tym temacie. Napisałem, że włączyłem tylko na chwilę, zwykle Zone 2 jest wyłączona.

Edytowane przez Therion
  • Moderatorzy

Sory Therion,  nie mogłem się powstrzymać z głupim żartem, ale było wałkowane że TV OLED to źródło potencjalnych problemów.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

3 godziny temu, stench napisał:

Sory Therion,  nie mogłem się powstrzymać 

Nie zauważyłem żartu.

To ja Ci powiem, że po roku, nie żałuję ani jednego grosza wydanego na ten telewizor. Dostarczył mi tylu wrażeń, że beret zrywa. Każdy film jest niczym moja własna przygoda. Fakt, że siedzę dosyć blisko (3m) 65calowego TV, ale dzięki temu mam wrażenie przebywania na planie filmu. Po roku, nadal, co jakiś czas, któremuś z domowników wyrywa się: "O cholera! Ale widok...!"

Problemy techniczne? ZERO. Problem z wcinaniem dźwięku jak sądzę leży w kablu lub Denonie. Nie zwalam tego na TV. 

Z zalet mogę wymienić:

1. OBRAZ OBRAZ OBRAZ OBRAZ OBRAZ OBRAZ!!!!!

2. Świetna obsługa pilotem (myszka) i sztuczna inteligencja

3. Interfejs

Odbiornik nie jest podpięty do anteny, dlatego o samym oglądaniu telewizji ( w sensie programów telewizyjnych) niewiele mogę powiedzieć. Oglądam tylko filmy i koncerty.

Z KD też jestem mega zadowolony. 

Problem wcinania dźwięku raz na jakiś czas na 1-2 sek nie jest strasznie uciążliwy, ale w chwili wolnego czasu, postanowiłem poszukać rozwiązania.

Edytowane przez Therion
  • Moderatorzy

Therion, bardzo się cieszę, że jesteś zadowolony, ponieważ oled nadal budzi emocje.

Dla mnie Twoja opinia jest ważna i jest dużym plusem dla oleda, jeśli chodzi o wybór następnego tv.

Wielu użytkowników podoba się obraz oleda ale ma wątpliwości innej natury.

Byłoby miło gdybyś np co kwartał (jeśli będzie to zgodne z prawdą) napisał w wątku o tv oled , co i jak z twoim tv i co i jak dużo oglądasz.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

21 godzin temu, Therion napisał:

Cholera jasna. Z lapami i analogami jest łatwiej ? Szatański pomysł to całe Kino Domowe, Sredy OLEDY  ?

hahaha, to jest racja. No ale niestety dźwięk przestrzenny w filmach jest wart zachodu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Ja ostatnio takie przewody HDMI kupiłem. Fajne, wyglądają na solidne i kolorowe wtyki. Może kabel masz walnięty a może któreś wyjście HDMI tylko gdzie???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli leci film z internetu to może przerywać . Podłącz jeszcze raz dvd , ale do tv i sprawdź czy nie zrywa dźwięku 

• Pokaż nowe odpowiedzi