Skocz do zawartości
IGNORED

jaki kabel do suba

toolpusher13

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem sobie pierwszego suba i jest to Polk HTS 10. Moja integra to Primare z wyjściem 2xRCA Pre Amp/Out. Sub ma wszlkiej maści wejścia i też ma 2 x RCA, LFE, terminale głośnikowe itd. Pytanie o kabel jak to podłączyć:

1 x RCA

2xRCA

1x Y. - jeśli Y to z której strony

Kable głośnikowe

RCA  kabel jaki zwykły czy coaxial?

Dzięki i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/147991-jaki-kabel-do-suba/

Najbezpieczniej to jest z pre-out na LFE (1Rca-1Rca) ale czasami ludzie w stereo czy w kd wykorzystują typ Y aby sub szybciej się wzbudzał. Wyj 1Rca- wejście na Subie Line IN L/P
Jeśli sub do muzy to nie odkręcaj go na max tylko spróbuj na 80hz, wiadomo volume według uznania.71d517660a4665e37b2fe983c74c7521.jpg

Wysłane z mojego CPH1979 przy użyciu Tapatalka

16 minut temu, Bali79 napisał:

Najbezpieczniej to jest z pre-out na LFE (1Rca-1Rca)

trochę się "przywalę", najbezpieczniej jest korzystać z "Y", LFE to port, który ma różne czułości a niektóre wyjścia można nawet regulować. Znam kilka przypadków gdzie Y zagrał poprawnie a w LFE sub się skończył bo dostawał zły sygnał.

Mam dwa porty LFE o różnych czułościach (100mV i 775mV), którego mam używać ?

z LFE powinniśmy korzystać by nie nakładać na siebie filtrów, ot tyle albo aż tyle.

Podkreślam, przywalam się (na siłę), czysto informacyjnie.

A widzisz codziennie czegoś się uczę, mi mówiono aby wykorzystywać LFE bo to dedykowane jest wejście ale w KD, co do stereo to właśnie 1RCA-2RCA Line IN wej, czyli tak jak mówisz typ Y.

co do stereo to właśnie 1RCA-2RCA Line IN wej, czyli tak jak mówisz tylko typ Y 

A do ktorego wyjscia stereo wzmacniacza podlaczysz ten pojedynczy Y?

To jest bez sensu.

Jak stereo, to 2xRCA (albo HighLevel / wejscie glosnikowe)

Jak KD to 1xRCA LFE

A do ktorego wyjscia stereo wzmacniacza podlaczysz ten pojedynczy Y?

To jest bez sensu.

Jak stereo, to 2xRCA (albo HighLevel / wejscie glosnikowe)
Jak KD to 1xRCA LFE
No jak to gdzie pod pre-out we wzmacniaczu.

Ale do pre-out we wzmacniaczu, to potrzebne są 2rca, nie 1rca.

Czyli po obu stronach kabla musi być 2rca.

Chyba, że jest osobne wyjście pre-out na subwoofer, czasem się zdarza ale bardzo rzadko.

No jak to, do lewego czy prawego pre-out?
Moim zdaniem bez znaczenia czy Lewy czy Prawy. I tak używasz typ Y gdzie wspinasz L/P w subie, gdybyś użył 2Rca-2Rca to efekt byl bynajmniej dziwny bo by się nakładały kanały na siebie.
Tak w KD powinno się wykorzystywać porty sub out i LFE.
Do stereo jeśli to możliwe to najlepiej użyć przystosowanych do tego subów jak np. Rel T5 lub bliźniaka Sumiko.

Dziwna teoria i całkowicie nieprawdziwa. 
Nie będę się spierać o to bo na bank macie większe doświadczenie. Ja kiedyś próbowałem rca-rca i 2rca-1rca ale nigdy 2rca-2rca bo dla mnie takie połączenie nie było logiczne po prostu. Wzm wyj parę out to kanał lewy i prawy, to jak taki sygnał otworzy subwoofer, temu nigdy nawet nie próbowałem takiego połączenia. Jeśli twierdzicie iż można 2rca-2rca to ok pewnie to sprawdzaliście i wszytko było ok.
Tak że przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem bez znaczenia czy Lewy czy Prawy. I tak używasz typ Y gdzie wspinasz L/P w subie, gdybyś użył 2Rca-2Rca to efekt byl bynajmniej dziwny bo by się nakładały kanały na siebie

Roznice w basie miedzy L i R sa coprawda male, ale uzywajac Y zasilany tylko jednym kanalem redukujesz sygnal zrodlowy do tylko jednego kanalu. Subwoofer (jesli masz tylko jeden) powinien sumowac (nakladac) obydwa sygnaly

Roznice w basie miedzy L i R sa coprawda male, ale uzywajac Y zasilany tylko jednym kanalem redukujesz sygnal zrodlowy do tylko jednego kanalu. Subwoofer (jesli masz tylko jeden) powinien sumowac (nakladac) obydwa sygnaly 

No i właśnie to sumowanie mi nie pasuje trochę. Co to jest sygnał/dźwięk? Jest to fala inaczej sinusoida, wiadomo kanał prawy ma i kanał lewy i jeśli je połączyć razem to może coś dziwnego wyjść, dźwięk może nie pokryć się ani nie wzmocnić tylko zniekształcić. Temu ja nigdy nie próbowałem 2rca-2rca bo dla mnie to było nie logiczne połączenie. Ja zgodnie z zasadami mam, w kd tylko sub i tylko lfe używam 1rca-1rca a w stereo to tylko kolumny (dość same z siebie emitują już basu) Myślę to że podałem mono połączenie czy typ Y to nie był zły przykład, powiedział bym bardziej iż bezpieczny :)

Moim zdaniem bez znaczenia czy Lewy czy Prawy. I tak używasz typ Y gdzie wspinasz L/P w subie, gdybyś użył 2Rca-2Rca to efekt byl bynajmniej dziwny bo by się nakładały kanały na siebie.
Tak w KD powinno się wykorzystywać porty sub out i LFE.
Do stereo jeśli to możliwe to najlepiej użyć przystosowanych do tego subów jak np. Rel T5 lub bliźniaka Sumiko.

A ja mam w instrukcji od svs, że do wzmacniacza stereo ma być podłączony 2rca do 2rca.
A ja mam w instrukcji od svs, że do wzmacniacza stereo ma być podłączony 2rca do 2rca.
O widzisz to super.

Raf77 a Ty jeszcze stereo też masz haha toć ty Auro 3D chyba miałeś o ile dobrze pamiętam i 3xsub

Auro 3d jest z aplitunera. A do stereo mam osobny wzmacniacz stereo z osobnymi kablami i sobie kable przepinam na frontach i na subwooferze, wysuwam kolumny do przodu i jest stereo z subwooferem.

W domu mam aktualnie 5 subwooferów .

2 w małym pokoju, 1 w salonie i 2 do sprzedania.

Do sprzedania 2 x BK Electronics Monolith plus, DF, czarne.

Po 2tys zł za sztukę.

Stan idealny. Tylko że są w UK

No i właśnie to sumowanie mi nie pasuje trochę. Co to jest sygnał/dźwięk? Jest to fala inaczej sinusoida, wiadomo kanał prawy ma i kanał lewy i jeśli je połączyć razem to może coś dziwnego wyjść, dźwięk może nie pokryć się ani nie wzmocnić tylko zniekształcić. Temu ja nigdy nie próbowałem 2rca-2rca bo dla mnie to było nie logiczne połączenie. Ja zgodnie z zasadami mam, w kd tylko sub i tylko lfe używam 1rca-1rca a w stereo to tylko kolumny (dość same z siebie emitują już basu) Myślę to że podałem mono połączenie czy typ Y to nie był zły przykład, powiedział bym bardziej iż bezpieczny :)  

Nie gniewaj sie, ale to wszystko bzdury

I skasuj ten zbedny „Wyslane z mojego...“ komentarz

Ale że co połączenie mono czy typ Y to bzdury? To jest źle połączenie? Tylko i wyłącznie musi być 2Rca-2Rca z tego co wynika.

Auro 3d jest z aplitunera. A do stereo mam osobny wzmacniacz stereo z osobnymi kablami i sobie kable przepinam na frontach i na subwooferze, wysuwam kolumny do przodu i jest stereo z subwooferem.

W domu mam aktualnie 5 subwooferów .
2 w małym pokoju, 1 w salonie i 2 do sprzedania.

Do sprzedania 2 x BK Electronics Monolith plus, DF, czarne.
 Po 2tys zł za sztukę.
Stan idealny. Tylko że są w UK

Hahah armagedon, szyby jeszcze są w oknach

To że mam 5, nie znaczy, że używam 5 na raz
Na dole jest Auro3D 9.1 lub stereo 2.1, na górze w pokoiku z konsolami 5.2
Tylko jeden z tych systemów jest używany w jednym czasie, szyby są bezpieczne

Ale że co połączenie mono czy typ Y to bzdury? To jest źle połączenie? Tylko i wyłącznie musi być 2Rca-2Rca z tego co wynika.

Widze, ze wylaczyles komentarz, dzieki.

Muzyka/sygnal to nie pojedynczy sinusoida :-)

Kanaly maja sie „nakladac“, W naturze“ jeden kontrabas grajacy/stojacy po lewej a drugi stojacy po prawej tez by sie „nakladaly“

W stereo najsensowniejsze jest polaczenie 2xRCA.

Ale sa firmy (jak REL), ktore raczej preferuja wyjscia glosnikowe

Widze, ze wylaczyles komentarz, dzieki.

Muzyka/sygnal to nie pojedynczy sinusoida :-)
Kanaly maja sie „nakladac“, W naturze“ jeden kontrabas grajacy/stojacy po lewej a drugi stojacy po prawej tez by sie „nakladaly“
W stereo najsensowniejsze jest polaczenie 2xRCA.
Ale sa firmy (jak REL), ktore raczej preferuja wyjscia glosnikowe

Temu prędzej wspominałem o Rel czy Sumiko iż te firmy nadają się pod stereo. Ja nie neguje 2rca-2rca to dla mnie to trochę nielogiczne, ale nie będę się spierać, jeśli mówicie że 2rca-2rca jest ok to super.
Ja myślałem że Lewy z Prawym kanałem będzie się nakładać i może jakiś chaos powstać temu nigdy nie próbowałem takiego połączenia. Jak jedna kolumna znaczy się subwoofer może ogarnąć wsumie dwa sygnały bo z Lewego i Prawego kanału. Temu nigdy tak nie robiłem bo się bałem że coś się może stać a nigdy nawet się nie pytałem i takie połączenie, czy można mono lub typ Y ale nigdy 2rca.
Taaa korzystam z apki i ona jakoś dziwnie działa, raz daje stopkę a raz nie, teraz nawet tak jakby z innego kąta piszę bo prędzej miałem inaczej nazwę a mnie zalogowało z innego meila.

Ukryta Zawartość

Mamy jeszcze taką opcje.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.