Skocz do zawartości
IGNORED

Primare I35 Prisma - opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakie posiadacie opinie na temat tego odtwarzacza. Słyszałem go raz i delikatnie mówiąc mnie uwiódł - fajne (grało to z Audiovector QR5).

Teraz pytanie obecnie mam CA851A, CA851N + KEF R500.

Czy z KEF jest on warty uwagi?

Pytanie może głupie jest, ale serio mysle o tym by wyrzucic oba CA na rzecz tego Primare I35 Prisma.

Problem = w Rzeszowie nigdzie tego nie znalazłem...

https://www.audiostereo.pl/topic/147888-primare-i35-prisma-opinie/

Witaj,

Na pewno Primare I35 to znacznie wyższa półka niż posiadany obecnie Cambridge. To nowoczesny wzmacniacz pod względem funkcji (bardzo sprawie działające funkcje sieciowe) a brzmieniowo to klasyczne, dobre Primare. Dźwięk szybki, rozdzielczy, przestrzenny ale bez popadania w jasność czy ostrość. Do tego referencyjny wręcz bas. Myślę, ze z Kefem R500 będzie bardzo dobra synergia. Te kolumny są dość niepozorne a potrafią naprawdę sporo. Moim zdaniem to najbardziej wyrafinowany głośnik z serii R. Oczywiście spróbuj odsłuchać go ze swoimi kolumnami, możemy udostępnić go na wypożyczenie. 

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 10 miesięcy później...
W dniu 8.12.2019 o 23:07, sippo napisał:

Czy z KEF jest on warty uwagi?

Miałem KEF R zestawione z poprzednią serią Primare i jak dla mnie było to świetne granie. Primare doskonale kontroluje głośniki KEF-a pokazując to, co mają najlepszego 

Nie wiem jak gra to Cambridge Audio, i nie używam kolumn KEF , ale co do I35 to mam go od kilku miesięcy i jest to bardzo, bardzo dobre granie i świetna funkcjonalność. Słabych stron nie sposób się doszukać, a z mocnych to rodzielczość, napowietrzenie, świetny bas. Jest tez barwa , czego brakuje trochę w np. Lyngdorfie . Gram na klasycznych starych Tannoyach, ale bez problemu uciągnął też elektrostaty Quada bez śladów zadyszki. Wygląd to kwestia gustu, surowy , chłodny i nowoczesny nie każdemu może pasować, ale jakość wykonania nie podlega dyskusji. Jak na razie jestem zadowolony, trochę pewnie u mnie pomieszka...

16 godzin temu, Kuba 70 napisał:

Primare i 35 z Monitor Audio Gold 100 5G jak to moze zagrać ? Czy ktoś grał takim zestawem ?

Nie słyszałem tego Primare, ale mam Goldy i z mojego doświadczenia nie są one szczególnie wybredne jeśli chodzi o wzmacniacze. Nie mają też raczej żadnych szczególnych cech typu ostra góra, które trzeba by było korygować wzmacniaczem.

Patrząc na opisy brzmienia i35 wydaje mi się więc, że można bezpiecznie założyć, że będzie bardzo dobrze. Zwłaszcza, że Goldy lubią grać z lepszymi/droższymi od siebie wzmacniaczami.

Ale oczywiście najlepiej byłoby samemu posłuchać i sprawdzić.

15 godzin temu, skali napisał:

Nie wiem jak gra to Cambridge Audio, i nie używam kolumn KEF , ale co do I35 to mam go od kilku miesięcy i jest to bardzo, bardzo dobre granie i świetna funkcjonalność. Słabych stron nie sposób się doszukać, a z mocnych to rodzielczość, napowietrzenie, świetny bas. Jest tez barwa , czego brakuje trochę w np. Lyngdorfie . Gram na klasycznych starych Tannoyach, ale bez problemu uciągnął też elektrostaty Quada bez śladów zadyszki. Wygląd to kwestia gustu, surowy , chłodny i nowoczesny nie każdemu może pasować, ale jakość wykonania nie podlega dyskusji. Jak na razie jestem zadowolony, trochę pewnie u mnie pomieszka...

Miałeś okazję posłuchać, bądź porównać bezpośrednio z poprzednikiem tj. I32? Takiego posiadam właśnie z Kefami i rozważam, czy zapolować na i35, czy gra jest w ogóle warta świeczki, bo różnica w cenie duża. Dodam, że nie interesuje mnie moduł Prisma, tylko jako czysty wzmacniacz.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

2 godziny temu, felix napisał:

Nie słyszałem tego Primare, ale mam Goldy i z mojego doświadczenia nie są one szczególnie wybredne jeśli chodzi o wzmacniacze. Nie mają też raczej żadnych szczególnych cech typu ostra góra, które trzeba by było korygować wzmacniaczem.

Patrząc na opisy brzmienia i35 wydaje mi się więc, że można bezpiecznie założyć, że będzie bardzo dobrze. Zwłaszcza, że Goldy lubią grać z lepszymi/droższymi od siebie wzmacniaczami.

Ale oczywiście najlepiej byłoby samemu posłuchać i sprawdzić.

Można wiedzieć z czym u Ciebie gra ?. Ja mam w tej chwili marantza 8005 ale chciałbym spróbowć innego brzmienia. Byleby nie zamulało. Lubie rozdzielcze granie

57 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Miałeś okazję posłuchać, bądź porównać bezpośrednio z poprzednikiem tj. I32? Takiego posiadam właśnie z Kefami i rozważam, czy zapolować na i35, czy gra jest w ogóle warta świeczki, bo różnica w cenie duża. Dodam, że nie interesuje mnie moduł Prisma, tylko jako czysty wzmacniacz.

Nie , nie znam I32 , to moje pierwsze Primare nie licząc preampa lata temu. Ale słyszałem lub czytałem, że I35 to postęp w stosunku do I32.

16 godzin temu, skali napisał:

Cześć

Z jakimi wzmacniaczami porównywałeś I35?

Mi również chodzi po głowie ten wzmacniacz w wersji bez DAC-a

2 godziny temu, Kuba 70 napisał:

Można wiedzieć z czym u Ciebie gra ?. Ja mam w tej chwili marantza 8005 ale chciałbym spróbowć innego brzmienia. Byleby nie zamulało. Lubie rozdzielcze granie

U mnie grają z Arcamem SA30. Nie zamula ?

Natomiast brakuje mi trochę efektu "holograficznego", ale to głównie problem ustawienia kolumn (jedna stoi w rogu) i miejsca odsłuchu. Z tym niestety nic nie zrobię ?

Ale za to Dirac w Arcamie pozwala rozwiązać inne problemy tego ustawienia. 

Bardzo fajnie Goldy grały też że starym Ancient Audio Hybrid. 

3 godziny temu, Kasz76 napisał:

Z jakimi wzmacniaczami porównywałeś I35?

Bezpośrednio z tym , co miałem u siebie, czyli z Lyngdorfem TDAI 2170 , i z lampą Manley Stingray, ale to coś z zupełnie innej parafii.

Lyngdorf jest tak liniowy, ze za liniowy , choć to bardzo fajny wzmacniacz. Primare wyciąga więcej barw , a góra jest bardziej wyraźna i pełniejsza detali. No i ten kontrolowany, zróżnicowany bas ...oczywiście o ile kolumny go potrafią wykorzystać . Zakup był trochę w ciemno ( z drugiej ręki ) , wiec nie było typowego przesłuchiwania 10 różnych klocków .