Skocz do zawartości
IGNORED

PI2AES nakładka do Rassberry Pi

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, szczypior88 napisał:

Ja bym wziął bez dwóch zdań pi2aes. Nie miałem co prawda tej nakładki ale słuchałem u kolegi który miał digione 1.2. I teraz ma pi2aes. 

Inna bajka. Barwa, przestrzeń, bas. Inna jakość zupełnie. Polecam Pi2aes

Dziękuję za doradzenie. A jak zasilał nakładkę pi2aes Twój kolega?

2 godziny temu, karfied napisał:

Cześć.

@szczypior88

@gustwaoCzy na zasilaczu impulsowym meanwell, tym ze strony Pi2aes Designe, nakładka Pi2aes prezentuje już porównywalny poziom, co DigiOne Signature z zasilaniem za około 500-700 zł, np Shanti? Pi2aes zainteresował mnie szczególnie dlatego, że według recenzji nie wymaga super zasilania. Jednak okazuje się, tak jak piszecie, że gra dużo lepiej jak się mu takie zapewni. Wtedy nie wiem, czy nie lepiej jednak pójść w DigiOne Sig. bo cenowo wyjdzie już podobnie, a nie będę musiał sprowadzać z USA.

DigiOne signature i pi2aes to najlepsze nakładki jakie słuchałem. Z gorszym zasilaniem przewagę ma pi2aes (lepsze filtry ma w standardzie) z lepszym podobnie (typu shanti) z bardzo bardzo dobrym przewagę ma Signature (jednak nieznacznie). 

Pamiętaj do Signatur potrzebujesz tak naprawdę dwa zasilacze 5v na bardzo wysokim poziomie, aby ta nakladka pokazała na co ja tak naprawdę stać. Koszt takich zasilacz to moim zdaniem min 1600 zł złożonych samemu. Bo gotowce w tej cenie mówię o dwóch zasilaczach są co najwyżej dobre. 

W pi2aes potrzebujesz tylko jednego 24v oczywiście czym lepszy tym więcej zyskuje cały system. 

6 minut temu, gustwao napisał:

DigiOne signature i pi2aes to najlepsze nakładki jakie słuchałem. Z gorszym zasilaniem przewagę ma pi2aes (lepsze filtry ma w standardzie) z lepszym podobnie (typu shanti) z bardzo bardzo dobrym przewagę ma Signature (jednak nieznacznie). 

Pamiętaj do Signatur potrzebujesz tak naprawdę dwa zasilacze 5v na bardzo wysokim poziomie, aby ta nakladka pokazała na co ja tak naprawdę stać. Koszt takich zasilacz to moim zdaniem min 1600 zł złożonych samemu. Bo gotowce w tej cenie mówię o dwóch zasilaczach są co najwyżej dobre. 

W pi2aes potrzebujesz tylko jednego 24v oczywiście czym lepszy tym więcej zyskuje cały system. 

Kolega zasilał swoje pi2aes impulsowym meanwell

@gustwaoDziękuję. W takim wypadku będę musiał kierować się też ceną i pewnie wybiorę pi2aes z meanwell, ewentualnie jakimś tańszym liniowym chińczykiem, czy może z tą sigma 11 w wersji podstawowej.

14 godzin temu, karfied napisał:

@gustwaoDziękuję. W takim wypadku będę musiał kierować się też ceną i pewnie wybiorę pi2aes z meanwell, ewentualnie jakimś tańszym liniowym chińczykiem, czy może z tą sigma 11 w wersji podstawowej.

Kup sobie moduł gotowy z Aliexpress i do tego trafo. Złożysz to w 3 minuty i masz liniowca prostego. Ja mam aktualnie taki zasilacz do maliny bo Sigmę zacząłem rozbierać do tuningu. 

Tez fajnie śmiga 

1 godzinę temu, karfied napisał:

Rozumiem, że taki liniowiec byłby lepszy od meanwell?

Oczywiście, bez dwóch zdań. Jenak trzeba pamiętać że słaby zasilacz liniowy to taka malina 3, dobry zasilacz to malina 4, dobry z plusem to malina plus digione 1.2, bardzo dobry zasilacz  to signature lub pi2aes . Przełożyłem to na język maliny i streamera w dużym uproszczeniu. 

Edytowane przez gustwao

@szczypior88 @gustwao a co myslicie o takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wyglada najsolidniej z tych z ali.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
55 minut temu, gustwao napisał:

Oczywiście, bez dwóch zdań. Jenak trzeba pamiętać że słaby zasilacz liniowy to taka malina 3, dobry zasilacz to malina 4, dobry z plusem to malina plus digione 1.2, bardzo dobry zasilacz  to signature lub pi2aes . Przełożyłem to na język maliny i streamera w dużym uproszczeniu. 

No tak, pod warunkiem, że się też dopasuje odpowiednio zasilacz liniowy pod system i swój gust. Ja z moim HifiBerry Digi + Pro testowałem liniowy Nostromo i dla mnie było gorzej niż na słabym impulsowym za 35 zł.

Zakładam, że Pi2aes z meanwell zagra lepiej niż Digi+Pro i DigiOne 1.2. z słabym zasilaczem impulsowym. Tylko muszę się jeszcze zastanowić, czy na razie zamówić Pi2aes z meanwell, czy od razu jakiś liniowy. 

10 minut temu, karfied napisał:

No tak, pod warunkiem, że się też dopasuje odpowiednio zasilacz liniowy pod system i swój gust. Ja z moim HifiBerry Digi + Pro testowałem liniowy Nostromo i dla mnie było gorzej niż na słabym impulsowym za 35 zł.

Zakładam, że Pi2aes z meanwell zagra lepiej niż Digi+Pro i DigiOne 1.2. z słabym zasilaczem impulsowym. Tylko muszę się jeszcze zastanowić, czy na razie zamówić Pi2aes z meanwell, czy od razu jakiś liniowy. 

Ja mam teraz coś takiego ?

Prosty moduł zasilacza za 40 parę zł, trafo breve 50VA (2x6V) i kabelek od modułu do maliny z końcówką USB. I finito. Cały zasilacz niestety na roboczo bez obudowy, ale jak ktoś ma możliwości to obudowa zwykła jakąś wystarczy bez wodotrysków i jest fajna liniówka. Na pewno lepiej to zagrało od ori impulsiaka od maliny. Więcej powietrza, detalu, bas szybszy i z większą precyzją.

Sigma to level wyżej. Wszystkiego więcej i lepiej. Ciekawe jak po tuningu bedzie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście prosta sprawa ? Kable i trafo są przykręcane? A trafo ile kosztował? Ciekawe jak by taki zasilacz wypadł z moją obecną nakładką.

@karfiedMogłaby być jakiś poprawa, ale nie oczekiwałbym wodotrysków po tej nakładce. Moim zdaniem ona jest na poziomie samej maliny 4, kiedyś jak była malina 3 która miała słabe usb. To był sens jak najbardziej, teraz.... ?. Dozbieraj do Pi2aes 150$ bo sygnature jest jeszcze droższa w obejściu. I wtedy usłyszysz progres nawet z impulsówką. 

27 minut temu, karfied napisał:

Rzeczywiście prosta sprawa ? Kable i trafo są przykręcane? A trafo ile kosztował? Ciekawe jak by taki zasilacz wypadł z moją obecną nakładką.

Trafko coś koło 70-80 zł na allegro że smartem bedziesz mieć jeszcze wysyłkę za friko?

Jak skończę Sigmę to ten zasilacz wrzucę z powrotem do szuflady?

Ty do PI2AES musiałbyś dac trafo większe trochę bo minimum 100VA i uzwojenie wtórne ok. 20-24V.. 

Kup używane trafo na olx 230/24V o mocy minimum 100-150VA. Grosze Cie to wyniesie a już zasilacz bedzoe fajny i przydatny nawet żeby później co innego zasilić - np laptoka?

Wystarczy coś takiego 100VA, 3.3A, 2x15V 

Ukryta Zawartość

Lub jeszcze bardziej dopasowane 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gustwao
W dniu 17.11.2020 o 17:36, cork napisał:

Raczej chciałbym wtedy dokupić też obudowę. Pytanie czy wtedy nie lepiej od razu gotowca, np. takiego jak kolega @cork:

"Zasilanie jest jedno , ja jadę na zasilaczu który kiedyś polecił mi Gustawo i jestem zadowolony. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez karfied
3 minuty temu, karfied napisał:

Można i gotowca. Z Ali tylko będzie problem jak dolicza Ci podatek i cło. Raz doliczają a raz nie. ?

W dniu 17.11.2020 o 17:36, cork napisał:

Zasilanie jest jedno , ja jadę na zasilaczu który kiedyś polecił mi Gustawo i jestem zadowolony.

Ukryta Zawartość

Czy mógłbyś podać nazwę, a najlepiej link do tego zasilacza? Słabo widać na zdjęciu.

4 minuty temu, szczypior88 napisał:

Można i gotowca. Z Ali tylko będzie problem jak dolicza Ci podatek i cło. Raz doliczają a raz nie. ?

Jaki to koszt wtedy dodatkowy?

Ukryta Zawartość

201,88 zł 5%OFF | WEILIANG AUDIO 120W liniowy zasilacz regulowany

Ukryta Zawartość

ja chyba cła nie płaciłem , nie pamiętam już

Ukryta Zawartość

Czy pi2aes radzi sobie z MQA, czy mogę zapomnieć o Tidal master? A jeśli sobie radzi, to kolejny element toru - DAC - też musi? Zakładam, że ma to być XS d05A (chyba nie poradzi sobie z MQA).

Żadne diy niestety nie rozwiąże tematu MQA. Albo trzeba mieć daca z obsługą albo oprogramowanie typu roon.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

9 minut temu, RobG1974 napisał:

Żadne diy niestety nie rozwiąże tematu MQA. Albo trzeba mieć daca z obsługą albo oprogramowanie typu roon.

Nie wiem czy dobrze myślę: Malina z Volumio + pi2aes +Xiangsheng = MQA czy nie bardzo? ?

Pliki będą odtwarzane ale 24bit/44.1 max48 kHz. I to nię będzie rozkodowany plik do końca. Volumio puszcza plik MQA i jakby dac miał obsługę mqa to w tedy plik byłby w jakości MQA pełnej , rozkodowana 2 warstwa. Np topping d90mqa, smsl m400 i kilka tańszych daców ma obsługę.

@gustwao ponawiam swoja prosbe o opinie na temat tego zasilacza

Ukryta Zawartość

wyglada rozsadnie?

Ukryta Zawartość

36 minut temu, jsp napisał:

@gustwao ponawiam swoja prosbe o opinie na temat tego zasilacza

Ukryta Zawartość

wyglada rozsadnie?

Sorki uciekł mi ten wątek, z tych zdjęć mało wynika co tam na tej płytce zasilacza siedzi. Nie widać, opis żaden Oprócz solidnej ceny. Za dużo nie da się powiedzieć. 

Jednak w takiej cenie radzę poszukać s11. Jak będę miał chwilę to zerknę. Rozumiem ze szukasz gotowca. Nie wchodzi w grę jakiś składak? 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, cork napisał:

201,88 zł 5%OFF | WEILIANG AUDIO 120W liniowy zasilacz regulowany

Ukryta Zawartość

ja chyba cła nie płaciłem , nie pamiętam już

Dziękuję. Trzeba wybrać 24V? Kabel jest już odpowiedni i podpinasz do Pi2aes czy maliny? 

Ukryta Zawartość

@gustwao Tak, raczej gotowca, nie mam czasu na takie zabawy. Predzej zlecilbym komus odplatne wykonanie stosownego zasilacza. Dzieki za ewentualne sugestie. W PL mozna kupic chyba tylko tomanka (np. na tranzystorze kd502) albo nostromo, ale widze, ze bardziej polecacie te chinczyki.

20 minut temu, jsp napisał:

@gustwao Tak, raczej gotowca, nie mam czasu na takie zabawy. Predzej zlecilbym komus odplatne wykonanie stosownego zasilacza. Dzieki za ewentualne sugestie. W PL mozna kupic chyba tylko tomanka (np. na tranzystorze kd502) albo nostromo, ale widze, ze bardziej polecacie te chinczyki.

Tu masz coś zjadliwego przynajmniej oparte na prostszej wersji Sigmy 

Ukryta Zawartość

Poproś o ustawienie na 24v DC oraz min 3A trafo. 

Tu kolejna wersja Sigmy 

Ukryta Zawartość

Tu już w opcji, można wybrać odpowiednie napięcie DC 24V z opisu wynika że dostatecznie silne ma trafo dla 24v ma 3.33A więc uciągnie również malinkę z podłączonym nawet dyskiem. 

Tego jest tam tak dużo że sporo trzeba poszukać. 

Jak zamówisz jakiś tego typu  dobrze jest powymieniać przynajmniej Kondenstory. Warto to zrobić. Dużo taki zasilacz zyskuje. A to mały problem odkręcić płytkę i wziąść lutownice. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gustwao
24 minuty temu, cork napisał:

tak trzeba wybrać 24 , podłączasz bezpośrednio do pi2aes

Ukryta Zawartość

Twój ma zdaje się inną nazwę. Obudowa wygląda podobnie. Wnętrze takie same?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi