Skocz do zawartości
IGNORED

Rezonator helmholtza - uzasadnienie nieprzewidywanego, ale miłego efektu i wskazówki

dawidjj

Rekomendowane odpowiedzi

Rezonator z wyciągniętymi portami skrócił znacząco czas pogłosu związanego najniższym modem pomieszczenia i nie wiem dlaczego. O tyle ciekawe, że chodzi o częstotliwość 23,5Hz. Byłbym wdzięczny za pomysły na wyjaśnienie zjawiska.

1. Przedstawienie sytuacji

Pomieszczenie to "prostopadłościan" opisany w wątku (nie jest to jednak chyba kluczowe?):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rezonator zbudowany z płyty meblowej 18mm (mam pocięte formatki na jeszcze 3 takie). Wymiary zewnętrzne to 1190x538x524 (wys x gł - oś portów x szer). W celu uzyskania dużej sztywności rezonator podzielony jak poniżej na 9 komór - podział na komory różnej wysokości by łatwiej było przykręcić przegrody to pionowej wewnętrznej ścianki. Dokładniej 5 komór o wymiarach około 215 x 500 x 235 (objętościowo łącznie 126 litrów) oraz 4 komory o wymiarach około 275 x 500 x 235 (objętościowo łącznie 129 litrów):

191108_rh_komory.thumb.jpg.d7f7ed1a1c3993fd933e5e62ff1d6716.jpg

Wszystko gęsto skręcone na silikonie - wyjątkowo solidna i pancerna konstrukcja - w jednego ciężko podnieść.

Nie rozplanowałem jeszcze na jakie częstotliwości stroić poszczególne komory, więc ze względów poznawczych chciałem zobaczyć jak poradzi sobie taka konstrukcja z najniższym modem - 23,5hz. Każda komora dostała port z rury od centralnego odkurzacza - średnica zewnętrzna około 50mm, ścianka może 1,6-2mm. Mniejsze komory dostały porty o długości 320mm, większe 240mm. Otwory na tyle pasowane, że wsunięte rury siedzą ciasno i można je wsuwać i wysuwać przy użyciu siły i mocnego haczyka ?.

Puste rezonatory (niczym w greckim teatrze ?) wydłużały czas pogłosu w strojonej częstotliwości oraz w harmonicznych. Odkleiłem z trudem wieko w na dno (na ściankę którą widać przez porty) wcisnąłem 7cm wełny Rockwool Rockslab Acoustic, skleiłem ,skręciłem i...

191120_rh_bez_portow.thumb.jpg.3558aedc76451a1a0bdc20d6f1b3826d.jpg 191120_rh_szalik2.thumb.jpg.61c1ef3c94f88aebbb35c9ddfc9f2536.jpg

2. Pomiary

Po kolei:

1. rezonator z zasłoniętymi portami (dość solidnie - wciśnięte kółka z płyty wyrżnięte podczas robienia otworów z płyty),
  2. rezonator z portami odsłoniętymi (zbyt mało tłumienia - czas pogłosu się wydłużył),
  3. rezonator z portami odsłoniętymi i wciśniętym delikatnie w porty cieniutkim szalikiem (jest lepiej...),
  4. rezonator z wyciągniętymi portami-rurami i samymi otworami w płycie i wciśniętym w nie delikatnie cieniutkim szalikiem -zdjęcie (znacząco skrócił się czas pogłosu dla okolic 24hz...)

wf_RH_1_zamkniete.thumb.jpg.001eb0ce8761211b492121adb096e4b9.jpgwf_RH_2_otwarte.thumb.jpg.f5cdd2bf58cde21f0a12beb137e66d4d.jpgwf_RH_3_otwarte_szalik.thumb.jpg.4b421421373c53c70a94881af2b29b7a.jpgwf_RH_4_bez_portow_szalik.thumb.jpg.44778f13d9d8470af00eb4d1b24167c6.jpg

I jeszcze spektrogramy dla rezonatora z zamkniętymi portami i bez rur ale z szalikiem

sg_RH_1_zamkniete.thumb.png.72de01535d74b48da5fd06d1c790d3b0.pngsg_RH_4_bez_portow_szalik.thumb.png.f8c025b94829cf98e8f339f37fd2acb9.png

3. Pytanie.

Dlaczego rezonator bez rur tak skutecznie i szerokopasmowo skrócił czas pogłosu dla niskich częstotliwości? Jak taki zaprojektować, bo przy takich skrzynkach i portach o średnicy 50mm i długości 18mm ni jak nie zbliżamy się do takiego pasma (prędzej w okolice 50hz).

4. Ile, o jakiej średnicy i jakich długich, wykonać portów, jak i czym wypełnić wspomniane skrzyneczki aby najefektywniej skróciły czas pogłosu w okolicach 24hz? Jakieś rady?

Bedzie 4 takie pudła, część komór poszczególnych pudeł będę stroił na wyższe częstotliwości - okolice 50Hz i 70Hz. Ale niektóre chciałbym na okolice 24Hz.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za dużo przegródek, przez co masz zbyt mała kubaturę względem otworu żeby łapnąć 24Hz.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Jak to rozumieć? O którą opcję chodzi?

1) źle nastrojony rezonator (dla wymiarów 215 x 500 x 235 wewnętrznych pudła i portu o średnicy wew 47mm i długości 320 rezonans wypada nie w okolicach 23-25Hz?).

2) źle dobrana konfiguracja wymiary pudła(objętość) - średnica portu (lepiej byłoby np. mniejszą średnicę i krótszy port?).

3) tutaj lepiej zadziała jeden duży rezonator o objętości V niż "n" mniejszych o objętościach sumujących się do V (do niedawna byłem przekonany, że jest odwrotnie - pudła powinny być sztywne i o wymiarach nieprzekraczających jakiejś tam części długości fali o częstotliwości na która stroimy).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.