Skocz do zawartości
IGNORED

Przetarty, uszkodzony fornir - jak zamaskować?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

W trakcie wymiany okablowania wewnątrz kolumny, jeden z głośników średnio-niskotowych "prześliznął" mi się obudowie i spadł, zawisając na przewodzie połączonym ze zwrotnicą.Stało się to tak niefortunnie, że - później zauważyłem" uszkodzona została boczna ścianka kolumny, a mianowicie naturalny fornir. Kolumny są w ciepłym, brązowo-kawowym odcieniu.
Na bocznej ściance widać takie jaśniejsze, dwie głębsze rysy (po 2-3 cm) i trochę obić. Fornir ma fakturę drewna, więc nie da się tego maskować tak, jak w przypadku kolumn o jednorodnym fornirze. 

Tą skazę widać dosyć mocno, co mnie irytuje - sama świadomość ?
Pytanie, jak to uszkodzenie usunąć? Czymś "podmalować" (czym?). Polerować (czym?). Jak sobie z tym poradzić bez nakładania nowego forniru?

Pozdrawiam,
Lete

Hmmm, jaki lakier, matowy czy błyszczący? Na skróty tego nie zrobisz. Moim zdaniem trzeba wszystko odkręcić ze skrzynek i obie polakierowac. Trudno doradzać nie widząc zniszczeń. 

Z donowych sposobow sa specjalne kredki do maskowania uszkodzen w powierzchniach drewnianych w kolorze danego drewna, jezeli nie ma duzo sloi na fornirze to rysę powinno byc mniej widac.

Kolego "lete".

Myślę , że mogę Ci doradzić , bo w swoim czasie też naprawiałem uszkodzone okleiny fornirowane i to na znacznie większych powierzchniach. Najlepiej jakbyś zrobił fotkę uszkodzonego miejsca. 

Do takich napraw (jak inni pisali ) używa się pałeczek woskowych + pisaki do retuszu + lakier bezbarwny w areozolu. Tutaj  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . masz firmę która sprzedaje i dobiera odcienie wosków do uszkodzonego forniru (na podstawie próbki).

1. Jeśli masz uszkodzony sam narożnik kolumny to używa się twardego wosku (podgrzewa się i formuje narożnik + wizualne dopasowanie koloru do pozostałej powierzchni za pomocą pisaków w 2 uch odcieniach lub miękkiego wosku).

2. Natomiast jeśli masz uszkodzenie na gładkiej powierzchni płyty kolumny (np wgniecenie , rozdarcie )  to wystarczą 2 kolory pałeczek miękkiego wosku (dobrane do odcieni forniru) . Najpierw rozprowadzasz jaśniejszy odcień wosku a później ciemniejszym (zgodnie z kształtem linii słoi na fornirze)  lub odwrotnie w zależności jaki kolor stanowi w większości "bazę - podkład"  i na koniec lakier. Najlepiej jak to zrobisz (kilka - kilkanaście kresek woskiem ) na całej powierzchni płyty bo w przeciwnym wypadku może to być  zauważalne.

Na youtub-ie znajdziesz kilka filmików co i jak. W obu przypadkach całość na końcu zabezpiecza się lakierem bezbarwnym w aerozolu. 

Krótko mówiąc musisz poszukać firm / hurtownie meblarskie które sprzedają płyty meblowe w twojej okolicy jak np Belmeb  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Intar , Castorama itp.

Powodzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję Panowie za inspirację!

Przy okazji odkryłem zestaw, za pomocą którego trwale można naprawić nie tylko fornir na kolumnach, ale i pobawić się w usuwanie rys na podłogach, panelach, meblach (np. na stole). Chyba warto ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, lete napisał:

.....odkryłem zestaw, za pomocą którego trwale można naprawić nie tylko fornir na kolumnach, ale i pobawić się w usuwanie rys na podłogach, panelach, meblach (np. na stole). Chyba warto ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli to tylko rysa w lakierze to psiknij na szmatkę/wacik WD40 i potrzyj to miejsce. Nie usuniesz wady, tylko ją zamaskujesz. 

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.