Skocz do zawartości
IGNORED

6L6 i pochodne

julius-6

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze poszukaj tu na tym forum było dużo o tym. Jest tego trochę, jak dla mnie bardzo dobrze grają odpowiedniki 6l6 ruskie 6P3S-E (stosunek ceny do jakości chyba najlepszy-często nie doceniane, ale może dobrze ze względu na cenę ). Albo jak chcesz zaszaleć to szukaj "fat boy". 

https://www.audiostereo.pl/topic/147417-6l6-i-pochodne/#findComment-4687572

Generalnie szukam lampy, które mogłaby nieco...hmm zamulić  brzmienie. Dociążyc, dobarwić/ zdjąć nieco góry lub po prostu przesunac balans tonalny w dół.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/147417-6l6-i-pochodne/#findComment-4687607

Próbowałem kiedyś we wzmacniaczy SE (prototyp) Telam 6P3S, rosyjskie cywilne 6P3S i wojskowe 6P3S-E

Najciemniej grały wojskowe 6P3S-E, polskie Telam 6P3S jak dla mnie najlepiej, nie za jasne nie za ciemne, dość szczegółowe, nie zamulały na pewno. Cywilne rosyjskie 6P3S to coś pomiędzy 6P3S-E a polskimi Telam/ Dolam.

Ogólnie lampy typy 6L6 i pochodne mają dość spore zniekształcenia w SE ok 2X wieksze niż El34 przy 1W mocy, ale są to zniekształcenia 2 rzędu. Lampa 6L6 potrzebuje też lepszego wysterowania niż np. EL34 czy EL84. 

Zaletą polskich lamp 6P3S jest długowieczność, będę robił w najbliższym czasie, SE na tych lampach, sterowanie pentodą 6AU6 zobaczymy jak to wyjdzie. 

Ale z rosyjskich to 6P3S-E bym polecił, jak ma być przesunięcie w ciemną stronę, mniej góry.   

https://www.audiostereo.pl/topic/147417-6l6-i-pochodne/#findComment-4687900
8 godzin temu, Roman_66094 napisał:

Próbowałem kiedyś we wzmacniaczy SE (prototyp) Telam 6P3S, rosyjskie cywilne 6P3S i wojskowe 6P3S-E

Najciemniej grały wojskowe 6P3S-E, polskie Telam 6P3S jak dla mnie najlepiej, nie za jasne nie za ciemne, dość szczegółowe, nie zamulały na pewno. Cywilne rosyjskie 6P3S to coś pomiędzy 6P3S-E a polskimi Telam/ Dolam.

Ogólnie lampy typy 6L6 i pochodne mają dość spore zniekształcenia w SE ok 2X wieksze niż El34 przy 1W mocy, ale są to zniekształcenia 2 rzędu. Lampa 6L6 potrzebuje też lepszego wysterowania niż np. EL34 czy EL84. 

Zaletą polskich lamp 6P3S jest długowieczność, będę robił w najbliższym czasie, SE na tych lampach, sterowanie pentodą 6AU6 zobaczymy jak to wyjdzie. 

Ale z rosyjskich to 6P3S-E bym polecił, jak ma być przesunięcie w ciemną stronę, mniej góry.   

Dziękuję za odpowiedź. U mnie ta lampa pełni rolę Drivera do lampy 845.  
Ciekaw jestem na ile ta zmiana będzie istona w przypadku wymiany z Fandera, który gra tam obecnie. Wygląda na to że dam szansę tym nosom z lamp elektornowych

Myślałem jeszcze o TungSolu 5881, albo 6l6G ale to już robi się nieco droższa zabawa (swoja drogą czym de facto te lampy brzmieniowo mogą się różnić) ? 

Gdzieś tam widziałem jeszcze OK ofertę na NOS Sylvanię i Foton 6p3s? ktos, cos? 

https://www.audiostereo.pl/topic/147417-6l6-i-pochodne/#findComment-4688282

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.