Skocz do zawartości
IGNORED

Bank - który wybrać?

Mrok

Rekomendowane odpowiedzi

Mam konto w mBank. Większych problemów z przelewami nie miałem, z interfejsem webowym też. Bank rżnie regularnie za wszystko, więc na to zwracam uwagę.

Muszę założyć konto w drugim banku na 12-15 miesięcy. Nie zależy mi aż tak bardzo na oprocentowaniu (to w gruncie rzeczy wszędzie jest fikcja). Ważne jest to żebym nie miał problemów z przelewami na większe kwoty (mieszkanie). Czytam opinie o bankach od jakiegoś czasu, ale tych krytycznych jest cała masa. Nie chcę się utopić w jakimś kanale.

Idea odpada (w Szczecinie mają odział w jakimś mieszkaniu), ING - mnóstwo negatywnych opinii, wychodzi mi na Pekao SA, ale też nie jestem pewien. Który wybrać?

https://www.audiostereo.pl/topic/147316-bank-kt%C3%B3ry-wybra%C4%87/
7 godzin temu, Mrok napisał:

ING - mnóstwo negatywnych opinii

A to ciekawe. Mam tam konto od...jak tylko nastała ich era (kont, bo kiedyś nie było kont) ? wiec jakieś 25 lat i nawet przez myśl mi nie przyszło żeby to zmienić bo nie ma takiej potrzeby, nie ma żadnych problemow.

8 minut temu, kazik-t napisał:

wpłacaj na Poczcie Polskiej ...gotówkę.

bo to, co "masz w banku" to ...no właśnie, co to jest ? impulsy, punkty ?

Ty lepiej za liczenie się nie bierz,  bo Mrok bez kasy zostanie ?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

5 godzin temu, Jacchusia napisał:

A to ciekawe. Mam tam konto od...jak tylko nastała ich era (kont, bo kiedyś nie było kont) ? wiec jakieś 25 lat i nawet przez myśl mi nie przyszło żeby to zmienić bo nie ma takiej potrzeby, nie ma żadnych problemow.

Ty lepiej za liczenie się nie bierz,  bo Mrok bez kasy zostanie ?

Być może te opinie tłucze konkurencja. Czyli mówisz ING?

Miałeś w ING kiedykolwiek problem z przelewem, który nie dotarł na konto adresata?
Czy taką sytuację można ubezpieczyć?

Przy okazji, jak przy ING wypada Pekao SA (ten z żubrem)?

Dzięki za info. ?

Ps. Co do poczty, nie bardzo sobie wyobrażam trzymanie kasy w skarpetce i wpłacanie np. 40k przy okienku, no ale każdy ma jakieś hobby.

12 godzin temu, Mrok napisał:

wychodzi mi na Pekao SA,

Trochę nie mam porównania, bo innych niespecjalnie używałem, ale nie narzekam.  Być może inni mają nowocześniejsze interfejsy pozwalające łatwiej zrzucać dane o transakcjach do excela ale tu też daje radę.

Ustawiasz sobie limity przelewów zewnętrznych dzienny i miesięczny, możesz je dowolnie zmieniać.

To tak, jak w Millennium. Jak dotąd (też ze dwie dekady) nie miałem żadnych problemów z przelewami.

Ten bank właśnie łączy się z Eurobankiem, więc przewidują przejsciowe, parodniowe, drobne problemy z internetową obsługą konta. 

Jeszcze jedno- swoją kartą płatniczą bez problemu płaciłem za granicą, ostatnio np w Czechach- za kawę w pociągu (Leo Express).

1 godzinę temu, Mrok napisał:

Być może te opinie tłucze konkurencja. Czyli mówisz ING?

Miałeś w ING kiedykolwiek problem z przelewem, który nie dotarł na konto adresata?

Przy okazji, jak przy ING wypada Pekao SA (ten z żubrem)?

Dzięki za info. ?

Ps. Co do poczty, nie bardzo sobie wyobrażam trzymanie kasy w skarpetce i wpłacanie np. 40k przy okienku, no ale każdy ma jakieś hobby.

>Miałeś w ING kiedykolwiek problem z przelewem, który nie dotarł na konto adresata?

Nigdy. Konto firmowe również mam w  śląskim, wykonuje masę przelewów i nigdy się takie coś nie przytrafiło.

Zresztą myślę, że to raczej w innych bankach również się nie zdarza.

>Przy okazji, jak przy ING wypada Pekao SA (ten z żubrem)?

Nie mam pojęcia, bo z Pekao nie miałem do czynienia.

A co do ING, oprócz wizyty w banku podczas założenia konta...nigdy tam nie byłem ?, a minęło parę lat.

Chodzi o konto firmowe, bo na osobistym wykonywałem pewne operacje możliwe do zrealizowania tylko w oddziale banku, ale jeśli będziesz je normalnie używał to do banku jeżdzic/chodzic nie musisz.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Niedawno moja znajoma przelała dużą kwotę za dom z działką . Ma konto w PKO z Żuberkiem , przelewała do Banku Poczty Polskiej . Problemu nie było . Sprawdzałem w tych dwóch bankach " sesje " przychodzące i wychodzące , są ze trzy razy w dzień o różnych porach w czasie pracy banku . 

19 godzin temu, czester15.30 napisał:

PKO z Żuberkiem

To może zacznę tak, nie ma takiego banku.;)

Mam konta w Pekao S.A., PKO BP. I BNP .

W PKO B.P. strasznie nie lubię strony internetowej, w BNP dopiero się z nią zapoznaję ale też bez rewelacji.

Najbardziej odpowiada mi strona Pekao S.A. ale to bank reżimowy.:)

W żadnym większych problemów, w oddziałach raczej nie bywam.

Myślę, że teraz podstawą jest przestudiowanie warunków prowadzenia konta bo jednak nie ma nic za darmo.

W Pekao S.A . jest  tez karta wielowalutowa, dobra opcja przy wyjazdach za granicę ale bankomaty bezpłatne tylko własne. Szkoda,że minęły czasy Unicredit.

W BNP bezpłatne bankomaty własne i Planet cash( dla wybranych kart debetowych)

Za granicą też BNP ma sieć bezpłatnych bankomatów.

22 godziny temu, Jacchusia napisał:

Pekao SA (ten z żubrem)

Lub z sikającym pingwinem, ale trzeba logo odwrócić 90 stopni w lewo:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.