Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Stereo do ok. 3k

onegrx

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Piszę z prośbą o pomoc w wyborze zestawu stereo do około 3000zł. Używać go będę do słuchania muzyki (głównie rock, klasyczna, jazz, elektro, pop), oglądania filmów z telewizora Philips 65PUS8303 oraz grania na Playstation. Salon ma wymiary 4.5m x 3m, ale jest połączony z jednej strony ze sporym przedpokojem zajmującym drugie tyle miejsca (czy dźwięk będzie w takim razie jakoś uciekał?).

W salonie Denona była promocja i polecono mi zestaw CEOL N10 + Polk Audio Signature S20, teraz raczej zamiast CEOLa pokazywali mi RCD-N41 + Polk S20 za 2000zł. W innym sklepie polecano mi zestaw Yamaha R-N303D z kolumnami podłogowymi Indiana Line NOTA 550 za 2700zł

Czy macie jakieś doświadczenie z tymi kolumnami i moglibyście mi doradzić które byłby lepsze? Amplituner wolałbym jednak klasyczny, a nie miniwieże od Denona, ale czy w tym budżecie znajdę coś lepszego niż 303 i czy ewentualnie warto przekroczyć budżet dla Yamahy N602. I czy łączyć te amplitunery z Polkami czy Nota 550. Widziałem też polecane kolumny Quantum Magnum 723 ale ciężko jest mi się do tego wszystkiego odnieść, ponieważ aktualnie słucham muzyki ze starej miniwieży za 300zł, z telewizora albo przez słuchawki Sennheiser HD4.40BT

Znajomy polecał mi również https://musiccenter.pl/sklep/studio-nagran/monitory-studyjne/adam-audio-t7v/ ale wtedy nie nie podłączę ich pod amlituner tylko będę musiał mieć cały czas włączony komputer z podłączonym interfejsem dźwiękowym.

Pozdrawiam serdecznie,

Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/147296-zestaw-stereo-do-ok-3k/

witaj,

Yamaha R-N602 jest warta dołożenia różnicy od modelu 402. Co do kolumn, polecam zestawienie z Indiana Line, Elac. W tak małym pomieszczeniu w zupełności wystarczą i sprawdzą się najlepiej kolumny podstawkowe. Zobacz na nasze zestawy: troszkę naginając budżet dostajesz już całkiem niezły zestaw: Yamaha R-N602 + Indiana Line Tesi 261 (dużo lepszy dźwięk niż w serii Nota), albo Yamaha R-N602 + Elac Debut 2.0 B6.2

Zapraszam na odsłuch do nas ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 hours ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

witaj,

Yamaha R-N602 jest warta dołożenia różnicy od modelu 402. Co do kolumn, polecam zestawienie z Indiana Line, Elac. W tak małym pomieszczeniu w zupełności wystarczą i sprawdzą się najlepiej kolumny podstawkowe. Zobacz na nasze zestawy: troszkę naginając budżet dostajesz już całkiem niezły zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (dużo lepszy dźwięk niż w serii Nota), albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapraszam na odsłuch do nas ?

To właśnie u Państwa w sklepie została mi zaproponowana Yamaha N303D z Nota 550X (o 402 w ogóle nie było mowy). Jeden z Panów mówił, że kolumny podłogowe zaoferują dużo lepsze granie i jeżeli tylko mam gdzie je postawić to nie ma sensu pchać się w podstawkowe. Czy Tesi 261 są lepsze od Nota 550X do zastosowań i muzyki którą wymieniłem? Czym się różnią od Elac Debut?

Na odsłuch jestem już do was umówiony ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitory studyjne powinieneś sobie darować bo służą do czego innego i jednak postawić na tradycyjne rozwiązania. W takim budżecie zmieścisz się u nas z zakupem amplitunera Yamaha R-N402D z kolumnami Indiana Line Nota 550X, choć w takim metrażu swobodnie możesz zastosować kolumny podstawkowe takie jak Indiana Line Tesi 261, Polk S20 czy Heco Aurora 300. Zapraszam na odsłuch i indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja mając 3k nie kupował bym nowych obu elementów. Żaden z nich nie będzie grał na dobrym poziomie.

Test 250 i 251 nie grają źle. Czy nawet Bronze 2 ale kupując nowe Dynaudio M20 za 2.600 zostaje 400 na używany wzmacniacz. A jakość będzie x3.

Nowy wzmacniacz do 2000 nie zagra niestety poprawnie i używany klocek z okresu około 2000 roku za 200 zł spokojnie z nim może konkurować.

Moim zdaniem poniżej Marantza 6006, Yamahy 701, Onkyo 9050 nie powinieneś zchodzić.

Niestety rn602 jest słabym klockiem.. nawet Zensora 3 nie jest w stanie poprawnie wysterować.

Boisz się kupować staroci bez gwarancji ok - to kup na aukcji jest kilka firm komisów które za te 200-300 więcej oferują sprzęt sprawdzony z gwarancją.

Co do podłogówek w 12m.... te M20 wystarczą z dynamiką i do 20 m. kw.

W dniu 2.11.2019 o 13:16, onegrx napisał:

To właśnie u Państwa w sklepie została mi zaproponowana Yamaha N303D z Nota 550X (o 402 w ogóle nie było mowy). Jeden z Panów mówił, że kolumny podłogowe zaoferują dużo lepsze granie i jeżeli tylko mam gdzie je postawić to nie ma sensu pchać się w podstawkowe.

Gdzie to takie mądrale siedzą? ?

Jeśli tak jest, to dla kogo są wysokie modele podstawkowych kolumn? Np takie B&W805 D3. Ja bym tak do tego nie podchodził. Kolumna podłogowa przy gorzej nagranej muzyce pewnie zrobi większe wrażenie, ale jakościowo to zawsze półka niżej. Na podłogówkę idzie jednak więcej materiału i głośników na ogół. 

W Indiana Line seria Tesi jest sporo lepsza od Noty. Poproś o podłączenie obu i sam porównasz. Co do ampli, to to samo w Yamasze z serii RN, czym wyższy model tym gra lepiej ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeżeli możesz podjechać to zapraszam do posłuchania moich kolumn :

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem czy 14 mkw nie będzie trochę za małym pomieszczeniem dla tych kolumn

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.