Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana membrany w B&W 600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o pomoc w następującej sprawie. Potrzebuję wymienić membrany w dwóch głośnikach jak powyżej. Problem polega na tym że oryginalnych raczej nie dostanę, albo nie mogę znależć.

Na allegro widzę tonsilowskie o podobnych rozmiarach, ale wolałbym zapytać co mam dokładnie kupić. Mierzyłem stare, mają wymiary mniej więcej 15 i środkowa 4,5 cm ?. Zaznaczam że jestem amatorem w naprawie głośników, tak więc proszę o wyrozumiałość. A może znajdzie się ktoś z okolic Krakowa co by mi pomógł z wymianą?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/147290-wymiana-membrany-w-bw-600/

Oryginalne pojawiają się bardzo rzadko, tu masz jeden ale to Cię nie ratuje, wstawienie innych, to inne brzmienie, lepiej kupić inne monitory albo te przerobić na całkowicie inne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skontaktuj się z Audio Klanem albo bezpośrednio z B&W w Anglii - może mają na stanie albo zaproponują Ci odpwiednei zamienniki. Wstawianie głośników "po wymiarach" może różnie się skończyć jeżeli chodzi o sygnaturę dziwęku kolumn....

.....w których i tak za barwę ( od 3 kHz ) odpowiadają głównie aluminiowe kopułki, a postęp w produkcji

głośników niskotonowych też jakiś nastąpił ...

Jaka jest średnica jest kosza woofera w tych kolumnach ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 1.11.2019 o 09:31, valis0 napisał:

Problem polega na tym że oryginalnych raczej nie dostanę, albo nie mogę znależć.

pisałeś do serwisu dystrybutora B&W (audioklan)? To jedyne źródło, ale czy będzie możliwość zamówienia tych staruszków to nie mam pojęcia. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...

odświeżam temat. Właśnie jestem po wymianie głośników na W.18.200.8.MCX_v2 ze strony STX. Jestem rozczarowany. nie ma basów. I teraz pytanie brzmi czy oprócz tych głośników powinienem wymienić jeszcze zwrotnice ? czy też po prostu one są słabsze od oryginalnych ?

Mam jeszcze dodatkowe pytanie . Ponieważ bardzo lubiłem brzmienie swoich starych b&w 600 czy są jakieś podobnie grające z innej serii ? miało by to grać z Arcam alpha 7.

Po pierwsze mają 8 Ohm i są budowane do basrefleksu, czyli mogą być i trzy razy cichsze.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 minut temu, audioburak napisał:

Po pierwsze mają 8 Ohm i są budowane do basrefleksu, czyli mogą być i trzy razy cichsze.

No to lipa . bo obudowa nie przewiduje głośników do basrefleksu. ?

Albo przewiduje ingerencję ślusarza ?  ale kłopot w tym, że BR musiał by być chyba na górnej ściance kolumny.

Rzecz w tym, że ta 18 powinna pracować w ok 15 litrach, lub więcej, a Twoje kolumny nie wiem, czy mają 12 ...

Długość tego tunelu chyba nie wejdzie, ale są rozwiązania z kolankiem ... 

albo regulowane dość schludne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

3 minuty temu, audioburak napisał:

Albo przewiduje ingerencję ślusarza ?  ale kłopot w tym, że BR musiał by być chyba na górnej ściance kolumny.

Rzecz w tym, że ta 18 powinna pracować w ok 15 litrach, lub więcej, a Twoje kolumny nie wiem, czy mają 12 ...

Długość tego tunelu chyba nie wejdzie, ale są rozwiązania z kolankiem ... 

dobra . kolumny do wymiany. nie będę eksperymentował. 

1 godzinę temu, valis0 napisał:

Ponieważ bardzo lubiłem brzmienie swoich starych b&w 600 czy są jakieś podobnie grające z innej serii ? miało by to grać z Arcam alpha 7.

zapraszam do nas z Arcamem na odsłuch B&W. Każdy salon powinien mieć pełną ofertę B&W od ręki. Dzwoń do wybranego salonu i słuchaj ?

Zapraszam

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

6 godzin temu, valis0 napisał:

pytanie. czy kolumny Tannoy m2 w połączzeniu ze wzmakiem arcam alpha 7 będą porównywlnie grały do B&W 600 ?

Zagrają inaczej, nawet pewnie lepiej ale to musisz sam ocenić.

Jak szukasz zbliżonego brzmienia zwracaj uwagę na kopułkę - to klucz do podobnej barwy.

Jeśli ma być taka, jak w B&W to szukaj metalowych np:

Ukryta Zawartość

jednak np. w Heco basu może być więcej, niż w B&W, bo to kolumna BR.

Np te Eltaxy to dobre monitory, ale czy Tobie będą odpowiadać ?

Ukryta Zawartość

za Tannoya często przepłacamy ze względu  "opinie" ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

W dniu 14.11.2019 o 18:12, audioburak napisał:

Jak szukasz zbliżonego brzmienia zwracaj uwagę na kopułkę - to klucz do podobnej barwy.

Jeśli ma być taka, jak w B&W to szukaj metalowych np:

Ukryta Zawartość

jednak np. w Heco basu może być więcej, niż w B&W, bo to kolumna BR.

Np te Eltaxy to dobre monitory, ale czy Tobie będą odpowiadać ?

Ukryta Zawartość

za Tannoya często przepłacamy ze względu  "opinie" ? 

Dzięki. Kupiłem jednak te Tannoye ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A mam jeszcze pytanie. Ponieważ cały czas eksperymentuję, kupiłem ostatnio DAC'a Fiio Olympus 2 celem poprawienia brzmienia. ponieważ często jednak słucham muzyki z laptopa. podłączyłem to jak na zdjęciu i efekt  ? żaden

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Gra tak samo jak przez "oryginalne" podłączenie jack-czincze. Zastanawia mnie czy to kwestia podłączenia czy też po prostu ten fioo to badziew ?

8 minut temu, filipo_g4 napisał:

I jak wrażenia w porównaniu do B&W? 

jeszcze się nie wypowiadam, bo ciągle testuje. Na pewno nie grają gorzej. Inaczej. ale to kwestia czasu zanim się do nich przekonam. Wydaje mi się jednak (co mi się rzuciło od razu w "uszy" że B@W 600 grają cieplejszym basem, a wysokie są trochę "twardsze". Ale to za wcześniej na osąd ?

Przy okazji znalazłem fachowca, który "reanimuje" mi te B@W, więc szykuje się podłączenie 2 par kolumn. Strasznie jestem ciekawy brzmienia ? 

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...
W dniu 20.11.2019 o 13:46, filipo_g4 napisał:

I jak wrażenia w porównaniu do B&W? 

po kilku miesiącach użytkowania mogę napisać że tannoye grają lepiej od tych b@w 600. na początku myślałem że to kwestia mocy, ale okazuje się że przy cichym słuchaniu mają lepszy bas. Wysokie są porównywalne. problem polega na tym że nie mam jak swoich starych kolumn podłączyć bo już ... umarły.