Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dali Zensor 5

michalfm1

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule, jaki wzmacniacz używany, w cenie do 3000-3500 zł do Dali Zensor 5? Najlepiej ciepło grający , bez piskliwej góry. Muzyka jakiej slucham to jazz, trochę hip hopu. Źródło CD oraz gramofon.

Nie, nie chce zmienić kolumn, może kiedyś na Opticon 5.

https://www.audiostereo.pl/topic/147264-wzmacniacz-do-dali-zensor-5/
5 minut temu, Krzaku666 napisał:

To może upoluj Marantza PM8005

też o tym myślałem, ale to chyba lepiej już pm-15s1 ,bo cenowo 400-500 zł więcej. Lub szukać pm-17 ?

12 minut temu, Krzaku666 napisał:

Im starszy tym bardziej wyeksploatowany i ryzykowny ? Na pewno lepszy nie zaszkodzi, ale Pm8005 już wystarczy ? I nie wygląda jak po dziadku ;>

Pm-15s1 tez dobrze wyglada ?

Michał a Ty sobie jaja robisz zakładając co chwilę kolejny wątek o wzmacniaczu do Zensor 5? Dostałeś już ze 20 propozycji w Twoim wątku - "Jaki wzmacniacz po NAD c375" i dalej Ci mało czy może masz jakiegoś trupa Marantza na sprzedaż i tak tylko wabisz tutaj? 

-Salva Mea-

8 godzin temu, Adam 38 napisał:

Michał a Ty sobie jaja robisz zakładając co chwilę kolejny wątek o wzmacniaczu do Zensor 5? Dostałeś już ze 20 propozycji w Twoim wątku - "Jaki wzmacniacz po NAD c375" i dalej Ci mało czy może masz jakiegoś trupa Marantza na sprzedaż i tak tylko wabisz tutaj? 

Marantza nie mam do sprzedania. 

56 minut temu, margaryna85 napisał:

A posłuchałeś coś z poprzednich propozycji? 

Tak, denon 2000r, ale średnio mi się podobało. Cxa80, ale tez jakieś takie bez werwy to granie. Z c388 spoko, ale ten wygląd pozostaje nadal nad’a. 

8 godzin temu, Adam 38 napisał:

Tak Cię wabie tutaj ? 

Do Dali Zensor to NAD, np 316. Droższy wzmak pokaze wady tych kolumn. Miałem Zensory , podłączałem do  Nad, Marantz, Naim.  Im drozszy wzmacniacz tym gorzej, bo to kolumny do grania w tle. Z Naim XS grały beznadziejnie. Nad 316 czy 326 najlepiej sie zgrywał. Nie słyszałem różnic miedzy tymi wzmakami. Marantz 6004 tez był ok, tyle ze chłodniejszy.

Zensory to przyjemnie grajace kolumny i tyle, niewiele wiecej z nich  wykrzesasz drozszym wzmacniaczem. One uśredniaja i kompresuja nagrania. Opticony 5 są lepsze ale to nie jest b.dobre granie względem ceny. 

22 minuty temu, Krzysz napisał:

Do Dali Zensor to NAD, np 316. Droższy wzmak pokaze wady tych kolumn. Miałem Zensory , podłączałem do  Nad, Marantz, Naim.  Im drozszy wzmacniacz tym gorzej, bo to kolumny do grania w tle. Z Naim XS grały beznadziejnie. Nad 316 czy 326 najlepiej sie zgrywał. Nie słyszałem różnic miedzy tymi wzmakami. Marantz 6004 tez był ok, tyle ze chłodniejszy.

Zensory to przyjemnie grajace kolumny i tyle, niewiele wiecej z nich  wykrzesasz drozszym wzmacniaczem. One uśredniaja i kompresuja nagrania. Opticony 5 są lepsze ale to nie jest b.dobre granie względem ceny. 

A ikon 5 mk2? Też to można dość tanio dorwać, chce kupić dobry wzmacniacz, a kolumny zawsze można zmienić w przyszłości, ale bardzo podoba mi się granie Dali

ja bym poszukał Rotela RA-1520. Świetny klocek za normalne pieniądze, a jak chcesz z DAC, to następca, czyli model RA-1572, jednak tutaj już może być ciężko w założonym budżecie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Krzysz napisał:

Zensory to przyjemnie grajace kolumny i tyle, niewiele wiecej z nich  wykrzesasz drozszym wzmacniaczem.

+1

W końcu jakiś głos rozsądku ale autor wątku robi sobie  jaja.

Zaraz założy kolejny - już trzeci -  wątek o tym samym. Pytanie co nasz Kolega chce sprzedać ? , że tak usilnie klepie kolejne klony tego samego tematu? 

-Salva Mea-

13 minut temu, Adam 38 napisał:

+1

W końcu jakiś głos rozsądku ale autor wątku robi sobie  jaja.

Zaraz założy kolejny - już trzeci -  wątek o tym samym. Pytanie co nasz Kolega chce sprzedać ? , że tak usilnie klepie kolejne klony tego samego tematu? 

nic nie chce sprzedać, chce coś kupić ,a jak wiadomo z używanymi sprzętami ciężko odsłuchać  ? , a w poprzednim temacie  jeden z forumowiczów (specjalista od akustyki) zrobił taki bajzel , że ciężko to ogarnąć. 

1 godzinę temu, michalfm1 napisał:

A ikon 5 mk2? Też to można dość tanio dorwać, chce kupić dobry wzmacniacz, a kolumny zawsze można zmienić w przyszłości, ale bardzo podoba mi się granie Dali

Miałem Ikon 1mk2 i to juz było inne granie od Zensor. Lepsze technicznie na pewno ale tez bardziej wymagajace co do wzmocnienia i co wazne, repertuaru. Rocka słabo grały. Opticony były bardziej atrakcyjne, efekciarskie. Jesli chcesz Dali, a rozumiem dlaczego, to ja bym osobiscie chyba w Ikon poszedł, jesli słuchasz jazzu. Cenowo jest bdb. Masz raczej prosty wybór: Ikon lub Opticon. Mentory czy Helicon odpadaja, chyba ze zainwestujesz ze 20 tys w elektronike ( tu spekuluje ale słuchałem i takie moje wnioski). 

Jesli jest to pokój do 15m2 to lepiej zagraja Ikon 1 czy Opticon 1 niz większe dwójki. Lepsza stereofonia i fajnie "znikaja". Wieksze czy podłogowe Dali Zensor, Ikon, Opticon  wg mnie kuleja na basie, jego kontroli. No i trzeba je odstawic od scian tylnych, czego bym nie ignorował a w małym pomieszczeniu; nie chcesz miec cyrku w stylu: kolumny na środku pokoju. Ewentualnie w małym pomieszczeniu Mentor 1 byłyby super do jazzu ale tez wzmacniacza potrzebuja dobrego.

Takze Ikon ze wzgledu na cena\jakosc moge polecić z zaznaczeniem, ze to są mniej efekciarskie i równiejsze głosniki od Zensorów. Nie sypią tak wysokimi, bas jest bardziej kontrolowany. Nie męczą ; ale  moga byc nudniejsze w odbiorze. Kompromis. Najlepszy, w znaczeniu najstrawniejszy dzwięk jesli chodzi o Dali Opticon i Ikon to miałem z Naim Unitiqute. NAD przy nim był bałaganiarski, męczący.

Popytaj w klubie Dali, bo moja wiedza i osłuchanie są skromne a wnioski wyciągam na podstawie i względem posiadanego obecnie sprzętu. Głosników słucham w 90% u siebie a nie w salonie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.