Skocz do zawartości
IGNORED

Allo Usbridge Sign.

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Strzyga napisał:

Witam,

z Volumio gra lepiej!:)

Witam, a sterownik doinstalowałeś czy słuchasz dalej z trzaskami? 😉

Może te trzaski tak fajnie brzmią, prawie jak czarna płyta 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

20 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Witam, a sterownik doinstalowałeś czy słuchasz dalej z trzaskami? 😉

Może te trzaski tak fajnie brzmią, prawie jak czarna płyta 

Panie! Panie! Jakie trzaski?? Jakie trzaski???

Autobusy Pan pomyliłeś. Jedź Pan do domu. Wytrzeźwiej.

Nie było potrzeby instalacji żadnych dodatkowych sterowników. Modem Giga Connect Box od UPC dostał liniowy zasilacz, który zastąpił impulsowy, od Chińczyka z ebay'a i trzaski przeszły do historii. To już stare dzieje i nawet najstarsi Indianie już o tym nie pamiętają...

26 minut temu, Strzyga napisał:

Panie! Panie! Jakie trzaski?? Jakie trzaski???

Autobusy Pan pomyliłeś. Jedź Pan do domu. Wytrzeźwiej.

Nie było potrzeby instalacji żadnych dodatkowych sterowników. Modem Giga Connect Box od UPC dostał liniowy zasilacz, który zastąpił impulsowy, od Chińczyka z ebay'a i trzaski przeszły do historii. To już stare dzieje i nawet najstarsi Indianie już o tym nie pamiętają...

Życzę powodzenia w naprawianiu błędu softwarowego liniowym zasilaniem routera 😁

Błąd dotyczy każdego usbridge signature z volumio, pytanie na ile audiofil słyszy 😉

Słyszy Panie, słyszy. Lewe ucho genialne, prawe bardzo dobre. Idealnej symertrii nie ma nikt - dla Pana wiadomości. Badania robiłem, do pracy, w Sanitasie na Okopowej w Lublinie. Może sobie Pan sprawdzić. Bardzo, ale to bardzo mały procent ludzi na Ziemi ma tak dobry słuch, jakim mnie Bozia, czy cuś, obdarzyła. Bywa.

Jeżeli liniowy zasilacz do routera wyelimiminował u mnie - całkowicie -  problem trzasków, to mam sobie WMAWIAĆ, że mam je nadal, bo Panu będzie tak lepiej, wygodniej, na rękę? Sorry. Mam ciekawsze zabawy.

4 minuty temu, Strzyga napisał:

Jeżeli liniowy zasilacz do routera wyelimiminował u mnie - całkowicie -  problem trzasków, to mam sobie WMAWIAĆ, że mam je nadal, bo Panu będzie tak lepiej, wygodniej, na rękę? Sorry. Mam ciekawsze zabawy.

Spoko, nie robię tego złośliwie, błąd w volumio jest, ale skoro nie przeszkadza i się nie ujawnia, to miłego słuchania, przecież o to chodzi 👍 Pozdrawiam

29 minut temu, marcinmarcin napisał:

Spoko, nie robię tego złośliwie, błąd w volumio jest, ale skoro nie przeszkadza i się nie ujawnia, to miłego słuchania, przecież o to chodzi 👍 Pozdrawiam

Nie ma jak dobry consensus!:) 

Nie twierdzę, że w pewnych przypadkach, nie ma błędu odpowiedzialnego za trzaski w Volumio, jak było np. u Ciebie. Twierdzę, że u mnie za trzaski odpowiadał zasilacz, który dostałem od UPC. Po wymianie na liniowy, nie usłyszałem, już nigdy, ani jednego trzasku:) Zamieniam, z ciekawości, na impulsowy od UPC - czarna płyta:) Problem rozwiązany. Ciekawe jak kwestia wygląda w przypadku nowej wersji - Volumio 3? Cena x 3:)  Tej ze zmienionym silnikiem. Też będą trzaski? Ja - osobiście - jeszcze, formalnie, na nową wersję nie przeszedłem. Mimo to, mam wrażenie że od kilku dni "nadają" w wyższej jakości. Abstrahując od trzasków, oczywiście:)

Pozdrawiam również.

• 1 miesiąc później...

Parę przemyśleń po prawie pół roku używania klocka 😉 

1) jakość dźwięku najlepsza z wszystkiego co do tej pory słyszałem

2) Moode 7.6.1 (obowiązkowo czysta instalka, żadne update'y) 🙂 - być może jakość dźwięku wynika z faktu że sam twórca Moode jest zafascynowany usbridge sig - i od 2 lat system jest optymalizowany min pod to urządzenie - warto poczytać: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3) Ustawienia pod najlepszą (moim zdaniem) jakość:

configure/audio/alsa options/output mode - Direct (hw) - bardzo ważne dla jakości! wiąże się z tym wyłączenie wszystkich DSP, resamplingów, sox itp (coś za coś 🙂

configure/MPD config/Volume type - null (External Controll) - również ważne

configure/system/hdmi port - off (niepotrzebny mi)

configure/audio/audiorenderers/upnp/dlna/ upnpclient for mpd (ON) - dodatkowo Edit UPNP Config i polecam wybrać UPNP service type: OpenHome

Wybranie OpenHome powoduje że wybór playera ogranicza się do BubbleUpnp (chyba że o czymś jeszcze nie wiem - jak ktoś zna coś innego do OpenHome prośba o info), ale w połączeniu z Qobuz/Tidal jakość dźwięku jest genialna (przebija Mconnect na UPNP - prezycją na basie i brakiem jakichkolwiek zaokrągleń - czysta, naturalna agresja).

Dodatkowo Bubble UPNP w trybie OpenHome playliste trzyma w malinie i domyślnie działa gapless bez najmniejszych problemów/glitchy itp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

W dniu 7.12.2021 o 16:37, Strzyga napisał:

Nie ma jak dobry consensus!:) 

Nie twierdzę, że w pewnych przypadkach, nie ma błędu odpowiedzialnego za trzaski w Volumio, jak było np. u Ciebie. Twierdzę, że u mnie za trzaski odpowiadał zasilacz, który dostałem od UPC. Po wymianie na liniowy, nie usłyszałem, już nigdy, ani jednego trzasku:) Zamieniam, z ciekawości, na impulsowy od UPC - czarna płyta:) Problem rozwiązany. Ciekawe jak kwestia wygląda w przypadku nowej wersji - Volumio 3? Cena x 3:)  Tej ze zmienionym silnikiem. Też będą trzaski? Ja - osobiście - jeszcze, formalnie, na nową wersję nie przeszedłem. Mimo to, mam wrażenie że od kilku dni "nadają" w wyższej jakości. Abstrahując od trzasków, oczywiście:)

Pozdrawiam również.

Od jakiego urządzenia zasilacz śmiecił z UPC ?

8 godzin temu, degsterr napisał:

@marcinmarcin a napiszesz jeszcze ze 2 zdania nt. zasilania?

Moim zdaniem usbridge jest wrażliwy na zasilanie. Jak go kupiłem to poprzedni właściciel wysłał mi z nim zasilacz chiński na Talema 25VA do testów. Taki:  

Ukryta Zawartość

Do porównania mam zasilacz impulsowy oryginalny do Raspberry Pi 4 (też ma 3A wymagane przez Sig) i Sig gra dużo lepiej z liniowym.

Na impulsowym jest bardziej płasko, sucho, gitary i wokale nie mają takich  wybrzmień, jakoś tak szaro i pospolicie, więc odkupiłem jeszcze Taleme. 

W dniu 21.01.2022 o 19:31, freju napisał:

Od jakiego urządzenia zasilacz śmiecił z UPC ?

Domyślam się że od routera UPC do którego po kablu wpięty jest sig. Ja też mam router z UPC i u mnie trzaski są wyłącznie na Volumio przed zainstalowaniem sterownika Asix/LAN (Moode już od 2 lat ma sterownik do Usbridge signature zaimplementowany w instalce) 

Niestety z tego co patrzyłem Volumio 3 dalej go nie ma

Inna sprawa że myślę nad jakimś zasilaczem medycznym do routera UPC, zawsze trochę mniej zakłóceń w sieci. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

13 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Moim zdaniem usbridge jest wrażliwy na zasilanie.

Też to potwierdzam, a nawet napiszę, że jest BARDZO wrażliwy. Od dawna pracuję nad zasilaniem swojego ub. Doświadczenia jakie wyniosłem są takie, że warto w zasilaniu grzebać. Sprawdzałem tomanka, nostromo, chińskie wersje zasilaczy liniowych. Tomanek był ok, ale ogranicza ub, nostromo zupełnie się tu nie sprawdził, osławione s11 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) też mi nie podeszły. Zatrzymałem się na czymś takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nadal, w miarę skromnych umiejętności, ulepszam to zasilanie podmieniając trochę elementy i wk..ając denerwując się jak idzie w złym kierunku i ciesząc jak idzie ku lepszemu.

Sporo przy tym się nagrzebałem, ale dzięki temu przekonałem się ile zasilanie wnosi w system, a wnosi bardzo dużo. Jak ktoś lubi, a nawet nie lubi, a może - bo umiejętności pozwalają, to warto zająć się tematem. Praca nad zasilaniem ub mocno procentuje.

14 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Domyślam się że od routera UPC do którego po kablu wpięty jest sig. Ja też mam router z UPC i u mnie trzaski są wyłącznie na Volumio przed zainstalowaniem sterownika Asix/LAN (Moode już od 2 lat ma sterownik do Usbridge signature zaimplementowany w instalce) 

Niestety z tego co patrzyłem Volumio 3 dalej go nie ma

Inna sprawa że myślę nad jakimś zasilaczem medycznym do routera UPC, zawsze trochę mniej zakłóceń w sieci.

Żeby się nad takimi rzeczami nie zastanawiać ja odciąłem się tym:

Ukryta Zawartość

Fajne, bo nie ma zasilania dodatkowego.

Nie zanotowałem pogorszenia/poprawy, ale też nie zarejestrowałem wcześniej żadnych problemów na lanie. Co prawda wpięty jestem w switch GS724T - tak mam zbudowaną sieć w domu. Nie jakiś szczyt ale też nie router za 20pln z plastykowymi portami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

57 minut temu, skierniak napisał:

Nie zanotowałem pogorszenia/poprawy, ale też nie zarejestrowałem wcześniej żadnych problemów na lanie.

No właśnie też nie słyszę nic od tej strony złego 🙂 zastanawiałem się raczej nad zasilaczem medycznym za 90 pln 😉 

58 minut temu, skierniak napisał:

Zatrzymałem się na czymś takim:

taki na Toshiba? link nie działa ale po id produktu cos wyszukuje 🙂

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

No właśnie też nie słyszę nic od tej strony złego 🙂 zastanawiałem się raczej nad zasilaczem medycznym za 90 pln 😉 

taki na Toshiba? link nie działa ale po id produktu cos wyszukuje 🙂

Tak. Dokładnie. Link z historii zamówień i pewnie dlatego nie działa.

• 5 tygodni później...

Zainstalowałem Gentooplayer i nie mogę odtworzyć dźwięku z karty Allo Digione Signature zainstalowanej na Usbridge Signature. Z sygnału puszczonego po USB na zewnętrznego DACa gra bez problemu. Czy ktoś może coś podpowiedzieć?

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Ustawiłeś kartę w sekcji 04 ?

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

W dniu 26.02.2022 o 14:51, Rucia1 napisał:

Ukryta Zawartość

Ustawiłeś kartę w sekcji 04 ?

Ustawiłem, tak jak zalecają kartę nr 1, czyli i-sabre na IS2, tylko tą kartę "widzi" system, Allo Digione nie widzi. Kwestie sprzętowe odpadają, bo zarówno na Moode jak i DietPi grają mi obie karty.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Aktualnie testuje  Volumio w wersji 3.251 (choć już widziałem na stronie jest 3.301) i muszę przyznać że zapowiada się interesująco. 

Oczywiście must have to poprawna instalacja sterownika ASIX!!! Bez niego będą trzaski i dużo gorsza jakość. Nie da się tego zrobić filterkiem, zasilaczem, kabelkiem ani niczym innym. Sterownik musi być dla poprawnej komunikacji z siecią. Inaczej zawsze będzie coś krzaczyło.

Sterownik się instaluje bardzo prosto - najpierw włączając tryb SSH w volumio, (z przeglądarki wchodzac na Twój adresIPmaliny/dev ) następnie logując się po SSH (np. putty) i podając po kolei komendy z załączonego posta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Czy może to lepiej zagrać od takich rozwiązań jak sotm sms200 neo czy ultra neo pytam z ciekawości bo chce wziąć do testów albo allo albo sotm albo ifi zen stream. Przyznam że wolałbym ifi później sotm A na końcu allo ale jakość dźwięku najważniejsza więc chciałbym przetestować najlepszy z tej trójki. 

chwilowy brak działalności w audio.

@antymalkontentgdzieś tam w innych wątkach pisałem że kolega ma SOtM 200, ja mam usbridge sig , a na testy mieliśmy ifi zen.

Zen gra przyzwoicie, u mnie testując i porównując oba na Tidal connect grały całkiem podobnie, ale usbridge gra najlepiej z natywnym Qobuzem z Volumio Premium. Tu Zen odpada bo nie ma Qobuz natywnego. 

Z kolei SOtM 200 czy z Roon czy z mconnect grał lepiej niż Ifi zen. Slychac było głębie i przestrzeń, zen wydawał się płaski (u mnie tego nie czułem) 

Każdy ma swoje ograniczenia, i swoje dodatkowe możliwości. 

SOtM 200 chyba najlepiej z Roon, usbridge signature najlepiej z volumio premium, ale to są abonamentowe rozwiązania. 

Zen masz bez abonamentu ale kompromis też jest 

20 minut temu, marcinmarcin napisał:

@antymalkontentgdzieś tam w innych wątkach pisałem że kolega ma SOtM 200, ja mam usbridge sig , a na testy mieliśmy ifi zen.

Zen gra przyzwoicie, u mnie testując i porównując oba na Tidal connect grały całkiem podobnie, ale usbridge gra najlepiej z natywnym Qobuzem z Volumio Premium. Tu Zen odpada bo nie ma Qobuz natywnego. 

Z kolei SOtM 200 czy z Roon czy z mconnect grał lepiej niż Ifi zen. Slychac było głębie i przestrzeń, zen wydawał się płaski (u mnie tego nie czułem) 

Każdy ma swoje ograniczenia, i swoje dodatkowe możliwości. 

SOtM 200 chyba najlepiej z Roon, usbridge signature najlepiej z volumio premium, ale to są abonamentowe rozwiązania. 

Zen masz bez abonamentu ale kompromis też jest 

Ok więc zostają sotm i usbridge signature do testów. Na razie zbieram dane bo jestem na wakacjach A od 15 sierpnia zaczynam testy. 

Możesz napisać jak wypadają te transporty z tidal lub z plikami z sieci?  Qobuz nie mam.

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

28 minut temu, antymalkontent napisał:

Możesz napisać jak wypadają te transporty z tidal lub z plikami z sieci?  Qobuz nie mam.

Plików nie mam, zwolennikiem Tidal specjalnie nie jestem, mam wrażenie że koloruje trochę 😉

Jak z myślą o Tidal connect to Zen Stream nie warto odrzucać tylko też przetestować. 

• 2 miesiące później...
W dniu 14.09.2021 o 13:27, Strzyga napisał:

Ukryta Zawartość

Człowiek sobie, jak widać, posłuchał kilku zasilaczy i Shanti jest w jego rankingu na zaszczytnym 7 miejscu wśród, jego zdaniem, 15 the best in the word.

Nie wiem, czy gościa i ranking można traktować poważnie, bo nie widzę wśród tych piętnastu żadnego Tomanka, Nostromo, ani MuzgAudio:)) Trzeba jednak przyznać, że z opisem brzmienia Shanti, nawet trafił. Pewnie miał w domu dobrą kawę...

Zasilanie to podstawa. Spójrzmy na takiego Naima, tam nawet w urządzeniu All in one montują transformatory wielkości talerzyka:) ja robiłem sam takie zasilacze jak w załączeniu i naprawdę robiły robotę. Na wejściu 40 000 uF pojemności filtrującej, na wyjściu 4 000. Do tego kondensatory bocznikujące Wimy, rezystor metalizowany i stabilizator LM 338. Jak ktoś ma ochotę to proszę pisać...

20221001_175502.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Mam pytanie do użytkowników, czy ktoś robił updated do wersji CM4 i instalował lepszy zewnetrzny zegar ?

Czy USB 2.0 obsłuży (uciagnie) podłączony bezpośrednio dysk twardy ssd 1TB.

8 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Mam pytanie do użytkowników, czy ktoś robił updated do wersji CM4 i instalował lepszy zewnetrzny zegar ?

Brakuje Ci mocy? U mnie jak miałem DSP faktycznie czuc było że system lekko lagował na interfejsie, ale dźwięk był ok aż do 24/96, przy 192 zdarzyło się czasem jakby mikro przycięcie. Bez DSP nigdy tego nie uświadczyłem. Allo nie zalecało 4 ze względu na większe zakłócenia z tego co czytałem no i chyba zmniejsza sie liczba działających OS. 

U mnie najlepszy póki co upgrade sig to zasilacz PD Creative. Miałem kilka całkiem dobrych zasilaczy, ale jakość na PD jest znakomita. Jedyny problem że katalogowo mocowo jest na styk i nie wiem czy jak dołożysz dysk (nie uzywam) to nie będzie za dużo. 

Jaki OS używasz - u mnie najlepiej póki co Volumio Premium (obowiązkowo instalacja Asix) i natywne Tidal i Qobuz

Moc to jedna sprawa,  ale czytalem że jest poprawa jakości dźwięku, na zachodnich stronach dużo o tej zmianie piszą. Dlatego chciałem zapytać czy robił ktoś od nas ten mod. Co do producentów, to nie dziwię się że Allo marudzić, że poprawić można w łatwy sposób wydajność. Ta nakladka ma już chyba ponad 4 lat trochę wstyd, nie zrobili nawet upgrade z USB 2.0  do 3.0 ( dziwię się ze 3.0 nie jest w standardzie starej wersji) Problem z wydajność i podłączeniem bezpośrednio dysku.  Tylko po sieci. Ta stara malina 3 ledwo zipie. 

Kolejna sprawa to zegar tu jest ponoć duża zmiana na plus, ale trzeba to już samemu ogarnąć. 

Zasilanie to wiadomo podstawa, czym lepszy zasilacz zwlasza na elementach dyskretnych tym lepszy dźwięk. Ja bazuję na sigma 11. To świetna zabawka jak wiesz co tam wstawić. 

Korzystam z nakladki pi2aes (plus malina pi 4) jednak z modami dojechałem w niej do ściany. Wiem że więcej można wycisnąć z usbridge signature, ale trzeba zrobić konkretne modyfikacje. Bo w standardzie niczym nie różni się od... 

Sprawdzam co jakiś czas czy Allo zrobi upgrade usbridge, ale nie zanosi się na to. Więc może warto samemu to zrobić i przeskoczyć wąskie gardło producenta.

Streamer jest bardzo ważny i wrażliwy na zmiany.

Edytowane przez Mariusz03
Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Bo w standardzie niczym nie różni się od... 

Od czego? 

9 godzin temu, Mariusz03 napisał:

olejna sprawa to zegar tu jest ponoć duża zmiana na plus, ale trzeba to już samemu ogarnąć. 

Ja przeszedłem z usbidge sig na cm4 IO Bord i nakładkę Ian Canada TransportPi Digi i mam możliwość wymiany zegarów i faktycznie różnice na zegarach są znaczne.

8 godzin temu, Mariusz03 napisał:

olejna sprawa to zegar tu jest ponoć duża zmiana na plus, ale trzeba to już samemu ogarnąć. 

Ja przeszedłem z usbidge sig na cm4 IO Bord i nakładkę Ian Canada TransportPi Digi i mam możliwość wymiany zegarów i faktycznie różnice na zegarach są znaczne.

W dniu 25.05.2023 o 10:43, Mariusz03 napisał:

Moc to jedna sprawa,  ale czytalem że jest poprawa jakości dźwięku, na zachodnich stronach dużo o tej zmianie piszą

Z tego co czytałem zrobiło to kilka osób, po drodze były problemy, a samo Allo stwierdziło że od technicznej strony za wiele to nie wnosi, a wręcz przeciwnie. Zazwyczaj użytkownik po walce z materią musi usłyszeć i pochwalić się że jest lepiej... 

Moim zdaniem trzeba zadbać o odciążenie procesora - wyłączenie wszystkich niepotrzebnych usług. Warto zapoznać się z komendą cpuset. 

W Volumio jest plugin music services shield ktory na bazie tej komendy przyporządkowuje rdzenie procesora do taskow real time i pozostałych - różnice są zaskakujące... warto sprawdzić u siebie. To naprawdę dużo wyciska z usbridge sig. O podstawach jak Asix chyba nie muszę wspominać... 

• Pokaż nowe odpowiedzi