Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz cd do 15000zl

Outsajder

Rekomendowane odpowiedzi

A mogę zapytać autora tematu czemu chce przeznaczyć worek kasy na cd-eka zamiast na słuchawki bądź wzmacniacz. W ogóle dziwny temat. Człowiek kupuje "po taniosci" słuchawki, wzmacniacz a tu nagle wyskakuje z odtwarzaczem cd za 15.000 PLN. Może jedno zero za dużo zostało napisane? I pomyśl z tym marantzem, który proponował q21 wcale nie jest tak głupi. 

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

To są odtwarzacze lepsze do klasyki i już do metalu będą ,,fe" , albo odwrotnie ????

A ja głupi myślałem , że dobry odtwarzacz [ i nie tylko ] , powinien być ,,kserokopiarką"

Laska z silikonowym biustem za 15 kz będzie bardziej seksowna , niż zgrabna , proporcjonalna , wysportowana kobitka...

SUKCESÓW ŻYCZĘ [niewątpliwych]

Godzinę temu, black88 napisał:

P.s. Czy ten odtwarzacz nadaje się do muzyki klasycznej?

W połączeniu z ?

Gra cały system wraz z akustyką pomieszczenia oraz nasz preferencje . CD35 to jest albo może być zaledwie jeden element nieznanej układanki .

Gość

(Konto usunięte)

Zaczne od cytatu        >>>>>Po latach rozczarowań przyzwyczaiłem do tego dźwięku audiofilskiego delta-sigma z najnowszych DAC. Pomyślałem, że tak widać ma być, skoro wszyscy tak produkują. Dźwięk ma jasność, detal, wymiar i gładkość, niby wszystko jest na swoim miejscu, ale po powrocie do DAC z PCM 63K, 1702, 1704 pojawia się eureka. Tego właśnie mi brakuje. Mnie tak na prawdę olśniło nie przy podłączeniu Audio Note kit 2.1B DAC, ale 2 lata później kiedy kolega przyniósł stary odtwarzacz CD Accuphase DP 75 i wówczas się stało. Powiedziałem tego mi brakowało ponad 10 lat. Cała żywość i kolor tonów nagle powróciła, a wykonawcy, instrumenty i sala oraz przestrzeń znów brzmią prawdziwie. Spowodowało to decyzję, że kupuję najlepszy w historii DAC Accuphase, czyli model DC 91, sprzed 20 lat.<<<<

https://www.ebay.co.uk/itm/184015192593

https://www.subito.it/audio-video/lettore-cd-accuphase-dp75-roma-315421295.htm

https://www.ukaudiomart.com/details/649563565-accuphase-dp-75-audiophile-cddac-16x-pcm1702u/

DP-75 to świetny odtwarzacz ale raczej suchy  w brzmieniu . Mało w nim muzyki .

Dostać też w idealnym stanie graniczy z cudem . kiedyś na taki polowałem i mi się nie udało . DP-65 czy DP-55 tak ale nie 75

W dniu 2.11.2019 o 14:30, muda44 napisał:

DP-75 to świetny odtwarzacz ale raczej suchy  w brzmieniu . Mało w nim muzyki .

Dostać też w idealnym stanie graniczy z cudem . kiedyś na taki polowałem i mi się nie udało . DP-65 czy DP-55 tak ale nie 75

Jak wygląda porównanie jakości brzmienia urządzen z tamtych lat do urządzeń z lat współczesnych? I jak duże ryzyko jest awaryjności i ewentualnej naprawy?

13 minut temu, Outsajder napisał:

Jak wygląda porównanie jakości brzmienia urządzen z tamtych lat do urządzeń z lat współczesnych? I jak duże ryzyko jest awaryjności i ewentualnej naprawy?

Pytanie trudne o tyle że takie urządzenia mogą mieć różne przebiegi a w związku z tym różny stopień zużycia . Im wyższy model tym też to zużycie będzie większe bo to na co nas dzisiaj stać , na zachodzie przeszło już niejednego właściciela który to kupił żeby grało ...

Accuphase słynie z bezawaryjności , ja w kilku modelach DP-65 robiłem przeglądy mechaniczne i wymianę pewnych elementów w układzie napędu płyty obwinianych źle diagnozowanych jako padający laser ...

DP-55 miałem w stanie perfekt ale ten jako CD słabo grał jak na ceną którą trzeba za niego dać. DP-75 jest moim zdaniem z nich najbrzydszy ale gra największą rozdzielczością tylko gdzieś tam muzyka uciekła . Kwestia oczywiście systemu i kabli .

Mechanicznie i pod względem laserów czy ogólnej trwałości to coś co było i ne wróci , kwestia znalezienia odpowiedniego i z rozsądnym przebiegiem egzemplarza .

Rozumiem, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

A lepiej zainteresowac się 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, seba3002 napisał:

Ale pytam po raz kolejny "po co do słuchawek za 3000 i wzmacniacza za 1500 PLN kupować źródło za 15000 ??". 

Ponieważ Final Sonorous VI to bardzo dobre słuchawki, a zakup droższego odtwarzacza to ewentualna możliwośc w przyszłości na lepsze słuchawki i wzmak.
Szukam źródła max do 15000zl, więc jak znajdzie się za 8000 lub 11000 warte zainteresowani to będę brał pod uwagę inna opcje 

Budować dom zaczynając od komina? A koto bogatemu zabroni?. Masz kasę i fantazję? Proszę bardzo. Nie zmienia to faktu, że to właśnie wzmacniacz słuchawkowy jest fundamentem takiego systemu i to pod niego powinno się dobierać źródło. Nie odwrotnie. 

21 godzin temu, Outsajder napisał:

Rozumiem, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

A lepiej zainteresowac się 

Ukryta Zawartość

Albo

Ukryta Zawartość

To są dwa zupełnie inaczej grające odtwarzacze . DP500 jest specyficzny , ciemny , przygaszony .

DP-75 to energia , żywioł .

Polecam ten .

Ukryta Zawartość

Tak jak powyższe Accu masz też funkcję DACa i regulację głośności ( bardzo dobra analogowa ). Brzmieniowo lepszy , naturalniejszy . Taki porządny gramofon w wydaniu CD.

Accu ładniejsze i ciszej pracuje szuflada ale DP-500 jak pisałem jest specyficzny a DP-75 trochę muzyki brakuje .

Zostanie na 300F i ewentualnie słuchawki .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też szukam odtwarzacza CD/SACD do 13-15 tys zł (nowego). Słuchałem niedawno Primare DD35, dawniej CEC TL5, który do niedawna kosztował 9900 zł (teraz 12450 zł) a teraz słucham Pioneer LX800 (9990 zł - także bluray i SACD). Każdy z nich jest bardzo dobry i trudno się zdecydować. W tym zakresie cenowym jest jeszcze Pro-Ject RS2-T za 11000 zł. Jeszcze jak się pojawi to Pioneer PD-50AE.

I przeglądając oferty wielu sklepów internetowych to naprawdę wszystko w zakresie odtwarzaczy CD do tej ceny wartych wg mnie uwagi.

14 godzin temu, Jarosław Kaźmierczak napisał:

Też szukam odtwarzacza CD/SACD do 13-15 tys zł (nowego). Słuchałem niedawno Primare DD35, dawniej CEC TL5, który do niedawna kosztował 9900 zł (teraz 12450 zł) a teraz słucham Pioneer LX800 (9990 zł - także bluray i SACD). Każdy z nich jest bardzo dobry i trudno się zdecydować. W tym zakresie cenowym jest jeszcze Pro-Ject RS2-T za 11000 zł. Jeszcze jak się pojawi to Pioneer PD-50AE.

I przeglądając oferty wielu sklepów internetowych to naprawdę wszystko w zakresie odtwarzaczy CD do tej ceny wartych wg mnie uwagi.

Który z nich grał najlepiej wokal i muzykę klasyczna?

29 minut temu, Outsajder napisał:

Pewna modyfikacja tematu. Padł mi odtwarzacz Marantz sa 7003. Będę musiał kupić nowy na dniach. Kwota do 5000zl. Proszę o propozycję, czego posłuchać?

Pytanie, jaką jest różnica w brzmieniu między Twoim Marantz 7003 a np Marantz cd 6006? Bo może lepiej kupić model 6006 i uzbierać kasę i w przyszłości kupić lepszy, a obecnie Będziesz mógł spokojnie słuchać muzyki.

Godzinę temu, Jarosław Kaźmierczak napisał:

Bezposrednio RCM

Pytałem -- nie chcieli pożyczyć. Widać, zmienili taktykę.

Po jaki DAC podłączyłeś? jaki przewód?

5 godzin temu, Outsajder napisał:

Pewna modyfikacja tematu. Padł mi odtwarzacz Marantz sa 7003. Będę musiał kupić nowy na dniach. Kwota do 5000zl. Proszę o propozycję, czego posłuchać?

Wyżej podałem ale nie jest nowy . Z 7003 dzieli go przepaść .

W dniu 26.10.2019 o 10:27, Q21 napisał:

Witaj,

Ja bym spróbował Marantz CD6006. Bardzo dobrze radzi sobie w klasyce czy rocku. Jest dynamiczny, detaliczny, ma dobry kontur ale nie odchudza, nie rozjaśnia dźwięku (w odróżnieniu od wzmacniaczy tej firmy). Do tego fajny, sprężysty bas. Później z typów pewnych należałoby rozważyć Vincent-a CD400 choć jako nowy będzie to trochę droższe urządzenie. Zawsze można wypożyczyć sprzęt do domu. 

Pozdrawiam.

witam, jaka jest roznnica w brzmieniu miedzy Marantz cd6006 a Marantz sa 7003?

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.