Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do WXA-50

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałby dobrać kolumny podłogowe do wzmacniacza sieciowego Yamahy WXA-50.

W tym momencie gra z AE Aegis Evo One, ale sprzęt zmienił pomieszczenie i teraz mam ok 35 m2  z dużymi skosami i 4 m w najwyższym miejscu (open space na poddaszu).

Jakie kolumny zagrają na tym sprzęcie, budżet to ok 4-6 tyś?

Wstępnie typuję Klipsch RP-6000F i Monitor Audio Bronze 6.

Nie wykluczam też zakupu lepszego wzmacniacza w przyszłości jeśli ten WXA-50 to było by jednak to duże ograniczenie.

Pozdrawiam

Kuba

https://www.audiostereo.pl/topic/147070-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-wxa-50/
14 godzin temu, Kubans napisał:

Wstępnie typuję Klipsch RP-6000F

Lepsze w 35 m2 będą RP-8000F, RP-280F lub RF-82 mk2. Osobiście wybrałbym te ostatnie, tj. RF-82 mk2 (grają najjaśniej - im nowsza seria tym dźwięk jest spokojniejszy na górze, średnie i bas na podobnym poziomie co reszta, poza tym można trafić je używane w stanie sklepowym w ok. 3 klz). Moim zdaniem nie warto dopłacać, a resztę funduszy lepiej jest przeznaczyć na dołożenie do nowego wzmacniacza.

Kupowanie do tej Yamahy kolumn droższych niż 2.5k zł i to nowych, to zwykły przerost formy nad treścią, ona nawet z takich nie wyciągnie "wszystkich walorów". Jeśli dysponujesz kwotą 6k zł, to za połowę tej sumy kupujesz nową Yamahę R-N803D, jeśli lubisz tą firmę, za drugą połowę kupujesz nowe kolumny, kwestia co lubisz, wybór jest spory, WXA-50 sprzedajesz i za pieniądze ze sprzedaży, kupujesz alkohol i się upijasz ze szczęścia ?.

Edytowane przez radmorek

Dzięki,

W takim razie niedobrze , jeszcze wzmacniacz do kupienia?

Zależy mi na stosunkowo małych gabarytach sprzętu, a  R-N803D to jednak wielki kloc.

Więc raczej poszukam coś kompaktowego, a WXA-50 jako źródło?

Jako źródło to już bardziej WXC-50. Funkcje sieciowe Yamaha załatwia bardzo sprawnie - dobra aplikacja, całkiem niezła jakość dźwięku. Masz spory metraż więc przydałby się jednak mocniejszy wzmacniacz ale jeśli na początek planujesz WXA-50 to da się z nim zagrać w miarę rozsądnie. Uważam, że w bezpośrednim porównaniu popularne amplitunery stereofoniczne wcale nie zagrają lepiej pomimo większych gabarytów (mam na myśli Onkyo 8250 czy Yamahe R-N602). Mógłby się sprawdzić Klipsch RP6000F (większe nie są potrzebne na ten metraż a i wzmacniacz będzie niepotrzebnie dostawał zadyszki) czy Pylon Audio Diamond 25. Monitor Audio Bronze 6 też mogą się spodobać. Oczywiście z klasycznym wzmacniaczem zagrają lepiej ale już na początek będzie można przyjemnie posłuchać. Te kolumny nie są bardzo wymagające prądowo. Umów się na odsłuch i sam zobacz czy taki dźwięk będzie Ci odpowiadał.

Pozdrawiam. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

21 godzin temu, Kubans napisał:

Jakie kolumny zagrają na tym sprzęcie, budżet to ok 4-6 tyś?

Heco Aurora 1000, Fyne Audio F502?
Jest jeden problem, WXA-50 to słaby napęd dla kolumn. Przydało by się coś zdecydowanie mocniejszego. Co do Klipscha również spoko opcja lecz specyficzne brzmienie, częściej stosowane w kinie. Dobrze było by udać się na odsłuch i posłuchać kilku konstrukcji.

Pozdrawiam.

WXA-50 jak na swoje gabaryty daje radę, ale jak koledzy wyżej piszą; trzeba do niego podłączać łatwe do wysterowania kolumny. Moim zdaniem takie Indiana Line Tesi 561 są akuratne do tego wzmaka. Zgrywa się bardzo dobrze i daje radę. Jak chcesz iść wyżej, to wydajniejszy wzmacniacz będzie potrzebny. Jeśli też Yamaha z Music Cast, to model R-N803D jak najbardziej i do niego szukać kolumn, tutaj polecę B&W 603, PSB Imagine X2T, Mission QX-4. Zerknij tutaj ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzięki wszystkim za odpowiedź,

Co post to inny kierunek ?

Przetestuję to co polecacie  i co mam w Krakowie na miejscu.

Klipsch RP6000F  Pylon Audio Diamond 25, Monitor Audio Bronze 6 mogę w jednym miejscu posłuchać.

Sam nie wiem co z tym wzmacniaczem, spróbuję posłuchać też tej Yamahy R-N803D, chociaż wolałbym coś bardziej kompaktowego.

Jeśli ma być coś lepszego ale kompaktowego, to Bluesound Powernode 2i polecam odsłuchać. Zagra lepiej od WXA-50 i poradzi sobie z bardziej wymagającymi kolumnami niż Yamaha. Jest nawet wersja tego Bluesounda z HDMI. Co do funkcjonalności, to działa to na systemie BluOS, chyba najlepszym na rynku. Nawet zewnętrzni producenci korzystają z niej. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...

Udało mi się kupić dość tanio Monitor Audio Bronze 6.

Jak się okazuje z WXA-50 grały dobrze na  odsłuchach, lepiej od Klipsch 6000, Pylon Audio Ruby 25 i 30

ale,

W mieszkaniu już to nie było to samo jakoś nie da się tego słuchać.

Podłączyłem do Bronze 6 mój stary wzmacniacz Cambridge Audio A1 V1, no i jest dużo lepiej od WXA-50 (teraz gra jako źródło).

Teraz pytanie co dalej,  czy Cambridge Audio A1 V1 jest taki dobry?, przecież to bardzo podstawowy sprzęt.

Teraz myślę o kupnie lepszego wzmacniacza, żeby dać szansę tym bronze 6, bo skok jakości grania między WXA-50 i CA A1 V1 jest spory.

Mam możliwość kupna używanego Naim nait 5i, (niestety  z zagranicy, więc nie mam jak posłuchać), czy lepiej zagra z Monitor Audio bronze 6? Podoba mi się minimalizm wyglądu tego wzmacniacza.

A WXA-50, zostawić jako źródło? czy lepiej  wymienić na WXC-50? 

A po co pytasz, skoro i tak nie słuchasz tego co Ci ludzie podpowiadają i robisz po swojemu, przecież miałeś napisane, że WXA-50 przerastają nawet kolumny za 2k, a Ty chciałeś kupić do 6k i co masz z nim zrobić też miałeś napisane, a teraz wyskakujesz z Naim bez regulacji tonów, co przy tych kolumnach i 35m2 szybko odczujesz przy głośniejszym słuchaniu. Jeśli już ma być minimalizm, to Cyrus One HD będzie dużo lepszym rozwiązaniem.

Edytowane przez radmorek

A ta yamaha to co jako wzmacniacz ? , jakaś najtańsza  klasa d nic więcej , ''tu'' ludzie opluwają klasę d za tysiące 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
18 godzin temu, Kubans napisał:

Teraz myślę o kupnie lepszego wzmacniacza, żeby dać szansę tym bronze 6, bo skok jakości grania między WXA-50 i CA A1 V1 jest spory.

Bo to z góry było już przesądzone... Trzeba lepszego wzmaka, kupiłeś kolumny lecz niestety nie masz ich czym napędzić ?
Zapraszam do nas, nie ma problemu doradzę i pokaże. Naim dobry trop, lecz lepiej było by coś cieplejszego zapodać np: Atoll, NAD. ?
Pozdrawiam. 

• 4 lata później...

Które kolumny będą trudniejsze do napędzenia przez WXA-50 ? Polecane Indiana Line Tesi 561 czy np Indiana Note 260 ?  Bo ostatnio ze zdziwieniem dowiedziałem się (na forum i to potwierdziło 2-3 osoby) że rzekomo monitory są  trudniejsze do napędzenia niż podłogówki. A w tym konkretnym przypadku? 

W dniu 25.12.2023 o 10:46, WiktorS napisał:

Bo ostatnio ze zdziwieniem dowiedziałem się (na forum i to potwierdziło 2-3 osoby) że rzekomo monitory są  trudniejsze do napędzenia niż podłogówki. A w tym konkretnym przypadku? 

to zależy od danego przypadku, ale na ogół jest tak, że wyciągnięcie niższego basu z podstawkowym kolumn jest trudniejsze niż z podłogówek. 

www.tophifi.pl