Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery Onkyo TX-RZ840 vs. TX-RZ1100

maniek74

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, RAF77 napisał:

Elipticor 1, podstawkowe, czy te piramidy egipskie 3, 4?

Pewnie pięknie grają ale z żona by mnie z takimi wygoniła z domu emoji16.png

???

Pisząc ellipticor, miałem na myśli przetworniki .

Mówię o tych http://yb-audio.pl/realizacje/epicone/

Dokładnie panie [mention=25132]5z0p3n[/mention] , nie ma sensu inwestować w drogie ampli bo tańszy ( ale mający podobne funkcje ) + końcówka pozamiata to doszczętnie. Na przykładzie końcówek emotivy - tam jest kilkanaście kilo ( i tak nie dużo w porównaniu do innych ale dużo droższych) wagi odpowiadające tylko za czyste waty gdzie w ampli np 13kg to wszelkie dajery plus " moc " dla 9 kanałów.  Przy większych frontach bądź większym pomieszczeniu ampli +końcówka  wydaje się naturalnym wyborem . W sąsiednim temacie Stelvio ma wielkie fronty( 170w rms , 3x 17mm głośniki) + wielki central (2x17mm) z impedancją 4-6 Ohm i pędzi to z samego ampli denon 4400. Kto mu zabroni ale membrany mają tam żywot wspanialy jak uchodźcy w Niemczech, w ogóle nie pracują
Jak już mnie wspomniałeś to napiszę tylko, że fronty są normalne a nie wielkie. A membrany pracują jak w subie. Więc mają co robić. W kinie pracują tak jak mają. Od ruszania membraną są subwoofery. Muzyki słucham na pięciu kolumnach. Tak lubię i to mi pasuje. I tam membrany we wszystkich kolumnach zapierdzielają. Napaliłeś się na końcówkę mocy. Ok. Chcesz, potrzebujesz twoja sprawa. Tylko nie wciskaj tego wszystkim. Nie każdy to potrzebuje w kinie aby mieć satysfakcję z oglądanego seansu. Ja mam wystarczająco na swój metraż. Dobrego wieczoru wszystkim.
9 minut temu, STELVIO napisał:
W dniu 10.10.2019 o 17:45, subfan napisał:
Dokładnie panie [mention=25132]5z0p3n[/mention] , nie ma sensu inwestować w drogie ampli bo tańszy ( ale mający podobne funkcje ) + końcówka pozamiata to doszczętnie. Na przykładzie końcówek emotivy - tam jest kilkanaście kilo ( i tak nie dużo w porównaniu do innych ale dużo droższych) wagi odpowiadające tylko za czyste waty gdzie w ampli np 13kg to wszelkie dajery plus " moc " dla 9 kanałów.  Przy większych frontach bądź większym pomieszczeniu ampli +końcówka  wydaje się naturalnym wyborem . W sąsiednim temacie Stelvio ma wielkie fronty( 170w rms , 3x 17mm głośniki) + wielki central (2x17mm) z impedancją 4-6 Ohm i pędzi to z samego ampli denon 4400. Kto mu zabroni ale membrany mają tam żywot wspanialy jak uchodźcy w Niemczech, w ogóle nie pracują emoji23.pngemoji23.pngemoji23.png

Jak już mnie wspomniałeś to napiszę tylko, że fronty są normalne a nie wielkie. A membrany pracują jak w subie. Więc mają co robić. W kinie pracują tak jak mają. Od ruszania membraną są subwoofery. Muzyki słucham na pięciu kolumnach. Tak lubię i to mi pasuje. I tam membrany we wszystkich kolumnach zapierdzielają. Napaliłeś się na końcówkę mocy. Ok. Chcesz, potrzebujesz twoja sprawa. Tylko nie wciskaj tego wszystkim. Nie każdy to potrzebuje w kinie aby mieć satysfakcję z oglądanego seansu. Ja mam wystarczająco na swój metraż. Dobrego wieczoru wszystkim.

W tym problem że większości przydała by się końcówka do ampli tylko to bagatelizuje jak ty i uważa że jest ok bez niej . Masz tylko ampli i kolumny średnio efektywne ( klipsch jest wysoko efektywny ale nie każdy lubi jego brzmienie ) i piszesz że na twoje pomieszczenie wystarczy . Moim zdaniem lepiej jest mieć lepiej nakarmione mniejsze kolumny ( np podstawkowe) niż słabo nakarmione duże kolumny . Różnicę w brzmieniu chyba łatwe do wyobrażenia.  Patrząc na twoje kolumny i na liczbę przetwornikow powtarzam - masz wielkie kolumny . Myślisz że twój ampli myśli inaczej ? Nie sądzę. 

Szkoda, że nie ma następcy RZki900. To świetny klocek nawet teraz. Dźwiękowo półka zbliżona do Anthema i Arcama. Ogólnie to i tak gra lepiej niż 90% klocków będących na rynku. Zabrakło jedynie lepszej kalibracji, chyba, że komuś zależy jeszcze na innych nowinkach technicznych. 

Rz800 też dobry, ale niestety skończył się na swoim numerku. 810 i kolejne to już inne konstrukcje. Nie następcy. 

6 minut temu, gregin napisał:

Szkoda, że nie ma następcy RZki900. To świetny klocek nawet teraz. Dźwiękowo półka zbliżona do Anthema i Arcama. Ogólnie to i tak gra lepiej niż 90% klocków będących na rynku. Zabrakło jedynie lepszej kalibracji, chyba, że komuś zależy jeszcze na innych nowinkach technicznych. 

Rz800 też dobry, ale niestety skończył się na swoim numerku. 810 i kolejne to już inne konstrukcje. Nie następcy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ubyło 4 kg ?

mam rz810 jest świetny brzmieniowo.

I ukradli drugą linię na wyświetlaczu moim zdaniem ogromny błąd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, gregin napisał:

Zabrakło jedynie lepszej kalibracji,

To fakt. Gdyby zostawili Audyssey byłoby pięknie. Mi brakuje jeszcze tylko Tidala ale to już szczegół ?

9 godzin temu, KANSAS napisał:

To fakt. Gdyby zostawili Audyssey byłoby pięknie. Mi brakuje jeszcze tylko Tidala ale to już szczegół ?

Dlatego mam jeszcze u siebie model 818. Ostatni z Audyssey. Technicznie to praktycznie to samo co RZ800. 

Kupujesz chromecasta za około 150zł i masz Tidala i do tego wiele innych możliwości. Działa bardzo sprawnie. Polecam. Sterowanie telefonem. 

Planuje za jakiś czas wymianę mede8era i może oglądne się za czyms właśnie co bedzie mialo Tidala. Narazie starcza spotify. A i tak rzadko bo niemowlak w domu ?

7 godzin temu, KANSAS napisał:

Planuje za jakiś czas wymianę mede8era i może oglądne się za czyms właśnie co bedzie mialo Tidala. Narazie starcza spotify. A i tak rzadko bo niemowlak w domu ?

TX-RZ840 ma Tidala, chromecast, deezer i spotify conect, do tego certyfikat made for apple, wiec jest w pełni kompatybilnie z wszystkimi ajajami

Tak, wiem. Mam 900-setkę i nie zamierzam narazie wymieniać ampla. Jedyna zmiana która ( planowana) może zajść to odtwarzacz, więc raczej będę szukał czegoś rozbudowanego. 

Jak te modele wypadają na tle Marantz'a czy Denona? Z jakim to można modelem porównywać?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

O dziwo to dźwiękowo nawet z 8500 chyba jeśli chodzi o Denona. I odpowiednio Sr8012. Jeśli mówimy o rz900. 

Oczywiście istnieje między nimi różnica wieku a więc zapewne i funkcji. 

Demony z marantzem sa także lepiej wykonane. Pozłacane gniazda i tak dalej. Ale dźwiękowo myślę że ten model mógł z nimi konkurować spokojnie. W standardowym trybie 5.1

Znajomy dawni temu miał topowego denka 4510, później testował chwilę w domu któryś rz800. Bo nie pamiętam który dokładnie. Generalnie już wtedy dźwięk Onkyo w kinie robił na nim większe wrażenie. 

Ja w momencie zakupu mierzylem się z RZ900 i Marantzem 7010 chyba bo dla mnie był to podobny pułap cenowy o ile dobrze pamiętam. 

Oczywiście wziąłem Onka ?

Szukam czegoś taniego, ale w systemie 9.2 i z dolby atmos.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Nie wiem czy w czymś ci to pomoże, ale trzymaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja byłem zawsze ciekawy pioneerów chciałem LX79/LX78 potem jakoś porzuciłem temat, ale jeśli te LX7xx grają jak poprzednicy no to jest dobre granie i podobno kalibracja jest też bardzo fajna no i dzięki rynkowi niemieckiemu te ceny są takie "fajne".

Gdzie masz LX801 taniej o 20% od RZ840? a LX901 tylko drożej o 20%?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, bl4ck napisał:

Gdzie masz LX801 taniej o 20% od RZ840? a LX901 tylko drożej o 20%?

801 od gostka , który kupił 2 msc temu i zepsuł mu się samochód a 901 www.hifi-schluderbacher.de  trochę procenty zaokrągliłem . Mam 83 i 85 także bardziej mnie interesuje ten 901 bo dopiero wtedy byłby progress .

Pisząc o LX79/LX78 miałem na myśli to że w tym czasie naczytałem i na słyszałem się sporo dobrego o nich.

Co do cen odniosę jeszcze raz do nich 

Ukryta Zawartość

1500 euro

Ukryta Zawartość

1000 euro

Więc to jest 50% różnicy :)

Ukryta Zawartość

~1100 euro czyli 10% drożysz od RZ840

Myślę te takie porównanie jest bardziej na miejscu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Marcinos89

(Konto usunięte)

U nas najtaniej na alledrogo to 7700zl srebrny reszta to 10000 i 12000 zł skąd takie ceny? Przecież to już stary model... wolałbym 504 ma wszystko co najnowsze... lub 904 za granicą w cenie 2,5tys. € 

lx504 vs LX801 , 5KG różnicy drogą nie chodzi w tej samej cenie praktycznie, na pewno bym nie wybrał lx504

Wszystko najnowsze czyli co IMAX Enhanced, Dolby Atmos Height Virtualizer ? na uj to komu...

Może Arcam AVR850 od razu?

Gość Marcinos89

(Konto usunięte)

Nie no Arcama nikt nie każe kupować... a co myślałeś że co z roku na rok zamiast lżejszych będą cięższe tak jak kiedyś?  Technologia idzie do przodu więc zamiast żeliwnych radiatorów stosuje się blachę, końcówki w klasie D, brak trafa toriodalnego tylko impulsowy itp... a ile tak z ciekawości mogą ważyć płytki drukowane? Do tego cienka blacha i już robi się 6-8 kg za amplituner topowy w przedziale 10-12tys zł... niestety postępu technologicznego nie da się zatrzymać lub cofnąć do tego co było kiedyś. .. np flagowiec Denona ważył 25kg dziś ile 15kg?

I w tedy było tylko 7 kanałów a teraz masz 11...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.