Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-QD22

wojtek_o

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ?

Posiadam stary gramofon Technics SL-QD22 - z lat 80-tych. Sprzęt jest w dobrym stanie. Ciekaw jestem jak ma się jakość takich odtwarzaczy do gramofonów współczesnych. Innymi słowy - jaka to jest półka cenowa? Wiem, że nie da się tego dokładnie określić, ale interesuje mnie rząd wielkości.

Można w nim w ogóle coś ulepszyć, np zastosować droższą wkładkę - przykładowo Ortofon Blue? Czy nie ma to sensu i lepiej wymienić sprzęt na zupełnie nowy?

Czy ten model ma jakąś możliwość kalibracji siły nacisku ramienia? Nie znalazłem jej...

https://www.audiostereo.pl/topic/146952-technics-sl-qd22/
4 godziny temu, wojtek_o napisał:

Posiadam stary gramofon Technics SL-QD22 - z lat 80-tych. Sprzęt jest w dobrym stanie. Ciekaw jestem jak ma się jakość takich odtwarzaczy do gramofonów współczesnych. Innymi słowy - jaka to jest półka cenowa? Wiem, że nie da się tego dokładnie określić, ale interesuje mnie rząd wielkości.

Witaj ? ? ?

To zależy z czym go będziesz porównywał. To była taka średnia półka cenowa.

Cytat

Można w nim w ogóle coś ulepszyć, np zastosować droższą wkładkę - przykładowo Ortofon Blue? Czy nie ma to sensu i lepiej wymienić sprzęt na zupełnie nowy?

Czy ten model ma jakąś możliwość kalibracji siły nacisku ramienia? Nie znalazłem jej...

To nie ma sensu, bo nie ma możliwości, bo masz w tym gramofonie mocowanie wkładki typu T4P, a Ortofon to mocowanie w standardzie SME czyli na dwie śruby o rozstawie 1/2". A po co wymieniać? Założyć nową igłę do obecnej wkładki i ciesz się graniem.

Pewnie nie ma regulacji z powodu jak wyżej. Stały nacisk by praktycznie wszystkie wkładki T4P ważą tyle samo.

https://www.audiostereo.pl/topic/146952-technics-sl-qd22/#findComment-4661793

Witaj????????!

Ma regulację. Taką sobie, ale ma.

Półka cenowa? Taka - z tych kiedyś średnich. Dziś, gdy patrzę, co wyprawiają producenci - sama góra!?

Zostaw go sobie, skoro działa dzielnie. I, jak napisał Szanowny "Kapitan Basu" - (?) - daj nową igiełkę.

A gdy się już kompletnie pogrążysz w winylowym świecie - ten gramofon będzie Ci znakomicie służył, jako myjok do plyt.

Jak mnie, mój stary, niezawodny (i podobny w budowie) Kenwood kd41.

Nie do zdarcia, skurczybyk. A się naprawdę starałem!?

Pozdro.

.......

A! Kiedyś tego starca myjoka podłączyłem do wzmacniacza...

Zdumiał się ja niesłychanie...

https://www.audiostereo.pl/topic/146952-technics-sl-qd22/#findComment-4662113

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.