Skocz do zawartości
IGNORED

Primare A20II - awaria!

Croolick

Rekomendowane odpowiedzi

"..księżyc ściemniał , niebo łkało stało się co stać się miało..."

Objawy sa takie, że nieszczęny po chwili niedługiej od właczenia zaczyna pstrykac przekaźnikami i chwilę potem zawiesza sie na nich w pozycji wyłącz. Trwa tak kilkanaście/dziesiąt sekund po czem zaczyna grać i za chwilę balet z trzaskaniem przekaźników od nowa.

To co najważniejsze. W pozycji ON ale bez obciążenia graniem jedna strona wzmaka jest wyraźnie cieplejsza, ba nawet wściekle gorąca po kilkunastu minutach.

Prawdopodobnie zostały zwarte kable głośnikowe po TEJ stronie wzmaka w chwili gdy był rozkręcony na 60.

Czy to padł tranzystor sterujacy i wzmacniajacy dostaje teraz bez przerwy cały prąd?(temperatura!!!)

Nie miala baba kłopotu.... i gdzie to teraz naprawić?

Pomoże ktoś?

P.S.

Oddam dziecko lat 1,5. Płci męskiej. Imię Jasiek. Wyprawka, wanienka i kasa na pieluchy na pół roku do przodu GRATIS!

Pozdrawiam!

nieźle wkurzony Croolick

https://www.audiostereo.pl/topic/14682-primare-a20ii-awaria/

"Prawdopodobnie zostały zwarte kable głośnikowe po TEJ stronie wzmaka w chwili gdy był rozkręcony na 60" - na 60-tce - o ja pier....., to musiało juz łeb urywać ;-) Primare normalnie sie nie psują, nie słyszałem o padniętym Primare ;-) Musiał dostać niezły szlag ;-( Coś Ty narobił Croolick !!! ;-(

Croolick

E tam, dzieciaka sobie zachowaj, moze tego primara oddasz ;), wyprawka na prad niepotrzebna :).

Ze wzmacniaczem sobie poradzicie, a wyciagnac z sytuacji musisz wnioski, jak sie zabezpieczyc na zas ;).

Pozdrawiam kolege w niedoli.

No to i tak nieźle bo inny sprzęt zapewne by po prostu puścił siwy dym i zamilkł forever. Otwierałem swojego i żeby coś wymienić trzeba rozebrać pół wzmacniacza. Płyta cała w SMD jest z jednej strony przez wlutowane w nią tranzystory mocy przyklejona do radiatorów a z drugiej strony przymocowana do tylnej ścianki przez wlutowane w nią gniazda we/wy. Koszt ekspertyzy w serwisie Audioklanu wynosi 50 zł.

zyzio>???

Cytuję z obstrukcji instrugi do Primare A20MkII:

"...depending on the efficiency of your speakers, household volume is achived between graudautions 20 and 40, and the volume at which hifi will perform best is achived roughly between graudautions 50 and 60..."

Poza tym dużo zależy od tego co poddajesz na wejście wzmaka, prawda?

A w tym wypadku (!) grało cichutko bo sygnał plynął z komputrona ( koncert AMJ "Farat") i był wyjatkowo słaby co wymagało dużego wzmocnienia.

Na własny użytek 55-60 to minimum. A do 65 dojechać to nie kłopot. Trudno więc się nie zgodzić z tym co podane wyżej. Inaczej ma sie pewnie rzecz z A30 lub końcówkami.

Ech...:(

ze zgryzoty wyleniały....

Croolick

jar1>

Mam nadzieję, że w przeciwieństwie do żony, wzmaka uda sie jeszcze poprawić.

Ponoć w Krakowie na os.Widok jest polecany przez Mahlera elektronik. Sprawdzał ktoś lub korzystał z usług?

wzmocnienie 60 w Primare A20 do normalnego sluchania??? o zesz ku... u mnie na 40 leb urywa a normalnie slucham pomiedzy 12 a 20!

wspolczuje, ale syna zostaw. ja tez Antka zostawilem mimo, ze kolumne wywrocil, pare plyt pogryzl a i samochod zarysowal :-)

A ja na swoim A20mkII słucham w okolicach 45 i wtedy slychać normalnie ;-) Natomiast powyżej 55 to rzeczywiście łeb urywa, z kolei przy 60 to koty w panice i popłochu uciekają z pokoju odsłuchowego :-D

U mnie powyżej 40-tki zaczyna się poziom "live", z tym że ja w Pre 30 mogę regulować czułość wejść w zakresie: -20 db do + 20 db. Jak bym ustawił na -20 db to bym doszedł do 60-tki ;-)

Buehehehe....!

klasyka forum

czyli...

loża szyderców

A ja czekam na wiecej!

P.S.

A "Under Pressure" ZZ TOP też jedziecie na 45? To moze czas sie zgłosić po emeryturę?

Pozdrowienia!

Croolick

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.