Skocz do zawartości
IGNORED

Nad c320bee dobór kolumn podłogowych.

Robert Chrobak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem w końcu wymienić kolumny CA s70 z racji tego że braki w basie są duże , budżet to 700zl max. 

Zastanawiałem się na tannoy mercury V4  lub cos w  tym stylu ale z tego co widziałem w opiniach to nie beda grały wiele lepiej. Czy ktoś używa nada? ,  jakie najlepiej dobrać kolumny podłogowe do niego ? Zaznaczam że zależy mi na przyzwoitym basie , dynamice ale też żeby średnica nie kulała noi wysokie też ?

Wiem że 7 stów to mało ale może jest coś co dobrze by się zgrało z tym nadem.

Nabywcy np. Tonsil Maestro zwykle nie narzekali na ilość basu, ale znając Twoje kłopoty

polecam jednak poszukiwanie lokalnie z możliwością podjechania z NAD'em i sprawdzenia.

To najlepsza metoda i są tylko dwa problemy - inna wielkość pomieszczenia - powinna być

zbliżona do Twojej, a mieszkając w Wołosatem ( sprawdź ) możesz mieć "pustynię" w audio ? 

Gdybyś podał lokalizację, np. litery rejestracji pojazdów w pobliżu - może koledzy coś by ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 godzin temu, xajas napisał:

Za 700 to zamienisz „siekierke na kijek“ ?

Lepiej wsadz te pieniadze w aktywny subwoofer.
Pozycz od kogos na probe, to sie przekonasz

A co myślicie o Kef q4 ? Słyszałem kiedyś Q7 ( bajka) nistety daleko wykraczają poza budżet ale q4 lub Q5 jeszcze jeszcze . 

5 godzin temu, audioburak napisał:

Nabywcy np. Tonsil Maestro zwykle nie narzekali na ilość basu, ale znając Twoje kłopoty

polecam jednak poszukiwanie lokalnie z możliwością podjechania z NAD'em i sprawdzenia.

To najlepsza metoda i są tylko dwa problemy - inna wielkość pomieszczenia - powinna być

zbliżona do Twojej, a mieszkając w Wołosatem ( sprawdź ) możesz mieć "pustynię" w audio ? 

Gdybyś podał lokalizację, np. litery rejestracji pojazdów w pobliżu - może koledzy coś by ....

Wołosatem?

Wołosate to koniec mapy na płd-wschodzie i gdybyś tam mieszkał zapewne byłyby kłopoty

ze znalezieniem w pobliżu czegoś do posłuchania i ew. zakupu. Jeśli mieszkasz  w mniej

bezludnej okolicy spróbuj poszukać w regionie i posłuchać. Albo podaj województwo

a może ktoś z gratów dostępnych w okolicy coś Ci podpowie

Metoda odsłuchu jest najlepsza, bo opinie kolegów mogą się skrajnie różnić od Twoich

oczekiwań w zakresie choćby poziomu basu ...a woofery w Q4 opisują jako 13 cm ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

58 minut temu, radmorek napisał:

Jeśli wahasz się między q4 i g5, to zdecydowanie g5, dzieli je przepaść, zwłaszcza jeśli chodzi o bas, na którym Ci zależy.

Chidzi Ci o Q5? Czy G5 ? Nie ma kefow G5 z tego co widziałem ?

15 godzin temu, xajas napisał:

Lepiej wsadz te pieniadze w aktywny subwoofer.
Pozycz od kogos na probe, to sie przekonasz

Popieram, tym bardziej że kolega @jacekp46 zamieścił wczoraj ogłoszenie całkiem sensownego suba...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Robert

jak ma być subwooferowy bas ( a budżet ograniczony) to posłuchaj jakichś Cerwin-Vega

Co prawda średnica i góra nie jest zbyt wyrafinowana i ma trochę estradowy charakter , ale motto firmy brzmi:

"No bass no fun"

Inna budżetowa propozycja z basem jak dzwon to JBL e100 /80/60 Northridge

Ilu ludzi tyle opinii

Popieram. Dawno temu rozpoczynałem od JBL E100. Oprócz dużego bassu który ma bardzo duże rozciągnięcie to jest tam poprawna góra i środek. Ponadto są fajnie, masywnie zbudowane. Jest jeszcze E80, mniejsze. Ta na pewno będą bliżej tego budżetu.

W dniu 27.09.2019 o 02:08, Robert Chrobak napisał:

Witam, postanowiłem w końcu wymienić kolumny CA s70 z racji tego że braki w basie są duże , budżet to 700zl max. 

Zastanawiałem się na tannoy mercury V4  lub cos w  tym stylu ale z tego co widziałem w opiniach to nie beda grały wiele lepiej. Czy ktoś używa nada? ,  jakie najlepiej dobrać kolumny podłogowe do niego ? Zaznaczam że zależy mi na przyzwoitym basie , dynamice ale też żeby średnica nie kulała noi wysokie też ?

Wiem że 7 stów to mało ale może jest coś co dobrze by się zgrało z tym nadem.

Tannoy V4 zdmuchną te CA basem, tego możesz być pewny, to mocny punkt tych kolumn. Średnie i wysokie też na dobrym poziomie, nie sądzę aby grały słabiej od tanich kolumn wyprodukowanych przez Cambridge'a.  Za 700zł o wiele lepszych kolumn podłogowych nie kupisz, chyba że będą bardzo stare (co nie znaczy że takie odradzam) :)  

W dniu 28.09.2019 o 20:25, Tonnii99 napisał:

Popieram. Dawno temu rozpoczynałem od JBL E100. Oprócz dużego bassu który ma bardzo duże rozciągnięcie to jest tam poprawna góra i środek. Ponadto są fajnie, masywnie zbudowane. Jest jeszcze E80, mniejsze. Ta na pewno będą bliżej tego budżetu.

W dniu 28.09.2019 o 07:25, morawka napisał:

Robert

jak ma być subwooferowy bas ( a budżet ograniczony) to posłuchaj jakichś Cerwin-Vega

Co prawda średnica i góra nie jest zbyt wyrafinowana i ma trochę estradowy charakter , ale motto firmy brzmi:

"No bass no fun"

Inna budżetowa propozycja z basem jak dzwon to JBL e100 /80/60 Northridge

Poza tym że grają całkiem żywo i energicznie to zdecydowanie nie warto (najdelikatniej mówiąc). Wspomniane Tannoy V4 mimo że to nie jakieś bardzo wyszukane kolumny, to mają lepsze wszystko o klasę, w tym bas (oczywiście porównując podobne mocowo E60 / E80). Strzelam w ciemno że te Cambridge to także będzie hi-end przy JBL jeśli chodzi o jakość średnich i wysokich tonów ;)

Witam ponownie.

Zakupiłem yamahe as501 i jestem zadowolony. Nie wymieniłem głośników bo raczej kupię aktywnego suba i tutaj pytanie ... Mam wejście z tylu  dedykowne czyli  LFE noi teraz najlepiej podłączyć z tego wyjścia kablem do suba ? Czy bawić się z kablami . Czytałem o tym na forum ale jest tyle kombinacji że sam już nie wiem. Pod lfe jaki kabel ? To jest zwykły RCA pojedynczy ?

Zakupiłem yamahe as501..

Podoba mi sie, ma nawet „Loudness“, brawo!!!

1e7ae9903ecdf7499fb7c004e4b11704.png

Widze, ze coniektorzy producenci powracaja do starych sensownych rozwiazan

I ma daca wbudowanego ? ale i tak mój c320bee wygrywa pod względem wysokich tonów ? jednak nad to nad. Yamaha znowu basem nadrabia , filmy też przyjemniej się ogląda bas ładnie schodzi na dole. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.