Skocz do zawartości
IGNORED

Dali opticon 8 do Vincent 237

yamfan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Posiadam wzmacniacz Vincent sv 237  i zastanawiam sie czy kolumny Dali opticon 8 beda ok . 

Pomieszczenie to prostokat 36m2 . Muzyka to: metal , filmowa i elektroniczna /Jarre Oldfield , Kitaro /

Dziekuje za podpowiedzi .

https://www.audiostereo.pl/topic/146713-dali-opticon-8-do-vincent-237/

Powinno byc ok i to nawet do metalu, do Dali Opticon maja takie wybaczające, przestrzenne i przyjemne brzmienie ale... jest sporo wysokich i nie sa naturalne brzmieniowo. Są efekciarskie i to jest ok. Sam miałem kilka par Dali w tym  Opticon 2 z Naimem. Bardzo dobrze sie to zgrywało i nie męczyło. Słucham cieższych brzmien i elektroniki. Dali to bezpieczny wybór ale nie liczył bym na jakaś super głębie, stereofonie czy kontrolowany punktowy bas. One robią wrażenie przez kilka pierwszych tygodni. Chyba, ze obecnie grasz na czyms "słabym", to wtedy zachwycą na dłużej. Kwestia ceny - jesli Opticony 8 są za 4-5 tys to super. Chociarz nawet w tej cenie mozna lepiej celując w uzywane - jesli szukamy naturalnego brzmienia z dobrym basem. Ja w kazdym razie Dali bardzo lubie bo daja radosć ze sluchania i nie męczą. Konstrukcje innych producentów w zblizonej cenie często zagraja technicznie lepiej, bardziej audiofilsko ale czy nam sie bedzie to podobało? to juz inna kwestia. Wg mnie Dali nie dyskwalifikuja słabszych nagran - co jest jedna z najlepszych zalet jesli słucha sie rock, metal, electro. Maiłem Zensor 1,3, Ikon 1,7 , Opticon 2 , Mentor 6 oraz Grand Coupe. Opticon lepsze od Zensor i Ikon - przyjemniejsze i dokladniejsze granie. Mentor dla mnie za jasne i tylko ciut lepsze od Opticonów. Grand najlepsze ale nie do rocka czy metalu, bo są ciemne i szczerze, to potrzebuje mnóstwo wattów( nie 50 czy 100). Napewno bedziesz zadowolony z Opticon 8 bo to jest brzmienie które wiekszosci sie podoba, jest ładnie zrobione. Dali wg mnie łatwe do napędzenie. Jesli masz zamiar wydac na nie 10 tys to  nie, o wiele lepiej zainteresowac sie Helicon 400, których słuchałem i uważam za najlepsze Dali jakich słuchałem. Opticon sa ładne ale dośc słabo zbudowane, niezbyt solidne a elementy zwrotnicy są chyba takie jak najtansze. Helicony raczej bez porównania maja lepsze wykonanie, przetowrniki, zwrotnice i brzmienie. Pozdrawiam

W pełni się zgadzam z kolegą powyżej. Obawiam się tylko czy w Opticon 8 w 36m nie będziesz przy Vincencie jednego wielkiego buczenia. 

Helicon 400 a już szczególnie wersja mk2 to jest czysta przyjemność ??

55 minut temu, Krzaku666 napisał:

Jeszcze mu napiszcie w którym sklepie ma kupić nieprodukowane od kilku lat kolumny ?

Nie napisał czy chce nowe czy używane więc nie rozumiem Twojego komentarza ?

Na przykład tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo tu:

Ukryta Zawartość

albo tu:

Ukryta Zawartość

albo może tu:

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

ogólnie połączenie Vincent SV-237 z Dali Opticon 8 to dobre połączenie. Jedynie bałbym się zbyt dużej ilości basu i pewnej rozciągłości basu, braku kontroli. Efekt końcowy będzie zależał od akustyki Twojego pomieszczenia oraz konfiguracji wzmacniacza (zastosowanych lamp). Ogólnie wolałbym zastosować kolumny o trochę szybszym brzmieniu, lepszej kontroli w dolnych rejestrach.

Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, oczywiście mamy Dali Opticon 8, mamy także serię Rubicon oraz dziesiątki innych modeli kolumn.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wzmacniacz jest dobry, ale specyficzny o "zabarwieniu" lampowym. Jeżeli te kolumny mają stanowić ostateczny wybór to rozważyłbym Moona 240 i lub Hegla H90. Ewentualnie na końcu Atolla 100

10 godzin temu, szczypior88 napisał:

Nie napisał czy chce nowe czy używane więc nie rozumiem Twojego komentarza ?

Domyślnie to chyba nowe ?
Ale wzmacniacz ma nie taki, zbyt lampowy.
Ja je mam za dwa tygodnie klientowi w nowej chacie montować
Nie wiedziałem że buczą, są słabo wykonane i robią
 wrażene max pare tygodni, co się po tym czasie dzieje ?

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi . Tak ....chodzi mi o nowe kolumny  . Zastanawialem sie tez nad dynaudio contour 60 ale to inna polka cenowa i nie jestem pewien czy warto tyle placic w porownaniu do opticon 8  .

4 godziny temu, Krzaku666 napisał:

Nie wiedziałem że buczą, są słabo wykonane i robią
 wrażene max pare tygodni, co się po tym czasie dzieje ?

Nawiąże tak najkrytyczniej do Opticon 2 za 4 tyś para.  U mnie potrafiły buczec basem,  i był on dość słaby jakościowo. Wyższy wyeksponowany i często się dusił w obudowie, która jest niezbyt gruba, lekka, ze sztuczną okleiną, plastykowymi terminalami. Ładne są ale  z bliska napewno nie ma sie wrażenia produktu luksusowego lub takiego za 4 tyś. Takie ładniejsze Zensory. Zwrotnica - tu 3 elementy za parę zł. Nie znam sie ale wiele razy czytałem na AS i forach zagranicznych , że elementy zwrotnicy i okablowanie najzwyklejsze ,kiepskiej jakości, które ograniczaja te głosniki.

Po paru tygodniach słuchania ten rozjasniony dzwięk troche przeszkadza, bo jak zaczniemy grac głośniej to sie robi nieciekawie.  Za ta fajna przestrzen okazują sie byc odpowiedzialne sypiace sie na wszystkie strony wysokie tony - ładne ale nienaturalne. O basie juz wspomniałem. Najbardziej mi  on przeszkadzał. Oczywiscie uwagi zgledem ceny - 4tys nie sa warte jesli jestesmy na audiofilskiej sciezce, do codziennego słuchania jak najbardziej moge polecic. 

Kiedy je miałem i porownywałem ze starymi ESA Ostinato 2 , których uzywam, różnica była ogromna. Dopiero wtedy zaczałem rozumiec co znaczą pojęcia typu  rytm, dynamika, głębia, przestrzen, holografia, punktowy bas, rozdzielcza góra. A wg niektórych Esy są powolne, mdłe, bez wysokich tonów. Takze jak wiemy zalezy od systemu i akustyki.

WG mnie serie  Opticon czy Zensor to ładne, ładnie grajace kolumny dla kowalskiego, zagraja bdb z Nadem i Marantzem. Czyli do tanszych klocków. Ktoś juz osłuchany raczej sie nimi nie zainteresuje, bo szybko zauważy ich wady. Zreszta wygląd sugeruje dla kogo te produkty. Moj ojciej je kupił bo w niedziele troche posłucha i fajnie wygladaja w pokoju. Z brzmienia jest bardzo zadowolony, ale punktu odniesienia raczej nie ma.

21 godzin temu, szczypior88 napisał:

W pełni się zgadzam z kolegą powyżej. Obawiam się tylko czy w Opticon 8 w 36m nie będziesz przy Vincencie jednego wielkiego buczenia. 

Jakie buczenie w tych kolumnach? Przecież to dosyć twardo i szybko gra...

3 godziny temu, yamfan napisał:

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi . Tak ....chodzi mi o nowe kolumny  . Zastanawialem sie tez nad dynaudio contour 60 ale to inna polka cenowa i nie jestem pewien czy warto tyle placic w porownaniu do opticon 8  .

Za tą kwotę masz Opery. Marka mniej znana a zmiata w pierwszej chwili te Dali ;)
Model o którym mówię to Opera Quinta SE

Pozdrawiam.

1 minutę temu, S4Home napisał:

Jakie buczenie w tych kolumnach? Przecież to dosyć twardo i szybko gra...

Za tą kwotę masz Opery. Marka mniej znana a zmiata w pierwszej chwili te Dali ?
Model o którym mówię to Opera Quinta SE

Pozdrawiam.

Sam Vincent gra powolnym i podbitym basem. Pisałem dokładnie o tym połączeniu. Opticon z Vincent w tym metrażu. Będzie sieczka. 

8 minut temu, szczypior88 napisał:

Sam Vincent gra powolnym i podbitym basem. Pisałem dokładnie o tym połączeniu. Opticon z Vincent w tym metrażu. Będzie sieczka. 

Nie słuchałem w tym połączeniu ale z 8-kami znamy się dobrze, według mnie to dobrze to zagra ?
Pozdrawiam.

Godzinę temu, S4Home napisał:

Nie słuchałem w tym połączeniu ale z 8-kami znamy się dobrze, według mnie to dobrze to zagra ?
Pozdrawiam.

Miałem kilka Vincentow z różnego pułapu cenowego. Mialem też praktycznie wszystkie serie Dali oprócz Epicon i Megaline. Vincent jest specyficzny. Uważam że z Opticon może być słabo na basie pod względem definicji. Szczególnie w rym pomieszczeniu o takim metrażu. Mogę się mylić ale na tyle co siedziałem w Vicku i dalej upalam Dali to myślę że niewiele się mogę minąć z prawdą jeśli juz?

7 minut temu, szczypior88 napisał:

Uważam że z Opticon może być słabo na basie pod względem definicji.

W 8-emce nie ma dużo basu - umiarkowanie, w dodatku gra lekko technicznie, to nie jest tak jak w 6-stce gdzie jest go sporo i grubo.
Łączył bym to z ciepłą elektroniką.
Pozdrawiam.

1 minutę temu, S4Home napisał:

W 8-emce nie ma dużo basu - umiarkowanie, w dodatku gra lekko technicznie, to nie jest tak jak w 6-stce gdzie jest go sporo i grubo.
Łączył bym to z ciepłą elektroniką.
Pozdrawiam.

Vincent barwowo fajnie się zgrywa. Mialem 237 z mentor 6 i rubicon 8. Fajne granie choć słychać było że r8 miał już problem dobrze napedzic. 

Za to problemów nie miał sp331?

Możliwe że macie inne doświadczenie. Kwestia preferencji i odsłuchania. Każda opinia warta uwagi?

53 minuty temu, AnAm napisał:

Jeżeli nie słuchałeś w tym połączeniu ,a według Ciebie zagra to dobrze to radze zmienić branżę... z audio na branżę wróżbiarską.

Pozdrawiam

Mam takie przypuszczenia. Marka Vincent nie jest mi obca podobnie jak i Dali.
Taki cel i zadanie forum wymieniać się spostrzeżeniami i myślami oraz pytać, nie rozumiem twojego tonu. ?
Pozdrawiam.

Nie zawsze większa kolumna z tej samej linii musi mieć więcej basu niż mniejsza...

Dali od zawsze było marką dobrą ale w budżetowych konstrukcjach. W przypadku droższych to wyróżniała je już, tylko ładna obudowa...-

trochę wulgarne ale prawdziwe. Co nie zmienia faktu, że każdy kupuje co chce.

7 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Nie zawsze większa kolumna z tej samej linii musi mieć więcej basu niż mniejsza...

Dali od zawsze było marką dobrą ale w budżetowych konstrukcjach. W przypadku droższych to wyróżniała je już, tylko ładna obudowa...-

trochę wulgarne ale prawdziwe. Co nie zmienia faktu, że każdy kupuje co chce.

Czy prawdziwe to kwestia dyskusyjna akurat. Wszędzie decyduje gust i preferencje. 

56 minut temu, Tonnii99 napisał:

To właśnie o tym napisałem powyżej. Więc tylko mnie utwierdziłeś, że mam rację...ale czasami nie decydujemy racjonalnie. Pojawia się jeszcze "poczucie posiadania"

Akurat mam inne zdanie ale szanuje Twoje ?

• 2 tygodnie później...
2 godziny temu, yamfan napisał:

Nie odpowiada to na moje pytanie ; czy lepsze od opticon 8 w moim przypadku

Na to pytanie to chyba sam będziesz musiał sobie odpowiedzieć. Aria i Opticon to dwie różne szkoły brzmienia. Posłuchasz w jakimś salonie audio i będziesz wiedział (jak to nazwałeś) czy są lepsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.