Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz liniowy - z czego korzystacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję niedrogiego zasilacza liniowego dla Chorda Qutesta oraz do Maliny + Digione 1.2. Wiem, że można nabyć Tomanka, ale jak wiadomo, trwa to w nieskończoność, a poza tym może są jakieś tańsze rozwiązania. Będę wdzięczny za przykłady. Z czego korzystacie? 

https://www.audiostereo.pl/topic/146419-zasilacz-liniowy-z-czego-korzystacie/

Ten dac lubi zasilanie z baterii. Kup duuuzy powerbank o pojemności ok 20000 i masz bezszumowe źródło prądu które od czasu do czasu naładujesz przez noc. Na takim powerbanku pogra do 3 dni intensywnego słuchania

Sprzedam VITUS RI100

Godzinę temu, Marcin_Sz napisał:

Ten dac lubi zasilanie z baterii. Kup duuuzy powerbank o pojemności ok 20000 i masz bezszumowe źródło prądu które od czasu do czasu naładujesz przez noc. Na takim powerbanku pogra do 3 dni intensywnego słuchania

Ale wiesz, że powerbank, to de facto zasilacz impulsowy?

Przecież bateria w nim ma 3,7V a do 5V napięcie podbija przetwornica impulsowa, czyli rownie dobrze można podpiąć do zasilacza impulsowego 5V.?

Dzięki za odpowiedzi.

Z baterii wolałbym nie korzystać, z wygody po prostu.

Co do schematów, to niestety nic mi one nie mówią, nie moja dziedzina :)

Zagadam z kolegą Muzg i zerknę na Nostromo (lepsze niż tomanek?).

A tak poza tym nie ma liniowych zasilaczy? Jest nisza, można działać :)

A tak poza tym nie ma liniowych zasilaczy? Jest nisza, można działać :)

Nie ma żadnej niszy. Tomanek nie wyrabia z realizacją zamówień bo ceny, mimo podwyżek, ma 2-3 razy niższe od "audiofilskiej" konkurencji, a skala produkcji pewnie i tak jest zbyt mała, żeby zatrudnić kilka wykwalifikowanych osób. Możesz albo kupić w ciemno wyroby chińskie albo wyroby firm typu Sbooster albo Keces ale ceny tych ostatnich zaczynają się od 1400-1800 zeta.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

16 godzin temu, hasos napisał:

Poszukuję niedrogiego zasilacza liniowego dla Chorda Qutesta oraz do Maliny + Digione 1.2. Wiem, że można nabyć Tomanka, ale jak wiadomo, trwa to w nieskończoność, a poza tym może są jakieś tańsze rozwiązania. Będę wdzięczny za przykłady. Z czego korzystacie? 

Niedawno kupiłem Tomanka do irDAC-a II. Czekałem jakieś 2,5 tygodnia, tak więc do "nieskończoności" trochę brakuje.
Niemniej mogłoby być to szybciej realizowane.

JMA RQ900 • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

5 godzin temu, dzarro napisał:

Nie ma żadnej niszy. Tomanek nie wyrabia z realizacją zamówień bo ceny, mimo podwyżek, ma 2-3 razy niższe od "audiofilskiej" konkurencji,

Zaraz, to ile trzeb mieć zamówień żeby wykonać najprostszy, zarazem najlepszy zasilacz? Tysiąc? 

W poniedziałek wkleję połączenie równoległe dwóch 7824 które przy krótkotrwałych zwarciach (PRODUKCJA)  nie wywalają ponad 36V które uruchamiają zabezpieczenia wyświetlacza.

A o czym piszę, maszyna ponad 10 lat, wiele funkcji już nieaktywne ale ciągle wspaniala I zasilacz impulsowy był na tyle niestabilny podczas krótkich zwarć, że walił napięciem, uszkadając inne ważne i drogie elementy.  W tym momencie powiedziałem dość. Zwykły zasilacz da radę to tylko 2A. I ne będzie robił afer podczas zwarć. 2 7824 dają 2 A. I działa

Edytowane przez Bunk
5 godzin temu, pawel_luk1 napisał:

Niedawno kupiłem Tomanka do irDAC-a II. Czekałem jakieś 2,5 tygodnia, tak więc do "nieskończoności" trochę brakuje.
Niemniej mogłoby być to szybciej realizowane.

A to chyba miałeś wyjątkowe szczęście. Są tacy, co czekają kilka tygodni. 

Żaden powerbank. 

Tomanek, chińskie zasilacze z aliexpress lub zasilacze produkcji forumowicza @Muzg. Dobry kontakt i sprawna realizacja.  

Do digione 1.2 nie ma co szaleć z zasilaniem.  Ma wbudowaną przetwornicę DC/DC która swoje bruździ.  Bardziej czuła na zasilanie jest nakładka digione signature i tu warto zastosować baterie. Takie rozwiązanie rekomenduje producent. 

21 minut temu, MrSalieri napisał:

warto zastosować baterie. Takie rozwiązanie rekomenduje producent. 

Baterie, ale nie powerbank, bo to ustrojstwo impulsowe.

Ale czemu nie 7805? Są wersje nawet 2 amperowe.

Zaraz, to ile trzeb mieć zamówień żeby wykonać najprostszy, zarazem najlepszy zasilacz? Tysiąc? 

W poniedziałek wkleję połączenie równoległe dwóch 7824 które przy krótkotrwałych zwarciach (PRODUKCJA)  nie wywalają ponad 36V które uruchamiają zabezpieczenia wyświetlacza.
A o czym piszę, maszyna ponad 10 lat, wiele funkcji już nieaktywne ale ciągle wspaniala I zasilacz impulsowy był na tyle niestabilny podczas krótkich zwarć, że walił napięciem, uszkadając inne ważne i drogie elementy.  W tym momencie powiedziałem dość. Zwykły zasilacz da radę to tylko 2A. I ne będzie robił afer podczas zwarć. 2 7824 dają 2 A. I działa

To chyba jasne. Jak dostaniesz zamówienie na 50 zasilaczy, a firmę prowadzisz sam, to wszystko wykonujesz sam. Jak dostaniesz na 200 to musisz wykonać 200. Roczna słaba pensja to - dajmy na to 36 tysięcy. Całkiem sporo Tomanków trzeba sprzedać i jeszcze liczyć, że ktoś porzuci lepiej płatną pracę w Lidlu. Podejrzewam, że liczba zamówień w takiej firmie jest za mała, żeby rozbudować kadrę ale za duża, żeby jedna czy dwie osoby to płynnie obsłużyły.

Wydaje się, że najlepsze zasilacze liniowe w Polsce produkuje Nostromo. Moim zdaniem lepsze od Tomanka. Mam zasilacz Nostromo do Dac-a Korga - uczynił z niego źródło hi-endowe.....

1 godzinę temu, zyzio napisał:

Wydaje się, że najlepsze zasilacze liniowe w Polsce produkuje Nostromo. Moim zdaniem lepsze od Tomanka. Mam zasilacz Nostromo do Dac-a Korga - uczynił z niego źródło hi-endowe.....

Sprawdzę, zwłaszcza że tańsze od tomanka. Biorę też pod uwagę Lucarto. Zobaczymy, na czym stanie.

Witam

Szukam zasilacza do maliny zDAC Allo Boss.Myślałem o ifi ipower, tomanek.Ewentualnie Nostromo z postu wyżej,lecz nie wiem czy posiada wtyczkę microUSB.Co doradzicie?Czy jest sens zawracania sobie kopary?

Witam
Szukam zasilacza do maliny zDAC Allo Boss.Myślałem o ifi ipower, tomanek.Ewentualnie Nostromo z postu wyżej,lecz nie wiem czy posiada wtyczkę microUSB.Co doradzicie?Czy jest sens zawracania sobie kopary?
Moim zdaniem możesz spokojnie spróbować iFi. Towar jest łatwo dostępny w sklepach internetowych więc jak Ci nie przypasuje zawsze możesz zwrócić. W zestawie jest cały komplet przejściówek - USB micro chyba też. Ja sprawdzałem 2 konfiguracje - podłączałem do do Chromecast Audio i Mass Fidelity Relay. W obu przypadkach dawał sporą poprawę.

12 godzin temu, Dune napisał:

Jest sens dokupić coś lepszego do Arcama Rdac mk1 mam obecnie Tomanka mogę mieć używkę Teddy Pardo warto?

Odczuwasz różnicę na korzyść Tomanka w porównaniu z fabrycznym?

W dniu 1.09.2019 o 12:20, zyzio napisał:

Wydaje się, że najlepsze zasilacze liniowe w Polsce produkuje Nostromo. Moim zdaniem lepsze od Tomanka.

Pytałem o taki zasilacz na zamówienie.Typowo pod malinę.Koszt 450zł z odpowiednią końcówką.

6 godzin temu, c-k napisał:

Odczuwasz różnicę na korzyść Tomanka w porównaniu z fabrycznym?

Tak, dźwięk staje się bardziej dociążony lepiej wypełniony, a na tym mi zależy same detale przestrzeń jest raczej na tym samym poziomie co z fabrycznym zasilaczem.

18 godzin temu, Dune napisał:

Jest sens dokupić coś lepszego do Arcama Rdac mk1 mam obecnie Tomanka mogę mieć używkę Teddy Pardo warto?

Nie !

11 minut temu, Dune napisał:

Tak, dźwięk staje się bardziej dociążony lepiej wypełniony, a na tym mi zależy same detale przestrzeń jest raczej na tym samym poziomie co z fabrycznym zasilaczem.

Pierdo nic więcej nie poprawi ?

4 godziny temu, zyzio napisał:

Nie !

Pierdo nic więcej nie poprawi ?

Mógłbyś coś napisać o swoich doświadczeniach z Rdac? szczerze powiedziawszy mi jego gładki nieco ocieplony charakter brzmienia pasuje mój wzmacniacz gra przejrzyście neutralnie ale raczej po jaśniejszej stronie jvc ax-1100 podobnie gra np. krell kav-300i, copland itd znasz może jakieś Dacki o podobnej sygnaturze dźwiękowej  jak Rdac tylko lepsze pod względem rozdzielczości, czytelność sceny itd?

Nie piszesz o budżecie - tu sprawiłby się dac na r2r coś w stylu Holo Audio Spring który używany kupisz za ok 4 tys. Przy okazji masz odtwarzanie dsd do 512 natywne

Sprzedam VITUS RI100

1 godzinę temu, Marcin_Sz napisał:

Nie piszesz o budżecie - tu sprawiłby się dac na r2r coś w stylu Holo Audio Spring który używany kupisz za ok 4 tys. Przy okazji masz odtwarzanie dsd do 512 natywne

To jest już zaawansowana konstrukcja wygląda jak jakiś hiend wśród Daców, myślę że to byłaby już przesada łączyć z tym  co mam u siebie choć poprawa byłaby pewnie znaczna ;-) poza tym kupienie tego na rynku wtórnym u nas pewnie graniczyłoby z cudem, jestem obecnie przed wyborem kolumn raczej na dniach wjadą osłuchane Ushery V-604 ale mam do sprawdzenia jeszcze  Dynaudio Excite X34 ponoć są to rewelacyjne kolumny do 20m2.

W dniu 8.09.2019 o 19:12, Dune napisał:

znasz może jakieś Dacki o podobnej sygnaturze dźwiękowej  jak Rdac tylko lepsze pod względem rozdzielczości, czytelność sceny itd?

Tak, Dac-i Korga i konwersja wszystkiego w locie do DSD, z zasilaczem Nostromo jest czysty hi-end......

27 minut temu, zyzio napisał:

Tak, Dac-i Korga i konwersja wszystkiego w locie do DSD,

Po co konwertować do DSD?

Czy dac nie ma konwertować cyfry do ANALOGU? 

Pytam serio.

• Pokaż nowe odpowiedzi