Skocz do zawartości
IGNORED

lakierowanie FORNIRU

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

chciałem się zapytać o Wasze zdanie nsa temat lakierowania forniru. Należy go lakierować? Jeżeli tak, to jaki to ma być lakier? półmat, mat czy też mocny połysk? którą z tych opcji wybrać i DLACZEGO?

z góry wielkie dzięki za swoje opinie....

https://www.audiostereo.pl/topic/14582-lakierowanie-forniru/

a w ogóle to opłaca się oklejać samemu fronirem, czy lepiej zlecić to jakiemus stolarzowi? nie chciałbym schrzanic wyglądu moich kolumn...

tak ciągle zastanawiam sie nad tym lakierem....zupełnie nie wiem jaki wybrać do okleiny cherry..

OK, to spróbujmy inaczej....

chcę otrzymać takie efekt jak na zdjęciu poniżej, może ktoś mi powiedzieć jaki typ lakieru został użyty?

z góry wielkie dzięki..

[obrazekLUKASZ-242566_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wygląda na półmat, ale na zdjęciu to trudno dosyć zobaczyć. pewnie będzie cię czekać malowanie co najmniej trzech warstw. za każdym razem odzczekanie do wyschnięcia i szlifowanie. jak się postarasz to efekt będzie bardzo dobry. powodzenia.

zdjecie jest niezbyt wyrazne,wiec nie sadze aby dalo sie jednoznacznie okreslic czy to polmat,czy polysk.

lakiery matowe maja mniejsza wytrzymalosc.

kolor forniru,nie jest naturalny,jest podbarwiony bejca na wisnie,lub czeresnie,chyba buk.

najlepiej abys gotowe formatki zaokleinowal na prasie parowej.

Surowy fornir to tak jak byś miał nie pomalowane drzwi lub okna po prostu surowy paseczek drewna naklejony na płytę,trzeba go zabezpieczyć.Aby uzyskać taki kolor jak na zdjęciu należy kupić fornir z jak najbardziej jasnego drewna,następnie kupujesz bejce barwiącą np. bondex koloru jaki ci odpowiada,teraz jest ważne jeżeli kupisz ciemny fornir typu mahoń to pamiętaj że go już nie rozjaśnisz co najwyżej możesz pójść bardziej w czerwień lub brąz a jak kupisz jasny fornir to praktycznie możesz z nim zrobić co chcesz pod względem koloru.Bejcujesz uważając aby nie zostawić smug na wcześniej dobrze wyczyszczonym fornirze i zostawiasz do wyschnięcia.Teraz kupujesz lakier bezbarwny moim zdaniem najlepiej mat albo półmat bardziej maskuje ewentualne niedociągnięcia domowego stolarza i malujesz 1 warstwę( po bejcy nie musisz czyścić papierem).Po wyschnięciu czyścisz papierkiem ściernym do aby drewno było gładkie i malujesz 2 warstwę nie za grubo bo porobisz zacieki.2 warstwy powinny wystarczyć ewentualnie 3.Najlepsze efekty daje malowanie pistoletem nie zostają wtedy smugi po pędzlu ale trzeba uważać na zacieki a onie przy natrysku nie trudno.

tomek7776 >> skrzynki są już wykonane tzn. sklejone i skręcone. Możesz mi podpowiedzieć czy można użyć tej prasy parowej do oklejenia skrzynek w takiej sytuacji? no i przede wszystkim gdzie znaleźć taką prasę?? czy jest ona w każdym zakładzie który zajmuje się okleinowaniem zwykłych mebli?

Przy oklejaniu fornirem powinno się sformatowac elementy większe niż docelowe,zeby uniknąc niedokładności klejenia na bokach. Po wyschnięciu kleju pod fornirem powinno się jeszcze raz przeformatowac elementy na odpowiedni wymiar. Potem kolejno frezować kąty, otwory,zastrzały, potem skleić skrzynkę, przeszlifowac fornir do gładkości (jeśli to możliwe), uzupełnić ewentualne ubytki szpachlą zrobioną z proszku uzyskanego z forniru i masy poliuretanowej, nałożyć bejcę lub lakierobejcę (ewentualnie podkład lakierniczy), przematować, napylić pierwszą warstwę lakieru, zmatować, nałożyć drugą - właściwą -warstwę lakieru (zwykle wystarczają dwie, chyba,że ktos chce mieć efekt lustra), przepolerować i gotowe:) Z doświadczenia mogę podpowiedzieć,że najciekawsze sa lakiery w półmacie.

Jesli skrzynki są juz sklejone, ciezko będzie je zafornirowac, nie wiem czy znajdziesz zakład, który się tego podejmie, potrzebna jest do tego prasa poduszkowa do oklejania na gorąco, a i tak skrzynki mogą się uszkodzic, bo przeciez nie wiadomo jak są wytrzymałe,a taka prasa daje bardzo duże naciski... W każdym razie powodzenia :)

Piotr_DA >> wielkie dzięki, dużo mi pomogłeś...

w takim razie wygląda na to, że swoje kolumny będę musiał wykonać od początku do końca sam...prawdziwe DIY :))

na szczęście mam już pewien pomysł jeżeli chodzi o dociśnięcie forniru do skrzynki..

może jeszcze tylko ktoś zdradzi mi tajemnicę jakim klejem przykleja się fornir...tym samym co skrzynki??? np soudalem?? aha i jeszce pytanie odnośnie przyklejenia rury B-R?? jakim klejem ją mocujecie?? myślałem o poxilinie lub czymś podobnym, co doskonale by uszczelniło, ale niestety poxilina ma tę wadę że nie trzyma się dobrze do plastiku, a nie chciałbym poprawiać po swojej robocie....

z góry wielkie dzięki

ostatnie kolumny oklejałem sam. Przetestowałem wikol i timebond evo-stick. To drugie lepsze. Konsystencja galarety i zapach butaprenu. Dość łatwy w użyciu. To jest rzeczywiście prawdziwe DIY :D

A z czego masz BR? ja zawsze używałem jakiegoś kleju "do wszystkiego". Spawdzić należy najpierw czy dobrze się szlifuje.

w moim miescie jest jeden zaklad posiadajacy taka prase.robi roznego rodzaju formatki w roznych okleinach,takze egzotychnych.

aczkolwiek sklejonej obudowy nie da sie tam zaokleinowac,bo to nacisk chyba jak pamietam 600 ton.

do okleinowania jest specjalny klei.czeka cie reczna robota,ktora zazwyczaj nie daje takich efektow,jak z prasy.

ale radze powierzyc te czynnosc doswiadczonemu stolarzowi.

lakieruj dobrym lakierem,nie zaluj na to kasy.

mozesz tez oblozyc kolumny oblogiem,to taki fornir grubosci 3do 5 mm

Oryginalnie do klejenia forniru używa sie mocznika w wersji na zimno lub na gorąco - jeśli ma się prasę poduszkową. Klej jest na bazie formaldechydu więc raczej nie wolno go wąchac w celu uniknięcia spotkań z małymi białymi słonikami:) Do niego dodaje się specjalną sól jako utwardzacz oraz mąkę żytnią, żeby klej nie był zbyt ostry dla maszyn (krawędzie po wyschnieciu są tak ostre jak skalpel ). Jeśli nie ma się mocznika, można użyć budaprenu. Smaruje się elementy i czeka tak długo, aż budapren niemal się nie klei, składa się wtedy elementy i dobija gumowym młotkiem. Do tego drugiego sposobu lepiej jednak użyć obłogu niż forniru. A potem to już tylko szlifowanie... Co do rury bass reflex, rowki są po to,żeby dokładnie dopasowac otwór i żeby rura br weszła na wcisk. Potem już nie trzeba kleju, a jesli otwor jest luźny, poxipol załatwi sprawę w 10 minutek.

A co do sklejki - wychodzi o wiele drozej to raz, a dwa to sklejka czasem lubi się trochę pokręcić... Malować surowy MDF też można,ale wtedy trzeba się pobawić w podkładowanie i kilkukrotne malowanie, bo strasznie stawiają sie włoski na MDF. Na podkład do MDF mówimy ze znajomym żartobliwie beton:) Ma konsystencję rozrobionego mokrego gipsu.

• 2 lata później...

Nie zgadzam sie z tym że lakiery matowe mają mniejszą wytrzymałość.

Prowadzę zakład usługowy-lakierowanie mdf-u,forniru itp.Przykład-jeśli coś polakieruję w połysku i w macie to daję taką samą gwarancję.z moich usług już korzystało kilka osób z tego Forum i każdy był zadowolony z jakości wykonanej usługi.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja mam pytanie do Ciebie.

Jeżeli maluje się fornir (nie bejcowany) lakierem bezbarwnym półmat , to jakiego lakieru trzeba użyć ,żeby nie zabić usłojenia. Tzn. zdarzyło mi się ,że piękny żywy fornir po lakierowaniu wyglądał jakoś plastikowo.

Z czego to może wynikać?

Czegoś się już dowiedziałem.

Mianowicie aby wydobyć usłojenie forniru , dodać mu życia , trzeba zastosować odpowiedni podkład.

Takich pobieżnych informacji udzielił mi lakiernik , który miał mi na dziś pomalować skrzynki.

Podłącze się do tematu,

Są może jakieś magiczny sposoby aby zapobiec do minimum ciemnienie forniru po malowaniu ?

Czy capon pod lakier coś pomoże ? Niby tak pisze na puszce że zapobiega ciemnieniu drewna, czy rzeczywiście warto go zastsować ???,

Boję się że ten capon na fornir pod wypełniacz porów i lakier docelowy może coś popsuć.

witam, ja malowalem swoje skrzynie caponem i to ze dwa razy, i oczywiscie w pierszej fazie fornir lekko sciemnieje, wiadomo nasaczamy go, potem malowanie lakierem (najpierw polysk, potem polmat) i tez troszeczke sciemnieje ale delikatnie, to napewno zabezpieczy go na lata, natomiast jesli tego nie zrobisz to mozesz sie spodziewac mocnego postarzenia (sciemnienia) powierzchni, a propo srodkow najlepiej kupic z jednej firmy wtedy jest wieksza pewnosc ze sie nie pogryza ze soba.

tak stosowałęm, jest dosyć drogi koło 30zeta, ale warto i nie żałuję. WYgładza ładnie powierzchnię i napewno użyję go na na malowanie nogi pod standziki. Służy również jako dobry podkład. Jak narazie używałem go pod wosk i sprawdził się bardzo dobrze, zobaczymy jak będzie pod lakierem, ale nie przewiduje jakiejś porażki.

Poniewaz to forum polega na koleżeństwie chciałbym Wam podpowiedzieć coś co zrobiłem sam ze starym ciemnym parkietem dębowym, może wam się przyda.przy kolumnach . Problem był tego typu że cyklinowana przezemnie 80 letnia podłoga dalej była ciemna szukałem szukałem aż znalazłem-nieznacznie można rozjaśnić dąb używająć wody utlenionej ! takiej do ran z apteki oczywiście póżniej trzeba przed lakierowniem odczekać żeby dobrze okleina wyschła i zeszlifować podnoszące się mikrowłoski ot co.Nie należy przesadzać z mocą wody bo ona także trochę niszczy-utlenia drewno.

Jestem ciekaw jak się zachowują innych drzew okleiny,napiszcie po próbach

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.