Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha Np-S303 / WXAD10 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Tak jak w temacie który z tych odtwarzaczy sieciowych wybrać ? Yamaha NP-S303 czy WXAD-10, budżet max 1300-1400 zł nowy lub używany, bez znaczenia. Lub może coś innego ?

Wzmacniacz NAD C375 + Tannoy XT6F

https://www.audiostereo.pl/topic/145489-yamaha-np-s303-wxad10/

Tutaj nie ma co porównywać moim zdaniem. NPS 303 to półka wyżej. Na pierwszy rzut oka widać, że jest zupełnie inny tor analogowy. Po drugie jest jeszcze model WXC 50 zdaje się? Może i jego sprawdź?

17 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Tutaj nie ma co porównywać moim zdaniem. NPS 303 to półka wyżej. Na pierwszy rzut oka widać, że jest zupełnie inny tor analogowy. Po drugie jest jeszcze model WXC 50 zdaje się? Może i jego sprawdź?

ale to i tak dalej wszystko budżetowe modele i nie wydaje mi się, aby takie duże różnice były między WXAD-10 a NP-s303

Powiem szczerze że różnice brzmieniowe między tymi urządzeniami są niewielkie, poza ewidentnymi jak samo wykonanie, które zdecydowanie leży po stronie droższego urządzenia. W tym przedziale cenowym do niedawna można było kupić bardzo popularnego Onkyo NS-6130 choć to podobna klasa. Jeśli jednak chciałbyś wejść na poziom wyższy to proponowałbym Onkyo NS-6170 w swej cenie chyba bezkonkurencyjny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

w NP-S303 jest lepsze zasilanie, ale dopłacasz za obudowę. Pożycz Yamahę WXC-50. To gra zdecydowanie lepiej ? Twój system zasługuje na to urządzenie, ale ja bym jeszcze przetestował droższego, ale lepszego Bluesounda Node 2i. Jednak tutaj już będzie też inny charakter dźwięku. Zagra cieplej od Yamahy. 

Zapraszam do nas celem wypożyczenia. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 3 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Tidal ma tendencji, szczególnie MQA, do krótkiego zgrywania sygnału. Nie regularnie i na szczęście rzadko. 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 8 miesięcy później...

Od kilku tygodni użytkuje ten odtwarzacz i jestem bardzo zadowolony.

MusicCast to fajna aplikacja, spotify, TIDAL, radia internetowe obsługuje się super, a dźwięk - jak za te pieniądze naprawdę fajny.

Dzis oddałem ten player na modyfikacje do kolegi @muda44. Jak trochę go posłucham podzielę się opinia na temat dźwięku.

Z mojej strony rekomendacja. Szczególnie jeśli potrzebujemy streamera.

• 1 miesiąc później...
W dniu 28.08.2020 o 22:18, dayer41 napisał:

Dzis oddałem ten player na modyfikacje do kolegi @muda44. Jak trochę go posłucham podzielę się opinia na temat dźwięku.

Chyba modyfikacja niezbyt się sprawdziła, bo kolega nie chce się podzielić opinią. ?

Swoją drogą to świetny odtwarzacz. Zaraz po zakupie zrobiłem aktualizację softu i od razu dostał kopa.

Daje bardzo mocny sygnał na wzmacniacz tak że pilotem ciężko ustawić żeby cicho grało.

W dniu 18.10.2020 o 14:06, wiecho48 napisał:

Chyba modyfikacja niezbyt się sprawdziła, bo kolega nie chce się podzielić opinią. ?

Swoją drogą to świetny odtwarzacz. Zaraz po zakupie zrobiłem aktualizację softu i od razu dostał kopa.

Daje bardzo mocny sygnał na wzmacniacz tak że pilotem ciężko ustawić żeby cicho grało.

To ja się wypowiem bo też mam tę Yamah-ę po modyfikacji Muda44. Jeżeli ktoś pyta czy warto to tak jak najbardziej. Sam streamer jest dźwiękowo bardzo dobrym a po modyfikacji robi się jeszcze bardziej ciekawie. Na tyle ciekawe że robi u mnie za źródło w systemie za około 40 tyś oczywiście w cenach sklepowych ?

• 3 tygodnie później...
W dniu 28.08.2020 o 23:55, Kejup napisał:

Ja właśnie szukam do kupienia nps303 po gwarancji bo też chcę wysłać ją do mudy.

Dayer41 czekam na info jak to zagra po modzie.

W dniu 18.10.2020 o 14:06, wiecho48 napisał:

Jakiś czas mnie tutaj nie było, ale wracam i podzielę się spostrzeżeniami, o które tak naprawdę ciężko. Być może mój aparat słuch płata mi figle, ale nie bardzo słyszę zmianę. Sam odtwarzacz gra bardzo przyjemnie. Po modyfikacji w moim odczuciu lepiej słychać poszczególne struny gitar - odseparowanie poszczególnych pociągnięć i barwa na wysokim poziomie. Nie jestem szczególnym znawcą i nie posiadam sprzętu za 40 tysi stąd moja nijaka opinia.

Poczekajmy na więcej opinii, a napewno będzie to bardziej miarodajne. Kolega Muda to bez dwóch zdań specjalista, dlatego warto poczekać na inne opinie.

W dniu 4.11.2020 o 08:21, dayer41 napisał:

Jakiś czas mnie tutaj nie było, ale wracam i podzielę się spostrzeżeniami, o które tak naprawdę ciężko. Być może mój aparat słuch płata mi figle, ale nie bardzo słyszę zmianę. Sam odtwarzacz gra bardzo przyjemnie. Po modyfikacji w moim odczuciu lepiej słychać poszczególne struny gitar - odseparowanie poszczególnych pociągnięć i barwa na wysokim poziomie. Nie jestem szczególnym znawcą i nie posiadam sprzętu za 40 tysi stąd moja nijaka opinia.

Poczekajmy na więcej opinii, a napewno będzie to bardziej miarodajne. Kolega Muda to bez dwóch zdań specjalista, dlatego warto poczekać na inne opinie.

To mi wystarczy. 

Posiadam wzmacniacz jak i cd modyfikowane przez mude i o ile we wzmacniaczu różnice są ogromne i słyszalne od pierwszego momentu to w cd na początku może się wydawać że nie są one tak duże ale po dłuższym odsłuchu dają wiele radości z poznawania swojej ulubionej muzyki na nowo właśnie dzięki tym smaczkom o których piszesz ?

Według mnie warto i wiem że moja 303 poleci do mudy obowiązkowo ?

• 2 tygodnie później...

Ja mam modyfikowany przez Mude Odtwarzacz Pioneer PD 50 .Zastanawiałem się czy to zrobić ,miałem obawy czy warto itd. Teraz wiem że nie tylko warto ale trzeba to zrobić ,pojawił się szczegół w nagraniach którego wcześniej nie słyszałem a nagrania znam bo to testowe moje ,ale to nie wszystko odtwarzacz został odmulony ,dźwięk dostał odpowiedniej szybkości i klarowności stał się bardziej rozdzielczy .

Dziękuje Muda ,polecam niezdecydowanym .

Edytowane przez Bartik
  • 11 miesięcy później...
7 godzin temu, wiecho48 napisał:

Trzeba przyznać że Yamaha dba o użytkowników. Już druga aktualizacja softu dla S303 w ciągu roku. Dostępna wersja to 1.20.

tylko do NPS 303 czy do wszystkich urządzeń z Musiccast? Z tego co mi wiadomo (mam w posiadaniu MC20) to, co jakiś czas "coś wpada" na eliminacje błędów.