Skocz do zawartości
IGNORED

Pytania klientów w MM

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszło mailem, popłakałem się ze śmiechu:D

> > Zapraszam do lektury autentycznych pytań, jakie klienci zadali w

jednym

z

> > hipermarketów dosyć dobrze znanej sieci MM, która ponoć miała

nie być

dla

> > idiotów :)))))

> > Oto najczęściej zadawane głupie pytania w dziale HiFi:

> >

> > 1) Czy mają państwo kina domowe marki katoda?

> > 2) Jakim kablem połączyć dvd ze zasilaczem?

> > 3) Czy każdy subwoofer ma tą lampkę z przodu?

> > 4) Czy są jeszcze te małe kwadratowe głośniki z bum-bum?

> > 5) Czy jest papier do skanera?

> > 6) Czy jest dvd z rds-em?

> > 7) Czym się różni....?

> > 8) A co to jest dekoder?

> > 9) Czy jest on mi potrzebny i czy musi być?

> > 9) Czy prowadzicie państwo sprzedaż butli gazowych?

> > 10) Czy macie państwo zestaw kina domowego firmy aig (ej aj dźi)

?

> > 11) Czy macie telewizory w formacie 16:8?

> > 12) Czy so dyfałdyjki na nini disk?

> > 13) Jakie życie mo plazma?

> > 14) Czy mocie te wieże co tam stoły jakiś miesiąc tymu...?

> > 15) Czy mocie wideła na kasety dvd?

> > 16) Czy som takie dvd, które nagrywają divix?

> > 17) Co to jest łufer aktywny?

> > 18) Co to jest łufer pasywny?

> > 19) Czym się różni łufer pasywny od aktywnego?

> > 20) A w związku z tym czym się różni łufer aktywny od pasywnego?

> > 21) Czy macie głośniki bez przewodowe?

> > 22) Czy ten kabel cyfrowy musi być ...?

> > 23) Czy macie tu w Realu takie wieże za 199zł?

> > 24) Czy te dvd ma długie fale?

> > 25) Czy ta wieża jest czarna?

> > 26) Czy można podłączyć subwofer do telewizora za pomocą kabla

euro?

> > 27) Czy jest kabel coaxial na optyczny?

> > 28) Czy macie zlewozmywaki?

> > 29) Czy jest pan fachowcem?

> > 30) Czy pan tu pracuje?

> > 31) Jaka jest przeciętna tej plazmy?

> > 32) Jak pan tu wytrzymuje?

> > 33) Czy zamontowałby mi pan kino w domu? (pytanie klientki po

> > czterdziestce)?

> > 34) Czy to pomieszczenie ( studio hi-fi) to inny sklep niż ten

na

> zewnątrz?

> > 35) Czy nagrywarka dvd również odtwarza?

> > 36) Czy ta miniwieża jest z głośnikami?

> > 37) Czy macie zdalne sterowanie dla modelarzy?

> > 38) Czy macie altusy?

> > 39) Czy macie wieże ała?

> > 40) Czy może mi pan powiedzieć o kierownicach?

> > 41) Czy zna się pan na dvd?

> > 42) Czy są parchy?

> > 43) Czy te głośniki są trójdzielne?

> > 44) Czy są takie kable, które umożliwiają nagrywanie z dvd na

vcr?

> > 45) Czy są satelity basowe?

> > 46) Dlaczego, ustawiając tryb stereo w kinie domowym, nie grają

wszystkie

> > głośniki?

> > 47) Czy są wieże lauwe (lałwe )?

> > 48) Co jaki czas trzeba napełniać plazmę?? (pytanie dziadka koło

50)?

> > 49) Gdzie jest właściciel tego pomieszczenia z głośnikami?

(studio)?

> > 50) Czy firma Danon jest firmą angielską?

> > 51) Czy są takie przewody cyfrowe, z których jest wyprowadzany

sygnał

> > analogowy??

> > 52) RTV - Co to jest za skrót?

> > 53) Czy mają państwo śrubokręty i inne narzędzia?

> > 54) dzwoni klient i pyta : Co oznacza komunikat na wyświetlaczu

dvd ,,en

> > ",,zero" ,,de",,i" ,,pięć" ,,ce" nasza odpowiedź NO DISC!!!?

> > 55) Czy mają państwo odbiorniki dvd?

> > 56) Czy mocia sam takie wieże co tam stoły mieśiąc temu?

> > 57) Czi jezd taki gośnik tyn taki suwowy za trzysta złotych?

> > 58) Czy telewizor przywieziony z zachodu z systemem ,,bxhxw"

będzie

> chodził

> > u nas?

> > 59) Czy macie telewizory bez głośników?

> > 60) Czy macie szurandy i subwafer?

> > 61) Czy ma pan rury aluminiowe?

> > 62) Czy ma pan taki wzmacniacz stereo, który by miał siedem

wejść i

wyjść

> > optycznych?

> > 63) Czy ma pan stary lub używany sprzęt?

> > 64) Czy jest onkju?

> > 65) Czy ten defałdyj czy to cedeki wybrefowane na kompie?

> > 66) Czy jest u pana mała jedna kolumna dużej mocy taka do

noszenia?

> > 67) Czy dostane przejściówkę mały jack na 5 na 1?

> > 68) Ewentualnie mały jack na światłowód?

> > 69) Gdzie u państwa w sklepie jest obsluga klienta? ( chodziło o

raty )

> > 70) W tej wieży to jest moc muzyczna czy siplusoidalna?

> > 71) Czy na tym sklepie są nagrania dla filomanów?

> > 72) W suboflerze są dwa wejścia. Czy jeśli podłączę na podwójnym

czinczu,

> to

> > subwfer zagra stereo czy z podwójnym basem?

> > 73) Dlaczego ten magnetowid tak głośno pracuje? ( klient miał w

reklamówce

> > stetoskop )

> > 74) Czy ten model ma divixa? Bo pan wie u nas w Niemcach to

nawet

żelazka

> > mają!?

> > 75) Czy ma pan kabel euro a z drugiej strony wtyk antenowe?

> > 76) Czy można u was kupić głośniki? (pytanie zadane w studio)

> > 77) Czy ma pan telewizor z dejwidem?

> > 78) Czy ma pan dvd z magnetowidem?

> > 79) Czy ma pan błyszczący papier do skanera??

> > 80) Czy ma pan cd-r audio kombo diski??

> >

> > Pytanie sprzedawcy do klienta na temat kina domowego ( pytanie

> podstawowe ):

> > - Jaki jest metraż pomieszczenia?

> > Odp klienta:

> > - Ja nie wiem. Ja się na tym nie znam ..... ( z przerażeniem w

oczach )

> >

> >

> > I pytania z działy komputerowego :?

> >

> > 1) Potrzebuje bit do drukarki hp deskop 3650?

> > 2) pytanie klienta o płyty dvd+rw (2 takie same) : Jaka jest

różnica?

> > 3) Czy macie lajmaksy (lexmarki)?

> > 4) Czy monitor ma wpływ na jakość wydruków?

> > 5) Czy jest kabel do głośników jack stereo na 6 chinch?

> > 6) Czy są. oryginalne tusze do lemarka z-45?

> > 7) Czy są. Kable cyfrowe?

> > 8) Czy macie kolorowy tusz do komputera?

> > 9) Czy jest model drukarki, w którym nie wysychają tusze.?

> > 10) Co oznacza napis na płycie dvd "4,7gb"

https://www.audiostereo.pl/topic/14529-pytania-klient%C3%B3w-w-mm/

Szczerze mówiąc znakomita większość odpowiedzi na te pytania jest według mnie wcale nie taka oczywista dla kogoś kto ma lat 40 czy 50, miał do tej pory w domu TV, VCR i wieżę Diory, którą ktoś mu kiedyś podłączył, a potem to już tylko syn nią operował. Skąd taki biedny człowiek ma wiedzieć, że subwoofer to (zwykle) jeden głośnik - a jak wie to się zastanawia po cholere wtedy 2 cinche z tyłu, albo dlaczego niby mały jack nie może mieć przejściówki na 6 cinchów.

Zapewniam Was, to tylko dla nas, ludzi młodych i/lub obytych ze sprzętem jest to takie śmieszne.

eddy, chyba jakis zjebany mail doszedl do ciebie, jakies znaczniki na poczatku wersow itp. Zreszta tutaj jest oryginal:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To chyba wymyślili sprzedawcy z MM, żeby odwrócić uwagę od swojej głupoty. Być może kiedyś opisywałem czego wysłuchałem stojąc w MM. Klient szukał jakiegoś nietypowego połączenia z jakiegoś źródła do amplitunera KD, a sprzedawca złożył mu kombinację z kilku kabli, przejściówek etc. Klient zapytał, czy mu się tym sposobem jakość nie popsuje. A sprzedawca: Nieee, niee proszę pana bo wie pan, (tu zamyślenie) bo tutaj nie płynie jakość. Tu tylko sygnał idzie, a jakość nie. A w razie czego sobie pan podgłośni na amplitunerze...

Myślę, że nie ma się co śmiać. Ludziska nie mają obowiązku znać się na wszystkim. Tak jak my, ludzie interesujący się sprzętem pewnie zgłupilibyśmy w sklepie wędkarskim i wyszlibyśmy w nim na idiotów:-)

Natomista o zgrozę może przyprawić kompetencja sprzedawców w tych wielkich sklepach RTV. Zielony człowiek przychodzi, chce się czegoś dowiedzieć i ... Zgroza. Podam przykład. Byłem w Saturnie a Arkadii i tak z ciekawości pytam pana, czy różni się amplituner Harman Kardon 430 od 630. Pan się drapie po brodzie, więc go naprowadzam: wydajność prądowa, moc, dekoder HDCD na pokładzie 630, system kalibracji głośników... Pana patrzy, kiwa głwą, powtarza hmm, hmm, hmm, I nie wiem, czy to hm to znaczy "tak", czy "nie". W końcu odwrócił oba amplitunery tyłem do przodu, powpatrywał się w gniazda i powiedział: "różnice są niewielkie, no żadne prawie". Zapytałem wię, skąd różnica w cenie pona 1000 złotych. No i pan dał za wygraną i powiedzia, że nie jest z tego działu, tylko z telewizorów.

Pozdrawiam, Stempur

Tak jest nie tylko w dużych marketach, choć tam to najbardziej widać, ale i w innych sklepach (np. Internetowych). Niedawno zafundowałem sobie (no i rodzinie) laptopa, i mam problem z uruchomieniem jednego z wbudowanych urządzeń. Przy zamawianiu, telefonicznie zostałem zalany potokiem haseł, które niewiele lub nic mi nie mówiły, ale w końcu coś wybrałem. Jak już wspomniałem pojawił się jakiś problem (oczywiście z powodu mojej nieznajomości tematu) i już tydzień się głowią jak temu zaradzić. Niestety najlepiej, przy zakupach, posiłkować się dobrym znajomym zorientowanym w temacie. Brak oparcia w w/w znajomym, to niestety loteria.

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.

MM to może sklep nie dla idiotów ale nazwanie niektórych pracowników tym mianem byłoby obrazą mieszkańców Tworek lub innego Kocborowa.

Są zmanierowani, głupiomądrzy i mogą spać przy otwartym oknie - orłami nie są i nie wyfruną !

Witam

Ja również uważam, że nie ma się co śmiać z nieuświadomionych klientów. Z resztą, podobno "nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi". Podzielam zdanie, że często odpowiedzi udzielane przez sprzedawców, kompromitują ich znacznie bardziej, niż klienta zadawane przez niego pytanie.

Poza tym spora ilość zamieszczonych tutaj pytań, to pytania całkiem sensowne.

Pozdrawiam

Moje doświadczenia z MM też nie są wesołe. Kiedy zjawiłam się po słuchawki i wyraźnie stwierdziłam, że interesuje mnie tylko marka Sennheiser, pan z obsługi powiedział, że mogę sobie posłuchać tylko tych, które wisiały na stoisku. Pech chciał, że model, którym się interesowałam, był zapakowany.

- Nie mogę ich odpakować - poinformował mnie pan z MM.

- Dlaczego?

- Względy bezpieczeństwa.

- Jakie względy bezpieczeństwa? - pytam.

- No wie pani... ochrona nam nie pozwala.

- Aha, w takim razie poproszę o rozmowę z kierownikiem działu.

- Yyyy... nie ma. Wyszedł już.

- To z kierownikiem sklepu.

- Yyyy... to ja może zapytam ochrony, czy mogę pani te słuchawki odpakować.

Pan wrócił po minucie z uśmiechem zwycięzcy na twarzy, stwierdzając z dumą, że udało mu się wynegocjować z ochroną otwarcie opakowania. Tylko pogratulować...

Pan chciał być potem miły, więc radził mi, abym wzięła jakieś gigantyczne nauszniki Philipsa, bo "fajne są". Wniosek jest prosty - albo trzeba się na czymś znać samemu i nie liczyć na obsługę, albo wybrać się z kimś lepiej zorientowanym w temacie.

Dodać jeszcze mogę, że bycie kobietą nie ułatwia sprawy. Zbywanie pseudofachowym bełkotem, który ma mnie zniechęcić do zadawania pytań, to już standard. Podobnie jak robienie miny wyrażającej przekonanie, że baba i tak na niczym się nie zna.

Ja się spotkałem u siebie w MM na Górczewskiej z innym bardzo ciekawym stwierdzeniem pana sprzedawcy.Skoro jakaś regulacja jest to trzeba z niej kożystać,a wszelkie ustawienia na 0 są błedem!!Chodziło wtedy o wzmacniacz Yamahy.Po 5 minutach odechciało mi się jakiegokolwiek tłumaczenia i żeby mu nie nabluzgać to sobie poszedłem.

Czasem jednak w ponury dzień warto się tam przejść poprawić sobie humor:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

A ja kiedyś (ale to już parę lat temu było) poszedłem do Euro i mówię, że chcę popróbować słuchawek, ale zamkniętych. Pan sprzedawca wręcza mi pudło z jakimiś Sennkami. Mówię: nie, te są otwarte, ja poproszę zamknięte. Jeszcze parę razy tak poprosiłem, raz trafiał, raz nie, i dziwny wyraz twarzy miał. Popokazywałem wreszcie palcem, o które mi chodzi, pobawiłem się, i dopiero po wyjściu towarzysząca mi osoba uświadomiła mi, że człek ten myślał, że chodzi mi o zamknięte lub otwarte PUDEŁKA...

Pytania podane powyżej niekoniecznie są bardzo głupie, a już naśmiewanie się z wymowy klientów świadczy jak najgorzej o poziomie pracowników MM.

nieźle się uśmiałem :D -> to wygrało: "5) Czy jest papier do skanera" i artament do komputera :))

Parę dobrych lat temu (MM jeszcze nie było u nas) w EURO RTV gorliwy młody sprzedawca miło zapytał czy można w czymś pomóc - wię jako miły publicznie człek odparłem TAK! Proszę mi powiedzieć które z tych diskmenów mają system antywstrząsowy - wtedy to była nowość. Dobrze wiedziałem które mają -> wystarczyło spojżeć na cenę albo napis na obudowie...

- Nie wiedział! Kucnął przy gablotce ze skwaszoną miną i przytknął nos do szyby udając, że szuka... W życiu nie przeżyłem podobnego szoku! Musiałem jakoś ratować sytuację - więc w tej ciszy ochoczo wykrzyknąłem "O! już widzę ten i ten model - ma napisane na klapce"....

Natomiast ostatnio wchodząc do znanego katowickiego salonu HIFI celem dokonania zakupu (...) przeżyłem szok innego rodzaju: otóż nie byłem w stanie odróżnić, czy sprzedawca który mnie zaczął obsługiwać jest kobietą czy mężczyzną!!! Starałem się więc formuować pytania w formie bezosobowej... Cholernie idiotyczna sytuacja, ale do dziś nie mam pewności ;)

Hmm... Czym różni się "łufer" od woofera? Raczej nie wymową... (dostają pytania na piśmie? chyba, że maile...)

Pytanie o dvd z magnetowidem jest jak najbardziej uzasadnione. Takie urządzenia produkuje chyba np. Samsung.

Ostatnio pytałem sprzedawcę w dziale z antenami i osprzętem o izolator galwaniczny. Spojrzał tylko na mnie jak na idiotę ;-)

Darcy - ale po co słuchać słuchawek w MM? Chyba, że mają byc do sprzetu spacerowego. Efekt taki sam jak słuchając z walkmana na środku wielkiego skrzyżowania w godzinach szczytu ruchu.

-> Qubric, inżynier

To było w czasach, kiedy o audiofilii i audiofilach wiedziałam tyle, że odmienia się to prawdopodobnie jak nazwa pewnego zboczenia. A potem przypadkowo trafiłam na to forum... ;-)

I co Was tak rozbawiło?

Jak dla mnie to większość tych tekstów wygląda na wymyślone, pewnie przez znudzonych pracowników MM ;)

i świadczy o ich 'poziomie'.

A nawet jak to 'autentyki', to zresztą też...

Ale śmieszne, hahaha ha ha ha

"Czy ten defałdyj czy to cedeki wybrefowane na kompie?"

to mi się podoba:))

w sumie logiczne pytanie, tylko pracownik MM miał kłopoty z pisaniem: "czy to" -> "czyto" ---> czyta, odczytuje, odtwarza

Zmyślone, wszystkie pytania są zmyślone przez jakiegoś barana pewnikiem z MM. Na pewno część z nich kiedyś tam padła z ust kupujących ale nie są na porządku dziennym i nikt ich do kronik nie wpisywał. Na co dzień obsługa z MM pieprzy stkroć większe bzdury niż to co mówią nieobeznani klienci. Przepraszam za słownictwo ale gorszych gatunkowo "handlowców" niż ci z MM nie ma NIGDZIE i mam na nich silną alergię.

Może ktoś założy topic pt. "Co głupiego usłyszeliście od sprzedawcy w MM" .To dopiero będzie zajmująca lektura.

> 1) Czy mają państwo kina domowe marki katoda?

Może założyć taka markę?...

> 2) Jakim kablem połączyć dvd ze zasilaczem?

O! Osobny zasilacz do dvd? Tylko przełączka Velum!

> 7) Czym się różni....?

Wróbelek od zwłaszcza?

> 13) Jakie życie mo plazma?

Ćnszkie, ponie...

> 21) Czy macie głośniki bez przewodowe?

Są takie...

> 25) Czy ta wieża jest czarna?

Yabba?...

> 32) Jak pan tu wytrzymuje?

Oto jest pytanie!

> 42) Czy są parchy?

Antysemita?!

> 59) Czy macie telewizory bez głośników?

A to może być wcale nieguupie!

> 78) Czy ma pan dvd z magnetowidem?

A to akurat normalne pytanie...

MareG napisał

>Natomiast ostatnio wchodząc do znanego katowickiego salonu HIFI celem dokonania zakupu (...)

>przeżyłem szok innego rodzaju: otóż nie byłem w stanie odróżnić, czy sprzedawca który mnie zaczął

>obsługiwać jest kobietą czy mężczyzną!!!

Koniecznie musisz obejrzeć pierwszą cząść "Krokodyla Dundee". Będzie wiedział co robić w takich sytuacjach.

poprosiłem kiedyś o pokazanie mi nawilżacza z jonizatorem. Sprzedawca stwierdził, że jonizacja to chyba nie działa, bo on nic nie czuje.

Poprosiłem też o hd650 do posłuchania (a co - tez można w MM jak żona coś tam ogląda). Chciałem żeby sprzedawca zgłośnił wzmaka schowanego na stoisku w szawce. Powiedział, że lepiej nie bo wtedy te słuchawki zniekształcają dźwięk...

hmmm

dla mnie straszny jest brak kompetencji sprzedawców w marketach (nie tylko w MM).

Klient ma prawo zadać głupie pytanie a sprzedawca ma wiedzieć jak kompetentnie odpowiedzieć. Mało tego, klient powinien być tak obsłużony żeby miał poczucie, ze ma prawo nie wiedzić.

(w jednym ze sklepów w Poznaniu lubię kupować wody toaletowe. Jestem zwykle niezdecydowany, bo zwyczajnie nie wiem jaki zapach najbardziej będzie mi sie podobał. Dziewczyna za każdym razem wypytuje mnie o różne rzeczy ... takie tam ... smak, ulubione kolory, z jakimi ludźmi spotykam się w pracy, itp. Dopiero potem podaje mi ze 3, 4 zapachy. Zawsze trafia w gust)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.