Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawić brzmienie?

Grafii

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem za problemy z brakiem wypełnienia  w basie tak jak ktoś pisał wcześniej w największym stopniu odpowiada akustyka  pomieszczenia.

Sam mam taki problem że bas mam szczupły Zmienialem wiele razy kolumn y czy wzmacniacze ale wiem że te same kolumny u innych osób mogły zadziwić zejsciem na basie czy jego atakiem.

U mnie nawet kolumny z dużymi przetwornikami  nie dają mi tego czego wiem co mogą zaoferować w innym pomieszczeniu.

Nie twierdzę że nie ma zmian przy zmianie sprzętu.Ale głównie rozkład i mody pomieszczenia mogą odpowiadać za kilkunastodecybelowy różnice w charakterystyce pasma szczególnie w dolnym zakresie ,Można zresztą zawsze dokonać pomiaru pomieszczenia.

5 minut temu, slawek.xm napisał:

to Ty jestes profesjonalistą

więc dlaczego w zalezności od częstotliwości w mowie męskiej sa tak duze róznice ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale co to ma do rzeczy?

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

to Ty jestes profesjonalistą
więc dlaczego w zalezności od częstotliwości w mowie męskiej sa tak duze róznice

Ukryta Zawartość

co ma piernik do wiatraka?
to co pokazujesz to spektrum zakresu meskiego glosu a nie lawinowe skoki poziomu wymaganej mocy/pradu

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, przemak napisał:

Ale co to ma do rzeczy?

to ,ze w zalezności od czestotliwości  piki moga być większe niz 12 db

generalnie moc zapotrzebowania w piku moze być 100 krotnie większa od sredniego poziomu

Teraz, slawek.xm napisał:

to ,ze w zalezności od czestotliwości  piki moga być większe niz 12 db

generalnie moc zapotrzebowania w piku moze być 100 krotnie większa od sredniego poziomu

Nie, to jakieś nieporozumienie, ten wykres nie ma z tym nic wspólnego, nie myl. Stukrotna różnica w mocy to nic nienormalnego np. w muzyce poważnej, aczkolwiek nikt wtedy nie ustawia komfortowej głośności na cichych fragmentach, chyba, że mieksza w bunkrze.

nagrywamy.com

14 minut temu, Dawid2011 napisał:

Moim zdaniem za problemy z brakiem wypełnienia  w basie tak jak ktoś pisał wcześniej w największym stopniu odpowiada akustyka  pomieszczenia.

Sam mam taki problem że bas mam szczupły Zmienialem wiele razy kolumn y czy wzmacniacze ale wiem że te same kolumny u innych osób mogły zadziwić zejsciem na basie czy jego atakiem.

U mnie nawet kolumny z dużymi przetwornikami  nie dają mi tego czego wiem co mogą zaoferować w innym pomieszczeniu.

Nie twierdzę że nie ma zmian przy zmianie sprzętu.Ale głównie rozkład i mody pomieszczenia mogą odpowiadać za kilkunastodecybelowy różnice w charakterystyce pasma szczególnie w dolnym zakresie ,Można zresztą zawsze dokonać pomiaru pomieszczenia.

Rozumiem ze założyciel tematu ma 20m² 4 ściany, wiec proste ustawienie 
gorzej gdy jest więcej ścian, wtedy mogłoby wyciągać jakiś zakres
W jego przypadku stawiam ze kolumny nie dają rady, zresztą wyżej już o tym pisali 

nareszcie  

Nareszcie co?

Pozostanmy przy muzyce klasycznej.

Roznica mocy potrzebna do odtworzenia trojkata (szacuje przykladowo na np. 0,1W) i do odtworzenia pier...cie kotla (te twoje lawinowe przykladowe 10W) to tez stukrotna roznica w mocy, ale to nie zmienia faktu ze ten peak ciagle pozostaje w granicach kilkudziesieciu W osiagalnych dla kazdego wzmacniacza.

24 minuty temu, xajas napisał:

Pozostanmy przy muzyce klasycznej.

Roznica mocy potrzebna do odtworzenia trojkata (szacuje przykladowo na np. 0,1W) i do odtworzenia pier...cie kotla (te twoje lawinowe przykladowe 10W) to tez stukrotna roznica w mocy, ale to nie zmienia faktu ze ten peak ciagle pozostaje w granicach kilkudziesieciu W osiagalnych dla kazdego wzmacniacza.

A setka gości grających w symfonice tutti i ff?

Myślisz, że te kilkadziesiąt watów uciągnie?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Moc wzmacniacza ma znaczenie o tyle, że te, które mają więcej watów mają z reguły wyższy współczynnik tłumienia, przez co są mniej wrażliwe na charakterystykę impedancji kolumn.  

Nie znam sie od strony technicznej, prawdopodobnie chodzi o rozłożenie tłumienia wzmacniacza i podział dla zakresów
Przy tej samej niskiej impedancji wyższy zakres będzie skuteczny a niższy nie, dlatego brak wyrównania w pasmie i brakuje basu (przy wzmacniaczach malej mocy)
dlatego wzmacniacze o dużej mocy mogą lepiej wysterować uzyskując równowagę i kontrole kolumn (kilku-drożnych pasywnych) 
inaczej przy głośnikach szerokopasmowych czy aktywnych

Jak cos pomieszałem to proszę mnie poprawić

3 hours ago, .:Gerard:. said:

weź tej samej marki rozne wzmacniacze sprawdź a potem się zgłoś,

Sprawdz dane techniczne Roksan K3 a pozniej porownaj z Caspian M2. Nie zapomnij tez porownac ceny.

Jak juz to zrobisz to sie zglos i zobaczymy co masz do powiedzenia.

Mozesz jeszcze Roksan Blak porownac jak chcesz.

1 minutę temu, Uchatek napisał:

Sprawdz dane techniczne Roksan K3 a pozniej porownaj z Caspian M2. Nie zapomnij tez porownac ceny.

Jak juz to zrobisz to sie zglos i zobaczymy co masz do powiedzenia.

Nie mam nic więcej do powiedzenia.
Poddaje sie

8 minutes ago, .:Gerard:. said:

Nie mam nic więcej do powiedzenia.
Poddaje sie

Jak to? Gdzies wczesniej pisales ze wyzszy model ma wyzsza moc a tu masz przyklad ze tak nie jest.

Moc powinna byc dobrana do naglosnienia pomieszczenia o danej wielkosci i tylko po to ona jest a nie do poprawy brzmienia przy niskich poziomach glosnosci.

Musisz to zrozumiec.

7 minut temu, Uchatek napisał:

Jak to? Gdzies wczesniej pisales ze wyzszy model ma wyzsza moc a tu masz przyklad ze tak nie jest.

Moc powinna byc dobrana do naglosnienia pomieszczenia o danej wielkosci i tylko po to ona jest a nie do poprawy brzmienia przy niskich poziomach glosnosci.

Musisz to zrozumiec.

Jestem totalnym amatorem, musisz mi wybaczyć

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Uchatek napisał:

Musisz to zrozumiec

porownaj sobie obciazenie wzmacniacza impedancją 8 omową z minimum na 5 omach i impedancją 4 omową z minimum na 3 omach

musisz zrozumieć róznicę ?

A setka gości grających w symfonice tutti i ff?
Myślisz, że te kilkadziesiąt watów uciągnie?

Uciagnie ;-)
porownaj sobie obciazenie wzmacniacza impedancją 8 omową z minimum na 5 omach i impedancją 4 omową z minimum na 3 omach
musisz zrozumieć róznicę

Wylicz nam ta roznice najpierw w amperach a potem w watach to wtedy to zrozumiemy.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

Myślę, że najbezpieczniej i najbardziej miarodajnie byłoby posługiwać się terminem max SPL. On oczywiście dotyczy układów aktywnych, ale sądzę, że w przypadku wzmacniacza o znanej mocy można to porównać. Np dwudrożny monitor aktywny z ośmiocalowym głośnikiem niskotonowym ze wzmacniaczem basowym 150WRMS APS Aeon ma max SPL 108dB, duże monitory wielodrożne dalekiego pola podchodzą pod 130dB. i Teraz jest pytanie, czego oczekujemy od tytułowych monitorów ze wzmacniaczem 200W - max SPL na poziomie większych pracujących w bi-ampie monitorów APS z dedykowanym filtrem subsonicznym zabezpieczającym głośnik w obudowie BR, czy raczej prędzej lekkiego smrodku z cewki czy stukania karkasem przy jakichś "audiofilskich" nagraniach z niepodciętym dołem? Bo teoretycznie przy skuteczności tych zestawów 88dB przy 200W na 4R zmierzonej w niezależnym teście powinniśmy oczekiwać max SPL na poziomie 111dB (jeden głośnik, 1m, free field), czyli dla obu w pomieszczeniu trochę więcej, nawet z 2m - ktoś ma takie nadzieje czy raczej złudzenia?

nagrywamy.com

W dniu 15.07.2019 o 22:22, Silver_85 napisał:

Nie , że bym się czepiał , ale proponowane Proac 148 mają chyba tylko 2hz niżej przy -6dB ?  Generalnie czytając posty autora wątku raczej posłuchałbym podłogowych , chociażby  tych Proac 148 i kilka innych dla porównania. Na początku w salonach (swój wzmacniacz można wziąć pod pachę) i potem te które najbardziej podejdą zabrać do domu na wypożyczenie i podjąć decyzje. 

Tu nie chodzi tylko o to. Za każdym razem gdy słucham podstawek w basie brakuje mi realnego dociążenia, swobody operowania basem i jego ekspresji oraz oddechu. Kwestia litrażu i powierzchni przetworników? - nie wnikam, ale na ucho tego zawsze mi brakuje.

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

może grilowany łosoś z brokułem i kieliszek Chardonnay do tego ? ?

Od razu wiedzialem ze z tego liczenia nic nie wyjdzie.

Odnosnie lososia.

W grylowaniu lososia jestem mistrzem (gotuje i gryluje jeszcze lepiej niz licze ampery i waty ? )

Moja specjalność to losos bejcowany w rozmarynie i grylowany na drewnie cedrowym

Ukryta Zawartość

IMG_2516.thumb.jpg.65dabb05c2b7eb0d63848ff82db8133e.jpg

Ale dobrym entrecote albo dry aged stekiem tez nie pogardze

IMG_9836.thumb.jpg.3763106e1866372cfedce4a3551b5caa.jpg

IMG_3059.thumb.jpg.26200d8cee4100dcf31be039910d77fc.jpg

IMG_5750.thumb.jpg.dc76ea7b7e4ca64de77f7b22c93d5975.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Woowww.... widzę ze dyskusja jest naprawdę ożywiona, może nie zawsze na temat ale za to smaczna.... widzę ze nawet łososi serwowano, pewno był pyszny :)

Co do narzekań o bas, sprawdzę dla spokoju jakiś mocny wzmak i wypożyczę może cayin ale myśle o A70, żeby nie było ze s55tp miał jednak za mało powera. Kolumny mogę nawet ustawić na próbę na środku pokoju, choć to raczej nie o to chodzi bo bas to ja mam, ale nie ma wykopu i zejścia.

Posłucham tez podłogowej jak sugerujecie. Czy coś poza ProAc możecie zasugerować do 20m2, co ma power i potrafi grać z pazurem? Ja nie jestem audiofilem dlatego widać inne granie mi się podoba niż w pełni zrównoważone skoro takie prezentują moje kolumny (tak odniosłem wrażenie z niektórych wypowiedzi).

Obawiam się ze skończy się na wymianie głośników i wzmaka na bardziej „z prądem”.

12 godzin temu, slawek.xm napisał:

Ups, przegapilem najwazniejsze.

Jak tylko mysle o grilowaniu i jedzeniu, to zapominam o Amperach :-)

Aby towarzystwo wreszcie zrozumialo, o jakiego rzedu obciazeniach my tu dyskutujemy policzylem za Ciebie te obciazenie.

Wszystko co potrzebujesz to (w uproszczeniu) dwa wzory z Fizyki na poziomie podstawowki

1.     P = U * I    czyli I = P / U  (P to obciazenie w Watach, I to prad oddawany przez wzmacniacz przy tej mocy w Amperach, a U to napiecie na wyjsciu w Voltach)

2.     U = I * R   czyli prawo Ohma (R to impedancja)

Jesli je przeksztalcisz to otrzymasz

I² = P / R   czyli    I = SQRT( P / R )

Jesli teraz przyjmiemiemy te twoje przykladowe mininima impedancji R jaki 5 i 3 omy to dla przkladowego obciazenia 100W odawany prad wynosi

A) 5 ohm ->    I = SQRT( 100 / 5) = 4,5A

B) 3 ohm ->   I = SQRT( 100 / 3 ) = 5,7A

W przypadku obciazenia wielkosci 10W calosc redukuje sie do

A) 5 ohm ->    I = SQRT( 10 / 5) = 1,4A

B) 3 ohm ->   I = SQRT( 10 / 3 ) = 1,8A

W przypadku obciazenia wielkosci 1W (pokojowa, niska glosnosc) calosc redukuje sie do

A) 5 ohm ->    I = SQRT( 1 / 5) = 0,4A

B) 3 ohm ->   I = SQRT( 1 / 3 ) = 0,6A

Czy to sa takie olbrzymie prady?

Czy naprawde trzeba do tego takich 40-to kilowych piecow a la Krell, Levinson,... ktore musza miec 600W i "dostarczac duzo pradu", by poradzic sobie z tymi 0,4 -5,7A.

@slawek.xm

Czy zrozumiales roznice?

Odnosze wrazenie, ze wiekszosc toarzystwa nie ma zielonego pojecia o tym, o jakich wielkosciach, pradach i obciazeniach my tu dyskutujemy.

Za kazdym razem jak widze/czytam te wywody o tym, ile to pradu te wzmacniiacze musza dostarczac, to mnie na smiech bierze :-)

PS.

Zalecam kazdemu, kto chce uzywac takich podchwyconych hasel i argumentow typu Obciazenie, Prad, Dynaamika, Peaki, Impedancja, Sprawnosc,... by sie naajpierw zastanowil, o jakiego rzedu wielkosciaj jest mowa i czy te hasla wogule maja zwiazek z dyskutowanyym tematem

22 minutes ago, xajas said:

Ups, przegapilem najwazniejsze.

Jak tylko mysle o grilowaniu i jedzeniu, to zapominam o Amperach ?

Aby towarzystwo wreszcie zrozumialo, o jakiego rzedu obciazeniach my tu dyskutujemy policzylem za Ciebie te obciazenie.

Wszystko co potrzebujesz to (w uproszczeniu) dwa wzory z Fizyki na poziomie podstawowki

1.     P = U * I    czyli I = P / U  (P to obciazenie w Watach, I to prad oddawany przez wzmacniacz przy tej mocy w Amperach, a U to napiecie na wyjsciu w Voltach)

2.     U = I * R   czyli prawo Ohma (R to impedancja)

Jesli je przeksztalcisz to otrzymasz

I² = P / R   czyli    I = SQRT( P / R )

Jesli teraz przyjmiemiemy te twoje przykladowe mininima impedancji R jaki 5 i 3 omy to dla przkladowego obciazenia 100W odawany prad wynosi

A) 5 ohm ->    I = SQRT( 100 / 5) = 4,5A

B) 3 ohm ->   I = SQRT( 100 / 3 ) = 5,7A

W przypadku obciazenia wielkosci 10W calosc redukuje sie do

A) 5 ohm ->    I = SQRT( 10 / 5) = 1,4A

B) 3 ohm ->   I = SQRT( 10 / 3 ) = 1,8A

W przypadku obciazenia wielkosci 1W (pokojowa, niska glosnosc) calosc redukuje sie do

A) 5 ohm ->    I = SQRT( 1 / 5) = 0,4A

B) 3 ohm ->   I = SQRT( 1 / 3 ) = 0,6A

Czy to sa takie olbrzymie prady?

Czy naprawde trzeba do tego takich 40-to kilowych piecow a la Krell, Levinson,... ktore musza miec 600W i "dostarczac duzo pradu", by poradzic sobie z tymi 0,4 -5,7A.

@slawek.xm

Czy zrozumiales roznice?

Odnosze wrazenie, ze wiekszosc toarzystwa nie ma zielonego pojecia o tym, o jakich wielkosciach, pradach i obciazeniach my tu dyskutujemy.

Za kazdym razem jak widze/czytam te wywody o tym, ile to pradu te wzmacniiacze musza dostarczac, to mnie na smiech bierze ?

PS.

Zalecam kazdemu, kto chce uzywac takich podchwyconych hasel i argumentow typu Obciazenie, Prad, Dynaamika, Peaki, Impedancja, Sprawnosc,... by sie naajpierw zastanowil, o jakiego rzedu wielkosciaj jest mowa i czy te hasla wogule maja zwiazek z dyskutowanyym tematem

To nie do końca tak jest.  Obliczenia są przybliżone, bo prowadzone na liczbach rzeczywistych, bez uwzględnienia dynamiki układu. 

Z drugiej strony zdanie:

"Za kazdym razem jak widze/czytam te wywody o tym, ile to pradu te wzmacniiacze musza dostarczac, to mnie na smiech bierze :-)"

jest jak najbardziej słuszne.

Powtórzę jeszcze mój wpis, który jakoś nie może się ukazać (skutkiem czego ten. który widać jest trochę bez sensu - wobec tego powtórzę go też):

Moc wzmacniacza ma znaczenie o tyle, że te, które mają więcej watów mają z reguły wyższy współczynnik tłumienia, przez co są mniej wrażliwe na charakterystykę impedancji kolumn.  

A jakie to ma znaczenie, to chyba nie trzeba tłumaczyć (mam nadzieję).

47 minut temu, Grafii napisał:

Kolumny mogę nawet ustawić na próbę na środku pokoju, choć to raczej nie o to chodzi bo bas to ja mam, ale nie ma wykopu i zejścia.

A na jakich podstawkach masz postawione te Canto?

Nie przypadkiem na VAP-ach zasypanych piaskiem?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.