Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon - coś nie tak po podłączeniu

mr_pablo

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazlem w piwnicy Gramofon Unitra WG-900, jest on w dobrym stanie wizualnym ale nie wiem jak jego kondycja fizyczna, podłączylem do Radmorka 5412 i strasznie buczy. tak buczy ze sie słuchac nie da. cos jak przydzwiek taki. Podłączylem bezposrednio głosnik do gramofonu i było nawet niezle:). Czego to moze być wina ze buczy? Jak odłączyłem kabel od gramofonu a byl nadal podlaczony do Radmora to tez było to buczenie. Moze cos zle podłanczam? trzeba jakos izolować to czy uziemiać? nie wiem. Aha i czy ten gramofon to jest dobry, jesli chodzi o jakość dzwięku czy jest to raczej polski zabytek? Pozdrawiam

Zabytek. Wkladka - niech zgadne: piezoelektryczna UF-50 ? Jesli wyciagniety z piwnicy to moze krysztal jest uwodniony ("rozpuszczony"). W jaki sposob podlaczyles do niego glosnik ?

Głosnik podłączyłem pod wyjscie na głosnik z tyłu gramofonu, (są tam na L i P kanał i jest wtyczka do podłączenia gramofonu do amplitunera) A kabel którym łączyłem Gram. i Ampli. to jest ten stary na 5 bolców (Stereo sie chyba nazywa) i w momencie dotkniecia kabla ręką byl wiekszy przydzięk natomiast jak sie dotknęlo obudowy Radmorka to przydzwiek malał ale byl i tak na tyle głosny aby zagłuszyć muzykę. Moze cos nie tak jest z masą? Albo cos nie tak w Radmorku(oby nie!!!)

Pozdrov.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ten mój gramofon jest identyczny... prawie kolorystyka inna no i symbol inny i nazwa, ale tak wizualnie to taki sam.

Pozdrov.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Gramofon identyczny, tylko w innym kolorze i inaczej się nazywa. I pewnie inny model, ale poza tym identyczny... Taaa... Ale nie rozumiem jednego - jest to zintegrowany ówczesny odpowiednik miniwieży z napędem analogowym. Okay. Ale w takim razie co ty tam podłączasz do tego Radmora? Jest tam jakieś dodatkowe wyjście o poziomie liniowym, czy co?

Unitry WG-900 WG-902 i może jeszcze jakieś WG- 900 i coś to właśnie Artury. Jeśli w tańszym Cyrylu było wyjście do podlączenia pod wzmacniacz, to czemu nie miałoby go byc w Arturze. Zreszta nie ma co gdybać - ono tam jest. Pytanie tylko, liniowe czy nie? W Cyrylu jest wcale nie liniowe ale o napięciu odpowiadającym wkładce MM i wymaga on podpięcia pod wejście phono.

I jeszcze jedno - trwałość igieł szafirowych stosowanych w tych wkładkach (chyba Uf-70 a nie Uf-50 ale najlepiej sprawdzić) jest nieduża. Trzeba zmieniać, zgodnie z instrukcją dla tę z wkładki Uf-70 po 100 godzinach przebiegu. Igły i wkładki są do dostania na Wolumenie (buda 53). Zalecaq się też w tak starym gramofonie zmianę też wkładki, bo po iluś latach ponoć się starzeje. Ja w swoim zmieniłem. Uszy różnicy nie odczuły ale płyty może tak.

I jeszcze jedno. Gramofony z wkładkami piezo wskutek większego niż dla wkładek MM i MC nacisku igły bardziej od nich niszczą płyty. Ale ja ze swoim Cyrylem spędziłem miło troche czasu - całkiem fajnie grał jako element wieży, bo na tych swoich plastikowych głośniczkach podłączanych do wbudowanego wzmacniacza 2x2W to nie za bardzo.

Sprawdzilem co to za gramofon. Zgodnie z podejrzeniami - plastikowy, popularny model. Wkladka Uf-50. Nacisk 6 mN. Pasmo przenoszenia 80-10000 Hz. Kolysanie dzwieku 0.4 %. Tlumienie przesluchu miedzy kanalami 20 dB. Co najgorsze jest to bateryjna wersja gramofonu serii 400. Jednym slowem: szkoda plyt i uszu.

Widzę, że jesteś w bojowym nastroju... Ale weź się w garść i przeczytaj lopatologiczne wyjasnienie: 1mN=0,1G więc 6mN = 0,6G. Pamietam te wkładki, miały nacisk rzędu kilku G, czyli rząd wielkości więcej niz podajesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.