Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Virgo II są super, ale to niższa seria i jest słabiej . W Avanti jest więcej przestrzeni, więcej detali i lepsza góra. To takie mocne rozwinięcie i ukoronowanie koncepcji AP ( w tamtym czasie ).

Z basem - im lepszy wzmacniacz tym będzie lepszy i będzie go więcej. Kilkanaście wzmacniaczy przerzuciłem i dopiero Master10 ( Audio Gd ) napędza kolumny dla mnie odpowiednio. Podobnie było z Abbysound ( końcówka za 40tys ). Wiele osób napędzało te kolumny monoblokami Krella ( FPB seria). Wiele zależy też od akustyki - głośniki niskotonowe są aż 2 na kolumnę, ale umiejscowienie ich na dole stawia trochę wymagań. Szukałem dobrego miejsca dla nich ( z dokładnością do 10-15 cm ) w pokoju sporo czasu.

Edytowane przez Different
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Virgo II są super, ale to niższa seria i jest słabiej . W Avanti jest więcej przestrzeni, więcej detali i lepsza góra.

Virgo jest generalnie mocniej osadzone na dole pasma, brzmi ciężej ale zdecydowanie mniej rozdzielczo i holograficznie. Avanti kreują lepszą scenę, grają bardziej uwolnionym dźwiękiem, są bardziej neutralne. To są po prostu lepsze paczki. Different, widziałem Twoje ogłoszenie, bardzo przystępną cenę dałeś jak za te kolumny. Powinny pójść od ręki.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Virgo jest generalnie mocniej osadzone na dole pasma, brzmi ciężej ale zdecydowanie mniej rozdzielczo i holograficznie. Avanti kreują lepszą scenę, grają bardziej uwolnionym dźwiękiem, są bardziej neutralne. To są po prostu lepsze paczki.

Które lepiej zagrają z Krellem KAV300i

Different mówi że Avanti są ciężkie do wysterowania

co do ceny to nie są one w idealnym stanie, ale czego można oczekiwać od 22 letnich kolumn

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Które lepiej zagrają z Krellem KAV300i

Different mówi że Avanti są ciężkie do wysterowania

co do ceny to nie są one w idealnym stanie, ale czego można oczekiwać od 22 letnich kolumn

Wg mnie Virgo jeszcze cięższe. W mojej ocenie są bardziej prądożerne niż Avanti. Mój kumpel napędza Avanti przy czym Mk II 30-watowym A-klasowym Passem Alephem, który ciągnie je bez większego problemu. Co do stanu technicznego, to najważniejsze jest w jakiej kondycji znajdują się przetworniki, a nie to czy jest kilka czy kilkanaście rysek na obudowie. Natomiast co do Krella, to on powinien napędzić obie te kolumny. Z Virgo może mieć ciut trudniej, ale to mocny piec. Sygnaturą brzmienia w moim odczuciu bardziej pasuje do Virgo, one są ciemniejsze. Klasą brzmienia chyba też, to znaczy kupując Avanti poszukałbym bardziej wyrafinowanego brzmieniowo wzmacniacza, choćby KAV-500i, te paczki zasługują na lepszy los;-)

te paczki zasługują na lepszy los;-)

Dokładnie o tym myślę.. Chociaż myśląc 'gorsze do napędzenia', miałem też na myśli okiełznanie dołu - tak aby był dobrze zróżnicowany, szybki i czytelny. Z KAV300 moim zdaniem może być słabe wypełnienie dołu i niższej średnicy.

Witam szanowne grono. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze kolumn podłogowych. Najchętniej używane AP cena 5-7kzł.

Kolumny będą grały ze wzmacniaczem electrocompaniet eci1 (ciepłe lapmowe brzmienie klasa A) pokój 24m2, słucham różnej muzyki od jazu po ciężki metal. Zależy mi na dobrym sprężystym basie i fajnej przestrzeni. Może ktoś z forumowiczów na na sprzedaż tempo 6 w cenie do 7kzł? Może być też virgo 2, lub avanti 2 (ale z tymi ostatnimi mój wzmacniacz raczej sobie nie poradzi?)

Może dla urozmaicenia wątków pochwalę się swoimi kolumnami. Fajnie jakby Koledzy też coś wrzucili od siebie. Wielu z nas chętnie popatrzy na różne zestawy z AP :)

Na jednym foto moje Scorpio podłączone do Myryada MA360, a na drugim nowy Parasound. Nie zmieścił się na stolik i trzeba było robić nowy, większy na zamówienie :)

post-573-0-54380200-1455393865_thumb.jpg

post-573-0-29484700-1455393874_thumb.jpg

W tym salonie czeka mnie wiele inwestycji w meble itp. To nowe pomieszczanie po przeprowadzce. Kącik ze sprzętem jest połączony z głównym solonem w domu. Przestrzeni jest sporo. Na zdjęciu jest jeszcze mały dywan. Tydzień temu zmieniłem go na dużo większy i również z grubym włosem. Mała zmiana, a już wpłynęła pozytywnie na brzmienie. Chcę jeszcze regalik z książkami itp. Na przeciwko systemu jest spora kanapa z poduchami, z boku fotel, okna z firankami do ziemi itp. Nie jest tak surowo jak się wydaje. Może zrobię zdjęcie z innej perspektywy, to coś mi poradzicie z akustyką.

Szkoda, ze nie mam własnego pokoju w domu, przeznaczonego tylko do audio. Jestem jednym z tych, który muszą szukać kompromisów: audio w domu, a nie dom w studio :) Ale potencjał i chęci są. Trzeba działać. Dobrze, że żona pozwoliła mi na zakup Scorpio przed meblami ;) Jest wyrozumiała w tym zakresie :)

Może dla urozmaicenia wątków pochwalę się swoimi kolumnami. Fajnie jakby Koledzy też coś wrzucili od siebie. Wielu z nas chętnie popatrzy na różne zestawy z AP :)

Na jednym foto moje Scorpio podłączone do Myryada MA360, a na drugim nowy Parasound. Nie zmieścił się na stolik i trzeba było robić nowy, większy na zamówienie :)

bawiłem się swego czasu w kino domowe i całość miałem oparte na ap scorpio 25, celsius 25 i step 25... marantz 7007 oppo i arcam P7 sub velodyne 1200... fantastyczne granie i wrażenia w kinie murowane...

jaki masz sub?

co to za białe kable?

George_Stark

Warto pokombinować z akustyką bo to od niej w dużej mierze zależy późniejszy efekt.

Sam sprzęt to jakaś część całej układanki :)

PS.

Dodałem w ogłoszeniach - chętnie odkupię w przyzwoitej cenie Avanti II , Scorpio I lub II , ostatecznie Tempo VI rozważę.

Kleszcz chcę kupić, Different też. Może o jakiś ranking byście się pokusili. Ja nie, bo nie mam takich kolumn. Jestem samozwańcem i do klubu zapisałem się nie mając uprawnień. Może też bym kupił takie głośniki. Teraz mam takie paździerze okrótne, że Wam nawet nie powiem jakie.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

bawiłem się swego czasu w kino domowe i całość miałem oparte na ap scorpio 25, celsius 25 i step 25... marantz 7007 oppo i arcam P7 sub velodyne 1200... fantastyczne granie i wrażenia w kinie murowane...

jaki masz sub?

Tak, w "kinie" ten zestaw brzmi bardzo naturalnie. Kolumn w pokoju po prostu nie ma. Dźwięk jest bardzo naturalny, szczegółowy i barwny. Dźwięki otoczenia, miast, lasów itp. dają złudzenie rzeczywistości.

Tak, mam sub B&W 610XP. Wykorzystuję tylko do filmów. Muzykę słucham w stereo. SACD Multichannel jakoś mnie nie kręci.

Ten biały kabel to prosty model Tara Labs Bi-Wire. Akurat kiedy robiłem to zdjęcie, miałem go wpiętego. Fronty na codzień słucham na Fadelu.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Dodałem w ogłoszeniach - chętnie odkupię w przyzwoitej cenie Avanti II , Scorpio I lub II , ostatecznie Tempo VI rozważę.

Tempo VI z wymienionych to raczej najgorszy wybór, czy mam racje

Avanti się sprzedały ?

Tak - Avanti sprzedane. Wrzuciliśmy do Nowego Właściciela ( z Gdańska również ) - w większym pomieszczeniu znacznie im lepiej niż na moich 20 m ( mimo że zaadaptowane akustycznie ).

Tempo VI to ostateczność.. Póki co mam na oku Avanti II z Europy albo Scorpio z portalu aukcyjnego..

george spark wygrałeś w lotto? nie wiem po ile są te kable ale mniemam, że sroce z pod ogona nie wyleciały. nie należę do grona wielbicieli audio physic , ale recenzje kiedyś przeczytałem tempo6 taką,że zapragnąłem je mieć. umówiłem się na odsłuch tychże kolumn. wygląd ładny podobały mi się tak prawie jak monitor audio rx8. byłem z kumplem, posiadaczem b i w cm7, ja posiadałem canton 497 czy jakoś tak. dźwięk z cantonów (parę lat były u mnie) dobry ale jakby spłaszczony a i scena stereo taka sobie. a więc na pierwszy ogień poszły monitor audio rx8. dźwięk duży bas mocny ale jakby nie nazbyt zwarty i ta metaliczność a raczej naleciałość metaliczna na dźwięku. lekko męczące. kumplowi też się nie za bardzo podobały...cena ok 6000. następne były audio physic tempo6...po przeczytaniu recenzji wymarzona przejrzystość, dźwięk krystaliczny jak powietrze w mroźny styczniowy poranek, scena dźwiękowa szeroka i głęboka...cena wtedy ok 11600. i co? faktycznie lepsze i to o dużo od monitor rx8, ale wg mnie nie tak krystaliczne i nie tak przejrzyste, scena stereofoniczna ok, ale soprany za bardzo wyostrzone i znowu od razu wiadomo, że głośniki zrobione są z blachy. kumplowi podobały się bardziej niż mi. mnie rozczarowały. zwróciłem uwagę na dynaudio x36...i oczarowały mnie spokojem i dostojnością dźwięku...tym czym mało uchwytnym. choć kumplowi bardziej podobały się tempo6...sprzedawca powiedział, żeby się wstrzymać bo nie długo wyjdą nowe exite x38 i wyszły...cena 12500. dzisiaj mam właśnie te kolumny. jak dla mnie sporo lepsze od tempo6 oczywiście nic nie ujmując tempo6. po co to piszę? a po to, że to co komuś się podoba nam nie musi i to co nam się podoba nie musi innym. pozdrawiam.

zapomniałem dodać ,ze odsłuchy odbywały się na jakimś dość dobrym naimie. nie pamiętam modelu. więc moze audio physic i naim to niezbyt dobry tandem.

george spark wygrałeś w lotto? nie wiem po ile są te kable ale mniemam, że sroce z pod ogona nie wyleciały.

po co to piszę? a po to, że to co komuś się podoba nam nie musi i to co nam się podoba nie musi innym.

Nie, w lotto nie wygrałem. Nadal puszczam kupony w nadziei, że kiedyś trafię :)

Swój sprzęt kupowałem etapami, przez lata. Klocek po klocku. Różne przerwy były, czasem kilka miesięcy, czasem kilka lat.

Tara Labs to są niedrogie kable ze szpuli, cięte z metra. Żaden hi-end.

Wyostrzone soprany w Tempo 6? Może trzeba było posłuchać Tempo 25? Właśnie to, co je odróżnia od VI to inny głośnik wysokotonowy. Nowa konstrukcja pozbawiona jest tej ostrości w górze pasma. Na moje ucho znacznie lepsza.

Ale jak sam napisałeś, każdy z nas buduje zestaw pod swój gust. I tak powinno być. Przynajmniej jest o czym dyskutować i co porównywać.

takie mi się wydawały, kolega był podobnego zdania choć mu to nie przeszkadzało a mnie lekko męczyło. wtedy jeszcze nie było tempo25 albo były? nie pamiętam. urzekły mnie dynaudio i tak po dozbieraniu kasy właśnie stałem się ich posiadaczem exite x38. nie żałuję do dzisiaj. i chyba już do "końca" pozostane przy tej firmie. teraz zbieram na dynaudio c4 platinium...jeszcze mi potrzeba jakieś 82 tysiące, ale audio physic zaraz po dynaudio pozostanie szanowaną firmą choć ponoć ten główny założyciel odszedł czy sprzedał tą swoją firmę? nie pamiętam nazwiska.

ktoś mi powie dlaczego wilson audio są takie drogie? głosniki od seasa i focala...zmodyfikowane. słyszał je kto? cena tych kolumn kosmiczna. brzydota również, a dźwięk?

Tak, porównywałem. Z AP związany jestem od lat. Zaczynałem od Spark 3 podpiętych do Creeka 5350SE + Creek CD53. Później przez wiele lat miałem Tempo 3i z Musical Fidelity A3.2. Kolejny etap to głośnik centralny Celsius. Rozszerzyłem Tempo 3i o centralny i podłączyłem ten zestaw do i Myryada MA360 :) Zaspokoiłem się na długi czas.

Jednak po jakimś czasie pojawił się "głód" wymiany któregoś z elementów. Wybór padł na głośniki frontowe. Gust mi się troszkę zmienił i chciałem, aby nowe kolumny nie były już jasne. Przestało mi zależeć na chirurgicznej analityczności. Chciałem spokojniejszej góry o gładszym brzmieniu, cieplejszej średnicy i trochę mocniej zarysowanym basie. Wybrałem Tempo 25. Nowy głośnik wysokotonowy jest stworzony dla mnie. Właśnie tego oczekiwałem! Zmienił się też charakter całego brzmienia. Już nie było tak analityczne i "studyjne" jak w Tempo 3i, ale miało nowe zalety. Podobała mi się ta zmiana. Coś nowego dla ucha. Jednak Tempo 25 szybko zamieniłem na Scorpio 25 plus. Dlaczego? Przecież Tempo25 były świetne! Zamieniłem je tylko z jednego powodu - chciałem trochę więcej potęgi brzmienia. Tu Scorpio zdają egzamin idealnie. Ilość wytwarzanego dźwięku, jego głębia, nawet przy niewielkiej głośności jest właśnie taka, jaką chciałem. Do audiofilskiego brzemienia doszło to coś, co ja sobie nazywam "brzmieniem koncertowym", takim mocnym, z potężną podstawą, dynamiką, tym zapasem, który chroni może kolumny przed szybkim przesterowaniem. Nigdy bardzo głośno nie słucham, ale czasem jak sobie troszkę popuszczę i podkręcę jakiś kawałek, to lubię czuć komfort i swobodę sprzętu, który nie spoci się przy "żywszym" graniu :)

mam podobne zdanie i dlatego dostałem bana w klubie dynaudio ponieważ jeden taki udowadniał mi że małe monitory grają lepiej i bas jest bardziej wyrafinowany niż z tójdrożnych podłogówek. scorpio to już duże kolumny i można osiągnąć "koncertowy" dźwięk jak sobie człowiek czasem co dziabnie i ulubiony kawałek podkręci. mam podobnie z x38 a celuję w c4 platinium. tylko wolę materiał na głośniki, który stosuje dynaudio.

ale jak zagrają lepiej to co złego to nie ja. choć scorpio są o jakieś 5000 droższe. musiałbyś porównać z exite x44 dopiero co wyszły. wtedy masz ten sam poziom cenowy. ciekawy jestem czy są kłopoty z ustawieniem physików, wsak głośniki basowe są po bokach więc potrzebują sporo miejsca dokoła siebie?

aha. cena exite x44 to około 17000 a x38 12000.

Ja nie wiem czy to na pewno jest lepiej czy gorzej, na pewno inaczej. Mowie o x38 a tempo 6. Seria Excite gra juz mniej Dynaudiowato co chyba jednak jest jej zaleta bo audience czy focusy jednak tej precyzji i otwartosci nie mialy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.