Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie głośników od miniwieży (dwa kable - główne i suuround) do wzmaka.

Patrykowski

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy/żanki , takie pytanko mam. Chcę wykorzystać głośniki ze starej mini wieży z tym, że były one jakoś dziwnie podłączone. Mam w tej chwili integrę i końcówkę z podłączonymi w bi-amp kolumnami (integra góra / końcówka dół). Klocki mają po 2 wyjścia na głośniki. 
Chciałbym zrobić tak, żeby te głośniki były podłączone pod jeden klocek, najlepiej pod Integre (nie musiałbym wtedy włączać końcówki), do słuchania na przykład radia w tle, żeby nie męczyć całego systemu i dużych kolumn. Jak to podłączyć?  

Podłączenie w mini wieży (zdjęcia); Głośniki główne 6 Ohm, Surround min 8-16. Kabel z wtyczką to suuround. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

CD2.thumb.jpg.d3b590033893a8bbffd4f92eee616898.jpg

To jest takie coś. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz wiedzieć gdzie na przewodach jest +/- subwoofera jak i głośników surround (najlepiej odkręcić kolumnę i sprawdzić miernikiem). Jak już to wiesz to odcinasz końcówkę  RCA chinch (sorround) i łączysz ze sobą plus z woofera i plus z surround, tak samo minus z woofera i minus z surround. Zadziała to jeżeli głośniki surround są filtrowane choćby prostym kondensatorem.

Jeżeli masz wyjścia na 2 pary kolumn (A/B) to pod A możesz podłączyć same woofery a pod B głośniki sorround, ważne aby zgadzała się polaryzacja (+/-).

4 minuty temu, Audiomono napisał:

Musisz wiedzieć gdzie na przewodach jest +/- subwoofera jak i głośników surround (najlepiej odkręcić kolumnę i sprawdzić miernikiem). Jak już to wiesz to odcinasz końcówkę  RCA chinch (sorround) i łączysz ze sobą plus z woofera i plus z surround, tak samo minus z woofera i minus z surround. Zadziała to jeżeli głośniki surround są filtrowane choćby prostym kondensatorem.

Dzięki za odpowiedź.

" Zadziała to jeżeli głośniki surround są filtrowane choćby prostym kondensatorem." A jeżeli nie są? Czy coś może "wybuchnąć", najbardziej chodzi o bezpieczeństwo wzmaka?

+/- woofera to chyba mogę sprawdzić baterią; jak będzie dobrze (+ z + i - z - ) to membrana powinna się wychylać na zewnątrz, tak? Odnośnie surround - czy nie ma jakiejś zasady, że np + to zawsze bolec? Można coś sprawdzić, jakimś miernikiem (chociaż nie mam żadnego ale być może można coś tanio kupić) w gniazdach tej wieży?

WAŻNE. Czy jak coś pop....lę, np zwiąże plus woofera z minusem surr to mogę np palić wzmaka czy coś takiego? 

20 minut temu, Patrykowski napisał:

" Zadziała to jeżeli głośniki surround są filtrowane choćby prostym kondensatorem." A jeżeli nie są? Czy coś może "wybuchnąć", najbardziej chodzi o bezpieczeństwo wzmaka? 

Jeżeli nie są i będzie "szło" na nie całe pasmo to się przy dużej mocy porostu "spalą" -głośniki, nie wzmacniacz.

24 minuty temu, Patrykowski napisał:

+/- woofera to chyba mogę sprawdzić baterią; jak będzie dobrze (+ z + i - z - ) to membrana powinna się wychylać na zewnątrz, tak?

Tak

28 minut temu, Patrykowski napisał:

Odnośnie surround - czy nie ma jakiejś zasady, że np + to zawsze bolec?

W większości przypadków tak jest, możesz też ściągnąć schemat z internetu albo po prostu odkręcić wieże i zobaczyć ścieżki...

30 minut temu, Patrykowski napisał:

WAŻNE. Czy jak coś pop....lę, np zwiąże plus woofera z minusem surr to mogę np palić wzmaka czy coś takiego? 

Nic się nie stanie jeżeli podłączysz + do + a - do -.

21 minut temu, Audiomono napisał:

Jeżeli nie są i będzie "szło" na nie całe pasmo to się przy dużej mocy porostu "spalą" -głośniki, nie wzmacniacz.

Tak

W większości przypadków tak jest, możesz też ściągnąć schemat z internetu albo po prostu odkręcić wieże i zobaczyć ścieżki...

Nic się nie stanie jeżeli podłączysz + do + a - do -.

A gdybym teoretycznie się pomylił i skręcił, załóżmy + woofera z - suur i tak podłączył pod wzmaka to co się może stać?

A po co psuć dźwięk kolumny tym pseudosurrounem? Ja bym wykorzystał tylko glosniki podstawowe, a surroundów albo się pozbył, albo nie podłączał. Ich dźwięk nałoży się na kanał podstawowy, całkowicie zaburzając charakterystykę.

1 minutę temu, porlick napisał:

A po co psuć dźwięk kolumny tym pseudosurrounem? Ja bym wykorzystał tylko glosniki podstawowe, a surroundów albo się pozbył, albo nie podłączał. Ich dźwięk nałoży się na kanał podstawowy, całkowicie zaburzając charakterystykę.

To ma sobie pykać w tle i tyle :)

Ale ok - jak nie podłączę tych surroundów to które głośniki będą grać?  W każdej sztuce jest są chyba 4 głośniki duży, gwizdek i chyba po dwa na górze po bokach? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Patrykowski napisał:

Ale ok - jak nie podłączę tych surroundów to które głośniki będą grać?  W każdej sztuce jest są chyba 4 głośniki duży, gwizdek i chyba po dwa na górze po bokach? 

"Duży" niskotonowy

Teraz, Audiomono napisał:

"Duży" niskotonowy

A toto bezpośredni nad nim to co to jest?

Teraz, Patrykowski napisał:

A toto bezpośredni nad nim to co to jest? 

"super tweeter" 20mm ceramiczny

1 minutę temu, Audiomono napisał:

"super tweeter" 20mm ceramiczny

Czyli on też nie będzie grał jak podłącze tylko główne kable? Pytam teoretycznie bo graty w domu. Sam sprawdzę ale tak z ciekawości?

5 minut temu, Patrykowski napisał:

Czyli on też nie będzie grał jak podłącze tylko główne kable?

Najprawdopodobniej nie... Rozumiem że twoje kolumny wyglądają z tyłu tak jak w załączniku?

Ukryta Zawartość

28 minut temu, porlick napisał:

A mi się wydaje że OP ma głośniki nie od tego modelu wieży (co widać po pierwszym zdjęciu) lub ściągnął je z internetu nie mając wieży wcale ?

Uciekam bo czasu mało, pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Audiomono napisał:

Najprawdopodobniej nie... Rozumiem że twoje kolumny wyglądają z tyłu tak jak w załączniku?

Ukryta Zawartość

A mi się wydaje że OP ma głośniki nie od tego modelu wieży (co widać po pierwszym zdjęciu) lub ściągnął je z internetu nie mając wieży wcale ?

Uciekam bo czasu mało, pozdrawiam.

Zdjęcia sprzed chwili.

w2.jpg

w1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy, odpowiedzcie jeszcze na to, bo będę się powoli przymierzam żeby to podłączyć a nie chcę ryzykować wzmacniacza, robię to tylko i wyłącznie z ciekawości czy mogę te głośniki jakoś w miarę sensownie wykorzystać. 

"A gdybym teoretycznie się pomylił i skręcił, załóżmy "+" woofera z "-" suur i tak podłączył pod wzmaka to co się może stać?" 

Dźwięk bedzie do d...py, bo głośniki będą grały w przeciwfazie i po nałożeniu ich dźwięki będą się wzajemnie częściowo znosiły.

Jak podłączysz samą sekcję podstawową, będzie grał niskotonowy i wysokotonowy. Te i surroundy to jakby dwie kolumny w jednym pudle- podstawowe stereo i coś majacego tworzyć rozproszone dźwięki surround- pod jednym wzmacniaczem, na tym samym sygnale, to nie ma prawa dobrze zagrać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.