Skocz do zawartości
IGNORED

muzyka turecka

gonarek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z forumowiczow moglby podac jakis wykonawcow/tytuly plyt z tradycyjna muzyka turecka? Zaznaczam ze chodzi mi o autentyczna muzyke regionalna z wykorzystaniem instrumentow akustycznych, a nie o te samplowane popowe kawalki z arabskim wokalem ktore mozna czasem uslyszec w radiu.

https://www.audiostereo.pl/topic/14450-muzyka-turecka/

niestety nie pamietam wykonawcow. Pamietam jedynie, ze publiczna TV w Turcji nadaje bardzo duzo programow z tradycyjna muzyka.

Ktos tlumaczyl mi, ze nadawanie muzyki jest bezpieczniejsze dla ustroju, niz "gadajace glowy" i tym podobne wywrotowe audycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/14450-muzyka-turecka/#findComment-239523
  • 7 lat później...

Nie wiem gonarku, czy to jeszcze aktualne, ale pozwolę się wypowiedzieć. Jeśli chodzi o tradycyjną muzykę turecką, bez jakiś popowych czy rockowych wstawek, to wydaje mi się że możesz spróbować wykonawcę o imieniu Erkan Ogur, na przykład płyta "Anadolu Besik". Innych płyt tego wykonawcy na razie nie słuchałem, ale wydaje mi się on być wykonawcą grającym rzeczywiście taką muzykę o jaką Ci chodzi. W każdym bądź razie warto spróbować. Może jeszcze Erdal Erzincan mógłby Ci odpowiadać, ale jego muzyki jeszcze nie słuchałem.

Lepiej się orientuję w wykonawcach, którzy łączą muzykę tradycyjną i folkową z popem lub/i rockiem, takich w Turcji jest niemało, a co więcej niektóre utwory tych zespołów lub wykonawców niewiele odbiegają od autentycznej muzyki Turcji, bądź przynajmniej mają jakiś specyficznie turecki klimat. Polecam np takich wykonawców jak Ahmet Kaya , Ahmet Safak np płyty "Yalniz Kurt", Safak Turkuleri"), Ozman Oztunc, Ugur Isilak (np płyty "Sizin Gibi Degilim", "Askin Cenazesi Var", "Sil Bastan"), bądź zespoły Ayna (tu sporo już rocka i pop rocka), ewentualnie Grup Gokcen i ich wyśmienita płyta "Deli Kurt". Niektórzy tego rodzaju wykonawcy mają też utwory polityczne (Osman Oztunc i Ahmet Safak są czasem turecko nacjonalistyczno patriotyczni, z kolei Ahmet Kaya puszczał ponoć oko do socjalizmu, ale nie jestem pewien), tak czy siak klimat turecki jest, żadni Arabowie. :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/14450-muzyka-turecka/#findComment-2676408

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.