Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do wzmacniacza Naim

Carmelcalif

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

1. Różnica jest w funcjonalności: do XS mozna dokupic zasilacz - mialem i chwale, zasilic bezposrednio phono amp.

2. Różnica w brzmieniu:  w zależności od kolumn i źródła - z budzetowymi  będzie minimalna. Z droższymi większa.

Generalnie wszystko sprowadza sie do :

1. Finansów. Jesli masz do 10 tyś na cały, uzywany zestaw to SI, jesli wydatek 20 tys to dla Ciebie niewiele, wtedy XS.

2. Preferencji. Jesli słuchasz krytycznie, głównie dobre realizacje - akustyka, jazz, rock,  "słyszych" tzw. głębie, plany, scene, barwy, faktury itd to musisz kupic XS. Jesli słuchasz tak jak ja -  mocniejszego rocka, radia internetowego,  youtube czasem i nie analizujesz nagran i liczy sie bardziej fun i drive to SI jest super kompromisem. 

Chyba żadne inne kwestie nie wymagają wyjasnienia. 

PS: Dla mnie najlepsze kolumny do Naima, ze względu na "fun" to Dali, ale nie ma najlepszych.  Co sie komu podoba, więc tu trzeba samemu wybrac.  

Pozdrawiam

PS2: Zapomiałem o najważniejszym: AKUSTYKA.  Po 10 latach zabawy z audio przekonałem sie na własne uszy, że akustyka to podstawa. Miałem okazje słuchac swojego zestawu w 3 różnych pomieszczeniach, domach. Po tych doświadczeniach sprzedałem kolumny, Cedek i zasilacz i  poszedłem w tanszy zestaw. Akustyki nie mam koszmarnej ale okazało sie, że taniej to wcale nie gorzej, a niewiele zmienic w kawalerce moge.   Znajomy ma zestaw za lekko 50-60 tys w pokoju z 2 duzymi oknami i wielkim lustrem, bez dywanu -  dalej kupuje nowe kable, listwy, zasilacze itd. Słuchając u niego mozna sie drapac po głowie i zastanawiac za co tyle forsy. Tata ma Dali Zensor z NAD 316 a ja drapie sie po głowie i zastanawiam jak to mozilwe, ze klocki po "pięćset" złotych tak graja. Oczywiście lekko przesadzam ale  chodzi o to , że czasami nie widzimy lub nie chcemy zauwazyc słonia w pokoju ?  

5 godzin temu, Krzysz napisał:

PS2: Zapomiałem o najważniejszym: AKUSTYKA.  Po 10 latach zabawy z audio przekonałem sie na własne uszy, że akustyka to podstawa. Miałem okazje słuchac swojego zestawu w 3 różnych pomieszczeniach, domach. Po tych doświadczeniach sprzedałem kolumny, Cedek i zasilacz i  poszedłem w tanszy zestaw. Akustyki nie mam koszmarnej ale okazało sie, że taniej to wcale nie gorzej, a niewiele zmienic w kawalerce moge.   Znajomy ma zestaw za lekko 50-60 tys w pokoju z 2 duzymi oknami i wielkim lustrem, bez dywanu -  dalej kupuje nowe kable, listwy, zasilacze itd. Słuchając u niego mozna sie drapac po głowie i zastanawiac za co tyle forsy. Tata ma Dali Zensor z NAD 316 a ja drapie sie po głowie i zastanawiam jak to mozilwe, ze klocki po "pięćset" złotych tak graja. Oczywiście lekko przesadzam ale  chodzi o to , że czasami nie widzimy lub nie chcemy zauwazyc słonia w pokoju ?  

Dobrze, że się zorientowałeś, choć trochę to musiało potrwać ?

Niestety dużo ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy.

Do tej elektroniki możesz spróbować z następującymi głośnikami:

-Focal Aria 936

-B&W 703s2

-Pylon Audio Emerald

Różne głośniki w różnym stylu podane. Przejedź się do salonów i posłuchaj.

• 2 tygodnie później...

Pod Naima zdecydowanie polecam kolumny Focal. Warto odwiedzin salon Audio Forum przy ulicy Poznańskiej 24 w Warszawie - tam zarówno jest możliwość posłuchania Naima jak i Focali

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.