Skocz do zawartości
IGNORED

monacor SPH 165 KEP -- proszę o opinie

qubix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam....

proszę o opinie na temat ww. przetwornika. Najprawdopodobniej do aplikacji MTM 2dr z lepszą kopułką (ss 9300? usher?). Jakiej klasy to głośnik jest naprawdę? Jaki producent kolumn go stosuje?

Poszukałem trochę na forum i szczególnie proszę o wypowiedzi użytkowników gipsy2, qubrica, misiomora i każdego kto miał styczność lub coś montował na tym. Z Michałem G gadam często i namiętnie - też niech się wypowie dla potomnych, co pewnie wyszukiwarki używać będą.

Pozdrawiam

SPH 165 KEP to ( obok SPH-135C i SPH-200KE ) jeden z bardziej udanych modeli Monacora. Gdzieś przemknęły mi się przez oczy kolumny z tym głośnikiem ale nie pamietam jaka to była firma.

Pamiętam jednak, że był to układ trójdrożny a SPH 165 KEP pełnił rolę głośnika średniotonowego - poniżej był woofer ok. 22-25cm. Ch-ka głośnika sugeruje właśnie takie jego użycie - jako midbass już od ok. 130Hz. Parametry sugerują, że głośnik jest dość szybki i detaliczny i na midbass wydaje się byc znakomity. Użycie go jako woofera też jest możliwe ale niższego basu to z niego za wiele nie będzie. Dźwięk będzie za "chudy" i lekki. Być może lepiej z basem by było z dwoma - w układzie D'Apollito coś a'la Jm&Lab PS.5.1 czy Zoller Immagination.

.

[obrazekLUKASZ-238471_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

akurat o bas się nie martwię. Jak mi to wyjdzie, to dorobię 3cią drogę na dół na jakimś 25-30cm może... Entuzjastą płyt testowych także nie jestem.

To co w necie można było wyguglać to wyguglałem. Mahler -- chyba za bardzo się przejmujesz wykresami podawanymi przez producentów :D Nie ma co się łudzić. Z czterech 16.5 cm basu kruszącego ściany nie będzie i już.

AlcyOne jest ciekawy. Nie da się dużo o tym powiedzieć bez informacji o zwrotnicy i pomiarów głośnika. Dziwi trochę punkt podziału podany na stronie. Mimo całkiem liniowej charakterystyki przy wysokich częstotliwościach, 3.3kHz to trochę za dużo. Charakterystyka 30st. od osi ma już pewnie spadek rzędu 4-6dB, czyli b. dużo. Dobrych charakterystyk pod kątem taka kolumna raczej mieć nie będzie. No ale to tylko gdybania. Trzebaby ją "zmierzyć".

Chłopaki, kto jeszcze ma jakieś doświadczenia?

Popelnilem kolumny na Monacor SPH165KEP i Peerless DT100. Potwierdzam bardzo wysoka jakosc srodka. Bas jest bardzo szybki, wyrazny, no ale nog nie masuje (bo niby jak z 16cm). Kopulka do bani - wlasnie wymieniam.

Tutaj znajdziecie troche zdjec moich potworkow:

Ukryta Zawartość

Zalaczam pomiary obu glosnikow:

[obrazekLUKASZ-238727_1.gif] [obrazekLUKASZ-238727_2.gif]

post-1286-100000640 1170263142_thumb.gif

post-1286-100000641 1170263140_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acha - brazowa linia to off axis - ok 20-30 stopni. Ja cialem te glosniki ok 2700-3000Hz. Jak widac charakterystyki kierunkowe sa jeszcze w miare ok. Musze pozrzucac obrazki z projektu w SpeakerWorkshop to pokaze zwrotnice i ostateczne pomiary...

Pozdrowienia,

MichalG

Witam

Na jednym ze spotkań we Wrocławiu miałem przyjemność słuchać kolumn DIY autorstwa forumowicza KOVAL'a.

Zbudowane były właśnie na Monacorze ( wysokotonówka też) . Moim zdaniem SPH 165 KEp to bardzo dobry głośnik- i rzezczywiście zasługuje na dobrą wysokotonówkę . Do jego zalet zaliczyłbym na pewno detaliczność , szybkość dynamikę . Wokale wypadły spektakularnie :-) W zakresie basu też byłu b. ciekawe- może nie schodził zbyt nisko - ale był szybki , czysty i dynamiczny . Całość barwowo raczej po stronie chłodu niż ciepełka....

Pozdrawiam

Waldek K

MGRZEMOW - czy mówiąc "kopółka do bani" miałeś na myśłi DT100 ?? jełsi tak to powiedz dlaczego wg. Ciebie jest ona do bani bo właśnie stoje przedy dylematem znalezienia partnera dla CSC/CSX 176 peerleesa. Z góry dziękuje za odpowiedź.

DT100 to świetna kopułka w swojej cenie. Za 130zł lepszych nie ma. Oczywiście można znależć całą masę lepszych kopułek, ale są droższe, a taka na przykład Vifa PL27 wcale nie jest lepsza od DT100.

mgrzemow się wypowiedział -- fajnie. Widać że jednak chki kierunkowe na wyższych częstotliwościach w monacorze są jednak akceptowalne. Może te 3.3 kHz nawet jest sensownym podziałem...

o właśnie o kovalu zapomniałem.

kto dalej, kto dalej....

Pytanie o Peerless DT100 - hmm - po prostu nie ta klasa.

Kiedy na poczatku zestroilem poziom kopulki na rowno z Monacorem, to nie dalo sie sluchac - dzwiek ostry, natarczywy, nieprzyjemny. Sciszalem stopniowo wysokie tony az doszedlem do momentu ze juz da sie sluchac. No ale pomiar pokazuje poziom nizszy o 2dB...

W dalszym ciagu utrzymuje sie efekt lekkiej nosowosci damskich wokali - to oczywiscie moze byc wina niedopracowania zwrotnicy, ale moze tez nie...

A jesli chodzi o cene - Peerlessy kosztuja 200zl za pare. Faktycznie moze nie da sie kupic lepszych glosnikow w tej cenie. Ale po prostu trzeba dac lepszy - to co teraz to jest mezalians.

Ja najprawdopodobniej wezme pierscieniowa Vife, ale ogolnie to sa takie mozliwosci:

- od ok 500 zl - pierscieniowa Vifa - najlepiej ta mala.

- Seas 19mm - od ok 280 zl - moze daloby sie przeciac z Monacorem???

- Seas NoFerro 900 - od ok 500zl

- Morel MDT 29 - 100 Euro

To wlasciwie tyle. Wrzuce wyniki pomarow do tego watku, to moze ktos madrzejszy skomentuje moja zwrotnice...

Pozdrawiam,

MiG

Zdaje sobie sprawe z tego ze nad nosowoscia wokali moge popracowac. Ale mi sie nie chce, bo zasadniczy kontrast miedzy tymi glosnikami jest w ilosci inforacji.

Peerless byl meczacy a po sciszeniu niewiele informacji przez niego przychodzi. Natomiast Monacor jest bardzo szczegolowy. Polaczenie takich 2 glosnikow jest ... dziwne. Napewno nie polacza sie nigdy fajnie.

Witam

---->mgrzemow

Z głośników które wymieniłeś znam Vifę XT19 i Seasa KT19 . Dla mnie wybór byłby jeden- XT19 . Ćwiczyłem go z "swiętej pamięci" Audaxem a także z Vifami M18 i PL 18 i Peerlessem HDS

XT 19 to zupełnie inna jazda niż XT25 - jest o wiele łatwiejszy w aplikacji , pozbawiony agresji a przy tym szczegółowy i dokładny ....

Nad XT 25 trzeba było się niezle nakombinować by odezwał się "ludzkim" głosem

Sądzę też , że brzmieniowo XT 19 bardziej pasowałby do Monacora - oba powinny dac się ładnie zintegrować Wydaje mi się że SPH 165KEp zasługuje na porządną wysokotonówkę .Seas KT19 to już nie ta klasa....

Co do nosowości - myślę że warto zwrócić uwagę na rezonans sztywnej kevlarowej membrany - niewidoczny przy pomiarze na osi ale z pewnością będzie go widać na wodospadzie....Osobiście próbowałbym raczej niskiego podziału i filtrów wysokiego rzędu..

Pozdrawiam

Waldek K

Vifa D lub PL27TG-35-06 jest lepsza (Peerlessa D100 to można sobie z Teslami używać ;) Ze zwrotnicą 3go rzędu powinna się integrować dobrze przy ok. 2600 – 2800 Hz. I nie ma z niej żadnej szorstkości czy podobnych sensacji. Taki układ jest pokazany na tych kolumnach z linku podanego w jednym z początkowych wpisów.

SPH-165KEP ma zawyżone parametry. Zajrzyj na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do wątków monitory aktywne i monitory podłogowe. Tam jest pomiarówka tych głośników i wrażenia z odsłuchów oraz na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) możesz zapytać autora o szczegóły (wysokotonowy w jego konstrukcji to DT-254 produkcji LPG za ok. 160-180zł. w Monacorze).

Na niniejszym forum był też „Koval”, który pisał o takich monitorach właśnie z Morelem ale przy łagodniejszych filtrach. Ten DT-254 też wytrzymuje sporo (jest w kicie Monacora Optima łagodnie filtrowany), a ostatnio pojawiły się jakieś DT-400 wyglądające na prawie Hi-Endowe :) Cen nie znam, przypuszczam że są powyżej 200zł. za sztukę.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak - zapomnialem napisac - oczywiscie parametry fabryczne mozna sobie obrobic w jakims programie graficznym, dobrac piekna czcionke, ladne tlo, zrobic piekna grafike i walnac na sciane w anryramie - do niczego innego sie nie nadaja ;-) W szczegolnosci Fs jest zanizone.

Mnie wyszly takie (po tygodniu wygrzewania).

Fs 40.7 Hz

Vas 19.7 L

qts 0.347

qes 0.365

qms 6.899

Le 1.051 mH

L1 1.010 mH

Series R1 3.118 Ohm

Re 5.85 Ohm

xmax 4,75 mm

BL 7.6

Mgrzemow, zgadza się. Szczegółowość to nie jest mocna strona DT 100, ale to nie znaczy od razu że głośnik jest do bani, w innej konfiguracji może się przecież spisać. Znakomicie się zgrywa na przykład z większością polipropylenów. Radzę również zwrócić uwagę na rezonans kewlarowej membrany o której wspominał Waldek.

...skoro zostałem wywołany do odpowiedzi...;)

Sph 165 kep to bardzo dobry głośnik w relacji do swojej ceny. Co do parametrów T-S - miałem przypadki, że "pływały" w zależności od partii (ale parami było ok.). Wydaje się, że różnice brały się z ilości substancji tłumiącej na membranie i - co za tym idzie - masy drgającej. Dość powiedzieć, że rezonans wahał się pod 32 do 40 Hz, a efektywność od 88 do 90 dB.

Wbrew pozorom (twardy kevlar) zwrotnica musi być skomplikowana, ale przy łagodniejszych zboczach, które zwykle stosuję, nie wychodzę z podziałem powyżej 2 kHz.

Dobrze zestrojona obudowa b-r około 16-18 litrów załatwia sprawę.

Co do gwizdka - nic mądrego nie dorzucę, bo sam obecnie dumam nad wyborem do kolejnej wersji...

Koval - jestem ciekaw - czy uzyskiwales podobne wykresy dla tego Monacora i czy moje dane pomiarowe wydaja ci sie wiarygodne?

McGiver - nie chodzilo mi o to zeby oczerniac DT100. ;-) Po prostu w tym zestawianiu dla mnie kiepsko wypada... To naturalnie tez kwestia gustu. Bede w najblizszym czasie eksperymentowal to podziele sie wrazeniami.

Qubixowi chodzi o Monacora SPH165KEP. Moim zdaniem jest plastikowy. Jak mi stolarz podgial jeden z rogow przy dopasowywaniu, to udalo mi sie go ulamac przy odginaniu. Plaszczyzna ulamania byla cala biala - tak jak ulamany kawalek czarnego plastiku. Co nie zmienia faktu ze to nie byle jaki plastik. Twardy i gdyby nie to ulamanie to sam bym sie zastanawial, czy to nie aby jakis lekki stop.

Kosz jest na 100% ze stopów lekkich. Parametry powyżej trochę się nie trzymają kupy - obliczone z nich BL jest większe od 9., a nie 7,6.

Jak był mierzony rezonans? Zmierzam do tego, że komputerowe pomiary na niskich sygnałach (mozliwości kart muzycznych, czy nawet kart dedykwanych typu CLIO) często zawyżają ten parametr. Nie ma to jak stary dobry generator, wzmacniacz i woltomierz ;)

Cała rodzina głosników SPH XXX KEP z tego co wiem ma kosze odlewane ze stopów lekkich. W moich kolumnach gra inny głośnik z tej serii jako średniotonówka - SPH 102 KEP w toważyszeniu Monacora SPH 165 C (mały pokój więc pchanie większego głośnika na niskie mijało się z celem) i Focala TC90TD5.

koval - Akurat rezonans to mozna chyba latwo znalesc na wykresie impedancji. I zgadzal sie - maksimum bylo faktycznie ok 40Hz.

Co jest nawiasem mowiac o tyle zabawne, ze Monacor podaje fs 30Hz a na ich w;asnym fabrycznym wykresie impedancji widac maksimum ok 40Hz... ;-)

Jezeli mozna to prosilbym bardziej doswiadczonych kolegow o komentarze nt mojej aktualnej zwrotnicy do tych monacorow i do wymyslonych przeze mnie zmian.

Glowny zarzut - nosowosc glownie damskich wokali i agresywnosc wysokich tonow.

W tym watku zalaczam stan aktualnej zwrotnicy.

Kolory:

Czarny - charakterystyka policzona przez SW

Niebieski - charakterystyka SPH-165KEP policzona przez SW

Niebieski - charakterystyka DT100 policzona przez SW

Zielony - pomierzona charakterystyka calego glosnika - chyba w dodatku po dodatkowym sciszeniu gwizdka - nie pamietam - w ferworze walki nie zapisalem ;-)

[obrazekLUKASZ-241979_1.gif] [obrazekLUKASZ-241979_2.gif]

Ukryta Zawartość

post-1286-100000541 1170263302_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to wymyslone niedawno przeze mnie modyfikacje (kolory jw). Bede wdzieczny za wszelkie uwagi.

[obrazekLUKASZ-241980_1.gif] [obrazekLUKASZ-241980_2.gif]

Ukryta Zawartość

post-1286-100000539 1170263304_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.