Skocz do zawartości
IGNORED

MF A5 - prosba o recenzje zza kanalu

PauluS

Rekomendowane odpowiedzi

Prosilbym szczegolnie forumowiczow mieszkajacych na Wyspach i majacych wiecej mozliwosci porownan z innymi konstrukcjami brytyjskimi (jak i produktami MF) o krotka recenzje najnowszego produktu z serii A, wzmacniacza Musical Fidelity A5.

Szczegolnie ciekawi mnie, poza walorami brzmieniowymi, podawane przez producenta mocy 350 W w przypadku kolumn 4 Ohm i przelozenie sie tej wartosci na jakosci brzmieniowe.

https://www.audiostereo.pl/topic/14387-mf-a5-prosba-o-recenzje-zza-kanalu/

Nie mieszkam na Wyspach,ale niedawno miałem okazję wypróbować A5. Waga urządzenia idzie w parze z ciepłokluchowatym brzmieniem lądującym na twarzy. A 3.2,który i tak nie zrobił nam mnie większego wrażenia bardziej mi odpowiadał. A 5 to moim zdaniem to znaczny krok wstecz w stosunku do świetnego A 300.

• 2 lata później...

Dla poszukiwaczy informacji o mf a5 spróbuję odświeżyć wątek.

Od kilku tygodni jestem posiadaczem wzmacniacza a5. Przed zakupem przesłuchałem oczywiście spore grono innych wzmaków. Postawiłem sobie dwa zasadnicze kryteria. Po pierwsze wzmacniacz musi wysterować B&W 804s (plan zakupu do końca roku). Po drugie musi to grać muzykalnie i "przyjaźnie". Pierwsze kryterium jest w miare obiektywne a drugie to oczywiście kwestia gustu.

I ci cię okazało? Otóż bardzo wiele klocków "z wyższej półki" po prostu nie za dobrze pracuje z B&W (nie będę wyciagał zbyt daleko idących wniosków, że sa to kłopoty z wysterowaniem ;-). Jest to jednak na tyle słyszalne i bezpośrednie, że z żalem odpusciłem kilka skądinąd ładnych, dobrze wykonanych klocków o świetnych patametrach, recenzjach itp.

W zasadzie na placu boju zostały jedynie krell 400xi i właśnie MF a5. Krell jak dla mnie jest zbyt "twardy" Tak więc pomimo estetycznych wątpliwości do do wzornictwa nowych musicali podjąłem decyzję. Jak na razie nie żałuję. Pracuje to u mnie na razie z B&W 602 s3 i - szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że mam w domu tak dobre kolunmy :-)))

Konkluzja: do jasnych przejrzystych kolumn mf a5 jest na pewno opcją wartą rozważenia (i posłuchania).

I jeszcze jedno. Przypadkowo okazało się, że pilot a5 steruje cd marantza 7001. Drobiazg a cieszy.

Ta rzekomo monstrualna moca A5 nie ma sie chyba sensu ekscytowac bo zdaje sie ze jest w jakiejs tam czesci na papierze. Co z tego ze producent podaje "250 W" skoro "Audio" zmierzylo zaledwie 117/262 W przy 8/4 ohm a taki np. skromny Denon 2000 z zaledwie "80W", wg producenta, wg pomiarow wykazuje w pomiarach odpowiednio 138/207W.

> JarlBjorn,

Masz rację. Rzeczywiście przed zakupem przeglądałem tą recenzję i miałem podobne wątpliwości. Wprawdzie Audio ma błąd w tabelce, bo w tescie źródłowym (nie pamiętam numneru) jest 177 w przy 8 ohm, ale rzeczywiście daleko do 250 W. Inne zachodnie rezenzje podają różne pomiary - najlepiej chyba coś ponad 200 W / 8 ohm.

Nie ukrywam też, że cały marketing MF i Michaelsona (te częste zmiany moodeli, z których każdy jest najlepszy na świecie itp.) zdecydowanie nie jest w moim typie.

Tyle tylko, że jak się to podłączy do prądu to a5 po prostu "dobrze gra" z 804s. I wtedy masz ten dylemat - wierzyć swoim uszom czy nie. Od kiedy onegdaj w ciemno zamówiłem ampli onkyo 494 bo dostał nagrodę EISA nie kupuję nic bez uwaznych odsłuchów.

A Denon 2000 to rzeczywiście świetny wzmak. Nie mogłem go odsłuchać z 804 bo inny dystrybutor itp. Tak w ogóle to cały ten cyrk z podziałem rynku na dystrybotorów po prostu utrudnia życie audiofila... Myślałem dla siebie o zakupie cd serii 2000 ale nie mam tyle kasy

jesli chodzi o moc podawana przez MF to akurat jestem w temacie, jako posiadacz A3.5.

MF podaje moc swoich urzadzen przy wysterowaniu 1 kanalu przy 8Ohm i 1kHz. moj A3.5 ma wedlug tych kryteriow 2x150W. jednak wedlug ogolnie przyjetych zasad, powinno sie podawac moc w calym pasmie od 20Hz do 20kHz, przy wysterowaniu obu kanalow. wtedy okazuje sie, ze w rzeczywistosci moj wzmacniacz ma "tylko" 2X120W @ 8Ohm i 2X187W @ 4Ohm (zamiast 240 w papierach). ale to i tak calkiem sporo i do tego brzmi genialnie :-)

Pamietam , że MF A3 wg producenta ma 2x85/8 i 2x170/4. Pomiary AUDIO wykazały 2x96/8 niestety nie pamietam ile im wyszło przy 4ohm. Widzę, że MF teraz pisze w papierach co Chińczyk każe.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

w przypadku A3.5 pomiary wykonane przez Australian Hi-Fi pokrywaly sie z danymi producenta, z zastrzezeniem tej drobnej manipulacji, o ktorej napisalem ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie az tak dokladne ale cos mam. A5 ma w papierach moc 2X250W @ 8Ohm, ale podobnie jak w przypadku A3.5 jest to moc przy 1kHz dla jednego kanalu. znalazlem recenzje, w ktorej zmierzono wartosc dla 8 Ohm i 1 kHz przy wysterowaniu obu kanalow - wynosi 235W, ale nie udalo mi sie znalezc mocy w calym pasmie, tak jak powinno sie mierzyc. ale pewnie z 200 bedzie ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.