Skocz do zawartości
IGNORED

Linkwitz Orion, Thor?

mgrzemow

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Czy ktos robil moze albo sluchal tego zestawu? Bede wdzieczny za wszelkie komentarze.

Dla ustalenia uwagi - chodzi mi o to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrowienia,

MiG

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/14378-linkwitz-orion-thor/

Opinii o Orionie znajdziesz od groma w sieci - gro jest pozytywnych, choc czytalem, ze ci co sluchaja rocka maja odrobine zastrzezen do basu. Byc moze jest to spowodowane wzmacniaczem, ktory stosuje Linkwitz. Sluchalem aktywnych 10 XL na koncowkach Electrocompaniet i bylo b. dobrze.

Dla mnie problemem tego systemu jest jego cena, ktorej nie da sie obnizyc, bo musisz kupic aktywna zwrotnice/korektor od Linkwitz'a.

https://www.audiostereo.pl/topic/14378-linkwitz-orion-thor/#findComment-238320
  • 2 lata później...

Niedługo posłucham, chyba pierwszego w Polsce, Oriona Linkwitza. Zdam relację, jeśli potrzeba.

Domyślam się, że autorowi wątku chodziło o bezposrednie wrażenia z Orionów lub Thorów, a nie co można wyczytac w sieci.

https://www.audiostereo.pl/topic/14378-linkwitz-orion-thor/#findComment-851767

jesli bedziesz sluchal oryginalnego oriona to koniecznie zdaj relacje, napisz o projekcie, moze jakies zdjecia, kiedys o tym myslalem, moze wroce do tego pomyslu...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

https://www.audiostereo.pl/topic/14378-linkwitz-orion-thor/#findComment-852120
  • 2 lata później...

Dziś słuchałem pierwszy raz w życiu ORIONów. Oto moje wrażenia

+ ogromna średnica

+ brak podbarwień w całym zakresie

+ otwarta, miękka, przestrzenna góra

+ potężny, niski bas

- rozmycie, spowolnienie górnego basu.

To ostatnie wynika z tego, że na dole podłączony był niestety kiepski, choć mocny wzmacniacz (Tara Labs 110W / 4 Ohm) obciążony impendancjami 2 Ohm czterech głośników Peerlessa 21cm (podłączone równolegle).

Adalbertus,

Wyślij też może info + zdjęcia Linkwitzowi. Niech wiedzą, że w Polsce też mamy swojego Oriona.

Opisz proszę bardziej co się działo z tą konstrukcją przez ostatnie 2 lata, problemy, rozwiązania, itp. może także szacunkowy koszt.

Pozdrawiam i gratuluję pierwszego Oriona!

miałem je kiedyś robic, mam pełne plany jak by ktoś chciał niech pisze :)

Ukryta Zawartość

post-21268-100009598 1259100687_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najpierw zdjęcia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to moje Oriony, na trochę innych głośnikach niż oryginalne.

Każda płyta na nich brzmi inaczej, jest niesamowicie realna scena muzyczna, przestrzeń, i w końcu wiem jak brzmi bas, zero podbarwień :)

Więcej o nich napisze niedługo, na razie nie mogę przestać przesłuchiwać wszystkich swoich płyt.... ile tam jest dźwięków do odkrycia :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

utopia., 24 Lis 2009, 23:11

>miałem je kiedyś robic, mam pełne plany jak by ktoś chciał niech pisze :)

te plany są objęte ochroną autorską, bez prawa do publikacji. Nie są drogie. Gdybyś je kupił to nie wieszałbyś ich tak chętnie.

Ciekawe co robi moderacja ?!?

Redaktor

Przecież ten troll na banicji śmiecił spod kilku klonów, jątrzył, obrażał, wielokrotnie naruszył regulamin. Dlaczego tego cymbała odbanowałeś? Zareagujesz dopiero gdy Twoja polityka znów wyjdzie Ci bokiem?

Tragedia!!!

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Tył Oriona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Części do obudów - drewniane 50sztuk oraz metalowe (kilkanaście sztuk) - wszystkie są oryginalne, prosto z Kaliforni.

- sukces Oriona leży czasem nawet w 70-80% w jakości dopracowania i zestrojenia CAŁEJ elektroniki,

- Oriony są przeznaczone do pomieszczeń >25mkw - jak podkreślał w wielu miejscach sam Siegfried,

- jakość basu zależy tak samo od jakości sterującej elektroniki (70-80%) i ...

- ... w pomieszczeniach źle dostrojonych i mniejszych od 25mkw nie ma możliwości oceny pracy basu Orionów. Zawsze będzie źle i tyle.

Gość

(Konto usunięte)

Adalbertus, 26 Lis 2009, 22:24

>- sukces Oriona leży czasem nawet w 70-80% w jakości dopracowania i zestrojenia CAŁEJ elektroniki,

>- Oriony są przeznaczone do pomieszczeń >25mkw - jak podkreślał w wielu miejscach sam Siegfried,

>- jakość basu zależy tak samo od jakości sterującej elektroniki (70-80%) i ...

>- ... w pomieszczeniach źle dostrojonych i mniejszych od 25mkw nie ma możliwości oceny pracy basu

>Orionów. Zawsze będzie źle i tyle.

Skąd wziąłeś te rewelacje ? Na pewno nie od SL :)

Wystarczy poczytać jego stronę, on się śmieje z takich bzdur :)

A pierwsze w Polsce to były moje Oriony ;)

http://xyzpawel.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

zeta oriony byly jakies zjebane bo poskapil na obudowach itd. wiec te o ktorych pisze adalbertus sa pierwsze, zreszta zeta graja ch*jowo jak sam pisal wiec nie moga to byc te same glosniki o ktorych pisze adalbertus

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Kudłaty pytał:

Opisz proszę bardziej co się działo z tą konstrukcją przez ostatnie 2 lata, problemy, rozwiązania, itp. może także szacunkowy koszt.

Oriony były gotowe ponad roku temu. Zdjęcia są z 2008r. Niestety pierwszy odbiór techniczny w 2008r. nie został zaakceptowany przez grono przyjaciół audiofili i melomanów. Dlaczego? Otóż zignorowano zalecenie Linkwitza aby Oriony napędzać ośmioma monoblokami. Na HF i MF i basie zastosowano trzy różne stereofoniczne końcówki mocy z jednakowym wzmocnieniem. Efekt? Rozjazd fazowy między MF i HF, pomimo wielkiej średnicy i skali dynamicznej kolumn, był nie do zaakceptowania. Przez rok trzeba było znaleźć takie same końcówki mocy. Koszty są spore w wersji zalecanej przez Linkwitza, czyli osiem monobloków. Droga na skróty okazała się kolejną lekcją z jaką pokorą trzeba podchodzić do wyników wieloletnich badań Linkwitza. Pomimo tego, że pierwszy odsłuch Orionów był wcześniej, to jednak dopiero zapewnienie bardzo podobnych końcówek mocy na HF i MF upoważnia do stwierdzenia, że się słuchało Orionów. W 2008 miałem lekcję jak aktywny system z WLM Lyra na różnych końcówkach mocy u znajomego może prowadzić do fatalnych rezultatów. Teraz jest prawie dobrze, bo między basem a MF niezgodności fazowe są niesłyszalne, jednak końcówka mocy dla 4 głośników basowych TaraLabs "Passage PowerAmp" z początku lat 90-tych, made in US, ciągle okazuje się za słaba. I tak naprawdę, gdy będzie trzecia (optymalnie i czwarta) końcówka mocy taka sama i jak pierwsze dwie (do HF i MF) to powiem, że wreszcie słuchałem The Orion!

Pytanie do innych posiadaczy Orionów - czy wzmacniacie je ośmioma takimi samymi monoblokami zgodnie z zaleceniem SL?

Ja swoje Oriony napędzam 8-kanałową końcówką mocy Rotel RMB-1048

Linkwitz zaleca końcówkę mocy AT6012 firmy ATI, a jako alternatywę RMB-1048 lub budowę końcówki mocy na układach LM-3886 (schematy są na jego stronie)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.