Skocz do zawartości
IGNORED

czy ten opamp jest usmażony?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zasilany symetrycznym napięciem +-1,5V w 4 i 8

masa (3 i 5) zwarte z wejściem sygnału(2 i 6). 2,3,5 i 6 zwarte ze sobą.

Wyjścia (1 i 7) z minusem(4) dają 0 V, z plusem (8) dają 1,5 V

czy jest uszkodzony?

przepraszam jeśli pytam o sprawę oczywistą, ale człowiek uczy się całe życie

[obrazekLUKASZ-238123_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/14371-czy-ten-opamp-jest-usma%C5%BCony/

Po pierwsze offset o wartości jednego z zasilań moze wskazywac na to ze druga strona (zasilania tutaj -1.5V) nie jest podlaczona. Druga sprawa co to za opamp bo 1.5V to na pewno zaden ze standardowych nie bedzie chodzil. Minimum dla powiedzmy 2604 to +/- 4.5V średnie +/- 15V, max +/-24V.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

usmażony. ma przebicie na wyjście.

njm 4556D - na co proponujecie go wymienić?(nie mogę go kupić od 3 dni, pół wawy zjeździłem i nie mają)

to dual opamp grający we wzmacniaczu słuchawkowym.

Tu każdy podwójny będzie prawie dobry, tylko że pewnie chodzi o jakiś niskonapięciowy. Jeśli jest zasilany +/- 1.5V to pewnie jakiś sprzęt przenośny? Tego układu to nie kupisz bo to japoński a u nas się takich egzotyków jak NJM nie sprzedaje. są zamienniki europejskie lub amerykańskie i je nalezy montować. ja bym dał NE2320 bo to pewnie do słuchawek??

NE5532 pracuje od +/-3V a NE 2320 od +3V przy zasilaniu asymetrycznym, więc przy symetrycznym powinien już od +/-1.5 pracować. teraz ten 5532 ma podane napiecie poniżej jego dolnej granicy. Może się to odbić na mocy wyjściowej i zniekształceniach. Jeśli układ pracuje w urządzeniu stacjonarnym i ma +/- 5V na zasilaniu no to ok, ale ten drugi byłby lepszy choć jeśli już go wstawiłeś i wszystko działa dobrze to nie wiem czy jest sens cokolwiek zmieniać...

witam

=====

>>Beerfan jesli nie będziesz mógł znaleźć zadnego zamiennika to jak chesz to za free wyślę ci układ - ale mam tylko NJM 4558P - sprawdzałem i jest identyczny prawie jak Twój - jak cos to @ o mnie

już zamówiłem w sklepie, dzięki.

Jeszcze jedno - na wejściu do wzmacniacza słuchawkowego mam za mocny sygnał i są przez to jakieś przebicia (ogólnie mocno zniekształca dźwięk), natomiast jak wzmak podłączę pod wyjście CDka z potencjometrem i w skali 5-stopniowej(logarytmiczny) ustawię na 2 to jest jak należy.

Jakich rezystorów użyć na wejściu żeby osłabić wystarczająco sygnał?

metalizowane 2W 47kOhm?

złożyłem kit AVT471, zasilanie 10W więc wyrabia i to z nawiązką :))

47k tak, ale nie 2 W tylko 0.6W metalizowany lub innny malej mocy 1/8-1/4W. To nie są przebicia tylko przesterowania, op-amp nie wyrabia prądowo pewnie. Jak będzie nadal za głośno to zmień R na 100k albo zmniejsz wzmocnienie układu, sam wtórnik napięciowy by tu wystarczył pewnie w zupełności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.