Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Fezz Silver Luna na inny lampowy do 7k PLN

Andrzej Szulczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Fezz Silver Luna z wymienionymi z lampami KT77 Genalex i EC83  General Electric z lat 60 robione dla CBS.

Kolumny Focal Aria 906 i gramofon 

Słucham Jazzu Uwielbiam kontrabas 

Pokój odsłuchowy mały około 12 m2 dobrze wytłumiony

Myślę nad wymianą wzmacniacza np na Lebena 300f lub Mira Ceti 

W niedalekiej przyszłości również kolumny chciałbym wymienić np na Audio Solution Figaro B 

Bardzo proszę o opinie i propozycje aby maksymalnie zawęzić ilość sprzętu do odsłuchu

Silver luna z tego co słyszałem jest całkiem szybka, a Mira Ceti gęsta i na basie dość 'zwalista'  więc jeśli nie zepniesz jej z bardzo szybkimi na basie kolumnami to będzie raczej klusek. Poza tym ona paradokasalnie - mimo, że 300b gra dość tranzystorowo w charakterze.

Ta zmiana to tak dla samej zmiany czy jest jakiś zdefiniowany powód i określony kierunek poszukiwań?

IMHO to w tym pokoiku ogólnie nie poszalejesz. Nie wiem czy nie powinieneś pomyśleć nad zmianą głośników na inne. Na takie, które dobrze zgrają się i zagrają ze wzmacniaczem lampowym. Poza tym źródło jest istotne. Jeśli jest to gramofon to ważna jest m.in. wkładka i dopasowany do niej przedwzmacniacz

Wzmacniacz Luna ma tę ogromną zaletę, że lampy w nim zastosowane są dostępne i tanie. Inny zestaw wzmacniacz i głośniki może zagrać inaczej ale niekoniecznie lepiej. Jazz, bas, fortepian i trąbka - naprawdę dobre głośniki.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Tak jak wyżej proponowane haiku origami , leben 300f czy mira ceti to chyba wydatek bliżej 10tyś aniżeli do 7k ? ?

Popatrz też na ofertę sinusaudio , Mariusz może Ci zaproponować np. wzmacniacz na diabłach w tym budżecie

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

44 minuty temu, DeviLeq napisał:

Tak jak wyżej proponowane haiku origami , leben 300f czy mira ceti to chyba wydatek bliżej 10tyś aniżeli do 7k ? ?

Popatrz też na ofertę sinusaudio , Mariusz może Ci zaproponować np. wzmacniacz na diabłach w tym budżecie

Rownież polecam Sinusaudio. W tym budżecie Mariusz zbuduje Ci rewelacyjny wzmacniacz. Ma duże pojęcie o tym co robi i przede wszystkim nie zedrze z Ciebie zbędnej złotówki. Płacisz daną kwotę i tyle otrzymasz w jakości i w dźwięku. 

Obecnie mam od niego hybrydę, która sprawia mi wiele radości. Powodzenia.

Harpia... Moon...Sinusaudio...

Lebena 300F miałem . Delikatnie mówiąc nie zachwycił mnie chyba że jako wzmak słuchawkowy ...

Za 7k ( do utargowania ) jest na allegro Unisona Triode 25 . Miałem , bardzo dobry wzmacniacz a w tej cenie nie stracisz jakbyś chciał go sprzedać .

Wart uwagi jest też Simply Italy - uwaga na moc !

Do 7k można też kupić Unisona S6 , świetny wzmak ale tam EL34 muszą być bdb dobierane .

Origami na EL34 to nie jest wzmak, ktory stawia na dobry bas, raczej na przestrzeń, niezły srodek, czy barwę. 

Może trochę przekornie, ale świetny szybki bas, a do tego barwę nie gorszę od Silver Luny ma Haiku Sol II - może warto spróbować?

34 minuty temu, muda44 napisał:

Do 7k można też kupić Unisona S6 , świetny wzmak ale tam EL34 muszą być bdb dobierane .

Zgadzam się . Fajny wzmacniacz , chociaż jako nowy trochę drogi. Gdzieś widziałem w dobrej cenie MK 2.  I z lampami też prawda.

11 minut temu, ira napisał:

Zgadzam się . Fajny wzmacniacz , chociaż jako nowy trochę drogi. Gdzieś widziałem w dobrej cenie MK 2.  I z lampami też prawda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co go przebije w tej cenie ?

?

Ukryta Zawartość

Dobra cena.Nowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza AVS nie słyszałem nic od Fezz, ale raz słyszałem Arie. Czytając również sporo niezłych opinii o Fezz to kolumny tu wydają się mezaliansem.
Zamiast wzmak i kolumny zmien tylko kolumny i wydaj na nie tyle co chciałeś na obie rzeczy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, maciek36 napisał:

Poza AVS nie słyszałem nic od Fezz, ale raz słyszałem Arie. Czytając również sporo niezłych opinii o Fezz to kolumny tu wydają się mezaliansem.
Zamiast wzmak i kolumny zmien tylko kolumny i wydaj na nie tyle co chciałeś na obie rzeczy.

Kolega ma rację. Poszukaj np.  Electry 906

W dniu 30.03.2019 o 20:49, muda44 napisał:

Ukryta Zawartość

Co go przebije w tej cenie ?

?

W Polsce raczej ciężko o konkurencję w w tej cenie, na zachodzie coś by tam znalazł. 

Ukryta Zawartość

Chyba zastosuję sie do rady większości i na pierwszy ogień pójdą kolumny. Czy wobec tego Audio Solution Figaro B to dobry wybór?
Z tym że zainwestuj w kolumny kwotę łączną:) Pytanie czy te Figaro to ni3 będzie tylko krok w bok.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Słuchałem trochę tańszych bliźniaczo wyglądających monitorów tego producenta i miały jedną cechę wybitną - plastyka wokali, coś wyjątkowego, były tak emocjonalnie i przekonująco oddane a do tego bez żadnego audiofilskiego ich pogrubiania i dosładzania, że moje Dynki X14 tylko spuściły po sobie uszy, ze wstydu... No ale już wysokie i bas to baaardzo naciągany - przeciętny poziom. Wygląd też mi nie podszedł... przekombinowane. Jak w droższym modelu nie zwalili środka a naprawili resztę to może być świetnie. Zachęcam do sprawdzenia.

-Salva Mea-

W dniu 30.03.2019 o 13:01, Andrzej Szulczewski napisał:

Czyli chodzi o brzmienie naturalne. Naturalną barwę i naturalną dynamikę instrumentów. Na pewno nie znajdziesz tego w Audio Solution, Focalu, Xavianie. Choć niewątpliwie wszystkie te marki mają sporo do zaoferowania. Tu sprawdza się zasada - mniej kombinowania, więcej muzyki. Dlatego ja bym zaczął od tego

Ukryta Zawartość

Tradycyjne głośniki zbudowane zgodnie z zasadami "angielskiej szkoły". One same w sobie są rodzajem "instrumentów" muzycznych. 

Z czasem przeszedłbym na lepszy wzmacniacz. Albo wspomnianego Lebena albo A-klasowego Sugdena

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Czyli chodzi o brzmienie naturalne. Naturalną barwę i naturalną dynamikę instrumentów. Na pewno nie znajdziesz tego w Audio Solution, Focalu, Xavianie. Choć niewątpliwie wszystkie te marki mają sporo do zaoferowania. Tu sprawdza się zasada - mniej kombinowania, więcej muzyki. Dlatego ja bym zaczął od tego

Ukryta Zawartość

Tradycyjne głośniki zbudowane zgodnie z zasadami "angielskiej szkoły". One same w sobie są rodzajem "instrumentów" muzycznych. 

Z czasem przeszedłbym na lepszy wzmacniacz. Albo wspomnianego Lebena albo A-klasowego Sugdena

Pan uwielbia kontrabas, którego dolna skala oscyluje w granicach nawet 30-40 Hz. Proszę, nie piszmy o naturalnym brzmieniu bo jest ono w tym przypadku nieosiągalne ;). (przynajmniej w podanej kwocie). Barwa i dynamika... owszem.

Ukryta Zawartość

Tego typu głośniki mają wyjątkową łatwość pokazania pełni nagrania (nie instrumentów ale nagrania). W efekcie zapomina się o Hertzach a słucha muzyki. I to jest niesamowite w tej kwocie. Właśnie dzięki wyjątkowo naturalnej dynamice, barwie i proporcjom dźwięku. W przypadku zapotrzebowania na bezkompromisowe rozwiązania - subwoofer. Warto sobie uświadomić zasadność rozsądnego kompromisu. Poświęcić te Hertze (które często w tak małych głośnikach oznaczają zniekształcenia i podbicie dźwięku) aby uzyskać to, o czym piszę.

7 minut temu, piotrek7 napisał:

Warto sobie uświadomić zasadność rozsądnego kompromisu. 

Zgadzam się,  byle nie pomylić kontrabasu z wiolonczelą ;). 

Racja, że najważniejsza w tym wszystkim powinna być muzyka.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 30.03.2019 o 13:01, Andrzej Szulczewski napisał:

Witam

Posiadam Fezz Silver Luna z wymienionymi z lampami KT77 Genalex i EC83  General Electric z lat 60 robione dla CBS.

Kolumny Focal Aria 906 i gramofon 

Pokój odsłuchowy mały około 12 m2 dobrze wytłumiony

Myślę nad wymianą wzmacniacza np na Lebena 300f lub Mira Ceti 

W niedalekiej przyszłości również kolumny chciałbym wymienić np na Audio Solution Figaro B 

Bardzo proszę o opinie i propozycje aby maksymalnie zawęzić ilość sprzętu do odsłuchu

Proac Studio 100...

23 minuty temu, Ziarutek napisał:

Zgadzam się,  byle nie pomylić kontrabasu z wiolonczelą ;). 

Tu pojawia się instrument, którego brzmienie jest chyba większym wyzwaniem dla głośników niż kontrabas i organy razem wzięte.

Dzięki bardzo jeszcze raz za sugestie. Zdaję sobie sprawę że w tej kwocie nie uzyskam neutralnego audiofilskiego brzmienia ale mi zależy na przyjemności słuchania. Bardziej nastawiony jestem na muzykę niż na sprzęt. Sprzęt był zawsze tylko środkiem do celu a nie celem samym w sobie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.