Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 16m2, coś już mam, szukam dalej

neoeinz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono :)

Mam pokój ok 16m2, umeblowany jak w załączniku. Sprzęt jaki posiadam na chwile obecną to NAD 3240PE i gra to z Jamo E660.

Teraz tak, wg mnie gra to jako tako, czuje jakiś niedosyt jak to gra, szczególnie gdy jest cicho muzyka, gra to jakoś płasko (przepraszam nie znam dokładniej terminologii opisze co czuje) troche bez płciowo, jak podkręcę no to coś tam zaczyna...

Co jest słuchane, taka mieszanka trochę, lubię zagrać queena, eurythmics, jazz ale raczej spokojny, chill, Kortez i coś tego pokroju, jak i lobię łupnąć jakimś housem :) wiem, że pod każdą muzykę inny sprzęt, kolumny...szukam kompromisu :)

I teraz tak, czy takie zestawienie wogołe ma sens, czy poszukać innych kolumn, lub innego wzmacniacza. Na dzień dzisiejszy mogą to być używki...choć NAD wydaje mi się lepszą podstawą niż ww  Jamo, ale mogę się mylić, Na dzień dzisiejszy muzyka puszczana z telefonu, tv, szukam też jakiegoś CD (ale nie wiem sam czy chce) 

Jeżeli nic się nie da z tego złożyć i z tego z czego słucham, jest też jakaś opcja kupna czegoś świeższego, co by z internetów puszczać muzykę.

co do budżetu zobaczymy co zaproponujecie do zmian :) ale jakby to były kolumny to jakieś 1000zl, nie wiem ile mozna liczyc za nowe co by pasowały do wzm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Możesz spróbować poprawić kolumny - koszt do ok. 50 zeta: poczytaj wątek:

Ukryta Zawartość

jakby co - pytaj o ważne elementy, albo kupić choćby te:

Ukryta Zawartość

kolumny są najważniejsze w systemie, więc to ruchy podstawowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 29.03.2019 o 21:25, neoeinz napisał:

Na dzień dzisiejszy mogą to być używki...choć NAD wydaje mi się lepszą podstawą niż ww  Jamo

podpisuję się ręcami i nogami ? Zacznij od kolumn. Masz za duże kolumny, dlatego przy cichym odsłuchu jest kicha. Szukaj podstawkowych. Pylon to dobra propozycja, z naszej oferty warto się pochylić nad kolumnami Indiana Line. Ja bym zaczął od Idiana Line Nota 260 , Elac Debut B6 2.0 i Mission LX-2 albo większe LX-2+.

Umów się do kilku salonów na odsłuch. Weź pod pachę Nada i słuchaj. Budżet skromny, ale da się kupić na pewno coś co zagra lepiej ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi Poznań Woźna napisał:

Masz za duże kolumny, dlatego przy cichym odsłuchu jest kicha. Szukaj podstawkowych. 

Bzdura. Co ma wielkosc kolumn z cichym odsluchem? Co zmienia podstawkowe?

I to takie porady daje "Branza" ;-)

Czy slyszales / czytales juz kiedys o psychoakustycznym zjawisku roznego odbioru dzwiekow w zaleznosci od poziomu glosnosci odsluchu (niezaleznego od wielkosci glosnikow!!!!)? Efekt ten wystepuje przy WSZYSTKICH kolumnach.

Temat ten byl juz tutaj dziesiatki razy walkowany...

zacznij od tego

Ukryta Zawartość

polecam fragment

"..Zwykle nie zdajemy sobie sprawy z właściwości naszego słuchu, więc zmiany te przypisujemy... kaprysom kolumn i systemu. Spotykam się z relacjami nawet doświadczonych audiofilów, którzy skarżą się, że ich kolumny brzmią dobrze, gdy grają dość głośno, ale gdy słuchają ich cicho, a zwłaszcza bardzo cicho, to bas i wysokie tony gasną nieproporcjonalnie bardziej... Sądzą więc, że to wada samych kolumn, niedomagających w tych zakresach. Tymczasem one swojej charakterystyki wcale nie zmieniły – to nasz słuch „przygasł”.

albo:

Ukryta Zawartość

Jedynym rozwiazaniem jest Loudnes albo Contour

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki Panowie za odpowiedzi.

Co do modyfikacji samych koumn to raczej nie dla mnie robota ? umiem zrobić wiele rzeczy ale elektronika to nie moja broszka :D

Na chwilę obecną zmieniłem ustawienie kolumn, wystawiłem je na przód, przed meble, dałem trochę bliżej ok 2m od siebie, no i zobaczymy czy poprawi się samo granie, słuchanie ich...obie stoja na podłodze (na zdjciu jedna stala na dywanie)

A niech ktoś mi wytlumaczy, dlaczego jedni maja kolumny wystawione do przodu przed jakims meblem, komodą, a inni mają na równo z nimi, czyli po bokach i scianą za nimi ? Bo przyznam, że zgłupiałem.

No to czym się teraz kierować ? jak wiedzieć czy to to...czy moje kolumny są za słabe, za mocne, nie pasują do wzmacniacza, czy na odwrót, słaby wzmak

Ukryta Zawartość

2039191540_IMAG1393-20190401-1936017562.thumb.jpg.9b227c0f73059342d6016e5f7bcb4942.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy, czy komuś zależy ? 

Jak przywiązuje wagę do sceny, położenia wykonawców, czasem wnętrza, w którym

nagrywano muzykę to na pewno nie postawi kolumn przy ścianie albo nawet we wnęce.

To, co widać na zdjęciach jest niezłym ustawieniem pod tym względem i gdybyś

chciał poćwiczyć ruchy po kilka cm będzie lepszy obraz dźwiękowy, niż przy ścianie.

Co do poprawienia elementu w kolumnie to "nie święci garnki lepią" i trzeba mieć

tylko lutownicę i pewnie śrubokręt, ale jak się nie czujesz na siłach ...

Moim zdaniem o tym, co usłyszysz decydują w 70 % kolumny i czasem nawet

niewielka ingerencja potrafi wiele zmienić; niedawno kolega z forum doniósł mi

łaskawie, że może słuchać już od 7.30 na wzmacniaczu.

Inwestycja niewielka, ale trza umić lutować ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 2.04.2019 o 06:54, neoeinz napisał:

A niech ktoś mi wytlumaczy, dlaczego jedni maja kolumny wystawione do przodu przed jakims meblem, komodą, a inni mają na równo z nimi, czyli po bokach i scianą za nimi ? Bo przyznam, że zgłupiałem.

W takim wypadku wchodzi kwestia akustyczna. Ustawienie kolumny jest to wybór indywidualny - ustawiamy tak żeby słuchało się jak najlepiej. Nie ma na to zasady.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.