Skocz do zawartości
IGNORED

Denon X4100, czy Onkyo 686/820/830

blood_brother

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Niestety mój wieloletni ampli Pioneer VSX859 zaczyna umierać, powoli rozglądam się za następcą. W kwestii Pioneera, to problem jest chyba z sekcją zasilania, głośne pyknięcia/trzaski przy włączaniu i wyłączaniu oraz przy zmianie źródła z włączonym Dolby.

Do sedna. Pomieszczenie 20m2, głośniki w tej chwili to bardzo stare STX, a na tyle Tonsil. W ciągu roku będę chciał je wymienić, zastosowanie 60% TV, 40% muzyka. Jeśli chodzi o wybór. Myślałem nad Pioneerem LX303, ale doczytałem się, że to bliźniacza, ale droższa konstrukcja jak Onkyo 686, więc wybór wstępnie padł na ten drugi. W między czasie dostałem ofertę zakupu z pewnego źródła używanego Denona X4100 w cenie nawet niższej od Onkyo. A może dozbierać na Onkyo 820/830? Trochę mnie powstrzymuje przed tym Denonem opinia "ciepłych kluch" o marce.

Jeśli chodzi o techniczne wymagania, to zależy mi głównie na usługach streamingowych i w miarę neutralnym graniu. Fajnie by było też, gdyby była jakaś blokada przed dziećmi (1,5 roczne dziecko wszystko klika ? ), ale nie wiem, czy w ogóle takie opcje są.

https://www.audiostereo.pl/topic/143625-denon-x4100-czy-onkyo-686820830/

Miałem kiedyś X4000, super zabawka, mogę smiało polecać, bo chyba w 4100 już dodali atmosa o ile dobrze pamietan.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Też mogę polecić Denona ale z wyjątkiem że nie słuchasz muzyki cięższej. Stevie Wonder będzie grał super ale Metallica już nie.

Gdy planujesz korzystać z korekcji pomieszczenia, koniecznie kup nowszy amplituner, który już współpracuje z aplikacją Audyssey Editor. Z tą aplikacją system korekcji Audyssey to bardzo przydatna funkcja, bez aplikacji to porażka.

Seria *300 już współpracuje z aplikacją. 

Czy warto dopłacać do tej apki?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Godzinę temu, kivlov napisał:

Czy warto dopłacać do tej apki?

100%. Próbowałem Audyssey XT32 w dwóch mieszkaniach. Pierwszy raz z Denon 4100, w drugim z X3300W. To co Audyssey robi automatycznie mnie nie spodobało w obydwóch przypadkach - wyszło bardzo krzykliwe granie. 3300 już współpracuje z aplikacją. Można 1) wyłączyć dołek, który Audyssey robi przy 2KHz, 2) obniżyć poziom wysokich częstotliwości 3) zezwolić Audyssey korygować tylko niskie częstotliwości. Więc udało się poprawić problemy z basem i jednocześnie zachować przyjemną średnicę i górę.

W dniu 27.03.2019 o 11:01, blood_brother napisał:

Jeśli chodzi o techniczne wymagania, to zależy mi głównie na usługach streamingowych i w miarę neutralnym graniu. Fajnie by było też, gdyby była jakaś blokada przed dziećmi (1,5 roczne dziecko wszystko klika ? ), ale nie wiem, czy w ogóle takie opcje są.

Jeśli ma być to świetna elektronika pod kino to polecam Onkyo, z drugiej strony piszesz o miarę neutralnym graniu, Denon może takowe w przybliżeniu dać z racji iż charakterystyka jego grania jest ocieplona, ale bliższy neutralności wydaje mi się Marantz.

820/830 to kapitalny sprzęt! Spójrz też na Marantza SR5013.
Pozdrawiam.

W tej chwili, po dwudniowej lekturze, skłaniam się do wyboru pomiędzy wspomnianym X4100, a X3500, Marantzem SR5013, a Onkyo 820/830. Przez chwilę myślałem też o Pionierze SC-LX701, bo znalazłem w niezłej cenie, ale z drugiej strony zawsze można troszkę dołożyć i mieć coś lepszego. Myślałem też o używanym Pionierze SC-LX78, wychodząc z założenia, że lepszy starszy high-end, niż nowy średniak. Skreśliłem go z racji braku wsparcia dla HDCP 2.2. W jego miejsca pasowałby SC-LX59, ale jest właściwie nieosiągalny.

W temacie kalibracji dźwięku/pomieszczenia, jak się ma Audyssey XT do XT32? Warto dla tego drugiego brać inny model? I jak ma się to do rozwiązania Pioneera? Też ta kwestia powstrzymuje mnie przed wzięciem Marantza.

W kwestii docelowych głośników najprawdopodobniej będę chciał wylądować w Monitor Audio. W tej chwili mam podpięte BX2 do komputera, przez zewnętrzny interfejs i starego Denona DRA-345, i ich brzmienie mi odpowiada.

Troszkę mnie zasmuciłeś informacją, że Denon średnio radzi sobie z ciężką muzyką, bo takiej też sporo słucham. Dla ułatwienia dodam, że spektrum gatunków jakich słucham jest od muzyki elektronicznej, przez jazz, funk, po rock i muzykę metalową.

Jeżeli to mogłoby ułatwić to też nie oglądam wielu filmów czystej akcji.

Z zakupem absolutnie mi się nie śpieszy, gdyż obecny Pioneer żyje, po prostu jest uciążliwy.

A i żeby nie szukać ciągle w górę, to budżet zakładam ok. 4000zł.

• 3 tygodnie później...

Dla potomnych, wybrałem w końcu Pioneera VSX-LX503, bo był w bardzo dobrej cenie u zachodnich sąsiadów, a jednocześnie jest to właściwie bliźniaczy, a przynajmniej bardzo zbliżony, model dla Onkyo RZ830.

Onkyo kilka lat temu kupiła Pioneera i teraz bebechy maja takie same z niewielkimi różnicami oraz designem żeby było trudniej wybrać ?

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.