Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio azur 851W

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o poradę. Mam możliwości kupna używanego 4lata Cambridge audio azur 851w na co zwracać uwagę i czy warto. Właściciel twierdzi że ma ten sprzęt od nowości ale nie ma opakowań. Cena ok połowy nowego. Byłbym wdzięczny za szybko poradę. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/143331-cambridge-audio-azur-851w/

3 godziny temu, Trismus napisał:

Mam możliwości kupna używanego 4lata

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) azur 851w na co zwracać uwagę i czy warto.

Oględziny wizualne pozwolą Ci stwierdzić wady estetyczne np. zadrapania obudowy, zadrapania na śrubach (jak był otwierany), jakieś odpryski, wytarcia, czy skutki nadmiernego nagrzewania się (odbarwienia na obudowie/katowania). Sprawdź wszystkie przełączniki, diody i pokrętła (w tym również pilota). Sprawdź czy wzmacniacz od najniższych poziomów głośności gra równo, czy kręcenie gałkami powodują zmiany w barwie (basy, soprany, balans, głośność). Włącz wzmacniacz i przysłuchaj się czy transformator nie wydaje jakiś nieciekawych przydźwięków. Podłącz kolumny do gniazd A oraz B (czy oba są sprawne). Sprawdź jak wzmacniacz radzi sobie pod znacznym obciążeniem (czy się nie wyłącza) - postaraj się odpalić jakiś dynamiczny kawałek, podkręć znacznie głośność i posłuchaj przez dobrą chwilę. Zwróć uwagę, czy przy włączaniu wzmaka słyszymy pstryknięcie po około 2 sekundach (tkz. miękki start). Jeżeli po włączeniu od razu słychać dźwięk to znaczy że coś jest nie tak. No i ważne też jest, a przynajmniej dobrze wiedzieć od kogo się kupuje (zawsze lepiej od jakiegoś audio świra ;).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maraudio

A doradzcie Panowie w co najlepiej zainteresować myślałem najpierw o Cambridge audio CXA80 z Tannoy Revolution XT 8f a teraz myślę o końcówce azur 851w z jakims przedwzmacniaczem z tym że na kolumny nie starczy i trzeba zostać przy obecnych Tannoy Eclipse Three i później dokupić cos lepszego. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

P.s. Ten CXA80 i Tannoy XT8f nie musiały być taki tylko zestaw choć teraz myślę o osobnej końcówce mocy muzyka głównie Spotify i dysk hhd

Nie wiem jak z tannoy ale mnie osobiście nie podszedł CXA 80 (xavian, kef, audiovector) - porównywałeś z innymi? 

No i nie może być z jakimś tam przedwzmacniaczem, jeśli chodzi o końcówkę bo sobie możesz spieprzyc system ?

Weź końcówkę i na początek Sm6 od CA i zobaczysz. 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość degsterr

(Konto usunięte)

Jak dla mnie CXA80 + XT8F do bardzo udane połączenie i jest o wiele lepiej niż w przypadku 6-tek.
Zaskakująco i bardzo rozdzielczo z dobrą kontrolą dolnych rejestrów było dla mnie sparowanie Cyrusa One z XT8F - polecam spróbować ?

A jak ten CXA80 ma się do Cambridge audio azur 851 lub do Yamaha A-S1100. Chyba muszę zmęczyć jeden dzień w jednym salonie i przesłuchac może jakaś hybrydę lampowa

• 4 miesiące później...

Wiem, że temat już pewnie nie aktualny, ale jakby ktoś szukał informacji 851W nie zagra z tanim przedwzmacniaczem typu Stream Magic.
Można próbować z 851N ale nawet tu przedwzmacniacz kastruje dźwięk.
Należy pamiętać, że do tej końcówki powstał 851E
Choć w prostej matematyce wychodzi nam absurdalnie wysoka cena w której możemy (nie musimy) znaleźć lepsze integry.

Faktem jest,  że do tej końcówki trzeba podłączyć nie zły pre żeby to miało sens. Ale można też podłączyć coś połączonego z pre i np DAC + Streamer w jednym. Ale też na pewnym poziomie. Trzeba przyznać, że ta końcówka 851, to jeden z lepszych produktów od CA...

Witam. Dzięki za komentarz ale posiadam od kilku miesięcy zestaw Cambridge audio CXA80 z Tannoy Revolution XT8F. + CXC + CXN v.2. Powierzchnia prawie 42 M2. Dla mnie jest dobrze. Ktoś pisał że te kolumny dają mało basu teraz po miesiącu po przejściu do tak dużego pomieszczenia ( wcześniej prawie 18 M2) jest bardzo dobrze . Wcześniej nie narzekałem i teraz też. Ogólnie mówiąc pewnie się z tym sprzętem zestarzeje - mam nadzieję że wytrzyma . Momentami myślę że może w przyszłości taka Yamaha 1100 lub 2100 może z tymi Tannoyami ,ale to chyba tylko sfera domysłów. Pozdrawiam

48 minut temu, Trismus napisał:

Witam. Dzięki za komentarz ale posiadam od kilku miesięcy zestaw Cambridge audio CXA80 z Tannoy Revolution XT8F. + CXC + CXN v.2. Powierzchnia prawie 42 M2. Dla mnie jest dobrze. Ktoś pisał że te kolumny dają mało basu teraz po miesiącu po przejściu do tak dużego pomieszczenia ( wcześniej prawie 18 M2) jest bardzo dobrze . Wcześniej nie narzekałem i teraz też. Ogólnie mówiąc pewnie się z tym sprzętem zestarzeje - mam nadzieję że wytrzyma . Momentami myślę że może w przyszłości taka Yamaha 1100 lub 2100 może z tymi Tannoyami ,ale to chyba tylko sfera domysłów. Pozdrawiam

Świetne połączenie, dosyć często sparowane razem. Wchodząc w 1100 lub 2100 rozważ również inne elektroniki. Inny budżet - inny świat. Cyrus 82, Roksan Caspian M2, Primare I15 PRISMA, Atoll IN200SE. Duże możliwości ?

Pozdrawiam.

W dniu 23.07.2019 o 10:57, S4Home napisał:

Świetne połączenie, dosyć często sparowane razem. Wchodząc w 1100 lub 2100 rozważ również inne elektroniki. Inny budżet - inny świat. Cyrus 82, Roksan Caspian M2, Primare I15 PRISMA, Atoll IN200SE. Duże możliwości ?

Pozdrawiam.

Przecież "te elektroniki" które wymieniłeś to wspólny poziom dla Yamahy AS1100 i 2100. Musiałbyś znacznie ponad 10 k wykroczyć, żeby pisać, że jest to wyższa klasa urządzeń.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Przecież "te elektroniki" które wymieniłeś to wspólny poziom dla Yamahy AS1100 i 2100. Musiałbyś znacznie ponad 10 k wykroczyć, żeby pisać, że jest to wyższa klasa urządzeń.
Funt tani, to oferują brytyjczyki
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Kursy się zmieniają a urządzenia kupuje się w różnym czasie. Pewnie to przypadek, ale nie do końca dobrze trafiony
Funt leci na pysk od trzech lat, także ten.
W dniu 27.07.2019 o 11:17, Tonnii99 napisał:

Dokładnie ? 
Przeczytaj jeszcze raz.
Pozdrawiam.

• 3 miesiące później...
Gość mushi

(Konto usunięte)
W dniu 22.07.2019 o 20:50, Ri.3236 napisał:

Wiem, że temat już pewnie nie aktualny, ale jakby ktoś szukał informacji 851W nie zagra z tanim przedwzmacniaczem typu Stream Magic.
Można próbować z 851N ale nawet tu przedwzmacniacz kastruje dźwięk.
Należy pamiętać, że do tej końcówki powstał 851E
Choć w prostej matematyce wychodzi nam absurdalnie wysoka cena w której możemy (nie musimy) znaleźć lepsze integry.

No tak nie do końca nieaktualny ?

Myślę w tej chwili o wzmacniaczu do Dynaudio Excite X44 przed kolejnym odsłuchem i ten Azur 851W wydaje się być ciekawą pozycją na liście, tym bardziej, że docelowym źródłem jest 851N. Poproszę w takim razie o jakieś sugestie odnośnie pre, bo 851E ciężko jest już znaleźć. Jeżeli możesz polecić jakąś integrę w zamian to dawaj, słucham uważnie..

Edytowane przez mushi
  • 4 miesiące później...
W dniu 10.03.2019 o 10:27, Sine Metu napisał:
W dniu 9.03.2019 o 22:16, Trismus napisał:
Fakt nie zauważyłem . A ta Yamaha jak do pozostałych

Yamaha i Tannoy to bardzo dobre połączenie. Ale i tak musisz sam posłuchać czy Tobie odpowiada.

W tej konfiguracji Yamaha będzie łagodniejsza w stosunku do tego CA. Tym bardziej, nie brałbym pod uwagę CXA, który jest jeszcze jaśniejszy...