Skocz do zawartości
IGNORED

AC/DC dobre remastery

KrzKra

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry! Ostatnio sprzedałem swoją kolekcję AC/DC, ponieważ prawie każda płyta była z innych wydań; inny rok, inny kraj, inne opakowanie. Ponadto nie miałem okazji porównywać ich z innymi wydaniami. W to miejsce chciałabym kupić dyskografię, która poza doskonałym brzmieniem, będzie też dobrze prezentować się na półce. Pytanie do osób, które słuchały, albo wiedzą coś na ten temat: Które masteringi płyt AC/DC uważacie za bardzo udane?

https://www.audiostereo.pl/topic/143207-acdc-dobre-remastery/

Mam wszystkie płyty. Też mydło i powidło gdyż gromadziłem je od początku lat 90 tych a wtedy płyta to płyta i głównym problemem było to gdzie je kupić, a nie jak brzmią. Chętnie przyłącze się do pytania bo to co mam brzmi przeciętnie. Może być ciężko- kolega kupił dwie w plikach jakichś ponoć wypasionych DSD czy cuś i brzmi to tylko nieźle. Chyba nie ma co liczyć na audiofilską jakość taka to muza, ale poczekajmy może ktoś coś podpowie.

Witam. 

Też pozbyłem się regularnej kolekcji wydań w digipacku na rzecz wydań japońskich.

Wg mnie bardzo dobrze brzmi seria wydań japońskich zaczynająca się numerami SICP-1700 i tak cała dyskografia. Chociaż kilka albumów jak Highway to Hell czy For Those About To Rock posiadam również w innych wersjach japońskich, odpowiednio 32XD-319 i 32XD-321. Obie wersje SICP czy 32XD brzmią podobnie jednak nie jestem w stanie wskazać, która jest lepsza. Japońskie wersje charakteryzują się delikatnie ostrzejszym brzmieniem w stosunku do „normalnych” wydań.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4B793B6F-497F-43EA-9AE2-1770CD13440B.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Basstech napisał:

Witam. 

Też pozbyłem się regularnej kolekcji wydań w digipacku na rzecz wydań japońskich.

Wg mnie bardzo dobrze brzmi seria wydań japońskich zaczynająca się numerami SICP-1700 i tak cała dyskografia.

Czyli remaster z 2007 nie ma wiele wspólnego z remasterem z 2003?

2 hours ago, KrzKra said:

Czyli remaster z 2007 nie ma wiele wspólnego z remasterem z 2003?

32XD są bardziej „rare” aniżeli SICP no i cena w związku z tym rośnie. Co do masteringu nie wypowiem się czy jest identyczny. Jak piszą AC/DC to zespół czarnej płyty i coś w tym jest. Słuchałem BiB na winylu i żadna wersja CD nie jest jej w stanie dorównać. Kawał mięsa wydobył się z czarnej płyty.

Tutaj pare słów odnośnie tych wydań:

Ukryta Zawartość

Cały wątek o najlepiej brzmiących wersjach i co poniektórzy uważają, że pierwsze wydania, niekoniecznie Made in Japan są bardzo dobre:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Basstech napisał:

32XD są bardziej „rare” aniżeli SICP no i cena w związku z tym rośnie. Co do masteringu nie wypowiem się czy jest identyczny. Jak piszą AC/DC to zespół czarnej płyty i coś w tym jest. Słuchałem BiB na winylu i żadna wersja CD nie jest jej w stanie dorównać. Kawał mięsa wydobył się z czarnej płyty.

Tutaj pare słów odnośnie tych wydań:

Ukryta Zawartość

Cały wątek o najlepiej brzmiących wersjach i co poniektórzy uważają, że pierwsze wydania, niekoniecznie Made in Japan są bardzo dobre:

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to, że nie pozostaje mi nic innego jak przesłuchanie i subiektywna ocena brzmienia poszczególnych wydań :(

Ale mini LP-ki z 2007 i tak od dawna chodzą mi po głowie i czekam aż tylko znajdzie się ktoś, kto zechce mi odsprzedać dyskografię.

Może nie to miejsce, ale odwiedzającym ten wątek oświadczam, że jestem chętny na kupno dyskografii AC/DC w jednym wydaniu z jednego "pressu" czy jak to tam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najmniej skompresowane i "porobione" są mastery Barry'ego Diamenta. Nie do wszystkiego to jednak pasuje. George Marino, niektóre brzmią, mimo większej kompresji, jak dla mnie lepiej. Najsłabiej wypada Ted Jensen.

A ogólnie to niestety muszę się zgodzić z poprzednikiem, że najlepsze Back in Black jakie słyszałem było z winyla, u jednego z forumowiczów.

System gra dobrze, albo nie....

• 1 miesiąc później...
W dniu 3.03.2019 o 14:38, Basstech napisał:

Witam. 

Wg mnie bardzo dobrze brzmi seria wydań japońskich zaczynająca się numerami SICP-1700 i tak cała dyskografia. Chociaż kilka albumów jak Highway to Hell czy For Those About To Rock posiadam również w innych wersjach japońskich, odpowiednio 32XD-319 i 32XD-321. Obie wersje SICP czy 32XD brzmią podobnie jednak nie jestem w stanie wskazać, która jest lepsza. Japońskie wersje charakteryzują się delikatnie ostrzejszym brzmieniem w stosunku do „normalnych” wydań.

Ukryta Zawartość

4B793B6F-497F-43EA-9AE2-1770CD13440B.jpeg

A możesz podesłać jakiś link gdzie takie cudo kupić ? bo szukam i nie mogę namierzyć ? z góry dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.04.2019 o 14:18, VANDIT1234 napisał:

A możesz podesłać jakiś link gdzie takie cudo kupić ? bo szukam i nie mogę namierzyć ? z góry dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.