Skocz do zawartości
IGNORED

Czy mozna zmniejszyć pojemnośc kondzi PS

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. W zasilaczu mam 8 kondensatorów Samwha 15.000uF/50V (35mm x 45mm). Wpadło mi do głowy, aby je zastapić czymś lepszym.

I tu jest problem ... maja one średnice zaledwie 35mm, a płytka jest tak zaprojektowana że nic o wiekszej średnicy nie wejdzie.

Czy można zamiast nich wstawić Nichicon KG Gold Tune 10.000uF / 50V (35mm x 80mm)? To jedyne kondensatory HQ które mi tu wejdą.

Pojemność o 1/3 mniejsza, ale jakość kondensatora wyższa. Pytanie czy taka operacja wyjdzie dźwiękowi na plus ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mniejsza pojemnosc zwykle gra lepiej ;-)

W moim preampie, ML380S, wymienilem 6800u Sprague na 1000 BG N i jest znaczna poprawa.

Nawt jesli nie chcesz wprowadzac zbyt radykalnych zmian, 1/3 roznicy w pojemnosci nie zrobi wiekszej roznicy. Jakosc, a nie wielkosc, ma tu wieksze znaczenie.

Ogolnie jest tak ze im wieksza pojemnosc tym lepiej (wieksza wydajnosc pradowa zasilacza, mniejsze tetnienia, mniejsza impedancja wewnetrzna zasilacza itp). Nie nalzey jednak zapominac o parametrach samych kondensatorow (ESR pzrede wszsystkim, poza tym indukcyjnosc i upływnosc). Lecz nic to nie da gdy mamy slabe trafo o stosunkowo wysokiej rezystancji uzwojen i malym rdzeniu. Wowczas kondensatorki beda sie ladowac ale dla tarfa bedzie to masakra!!! Pzrebieg pradu bedzie znieksztalcony. Zawsze jednak i tak im wieksza pojemnosc kondow tym gorsze wykorzystanie tarfa (gzreje sie bardziej bo... tu zachecam do lektury i wlasnego zdobywania wiedzy, nie bede na tacy wszystko wykladal bo w koncu nie kazdy lamer moze byc facowcem tylko dlatego jak cos sie mu powie istotnego.... i jeszcze bedzie myslal ze jest super fachowcem...

Zapomniałem napisać - te kondensatory siedzą u mnie końcówce mocy = 4 x 120W / 8 Ohm. Nie wiem czy ma to znaczenie i czy obowiązują tu inne zasady niż w preampie.

Całość zasilana z trafa wielkości małej dyni - 18cm średnicy i 10cm wysokości.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No coz, jesli to jest w koncowce mocy, wielkosc moze miec tu znaczenie. Nie znam kondensatorow Samwha, ale jesli Nichicony sa duzo lepsze, to tak czy inaczej wymiana moze wyjsc na korzysc. W najgorszym przypadku bedzie brakowalo troche basu ;-)

No trafko wyglada porzadnie, powyzej 1kVA. Napewno wydoli. Kondensatorkow tez nie zmieniaj, wystarcza z zupelnosci i dadza rade. Przypada 15mF na kanal w kazdej galezi (pewnie okolo +50V i -50V) zasilania. Czyli jest akurat.

Oczywiscie zawsze w przypadku stosowania zasilacza transformatorowego obciazonego całofalowym prostownikiem o komutacji sieciowej wystapia spore odksztalcenia pradu pobieranego przez trafo (wywolane impulsami ladujacymi cyklicznie - 100Hz - kondensatory filtru zasilacza) co zaowocuje znacznym spadkiem całkowitego wspolczynnika mocy (0,6 - 0,8) i wzrostem zaklocen dostrczanych do sieci elektroenergetycznej 230V. Dlatego przy wiekszych mocach nie stosuje sie filtrow z wejsciem kondensatorowym tylko bardziej rozbudowane i bardziej odpiwenie uklady filtrow i inne uklady (takze aktywne itp). Zrezta wymagaja tego normy (maksymalne mozliwe wprowadzane odksztalcenie napiecia sieci, jego harmoniczne itp itd...). Najgorzej przy rozruchu, ale w czasie pracy tez nie najlepiej hehe

Pozdrawiam!

Brencik - tan napisałeś to zawiło że nie do końca jestem pewien czy zrozumiałem o co ci chodzi.

"Kondensatorkow tez nie zmieniaj" - co oznacza "też" ? Ja nic poza kondziami nie chce zmieniać :-)

Rozumiem, że ty zostawił być te Samhwa ?

Elberoth co do wymiany elektrolitów to napisze ci na swoim przykładzie : w połowie lat 90 naczytałem sie że wymiana elektrolitów w zasilaniu wzmacniacza mocy poprawia basy, idąc za radą wymieniłem w technicsie(2x90W) orginalne elektrolity 2x 10.000 mikro na 2 po 30 tyś(bliżej nieokreślonych firm).Efekt pojawiły sie duże szumy samego wzmacniacza, baś był mocno zniekształcony (coś jakby pływał).Wychodzi na to że większe znaczenie ma jakość kondensatorów(i żeby były tej samej firmy i seri ) niż pojemność.Podobno kondensatory samwha są produkowane przez samsunga (produkują też w wersji low esr musisz spisać symbol i poszukać w internecie)

80 dolców piechota nie chodzi :-p

mariusz05, to ze sie naczytales czegos to nie znaczy ze masz to robic! tym bardziej jak sie nie znasz. wymiana elektrolitow na wieksze zwsze da poprawe. tylko oczywiscie dzieci zapominaja takie kondensatory najwprzód sformatowac.... a potem placza ze cos sie spsuło i jest nie tak

>Brencik

Już po raz n-ty piszesz o "formatowaniu" kondensatorów.Czy chodzi ci

o czynność realizowaną poleceniem :format c ?...;-).

Oj Brencik ,Brencik ,Taki fachowiec i takie rzeczy wypisuje-FORMOWANIE! ma być.

Przyznaję że poza tym nieszczęsnym sformułowaniem ,w istocie sprawy masz rację.Ale nie mogłem sobie darować tej uwagi na wstępie.

Pozdrówka.

Obecnie kondensatorów się raczej nie formuje. Mam tu na myśli jakieś szczególne zabiegi. Wsadza się je tam gdzie trzeba i daje kilkanaście godzin na nabranie pełni parametów, ot co... A jeżeli chodzi o wpływ pojemności to ma tu miejsce taka sama zasada jak i w paru innych miejscach. Im więcej tym lepiej, ale i co za dużo to nie zdrowo....

P.S. Jak się będziecie chcieli przyczepić to i tak się przyczepicie... Niektórzy czasami formują kondensatory o dużej pojemności na wysokie napięcie... w przemyśle dla bardzo dużych napięć to pewnie konieczność, ale nie w takich zabawkach.

>Brencik

Jak masz coś sensownego do powiedzenia to powiedz, a takie gadki to sobie zachowaj... Zauważyłem, że na tym forum jakoś często na prawa fizyki i prawo Ohma powołują się ludzie bez zielonego pojęcia (przepraszam co poniektórych za uogólnienia) nie tylko o nich, ale i o... "formatowaniu".

Brencik:

1.to było w latach 90 gdzie cokolwiek innego niż polskie było cięzko kupić (o takiej pojemnośći)

2.kondensatory formowałem ale tylko polskie bo to miało największy sens(zmniejszała sie upływność takowych i to ponad 4x)

3. jak niesprubujesz to sie niedowiesz ,teoria terią a praktyka sobie.

4.tym przykładem chciałem pokazac że pojemność kondensatora to niejedyny parametr , duże znaczenie ma też jego szybkość i impedancja oraz co wielu ludzi zapomina, zakładanie w zasilaniu symetrycznym kondensatorów z jednej seri(przecież żeby wzmacnicz dobrze wzmacniał to ujemne i dodatnie zasilanie musza być jednakowe pod względem wydajności prądowej itp.)

5.niekoniecznie wymiana na większą pojemność daje zawsze poprawe, dużo zależy od wydajnośći prądowej układu trafo+prostownik

6.Brencik jak dotej pory to nienapisałeś nigdzie nic konkretnego na tym forum tylko samą teore która często rozmija sie z rzeczywistością i z tąd można wnioskować ze sam sie na niczym nieznasz tylko kopiujesz teorie z książek (to może nawet dziecko z 1 klasy szk. podstawowej)

FORMUJE sie kondensatory, im wyzsze napiecie tym bardzie potzrebne jest to.. chyba nikt z was nie wie jak wyglada pzrebieg czasowy pradu ladowania kondensatora..... to nie teoria....

> Brencik

Nikt nie pisał, że się w ogóle nie formuje kondensatorów... Chodzi o to, że na pewno nie w takim przypadku jaki był zaczątkiem tego postu. A w jakich? Pisałem kilka postów wyżej, co ty teraz powtórzyłeś... no, mniej więcej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.